Pártja éléről is leváltották

Publikálás dátuma
2017.11.19 16:15
Mugabe - AFP fotó
Fotó: /
Mégsem mondott le Mugabe. Bár a délutáni hírek még arról szóltak, beleegyezett lemondásának feltételeibe a hadsereggel folytatott tárgyalásai során Zimbabwe elnöke, esti televíziós beszédében nem jelentette be távozását. Előtte menesztette őt a pártelnöki tisztségéből a ZANU-PF, a zimbabwei kormánypárt. 

Mugabe utódának a párt élére a leváltott alelnököt, Emmerson Mnangagwát nevezték ki, ami azt jelzi, ő lesz az ország következő vezetője. Zimbabwe diktátora a múlt szerdai katonai puccs után sem volt hajlandó távozni, de mi­után az országot függetlenné válása óta uraló kormánypárt, a ZANU-PF tíz regionális szervezetéből kilenc a leváltását indítványozta, a jogi alapot megteremtették menesztéséhez, így impeachmentet indíthatnak ellene. Az indoklás szerint Mugabe alkalmatlan hivatala ellátására. Hiába nem mondott le az elnök, helyzete tarthatatlanná vált.

Zimbabwe diktátora a múlt szerdai katonai puccs után sem volt hajlandó távozni, de miután az országot függetlenné válása óta uraló kormánypárt, a ZANU-PF tíz regionális szervezetéből nyolc a leváltását indítványozta, ezzel a jogi alapot is megteremtették menesztéséhez. Az indoklás szerint Mugabe, akit a hadsereg házi őrizetben tart, időskori demenciában szenved, ezért alkalmatlan hivatala ellátására. Utóda egy ideiglenes kormány élén minden bizonnyal az az Emmerson Mnangagwa lesz, akinek alelnöki tisztségéből való menesztése váltotta ki a mostani válságot.

Mugabe unokaöccse szombaton, a Reutersnek azt mondta, az elnök és felesége „készek meghalni a jó ügyért” és nem hajlandóak lemondani, hogy legitimálják a hadsereg hatalomátvételét. A férfi egy titkos helyről nyilatkozott, Dél-Afrikából.

Szombaton óvatos becslések szerint is több tízezren követelték a főváros, Harare és más települések utcáin Mugabe lemondását. A tüntetést a hadsereg is engedélyezte, csak azt akadályozták meg, hogy a tömeg Mugabe rezidenciája felé haladjon. Sokan tiltakozásképpen ülősztrájkot kezdtek. Számos transzparensen követelték a zimbabwei matuzsálem távozását. „Elég volt, lépjen le!” – írták az egyiken. Egy tüntető megjegyezte: egy héttel korábban ilyen megmozdulás még elképzelhetetlen lett volna. Sok tüntető transzparenseken mondott köszönetet a hadseregnek Mugabe hatalmának megdöntéséért. A katonák is integettek a résztvevőknek, együtt fotózkodtak velük. A megmozdulást az ellenzék, civil szervezetek, valamint a veteránok rendkívül befolyásos csoportja szervezte.

Bár a ZANU-PF megpróbál ura lenni az eseményeknek, s az átmeneti időszak élére állni, a szombati tömegmegmozdulás azt mutatta, egyre inkább kicsúszik a kezéből az irányítás, s ha komolyan akarja venni az emberek igényeit, az ellenzéket is bele kell vennie egy ideiglenes kormányba.

A Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) kedden tanácskozik arról, hogyan értékeljék a zimbabwei helyzetet. A botswanai központú grémium a térség 16 országát foglalja magában. Vezető ereje Dél-Afrika. A SADC ülésének azért van jelentősége, mert a további zimbabwei történésekben szerepe lehet annak, mit is óhajt Pretoria. A zimbabwei fordulat intő jel jelenthet minden afrikai politikai matuzsálem számára.

Szerző
2017.11.19 16:15

Veszélyben Rosenstein pozíciója

Publikálás dátuma
2018.09.24 21:22

Fotó: AFP/ SAUL LOEB, BRENDAN SMIALOWSKI
Csütörtökön beszélhet személyesen Rod Rosenstein amerikai igazságügyminiszter-helyettes Donald Trumppal a saját sorsáról, miután az terjedt el, hogy titokban hangfelvételt készített az elnök szavairól, és szervezkedett az elmozdítása érdekében. Hétfőn úgy hírlett, hogy távozik a posztjáról. Később azonban a Fehér Ház szóvivője közölte: még csak  telefonbeszélgetést folytatott az elnökkel, és majd akkor ülnek le egymással, amikor Trump visszatér New Yorkból. Rosenstein volt az, aki megbízta Robert Muellert, hogy különleges ügyészként eljárva vizsgálja ki, összejátszott-e Trump kampánystábja a 2016-os elnökválasztási kampányba beavatkozni próbáló Oroszországgal. Trump tagadja a feltételezést, és boszorkányüldözésnek tartja a vizsgálatot. Tanácsadói azonban figyelmeztették: politikai öngyilkosság lenne, ha menesztené Rosensteint vagy Muellert, mert azt beismerésnek tekintenék. Új helyzet állt azonban elő, amikor a múlt pénteken a New York Times azt írta: tavaly Rosenstein saját maga beszélt a titkos hangfelvétel-készítésről és arról, hogy megpróbálta rávenni a Kongresszust Trump különleges eljárással történő elmozdítására. Rosenstein pontatlannak nevezte a lap állítását. 
Témák
USATrump
2018.09.24 21:22

323,53 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.09.24 19:52
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: Shutterstock/
Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben hétfő este a reggeli szintekhez képest.
Az euró jegyzése 323,53 forintra csökkent este háromnegyed hétre a reggel hét órakor jegyzett 324,27 forintról. Az euró hétfőn 323,37 és 324,39 forint között mozgott. A svájci frank árfolyama 287,71 forintról 285,77 forintra, a dolláré pedig 276,08 forintról 274,98 forintra csökkent. 
Szerző
2018.09.24 19:52