Elfogatóparancs tanárok ellen Törökországban

Újabb 107 korábbi tanár ellen adtak ki elfogatóparancsot a török fővárosban, Ankarában és környékén azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak a tavaly nyári puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózattal. Az érintettek mindegyikét a hatalomátvételi kísérlet leverése óta tartó rendkívüli állapot keretében bocsátották el munkahelyéről. A rendőrségi műveletben 51 embert már előállítottak. Törökországban az elmúlt 16 hónap alatt mintegy 111 ezer állami alkalmazottat menesztettek, illetve 38 ezret felfüggesztettek állásából, összesen 134 ezer embert őrizetbe vettek, legalább 50 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek.

Szerző

Meghalt a sorozatgyilkos szektavezér

Publikálás dátuma
2017.11.20. 19:30
Fotó: AFP
Meghalt Charles Manson hírhedt amerikai tömeggyilkos, szektavezér a hétvégén a Kalifornia állami Kern County egyik kórházában. A férfi természetes halált halt.
Fotó: AFP

Fotó: AFP

A hírhedt Sharon Tate-gyilkosság kitervelőjeként és irányítójaként is ismert Charles Manson 83 éves korában vasárnap este hunyt el egy kaliforniai kórházban, ahová november közepén szállították a Corcoran Állami Börtönből, ahol kilencszeres életfogytiglanát töltötte. 1971 óta ült börtönben. Főként nőkből álló, drog- és szexközpontú kaliforniai szektájával, őrült képzelgéseivel, zeneimádatával, hollywoodi véres mészárlásaival az elmúlt évtizedek egyik leghírhedtebb gyilkosává vált.

Manson egy 16 éves leányanyától született, és 12 éves korától kezdve 20 éven át kisebb-nagyobb bűnökért reformiskolákban és börtönökben töltötte életét. 1967-ben San Franciscóba ment, ahol a Szerelem Nyarán a hippi világ gyülekezett, kinevezte magát gurunak és 18 nővel élt együtt. Az 1968-as faji zavargások, a Fekete Párducok mozgalma (radikális polgárjogi mozgalom Amerikában) és az alvilágbeli kegyetlenkedések meggyőzték arról, közeledik az Armageddon. Ezt nevezte Helter Skelternek (Zűrzavar) egy egyébként ártalmatlan tartalmú Beatles dal címe után (a Helter Skelter egy vidámparki játék, egy torony köré épített spirális csúszda - szerk.).

Ezután Los Angeles mellett egy tanyán telepedett le követőivel, akiket karizmatikus lényével megbabonázott. „Mágnesként vonzott az elméje, és a dolgok, amiket tett”- mondta a Manson családként elhíresült hippikolónia egyik tagja. „Istenként imádták Charlie-t” – mondta egy másik tag a „családfőről”, aki azt állította magáról, Jézus és az ördög egybegyúrva.

Mansont, még fiatal korában, a Beatles inspirálta dalok írására a börtönben. Azt hitte, az együttes a Fehér Album dalain keresztül - amely 1968-ban jelent meg a Helter Skelterrel – beszél hozzá. Értelmezése szerint az apokaliptikus üzenet az volt, hogy a feketék faji háborúba kezdenek, ő a családjával elrejtőzik egy feneketlen mélységű üregben, amíg felemelkedhet és átveheti a vezetést a poszt-forradalmi rendszerben. Noha a Beach Boys előadta egy szerzeményét, dalírói karrierje hamar kudarca fulladt.

A brutális gyilkosságsorozat, amelyet Manson a „családja” tagjaival hajtatott végre 1969. augusztus 9-én kezdődött. Ekkor Roman Polanski feleségét, a nyolchónapos állapotos Sharon Tate színésznőt, és négy másik embert gyilkoltak meg, a következő napon két újabb áldozat volt. A felbujtó Manson volt, de a valódi végrehajtók mindkét este Susan Atkins, Patricia Krenwinkel, Leslie Van Houten és Charles Watson voltak. Összesen 169 késszúrás és 7 pisztolylövés esett a rettenetes körülmények között lefolytatott mészárlások alkalmával. A terv az volt, hogy a gyanút a Fekete Párducokra terelik.

A tettesek
Atkins akkor 21 éves volt, mindkét szülőjéről azt vallotta, alkoholisták voltak, 1967-ben csatlakozott a ,,családhoz". A börtönben újjászületett kereszténnyé vált, lelkészséget alapított, megtagadta Mansont, a jótékonyság mindenféle formáját művelte, 2001-ben halt meg.
Krenwinkel majdnem apáca lett, mielőtt találkozott Mansonnal. Ő volt az első, aki őt szépnek nevezte, mondta a nő, akit gyermekkorában sokat bántottak társai. Jelenleg is börtönben van, szabadlábra helyezését tizenháromszor utasították el.
Van Houten csak 19 éves volt az elkövetés idején, tizenöt évesen kezdett kábítószerezni, amikor 1968-ban találkozott Mansonnal végleg megszakította a kapcsolatot családjával. Évekkel később azt vallotta, az LSD használat következtében mentálisan beteg volt a gyilkosságok elkövetésekor.
Watson is börtönben van jelenleg, négy gyermeke született, szintén lelkészséget alapított.

Szerző

Külföldre akarta csempészni 11 éves diákját egy tanár

Külföldre akarta csempészni 11 éves diákját egy békési tanár, de a repülőtéren lebuktak - értesült a Kékfény, a közmédia bűnügyi magazinja.

  A tájékoztatás szerint az eset két hete történt, gyorsított eljárásban már el is ítélték a tanárt. Embercsempészésért, családi jogállás megsértésének vétségéért és okirat-hamisításért egy év nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A kisfiúval szemben elkövetett egyéb bűncselekményeket még vizsgálják a rendőrök.  A férfi Londonban akart új életet kezdeni a gyerekkel, mert Magyarországon már nyomozás indult a viszonyuk miatt. A 32 éves pedagógus hamis igazolványokat csináltatott maguknak, levágta a gyerek haját, befestette szemöldökét, még piercinget is adott neki, kirándulni induló apának és fiának láttatták magukat. 

Szerző
Témák
diák tanár