Előfizetés

Ybl kacagna

Ha létezik túlvilág, akkor alighanem most zeng a kaján nevetéstől. Ybl Miklós kacag ott, hallván a legfrissebb híreket a Várkert Bazárról. Belegondol, milyen bosszantó lehet, hogy a számolatlanul elköltött milliárdok és a többszöri, gondos átadás után máris látványosan romlik az épületegyüttes, és némi kárörömmel csapkodja a térdét.

Mert hát ha valaki, akkor szegény Ybl tudhatná, hogy cseppet sem meglepő, ami történik. Persze nem csak a néhai tervező számára lehetne emlékezetes, hogy a bazár csúfos bukásához a rossz elhelyezkedése mellett éppen a Várhegy makacs vízerei vezettek, amelyek folyamatosan áztatták a falakat, és igen hamar arra ítélték az afféle XIX. századi plazának tervezett tömböt, hogy puszta feljáratul szolgáljon a királyi palotához. Azzal az apró különbséggel, hogy a palota akkor és még fél évszázadon át üresen kongó királyi lak volt, nem pedig forgalmas turistaattrakció.

A Várkert Bazár ázása építészettörténeti közhely, az pedig, hogy helyreállítása után ismét közvetlen kapcsolatot kell teremtenie a Duna-part és a volt királyi palota között, a rekonstrukció megkezdése előtti húsz évben eldöntött tény volt. Még szép: kilenc milliárd forintért persze nagy öröm, hogy elegáns, új helyszínre költözhettek a miniszterelnöki évértékelő beszédek, de azért az sem árt, ha nem kell végigbumliznia a budai polgárvároson annak, aki meg akar nézni egy kiállítást a Nemzeti Galériában. Egyszóval erősen elmérte, aki nem számított arra, hogy a liftekkel és a mozgólépcsővel utazni fognak az emberek, a lépcsőkön pedig járni.

Persze ha úgy spekulált, hogy a Vár belátható időn belül úgyis szigorúan őrzött hivatali negyed lesz, a múzeumok eltűnnek onnan, és földi halandónak nem is lesz miért odamennie, akkor csak az átmenettel nem számolt. De Ybl mester ettől csak még mérgesebben csóválná a fejét.

Magad, úrnőm – Lana Del Rey nem enged

Publikálás dátuma
2017.11.28. 06:50

Egyetlen rendező sem volt elragadtatva Lana Del Rey legújabb videoklip-koncepciójától, így az öntörvényű amerikai énekesnő azt nyilatkozta: maga rendez majd kisfilmet Cherry című dalához.

Megidézik az északi fényt

Publikálás dátuma
2017.11.28. 06:49
Fotó: Markus Kiili

Finnország idén ünnepli függetlenségének századik évfordulóját. A Suomi - Finland 100 ünnepi év csúcspontja december 6., a függetlenség elnyerésének 100. évfordulója lesz. A centenárium tiszteletére világszerte számos ikonikus hely és épület kap december első napjaiban kék-fehér díszvilágítást. Budapesten december 3-6. között a Finn Nagykövetség az állam hivatalos zászlaját szimbolizáló kék-fehér színbe öltözteti a pesti és budai oldalt összekötő Erzsébet hidat. A Gellért-hegyi vízesésnél pedig a Finn Intézet megidézi az északi fényt, az Aurora Borealist egy fényinstalláció segítségével.

Kapcsolódó
Mariska, ne hisztizz!