"Nyuszik voltunk" - mondta a Miskolci Egyetem rektora

Publikálás dátuma
2017.11.27. 18:06
A szerző felvétele
A kínai szocialista párt főtitkára mikor lesz a miskolci egyetem díszdoktora? - hangzott el egy hallgatói kérdés Simicskó István honvédelmi miniszter előadásán, amin erősen ajánlott volt a részvétel.

– A hármas előadóban Torma András még sosem látott ennyi hallgatót, és a Miskolci Egyetem számára nagy megtiszteltetés, hogy ennyien érdeklődnek a katonai élet iránt – vezette be sajátos egyes szám harmadik személyben Simicskó István honvédelmi miniszter hétfői előadását Torma András, az egyetem rektora. Majd továbbra is ebben a stílusban folyatva hozzáfűzte: az előadás ugyan nem Torma Andrásról szól, de azért elmondja, hogy Torma András lövész volt, magukat pedig "nyusziknak" nevezték, akik a győri Rába Vagon és Gépgyár által gyártott "nyuszitaxikkal", azaz páncélozott szállító harcjárművekkel jártak.

A némileg kínos rektori bevezetőre az előadás helyszínéül szolgáló, nagyjából négyszáz fős nagyterem valóban tele lett hallgatókkal, ám eldönthetetlen, hogy ez a miniszteri vizitnek, a témának, vagy valami egészen másnak volt köszönhető. Korábban felröppent ugyanis a hír: az egyetem vezetése kötelezővé tette a részvételt, sőt, a miniszter előadásának idejére oktatási szünetet is elrendeltek, hogy minél többen vegyenek részt az eseményen.

A helyszínen több hallgatóval is beszéltünk – köztük leendő gépészmérnökökkel, informatikusokkal – akik elmondták, hogy a honvédelmi miniszter előadása kapcsán zavar támadt az egyetemen. Egyikük megmutatott egy, a Neptun-rendszerben kapott üzenetet, amelyben Jakab Nóra oktatásfejlesztési és minőségbiztosítási rektorhelyettes arról értesítette: az előadás idejére oktatási szünetet rendel el, s kérte, hogy ha a hallgatónak a fenti időpontban órája lenne, úgy annak időtartama alatt a miniszter előadásán vegyen részt. Azt is kérte, hogy a hallgatói létszám nyomon követése érdekében regisztráljanak egy megadott e-mail címen. Később érkezett egy másik levél ugyancsak a rektorhelyettestől, amelyben közli: tudomására jutott, hogy egy általa "jelenleg ismeretlen személy" minden hallgatónak kör-emailt küldött a nevében, amellyel bűncselekményt követett el. Az abban foglaltak félrevezető, rosszindulatú adatok, ezért kérte, hogy azt ne vegyék figyelembe. Ugyanakkor azt is kérte a hallgatóktól, hogy az ügyben egy általa korábban kiküldött levélben foglaltaknak megfelelően járjanak el – ilyen levelet azonban, legalábbis a hamisítványnak nevezetten kívül, az általunk megkérdezett hallgatók egyike sem kapott.

Kerestük Jakab Nórát, s azt kérdeztük, tett-e lépéseket azért, hogy kiderüljön, ki küldte az állítólagos kamu levelet, de mindeddig nem válaszolt.

Az oktatók – noha többeket megpróbáltunk szóra bírni – nem akartak nyilatkozni az ügyben. A büfében azonban elcsíptünk egy beszélgetést két tanár között. Egyikük arról panaszkodott: ő egy hallgatójától tudta meg, hogy hétfőn délben nem kell órát tartania, mert mindenki a Simicskó-előadáson lesz, vagy legalábbis erre hivatkozva hiányzik az óráról. Közölte: elvárt volna legalább egy írásos üzenetet az egyetem vezetéstől ezzel kapcsolatban.

A honvédelmi miniszter egyébként megköszönte az ellenzéki politikusoknak és újságíróknak, hogy "ekkora felhajtást csaptak az előadása körül", s hozzátette: természetesen nem volt kötelező a részvétel, mint ahogyan a sorkatonai szolgálat sem az. Majd arra biztatta a jelenlévőket, hogy vállaljanak részt a haza védelmében, mert ez az egyetlen, igazi, nagy, közös nemzeti ügy, s azt is kérte: ne csukják be a szemüket, ne tegyenek úgy, mintha a biztonság örök lenne. Később a hallgatók is tehettek fel kérdéseket. Az egyik kérdező azt firtatta, most akkor valóban kötelező volt-e a részvétel, illetve, hogy az egyetem vezetése a kínaiktól tanulja-e a "kötelezővé tevés" módszertanát, s vajon ennek jegyében a kínai szocialista párt főtitkára mikor lesz a miskolci egyetem díszdoktora? Torma András erre azt válaszolta, hogy a rektor ajtaja nyitva áll e kérdés megvitatására, sőt, még kávéra is meghívja a kérdezőt, de ez most nem tartozik erre a fórumra.

Szerző

Nem igazol más párthoz a volt MSZP-s képviselő

Nem kíván más párt jelöltje lenni az MSZP-ből kilépett Horváth Imre országgyűlési képviselő. A politikus közleményben tudatta az, hogy ha az újpesti választópolgárok kívánják, akkor indul a 2018-as választáson.

A múlt héten szerdán derült ki, hogy Horváth Imre kilépett az MSZP-ből, de a parlamenti frakció tagja marad. Sajtóhírek szerint a kilépés indoka az volt, hogy az MSZP a választási megállapodás érdekében a képviselő újpesti választókörzetét átadná a Demokratikus Koalíciónak.

A képviselő kilépését nem indokolta a közleményben, azt azonban leszögezte: baloldali embernek, baloldali politikusnak tartja magát, értékrendje nem változott, ahogy az sem, hogy továbbra is baloldali közösséghez tartozik.

Horváth Imre közölte, ezentúl is az MSZP-frakciójában dolgozik a választókerületéért és az országért. "Világéletemben Újpestet és az itteni embereket szolgáltam. Őket képviselem, értük dolgozom legjobb tudásom és erőm szerint" - fogalmazott.

Horváth Imre azt írta, baloldali politikusként semmilyen más pártnak nem kíván a jelöltje lenni. "Én az újpestiek jelöltje vagyok és az is leszek" - tette hozzá.

"Ha az újpesti választópolgárok kívánják, hogy folytassam a munkát, megteszek mindent, hogy 2018-ban is győzelemre váltsam a bizalmat" - írta a képviselő.

Horváth Imre közölte, azért adta ki a közleményt, mert szeretne a találgatásoknak véget vetni. A maga részéről az ügyet lezártnak tekinti - tette hozzá.

Szerző

Házi őrizetben a társát lelövő olasz vadász

Publikálás dátuma
2017.11.27. 16:20
FOTÓ: police.hu
A Komáromi Járásbíróság egy hónapra házi őrizetbe helyezte azt az olaszt vadászt, aki pénteken este a fegyveréből leadott lövéssel halálosan megsebesítette Bakonysárkány és Aka között olasz vadásztársát - közölte az MTI-vel a Tatabányai Törvényszék sajtószóvivője.

Jakabovits Péter hétfői tájékoztatása szerint a férfi magyar barátjával a tervezettnél korábban lejött a magaslesről, fegyverét viszont tűzkész állapotban hagyta. A földön megbotlott és puskája elsült.

A lövés a tőle 90 méterre lévő vadásztársát találta el, aki jó barátja volt. Az áldozat súlyos tüdősérülése miatt a helyszínen életét vesztette.

A járásbíróság az elkövetőt egy hónapra házi őrizetbe helyezte, mivel tartani lehet a szökés és elrejtőzés, valamint a tanúk befolyásolásának veszélyétől.

A házi őrizetre Magyarországon kerül sor, mert a gyanúsítottnak háza van itt, és egy bejegyzett gazdasági társaság ügyvezetője. Anyagi és családi viszonyai rendezettek - ismertette a sajtószóvivő.

Szerző