Elérhető művészet

Publikálás dátuma
2017.12.05. 06:45
Fölül Farkas Fanny: Feltárás, Minyó János: Koktél, Alul: Kacsák Tamás: Szuvenír 1. – Szentföld, Szabó Kristóf: Este 6 Váci út Fo
Nem attól jó a műalkotás, hogy magas az ára – mutatja meg az YG Art Fair vásár.

Fiatal képzőművészek és a kultúrát pártoló közönség egymásra találást segíti a Godot Galéria szervezésében megvalósuló, mától december 23-ig tartó YG Art Fair kortárs művészeti vásár. Aki mazsolázni szeretne a megszokottnál megfizethetőbb művek közül már a kiállítás megnyitása előtti, ma délutáni Preview-n is válogathat az 500 – festmény, installáció, szobor – alkotás közül és a jó érzékkel kiválasztott műhöz olcsóbban juthat hozzá, mint a következő napokban. A galéria szlogene: „az alkotó szabadsága, a gyűjtő szenvedélye” és az állítás, miszerint a festmény nem feltétlenül luxus, a következő 18 napban az újlipótvárosi Zsilipben kap konkrét tartalmat.

Gerilla árazásnak nevezi Sáfár Zoltán, a Godot Galéria alapítója azt a konstrukciót, amely különlegessé teszi a ma nyíló, több száz műalkotást bemutató vásárt. Szerinte ugyanis több ember venne kortárs műveket, ha azokhoz nem nyugat-európai, hanem a magyar kereseteknek megfelelő áron juthatna hozzá. A tavalyi, első ilyen alkalom igazolta az elképzelést: 9 nap alatt 130 művet adtak el, és azután, hogy egy művész több képe is elkelt, egyre több pénzt kérhettek el következő alkotásaiért, ezzel valódi piaci folyamatot mutatva. Kósa Gergely, a tavalyi fődíjas például megduplázta képei árát.

A művészek képeik eladása mellett díjat is kaphatnak a szervezőktől, a fődíj egy kiállítás a Godot Galériában, öten pedig Bukta Imre alkotóhelyén, a mezőszemerei művésztelepen vehetnek részt a galéria jóvoltából. Az YG Art Fair a pályájuk elején álló 20 és 40 év közötti alkotók jelentkezését várta a november közepi határidőig– meséli Laczkovich Borbála, kurátor. Tavaly azonban a diszkalkulia áldozatává váltak, miután egy 41 éves művész képét nem találták elég jónak ahhoz, hogy falra kerüljön, később azonban szembesültek a ténnyel: az alkotó 14 esztendős. Felvették vele a kapcsolatot és idén már meg is jelenik a vásáron.

A kiállítás az eladások miatt állandóan változik, ideális esetben mást láthat a keddi látogató, mint aki szombaton megy el a Jászai Mari téri Palatinus házba. Az ötlet életképességét jelzi, hogy a 2016-os 60 résztvevő művész közül 33-an visszatértek. Ők a zsűrizésnél előnyt élveztek, elvégre interneten feltöltött képeiről tudhatták a szakértők, hogy „élőben” milyen minőséget képviselnek. És ez a 33 művész már azt is biztosan tudja, hogy nem attól jó a műalkotás, hogy magas az ára.

Animációs díjak

Publikálás dátuma
2017.12.04. 06:48

A hegyek és vizek könyve című egész estés kínai produkció és A teher című svéd rövid animáció nyerte szombaton a 15. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál díjait az Uránia Nemzeti Filmszínházban megrendezett díjátadón. Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című animációs rövidfilmje külön elismerésben részesült.

Szerző

Életmű-kiállítás Marék Veronika műveiből

Publikálás dátuma
2017.12.04. 06:47
Fotók: MTI/Koszticsák Szilárd

Marék Veronika 80. születésnapja alkalmából életmű-kiállítás nyílt vasárnap a budapesti Projekt Galériában. A Móra Kiadó által rendezett tárlaton a művész mesekönyv-illusztrációi mellett megjelennek a jól ismert mesehősöket ábrázoló tárgyak is. Marék Veronika a megnyitón köszönetet mondott a szülőknek, akik tovább éltetik meséit, pedig az ezredfordulón azt gondolta, hogy történetei felett már eljárt az idő, nem lesz rájuk többet igény. "Ennek ellenére most, 17 évvel az ezredforduló után is érzem az érdeklődést, a várakozást és remélem, hogy ha Isten is úgy akarja, ezt az érdeklődést új könyvekkel tudom majd megköszönni" - tette hozzá.

Szerző