Szennyvíztelepnél is épül fogyatékosotthon

Publikálás dátuma
2017.12.04. 21:45

Hazai és európai jogszabályokkal is ellentétesek a nagy szociális intézmények kiváltásáról szóló tervek az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége szerint.

Egy szennyvízátemelő telep mellett is épül kisméretű lakóotthon fogyatékkal élő embereknek a Somogy megyei Kéthelyen – szúrták ki az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) munkatársai, miután közérdekű adatigényléssel hozzájutottak az országos intézményi férőhely kiváltásról szóló részletes pályázatokhoz. Az esetenként több mint száz fős intézmények úgynevezett kitagolására, uniós forrásból mintegy 77 milliárd forintot fordítana a kormány. Az ÉFOÉSZ összesen 29 nagyintézmény férőhelykiváltásáról szóló részletes szakmai tervét kapta meg.

A Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthona kitagolásával kapcsolatos, "Mosolyt csalunk az arcokra" címet viselő szakmai tervből az is kiderült, hogy a mintegy 2500 fős településen összesen hat – egy 10- és öt 12 fős – lakóotthont terveznek építeni, egy részüket Kéthely külső utcáiban. Hatból négy ingatlan jelenleg közművesítve sincs. A kisebb lakóotthonok fenntartója is az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) alatt működő Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság lesz, ennek ellenére az építményeket önkormányzati telkeken húzzák fel.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Megírtuk: az uniós pályázatok telekvásárlásra nem biztosítottak forrást, ez az egyik oka annak, hogy a kiváltási programban főként vidéki, néhány száz lakosú kistelepülések kevésbé értékes külső területein építenek lakóotthonokat. Holott a nagyintézmények kitagolásának éppen az lenne a célja, hogy megszűnjön az ott élő fogyatékos emberek szegregációja, és nagyobb önállóságot kaphassanak.

– A tervekből sajnos az látszik, hogy éppen a fogyatékossággal élő emberek érdekeit nem veszik figyelembe – mondta lapunknak az ÉFOÉSZ ügyvezetője. Kovács Melinda szerint a kitagolási stratégia megvalósítása félrecsúszott; egyes esetekben még a pályázatokban is problémaként említik a lakossági szolgáltatások, gazdasági funkciók hiányát vagy alacsony színvonalát, a település elöregedését. Ilyen környezetben pedig esély sincs a fogyatékkal élő emberek teljes és hatékony társadalmi részvételének megteremtésére.

Az ÉFOÉSZ a minap közzé is tette szakmai észrevételeit, kiderült, nemcsak a kéthelyi szennyvíztelep mellé tervezett lakóotthon terve hajmeresztő, találtak telkeket mocsaras, nádas, ingoványos területen (Somogyvár) és árvízveszélyes területen (Táplánszentkereszt) is. "Van azonban olyan helyszín is, ahol formálisan sem történik meg a leválasztás: Kálmáncsán egy száz fős, idősotthonként működő kastélyépület parkjában építik fel a házakat, Szabáson egy ötven fős szenvedélybetegeknek otthont adó kastéllyal szemben" - írták.

Az akadálymentességre vonatkozó információkat csak kevés pályázatban lehetett látni. "Elmondható azonban, hogy több olyan helyszínt is találtunk, ahol akadálymentes ház építését tervezik olyan településrészeken, ahol nincs járda vagy ahová földút vezet, ahol nincs közösségi közlekedés, ahonnan még a szolgáltató központ sem közelíthető meg akadálymentesen".

Az ÉFOÉSZ hangsúlyozta: a szakmai programokban annak sincs nyoma, hogy az érintett embereket bevonták volna a saját életüket alapvetően befolyásoló programok megtervezésébe. A szervezet szerint programokban megfogalmazott tervek nem felelnek meg a Fogyatékossággal élő Személyek Jogairól szóló ENSZ Egyezménynek, de a hazai jogszabályoknak sem. "A folyamat leállítását és újratervezését kérjük a kormánytól, mert úgy látjuk, hogy a pályázati programok a nagylétszámú intézményrendszer és a nagytömegű ellátási formák további fenntartására és nem a lebontására irányulnak" - írták.

Az Emmi szerint minden rendben
Az "Intézményi ellátásról a közösségi alapú szolgáltatásokra való áttérés fejlesztése – intézményi férőhely kiváltás" című felhívás előkészítése a jogszabályok szerint zajlott. A megjelenés előtt a felhívás szövegtervezetét nyilvános társadalmi vitára bocsátottuk, amely mindenki számára szabadon hozzáférhető volt - közölte megkeresésünkre az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Mint írták, a szociális államtitkárság az egyeztetés során véleményt megfogalmazó összes szervezetet számára tavaly októberben egyeztetést kezdeményezett, melyen az ÉFOÉSZ és a TASZ egyaránt részt vett. "A pályázati felhívás az észrevételek figyelembevételével került véglegesítésre és megjelentetésre" - állítják.
Arra a kérdésünkre, miért csak közérdekű adatigénylési eljárás után bocsátották az ÉFOÉSZ rendelkezésére a részletes szakmai programokat, azt a választ kaptuk, hogy azok az adatigényléskor még nem rendelkeztek végleges támogatói döntéssel, ezért az Infótörvény szerint nem minősültek közérdekű adatnak. "Az Emmi a jogszabályoknak megfelelően járt el" - tették hozzá.

Szerző
Frissítve: 2017.12.05. 14:21

Gólyahír! Megszületett Szabó Zsófi kisfia

Publikálás dátuma
2017.12.04. 21:04
Fotó: Facebook/Szabó Zsófi oldala
Megszületett Kis Mendel 3335 grammal és 53 cm-rel! Életünk legszebb és legmeghatározóbb napja - osztotta meg boldogságát az újdonsült anyuka közösségi oldalán. A műsorvezető egy magánklinikán időzített szüléssel hozta világra első gyermekét. 

Szerző

Gólyahír! Megszületett Szabó Zsófi kisfia

Publikálás dátuma
2017.12.04. 21:04
Fotó: Facebook/Szabó Zsófi oldala
Megszületett Kis Mendel 3335 grammal és 53 cm-rel! Életünk legszebb és legmeghatározóbb napja - osztotta meg boldogságát az újdonsült anyuka közösségi oldalán. A műsorvezető egy magánklinikán időzített szüléssel hozta világra első gyermekét. 

Szerző