cigaretta;dohányzás;Global Tobacco and Nicotine Forum;Műsormagazin;Műsormagazin;

2017-12-06 06:40:00

A cigaretta lassú halála

A szektor multinacionálisai megmozdultak, hogy előkészítsék a cigaretta halálát, amely pedig még kitűnő egészségnek örvend. A Eurocommunicator adatai szerint a múlt évben 5,5 trillió darabot adtak el belőle, 683 milliárd dolláros bevétellel.

Eltűnéséhez kell néhány évtized, egy generációnyi idő, de a dohányzást meg lehet szüntetni – mondják a kormányok, a kutatók, a szakértők és maguk a gyártók is. Az idei Global Tobacco and Nicotine Forum résztvevői egyetértettek abban, hogy meg kell találni az alternatíváit annak a terméknek, amely évente 7,2 millió embert öl meg. Sőt, mindnyájan meg vannak győződve arról, hogy a technológia segítségével már találtak egy megoldást a dohány mérgező hatásának csökkentésére. Arról, hogy nem égetik, hanem egy alternatív, nagyon szofisztikált készülék belsejében melegítik. Az e-cigarettánál ez sokkal jobb megoldás, az íze hasonló a klasszikus cigarettáéhoz, és nem generálja azt a káros, mérgező anyagot, amely rákot okoz.

Az Euromonitor 2021-re 8 milliárd dolláros veszteséget prognosztizált a hagyományos dohányiparban, ezt kompenzálná bőségesen, 13,2 milliárddal az újfajta cigaretta bevezetése. Így jól járnak mind a fogyasztók, mind az előállítók.

A fórumon felszólalt az amerikai élelmiszer-felügyelet (FDA) dohányszektorért felelős igazgatója, Mitch Zeller. „A cigaretta betegséget és halált okozó vegyi keverék. Az előrelátható halálozás első számú okozója. De elmúlt a tiltás, az abszolút tiltás ideje. Most a közegészségügy szempontjából rendkívül kedvező alkalom adódik. Csökkentenünk kell annak valószínűségét, hogy a jövő generációi dohányfüggők legyenek és bátorítanunk kell a kevésbé káros innovációs megoldásokat a felnőttek számára” – mondta.

Zeller szavainak jelentőségét az adja, hogy ha az FDA valamire igent mond, a vállalatok rendszerint útmutatónak tekintik és követik a megjelölt irányvonalat.

A tervek ígéretesek. Tanulmányok bizonyítják, hogy a még nem nagyon bevált e-cigaretta is jelentősen csökkentette a szervezetbe bejutó méreg mennyiségét. A tervbe vett új termék hatását pontosan csak a forgalomba kerülése utáni 2-3 év múlva lehet felmérni, de a szakemberek szerint akár 90 százalékkal is csökkentheti a káros anyagok szervezetbe kerülését.

David Sweanor, az ottawai egyetem jogi professzora, aki a nemdohányzók jogaiért harcoló egyesület tanácsadója, szintén támogatja az átmenetet olyan alternatívák felé, amelyek elvezetnek a cigaretta megszűnéséhez. Ugyanakkor rámutat arra, hogy a cigarettára veszélyességének arányában kell az adót kiszabni, és adókedvezményben kell részesíteni az új fajtákat. A kormányzatokat a veszteségért kárpótolják majd az egészségügyi megtakarítások.

Más szakértői vélemények szerint érdemes a klasszikus cigaretta nikotin-tartalmát azért is csökkenteni, hogy kevésbé legyen vonzó a dohányosok számára és sokan forduljanak az alternatív fajtákhoz. A fiatalokat mindenképpen arra kellene ösztönözni, hogy alternatív cigarettákat se fogyasszanak, a legbiztonságosabbaknak is van hatása az agyra és függőséget okoz.

A japán Piala marketing cég vezetője viszont azt az elvet vallja, hogy nem büntetéssel, hanem jutalmazással lehet leginkább eredményeket elérni. Az egyik dolgozója azzal a panasszal élt, hogy a dohányzó kollégáknak sok idejük elmegy, amíg eljutnak a dohányzásra kijelölt helyig és ezalatt másoknak kell dolgozniuk helyettük. A főnök a helyzet megszüntetésére kigondolta, hogy a nemdohányzókat hat napi extra fizetett szabadsággal jutalmazza. A cég szóvivője szerint 4 alkalmazottuk máris lemondott a dohányzásról és a 120 munkavállaló közül 30-an már élvezik az ölükbe pottyant rendkívüli szabadságot. Japán amúgy is fokozott erővel küzd a füstölés ellen. A 2020-as olimpiai játékok előkészítésének jegyében már meg is tiltották a nyilvános helyen való dohányzást.

IQOS az e-cigaretta utóda

Az új irányzatnak már vannak úttörői. Ilyen a Bologna közelében települt Philip Morris (FM) gyára, amely hi-tech eszközt gyárt a cigaretták töltésére. Az IQOS elnevezésű szerkezet lényege egy platinázott arannyal és kerámiával fedett vékony lemez. A dohány felmelegítésére szolgál 350 fokos hőmérsékletre. (A hagyományos cigaretta 600 fokával szemben). Nem idézi elő az égést, amely nagyon ártalmas. Füstje és hamuja sincs, csak gőze, ami gyorsan eloszlik. A vállalat körülbelül 500 millió dollárt ruházott be. Az összeget jövőre megduplázzák. A PM 2003 óta globális szinte több mint 3 milliárd dollárt fordított kutatásra.

„Az IQOS abban különbözik az e-cigarettától, hogy nem folyékony, aromatizált nikotint melegít fel, hanem dohányt, és meghagyja azt az ízt, amit a fogyasztók már megszoktak – magyarázta a vállalat konzulens orvosa, Michael Franzon. – A cigaretta aerozolt bocsát ki, amely nem sűrű, mint az égésből származó füst. Ez utóbbiban több mint 8000 féle vegyi anyag van, többek között arzén, és szénmonoxid. Ezek számos betegség eredői. Ellenben azok az anyagok, amelyek nem érik el az égés hőfokát, potenciálisan nem olyan veszélyesek.”

Az IQOS népszerűsége felfelé ível, már az idén augusztusban 3 millió fogyasztója volt. A PM bejelentette, hogy létrehoz egy független alapítványt, „egy füst nélküli világért”, amelyhez egymilliárd dollárral járul hozzá 12 év alatt.