Előfizetés

Be is tilthatják az autóvezetést

Magyarországon fontos feladat az alternatív üzemanyag-hálózat, az e-töltők infrastruktúrájának kiépítése. Míg 2015-ben 300 tisztán elektromos jármű volt, jelenleg 1200-1300 ilyen autó közlekedik az utakon. A kormány korábban még 50 ezer elektromos autóval számolt 2020-ban, ám jelenleg már csak 20 ezer ilyen gépkocsira számítanak - közölte Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára kedden, a Fókuszban rendezvénysorozat autóiparral foglalkozó konferenciáján.

Az információtechnológia fejlődése jelentős hatást gyakorol majd a közlekedés - mondta Hanula Barna, a Széchenyi István Egyetem Audi Hungaria járműmérnöki karának dékánja. Szerinte nem energetikai megoldásokkal is jelentős eredményt lehet elérni. Például az önvezető járművek kiválthatják a lámpás kereszteződéseket, és így az ott keletkező dugókat, valamint az azzal együtt járó környezetszennyezést, hiszen kommunikálnak egymással, és úgy érkezhetnek a kereszteződésekhez, hogy nem is kell megállniuk. Az önvezető autók előnyeként a csökkenő menetidőt és fogyasztást, a megoszthatóságot, illetve a biztonságot emelte ki. A jövőben közlekedésbiztonsági okokból akár be is tilthatják a hatóságok az autóvezetést.

Az elektromos autókat forgalmazó cégek képviselői megfontolandónak tartják az e-szállító járművek használatát rövid távú fuvarozásra. Elhangzott: 1 tonna terhelésre vetítve olcsóbbak a robbanómotoros járművekhez képest, illetve a fenntartási költségük is jóval alacsonyabb.

Knezsik István, az Autós Nagykoalíció (ANK) elnöke a Népszavának elmondta, szerinte többféle hajtáslánc jelenik meg párhuzamosan és ennek csak egy része az elektromos autó. Leginkább a nagyvárosok belső kerületeiben, taxikban, a közösségi közlekedési járművekben, áruszállításban kap fontos szerepet az elektromos hajtás. Az elkövetkezendő tíz évben várhatóan nem kerül 5 százalék fölé az elektromos autók aránya Európában és Magyarországon sem - tette hozzá Knezsik István.

Változó MVM-stratégia

Publikálás dátuma
2017.12.06. 06:21
Fotó: Vajda József
A kor követelményeihez igazítaná az ország legnagyobb állami cége, az MVM Magyar Villamos Művek stratégiáját Zsuga János nemrég kinevezett vezérigazgató.

- Önt egy hónapja nevezték ki az MVM vezérigazgatójának, míg Csiba Péter eddigi elnök-vezérigazgató maradt az elnök. A cégnél eddig sose vált be a kettős irányítás és állítólag az önök viszonya se felhőtlen.

- A tisztségek valóban szétváltak, de mindenki pontosan meghatározott feladatokat lát el. Nincs köztünk feszültség, teljesen korrekt a viszonyunk.

- Lenne elnök?

- Vezérigazgatói feladatok ellátására kaptam kinevezést.

- Ön szűk körben tényleg azt hangoztatja, megbízatása jövő áprilisig szól?

- Munkaszerződésem határozatlan idejű. Személy szerint hosszú távra tervezek, ugyanakkor az MVM vezetőit a tulajdonos jelöli ki.

- Ön világ életében molos volt, majd két évig párhuzamosan MVM-es is, mostani posztjára pedig az MVM műszaki vezérhelyetteseként került. Miként zajlott a két nagy hazai energiacsoport közötti átzsilipelés?

- Szakembernek tartom magam. A Molnál és az MVM-nél is szakmai feladatokat láttam el. A két terület között nincs átfedés. Valamennyi megbízásra büszke vagyok, azokat megtiszteltetésként éltem meg, aminek igyekszem megfelelni. Szeretem a munkámat.

- Az utóbbi évek során önnel együtt tucatnyi vezető érkezett az MVM-hez a Moltól, amit többen a két hazai energiabirodalom közötti közeledés előjeleként tekintenek.

- Azt, hogy a magyar energiapiac szereplői kapcsolatban állnak egymással, természetesnek tartom. Mindenki érkezik valahonnan. Az MVM-nek megvan a maga kultúrája, amibe beletartozik a máshonnan érkezők tapasztalatainak hasznosítása is.

- Az ön megjelenésével állítólag változik a Csiba Péter fémjelezte stratégia is.

- A tulajdonosi szándékokat tükröző stratégia nem konkrét személyekhez kötődik, az az MVM-é. A jelenlegi kétségkívül még más piaci környezetben íródott. Korábban le akartuk fedni a teljes értékláncot a termeléstől a lakossági ellátásig. Azóta új piaci szereplők és iparágak jelentek meg, amihez alkalmazkodnunk kell. Az MVM nem teheti meg, hogy ne vegyen részt az iparág változásaiban. A stratégia nincs kőbe vésve, jelenleg is formálódik.

- Önök mintha a lakossági ellátást végző állami NKM Nemzeti Közműveket is külső piaci szereplőnek tekintenék, pedig annak fele az MVM-é.

- Az MVM valóban 50 százalékban tulajdonosa az NKM-nek. Ugyanakkor mindkét cégcsoport önálló stratégiát követ.

- Elégedettek az NKM-ével?

- Az MVM az NKM egyik tulajdonosaként nem alkotja, csak elfogadja annak stratégiáját, amit egyetértésünk esetén megszavazunk.

- És egyetértenek?

- A végső döntés az NKM közgyűlésén születik meg.

- Nem igényelnek egyeztetést az MVM és a résztulajdonában álló NKM párhuzamos - akár egymással versengő - üzletágai, mint például az üzleti ügyfelek kiszolgálása vagy az e-mobilitás?

- Nincs tudomásom ilyen tulajdonosi szándékról. A saját stratégiánk végrehajtására összpontosítunk.

- Szerencsésnek tartja-e, hogy míg az MVM a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete alatt áll, addig a résztulajdonukban lévő NKM a miniszterelnök irányította kormánybiztoshoz tartozik?

- Ennek megítélése nem a mi hatáskörünk. Szakmai munkát végzünk, jó együttműködésben az érintettekkel.

- Mégis, miben állna a stratégiaváltás? A Csiba Péter által korábban felvázoltak közül talán az innováció, a reményteli garázscégek felkarolása volt a legemlékezetesebb. Ez megmarad?

- Természetesen, az iparágban az MVM-nek az innováció élére kell állnia.

- Egyfajta új irányként talán napelemes beruházásaik körvonalazódnak.

- Az MVM aktuális és módosított stratégiájában is helye van a megújuló energiáknak. Nyilván vizsgáljuk az összes lehetőséget, de ezek közül jelenleg Magyarországon a napelemet tartjuk a leginkább költséghatékony és leggyorsabban kivitelezhető hasznosítási módnak. Magyarország az EU felé több mint 14 százalékos megújulóarányt vállalt, amiben az MVM-nek mint állami vállalatnak kötelessége részt venni. A jelenlegi arány 9 százalék, amit szeretnénk megemelni. Most 100-110 megawattnyi napelemparkot telepítünk. Csak az arányok érzékeltetésére: a kormány és az unió előírásainak eléréséhez még körülbelül ezer megawattra lenne szükség.

- A különböző piaci szereplők ennél jóval többre kértek engedélyt.

- A megvalósításon van a hangsúly. Amire mi engedélyt kértünk, meg is építjük. Ha pedig beválik, haladunk tovább. Nincs jó meg rossz energiahordozó. Mindegyiknek van előnye és hátránya, legyen az nukleáris, fosszilis vagy megújuló. Mi az energiamixben hiszünk.

- Szélben nem gondolkodnak?

- A fennálló lehetőségek közül a napelemben látjuk a jövőt. A megtérülés a műszaki fejlődéssel együtt nyilván folyamatosan változik, de mi követjük a fejleményeket.

- Mártha Imre energiaszakértő – az MVM korábbi elnök-vezérigazgatója – Paks bővítésénél jóval olcsóbb megoldásnak tartaná, ha a jelenlegi blokkok 2030-as évek elejéig meghosszabbított engedélyét további évtizedekkel kitolnák.

- Nem tartom időszerűnek a kérdést, hisz épp csak most döntöttünk a húsz éves meghosszabbításról. Ezt a javaslatot a későbbi tapasztalatok függvényében lehetne csak megvizsgálni.

- Az MVM egyáltalán támogatja-e a - tőle amúgy szigorúan elhatárolt - paksi bővítést?

- Az MVM, ahogy eddig is, a tulajdonosi álláspontot tartja irányadónak.

- Csiba Péter vezérigazgatói felmentéséhez nem járulhatott hozzá, hogy az MVM brüsszeli irodája állítólag kapcsolatba került atomellenes szervezetekkel?

- Az MVM elnök-vezérigazgatói pozíciója a társaságcsoport stratégiájának hatékonyabb megvalósítása érdekében vált szét.

- Az új stratégiában megmaradnak az MVM elhíresült társadalmi támogatásai?

- Az MVM Csoport kiemelt figyelmet fordít a társadalmi felelősségvállalásra. Ennek megfelelően a jövőben is számos közhasznú tevékenységet kívánunk támogatni.

- Ebben van valamilyen tulajdonosi elvárás?

- Nincs.

- De az igaz, hogy az ilyen médiabeszerzéseket a kormányzat központilag intézi, nem?

- Az MVM Zrt. a támogatások kezelését a szabályoknak megfelelően végzi.

- Hogy látja az MVM idei évét?

- A csoport 2016-ban több mint ezermilliárd forintos árbevételt ért el, adózott eredménye meghaladta a 48 milliárdot és összesen több mint 130 milliárd forintot fizetett be a magyar költségvetésbe. Idén előreláthatólag ismét meg tudunk felelni a tulajdonosi elvárásoknak.

- Mit tesz az MVM az általa behozott orosz gáz árának leesése és a szinten maradó lakossági tarifa között felhalmozódó, külön nyilvántartott, több mint százmilliárdra becsülhető extrahasznával?

- Ez a döntés a társaság tulajdonosának hatásköre.

- Mi történne, ha a kormány most hirtelen ezt a pénzt elvonná egy újabb rezsicsökkentésre?

- Ez is tulajdonosi hatáskör.

- Az MVM-ben van egy ilyen lépésre tartalék?

- Ennek vizsgálata a tulajdonosunk és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal hatásköre. A mi dolgunk, hogy az összes feljogosított hatósággal együttműködjünk és betartsuk a törvényeket.

- A bíróság éppenséggel a közműhivatal ellenében is kapta már törvénysértésen az MVM-et.

- Nem tudok ilyenről.

- Az ön arcát a közvélemény az ország gázegyensúlyának őreként gázválságok idején ismerte meg. Ha az oroszok megint elzárják a csapot, ismét ön áll majd a kamerák elé?

- A központi vezetékrendszer továbbra is a Molhoz tartozik, én pedig jelenleg az MVM-nél dolgozom.

Névjegy
Dr. Zsuga János 1970-ben született Debrecenben. 1994-ben végzett a Miskolci Egyetemen okleveles gázmérnökként, 2002-ben ugyanott Ph.D-zett. 1994-től 1999-ig a Mol kőolaj- és földgázszállítási üzletágának technológus mérnöke. 2003-ig üzletági vezető, 2013-ig a Mol Földgázszállító - mai nevén FGSZ - vezérigazgatója. 2016-ig ugyanott igazgatóság elnök. 2015 óta az MVM-tulajdonú Mavir felügyelőbizottsági tagja, 2016 óta elnöke, 2016-tól -vezérigazgatói kinevezéséig - az MVM vezérigazgató-helyettese.

Változó MVM-stratégia

Publikálás dátuma
2017.12.06. 06:21
Fotó: Vajda József
A kor követelményeihez igazítaná az ország legnagyobb állami cége, az MVM Magyar Villamos Művek stratégiáját Zsuga János nemrég kinevezett vezérigazgató.

- Önt egy hónapja nevezték ki az MVM vezérigazgatójának, míg Csiba Péter eddigi elnök-vezérigazgató maradt az elnök. A cégnél eddig sose vált be a kettős irányítás és állítólag az önök viszonya se felhőtlen.

- A tisztségek valóban szétváltak, de mindenki pontosan meghatározott feladatokat lát el. Nincs köztünk feszültség, teljesen korrekt a viszonyunk.

- Lenne elnök?

- Vezérigazgatói feladatok ellátására kaptam kinevezést.

- Ön szűk körben tényleg azt hangoztatja, megbízatása jövő áprilisig szól?

- Munkaszerződésem határozatlan idejű. Személy szerint hosszú távra tervezek, ugyanakkor az MVM vezetőit a tulajdonos jelöli ki.

- Ön világ életében molos volt, majd két évig párhuzamosan MVM-es is, mostani posztjára pedig az MVM műszaki vezérhelyetteseként került. Miként zajlott a két nagy hazai energiacsoport közötti átzsilipelés?

- Szakembernek tartom magam. A Molnál és az MVM-nél is szakmai feladatokat láttam el. A két terület között nincs átfedés. Valamennyi megbízásra büszke vagyok, azokat megtiszteltetésként éltem meg, aminek igyekszem megfelelni. Szeretem a munkámat.

- Az utóbbi évek során önnel együtt tucatnyi vezető érkezett az MVM-hez a Moltól, amit többen a két hazai energiabirodalom közötti közeledés előjeleként tekintenek.

- Azt, hogy a magyar energiapiac szereplői kapcsolatban állnak egymással, természetesnek tartom. Mindenki érkezik valahonnan. Az MVM-nek megvan a maga kultúrája, amibe beletartozik a máshonnan érkezők tapasztalatainak hasznosítása is.

- Az ön megjelenésével állítólag változik a Csiba Péter fémjelezte stratégia is.

- A tulajdonosi szándékokat tükröző stratégia nem konkrét személyekhez kötődik, az az MVM-é. A jelenlegi kétségkívül még más piaci környezetben íródott. Korábban le akartuk fedni a teljes értékláncot a termeléstől a lakossági ellátásig. Azóta új piaci szereplők és iparágak jelentek meg, amihez alkalmazkodnunk kell. Az MVM nem teheti meg, hogy ne vegyen részt az iparág változásaiban. A stratégia nincs kőbe vésve, jelenleg is formálódik.

- Önök mintha a lakossági ellátást végző állami NKM Nemzeti Közműveket is külső piaci szereplőnek tekintenék, pedig annak fele az MVM-é.

- Az MVM valóban 50 százalékban tulajdonosa az NKM-nek. Ugyanakkor mindkét cégcsoport önálló stratégiát követ.

- Elégedettek az NKM-ével?

- Az MVM az NKM egyik tulajdonosaként nem alkotja, csak elfogadja annak stratégiáját, amit egyetértésünk esetén megszavazunk.

- És egyetértenek?

- A végső döntés az NKM közgyűlésén születik meg.

- Nem igényelnek egyeztetést az MVM és a résztulajdonában álló NKM párhuzamos - akár egymással versengő - üzletágai, mint például az üzleti ügyfelek kiszolgálása vagy az e-mobilitás?

- Nincs tudomásom ilyen tulajdonosi szándékról. A saját stratégiánk végrehajtására összpontosítunk.

- Szerencsésnek tartja-e, hogy míg az MVM a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete alatt áll, addig a résztulajdonukban lévő NKM a miniszterelnök irányította kormánybiztoshoz tartozik?

- Ennek megítélése nem a mi hatáskörünk. Szakmai munkát végzünk, jó együttműködésben az érintettekkel.

- Mégis, miben állna a stratégiaváltás? A Csiba Péter által korábban felvázoltak közül talán az innováció, a reményteli garázscégek felkarolása volt a legemlékezetesebb. Ez megmarad?

- Természetesen, az iparágban az MVM-nek az innováció élére kell állnia.

- Egyfajta új irányként talán napelemes beruházásaik körvonalazódnak.

- Az MVM aktuális és módosított stratégiájában is helye van a megújuló energiáknak. Nyilván vizsgáljuk az összes lehetőséget, de ezek közül jelenleg Magyarországon a napelemet tartjuk a leginkább költséghatékony és leggyorsabban kivitelezhető hasznosítási módnak. Magyarország az EU felé több mint 14 százalékos megújulóarányt vállalt, amiben az MVM-nek mint állami vállalatnak kötelessége részt venni. A jelenlegi arány 9 százalék, amit szeretnénk megemelni. Most 100-110 megawattnyi napelemparkot telepítünk. Csak az arányok érzékeltetésére: a kormány és az unió előírásainak eléréséhez még körülbelül ezer megawattra lenne szükség.

- A különböző piaci szereplők ennél jóval többre kértek engedélyt.

- A megvalósításon van a hangsúly. Amire mi engedélyt kértünk, meg is építjük. Ha pedig beválik, haladunk tovább. Nincs jó meg rossz energiahordozó. Mindegyiknek van előnye és hátránya, legyen az nukleáris, fosszilis vagy megújuló. Mi az energiamixben hiszünk.

- Szélben nem gondolkodnak?

- A fennálló lehetőségek közül a napelemben látjuk a jövőt. A megtérülés a műszaki fejlődéssel együtt nyilván folyamatosan változik, de mi követjük a fejleményeket.

- Mártha Imre energiaszakértő – az MVM korábbi elnök-vezérigazgatója – Paks bővítésénél jóval olcsóbb megoldásnak tartaná, ha a jelenlegi blokkok 2030-as évek elejéig meghosszabbított engedélyét további évtizedekkel kitolnák.

- Nem tartom időszerűnek a kérdést, hisz épp csak most döntöttünk a húsz éves meghosszabbításról. Ezt a javaslatot a későbbi tapasztalatok függvényében lehetne csak megvizsgálni.

- Az MVM egyáltalán támogatja-e a - tőle amúgy szigorúan elhatárolt - paksi bővítést?

- Az MVM, ahogy eddig is, a tulajdonosi álláspontot tartja irányadónak.

- Csiba Péter vezérigazgatói felmentéséhez nem járulhatott hozzá, hogy az MVM brüsszeli irodája állítólag kapcsolatba került atomellenes szervezetekkel?

- Az MVM elnök-vezérigazgatói pozíciója a társaságcsoport stratégiájának hatékonyabb megvalósítása érdekében vált szét.

- Az új stratégiában megmaradnak az MVM elhíresült társadalmi támogatásai?

- Az MVM Csoport kiemelt figyelmet fordít a társadalmi felelősségvállalásra. Ennek megfelelően a jövőben is számos közhasznú tevékenységet kívánunk támogatni.

- Ebben van valamilyen tulajdonosi elvárás?

- Nincs.

- De az igaz, hogy az ilyen médiabeszerzéseket a kormányzat központilag intézi, nem?

- Az MVM Zrt. a támogatások kezelését a szabályoknak megfelelően végzi.

- Hogy látja az MVM idei évét?

- A csoport 2016-ban több mint ezermilliárd forintos árbevételt ért el, adózott eredménye meghaladta a 48 milliárdot és összesen több mint 130 milliárd forintot fizetett be a magyar költségvetésbe. Idén előreláthatólag ismét meg tudunk felelni a tulajdonosi elvárásoknak.

- Mit tesz az MVM az általa behozott orosz gáz árának leesése és a szinten maradó lakossági tarifa között felhalmozódó, külön nyilvántartott, több mint százmilliárdra becsülhető extrahasznával?

- Ez a döntés a társaság tulajdonosának hatásköre.

- Mi történne, ha a kormány most hirtelen ezt a pénzt elvonná egy újabb rezsicsökkentésre?

- Ez is tulajdonosi hatáskör.

- Az MVM-ben van egy ilyen lépésre tartalék?

- Ennek vizsgálata a tulajdonosunk és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal hatásköre. A mi dolgunk, hogy az összes feljogosított hatósággal együttműködjünk és betartsuk a törvényeket.

- A bíróság éppenséggel a közműhivatal ellenében is kapta már törvénysértésen az MVM-et.

- Nem tudok ilyenről.

- Az ön arcát a közvélemény az ország gázegyensúlyának őreként gázválságok idején ismerte meg. Ha az oroszok megint elzárják a csapot, ismét ön áll majd a kamerák elé?

- A központi vezetékrendszer továbbra is a Molhoz tartozik, én pedig jelenleg az MVM-nél dolgozom.

Névjegy
Dr. Zsuga János 1970-ben született Debrecenben. 1994-ben végzett a Miskolci Egyetemen okleveles gázmérnökként, 2002-ben ugyanott Ph.D-zett. 1994-től 1999-ig a Mol kőolaj- és földgázszállítási üzletágának technológus mérnöke. 2003-ig üzletági vezető, 2013-ig a Mol Földgázszállító - mai nevén FGSZ - vezérigazgatója. 2016-ig ugyanott igazgatóság elnök. 2015 óta az MVM-tulajdonú Mavir felügyelőbizottsági tagja, 2016 óta elnöke, 2016-tól -vezérigazgatói kinevezéséig - az MVM vezérigazgató-helyettese.