Vádat emeltek a jobbikos Kovács Béla ellen

Publikálás dátuma
2017.12.06. 10:28
Kovács Béla az ügyészség előtt. FOTÓ: Vajda József
Vádat emelt az ügyészség Kovács Béla, a Jobbik európai parlamenti képviselője ellen állam elleni és költségvetést károsító, továbbá közbizalom elleni bűncselekmény miatt - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője szerdán.

Keresztes Imre közleményében azt írta: a politikust az Európai Unió intézményei elleni kémkedéssel, valamint jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással, három rendbeli folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásával vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. Kovács Béla és három vádlott-társa szabadlábon védekezik.

A főügyész felidézte: az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntette miatt. A feljelentés alapján indult nyomozásban a legfőbb ügyész 2014. május 12-én indítványozta, hogy az Európai Parlament függessze fel Kovács Béla mentelmi jogát. A képviselő mentelmi jogát végül közel másfél év elteltével, 2015. október 14-én függesztették fel. Ez után történhetett meg a megalapozott gyanú közlése, amelynek lényege szerint a képviselő a kémtevékenységet egy idegen állam érdekében, a titkosszolgálat részére folytatta.

A főügyész hozzátette: a nyomozás ideje alatt az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján fiktív gyakornoki foglalkoztatások miatt 2015. október 16-án újabb eljárás indult. A nyomozás során beszerzett bizonyítékok alapján megalapozott gyanút közöltek a fiktív, nem teljesített gyakornoki megállapodásokkal kedvezményezett személyekkel szemben.

Mivel a mentelmi jog felfüggesztése mindig konkrét bűncselekményre hatályos, a korábbi felfüggesztés a fiktív gyakornoki foglalkoztatás miatt indult ügyre nem volt alkalmazható. Ezért a legfőbb ügyész 2016. szeptember 20-án újabb indítványt tett az Európai Parlament elnökénél a képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére a költségvetési csalás és többrendbeli hamis magánokirat felhasználása miatt. A mentelmi jog felfüggesztéséről nyolc hónap elteltével, idén június 1-jén született döntés.
Ezt követően vált lehetővé - a büntetőeljárások célszerűségből történő egyesítése után - Kovács Bélával szemben a további bűncselekmények megalapozott gyanújának közlése - írta Keresztes Imre.

A főügyész tájékoztatása szerint a képviselő és három társa összesen több mint 21 ezer euró - valamivel több mint hatmillió forint - vagyoni hátrányt okozott az Európai Parlament költségvetésének.

A főügyészség korábban a költségvetési csalással kapcsolatban azt közölte, a gyanú szerint a politikus 2012-ben és 2013-ban négy emberrel fiktív gyakornoki szerződést kötött 4, illetve 6 hónapos időtartamra. Az ügyészség szerint a gyakornokok gyakorlatilag nem léteztek, érdemi munkavégzés nem történt, ezek fiktív szerződések voltak.

A kémkedéssel kapcsolatban pedig azt közölte korábban a főügyészség, hogy a polgári elhárítás figyelmét az keltette fel, hogy a képviselő rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havonta Moszkvába látogat.

Kilép a Jobbikból

Kovács Béla nyilatkozatában úgy fogalmazott: nagy örömmel értesült arról, hogy három és fél éves "kálváriája" után vádat emel vele szemben az ügyészség, mert így végre lehetősége nyílik a bíróság előtt bizonyítékokkal cáfolni az ellene felhozott vádakat, gyanúsítgatásokat. "Kijelentem most is, hogy sohasem kémkedtem idegen hatalomnak az Európa Unió intézményei ellen és költségvetési csalást sem követtem el" - hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy bízik a független magyar bíróságban, és arra készül, hogy érdemben cáfolja az összes vádat, amire végre érdemi lehetősége nyílik.

"Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy ebben az ügyben sem a személyem az igazán érdekes, hanem a velem szemben megfogalmazott vádakon keresztül próbálta a Fidesz támadni a Jobbikot, és tervezi a továbbiakban is szándékosan a választási kampányra időzítve a bírósági eljárást" - fogalmazott Kovács Béla.

Annak érdekében, hogy a személye elleni vádemeléssel ne terhelje a Jobbikot "mint a legesélyesebb, kormányváltó ellenzéki erőt", a mai nappal kilép a pártból, hogy az alaptalan vádak és a bírósági eljárás ne nehezítse a Jobbik 2018-as választási győzelmét - írta az EP-képviselő.

Szerző
Frissítve: 2017.12.06. 14:16

Tovább gyalulja a bíróságok függetlenségét a kormány

Publikálás dátuma
2017.12.06. 09:19
A kép illusztráció FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Ha egy adóhivatali főosztályvezető bíró lesz, már a következő héten ő ítélkezhet olyan ügyekben, amiben a volt NAV-os kollégái döntöttek a régi főosztályán. Erre eddig öt éves összeférhetetlenség volt, teljesen példátlan, hogy ezt most kiirtják - így foglalta össze egy múlt héten elfogadott törvénymódosítás lényegét a 444-nek az igazságügy működését ismerő forrása.

November utolsó hetében ugyanis a parlament fideszes többsége módosított a bíróságokra vonatkozó egyes törvényeken, és ezzel csendben meg is szüntették az összeférhetetlenség bizonyos formáit.

A most megszüntetett öt éves moratórium biztosította, hogy egy újonnan érkező bíró döntéseit semmiképpen se befolyásolhassák előző munkahelyének viszonyai. Ha egy állampolgárnak peres ügye van például az adóhivatallal, akkor joggal várhatja, hogy ne olyan bíróhoz kerüljön az ügye, aki nem sokkal korábban még adóhivatalnál dolgozott, és így nehezebben hoz elfogulatlan döntést.

A változtatás azért is nagyon érzékeny, mert a Fidesz az utóbbi egy évben sokadszor próbál belepiszkálni a független igazságszolgáltatás működésébe, és saját embereiket ültetni a bíróságokra.

November közepén az igazságügyi minisztérium egy rendelettel átvariálta a bírák kinevezésének szabályait, éppen azért, hogy a kormányhoz lojális embereket igazságszolgáltatási múlt nélkül is könnyen ki tudjanak nevezni bírónak. Nekik már valószínűleg a kikönnyített összeférhetetlenségi szabályok mentén kell majd ítélkezniük.

Szerző

BL - Sallaiék kiestek, Gulácsiék még reménykednek

Publikálás dátuma
2017.12.06. 06:53
Fotó: Andreas Gebert/Anadolu Agency

Ma este lezárul a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportköre, így kialakul a legjobb 16 mezőnye. A szerdai játéknapon szereplő csapatok közül négyen már biztosították helyüket a nyolcaddöntőben, így mindössze már csak négy hely kiadó.

Az E csoportban a Liverpool az előző fordulóban bebiztosíthatta volna helyét a folytatásra, ám elherdálta háromgólos előnyét a Sevilla ellen, így a spanyol csapat mellett még a Szpartak Moszkva is esélyes a továbbjutásra. Az oroszok éppen az angolokhoz utaznak, s csakis győzelemmel érhetik el céljukat, más különben tavasszal az Európa-ligában vitézkedhetnek. A Sevilla eközben a sereghajtó Maribor otthonában harcolhatja ki a csoportelsőséget.

Hasonlóan izgalmasan alakulhat az F jelű négyes, amelyben a Manchester City makulátlan mérleggel vívta ki a jogot a folytatásra. Amennyiben a Sahtar Donyeck Harkivban mégis pontot csenne Pep Guardiola csapatától, akkor a Napoli a Feyenoord legyőzésével sem érhetne oda a második helyre.

A G jelű kvartettben sokak meglepetésére a Besiktas zár az élen, míg a tavalyi elődöntős Monaco már nem lesz érdekelt az európai kupaporondon. Az utolsó kiadó helyért így a Porto és Gulácsi Péter csapata, az RB Leipzig száll harcba. A két hét pontos csapat közül a portugálok vannak kedvezőbb helyzetben, ugyanis az egymás elleni eredmények alapján azonos pontszám esetén a Porto lépne a legjobb 16 közé, így a Leipzignek több pontot kellene a Besiktas ellen gyűjtenie, mint a sárkányoknak a hercegségiek ellenében.

A H csoportban a Tottenham és a Real Madrid páholyból várja az utolsó kört, a spanyolok azonban csekély eséllyel érhetnek oda a kvartett élére. Eközben a szebb napokat is megélt Dortmundnak azért kell küzdenie, hogy legalább harmadik helyét megőrizze a Sallai Rolandot is felvonultató APOEL-lel szemben.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. forduló:

E csoport:

Liverpool-Szpartak Moszkva 20.45 (tv: Sport1)

Maribor-Sevilla 20.45

Az állás: 1. Liverpool 9 pont, 2. Sevilla 8, 3. Szpartak Moszkva 6, 4. Maribor 2

F csoport:

Sahtar Donyeck-Manchester City 20.45 (tv: Filmmánia)

Feyenoord-Napoli 20.45

Az állás: 1. Manchester City 15, 2. Sahtar Donyeck 9, 3. Napoli 6, 4. Feyenoord 0

G csoport:

Porto-Monaco 20.45

RB Leipzig-Besiktas 20.45

Az állás: 1. Besiktas 11 pont, 2. Porto 7 (10-8), 3. RB Leipzig 7 (9-9), 4. AS Monaco 2

H csoport:

Tottenham-APOEL 20.45

Real Madrid-Dortmund 20.45 (tv: M4 Sport)

Az állás: 1. Tottenham 13 pont, 2. Real Madrid 10, 3. Borussia Dortmund 2 (5-10), 4. APOEL 2 (2-14)

Szerző