Horváth Aladár nem akart faji politikát

Publikálás dátuma
2017.12.14 06:07

Fotó: /

Intézményeinket megszüntették vagy államosították. A nemzeti kommunisták beültették a hatalomba Farkas Flóriánt és a hozzá hasonlókat. Nincs képviseletünk, az Országos Roma Önkormányzat és a Lungo Drom beépült az állami korporatív struktúrájába, korrupt és rasszista politikájában legitimálja a kormányt, részt vesz a mutyiban – fakadt ki könyvének bemutatóján Horváth Aladár.

A szerző több roma szervezetet alapított és vezetett, a rendszerváltás után alakult demokratikus parlamentben az SZDSZ színeiben parlamenti képviselő volt. Az Indulás című könyvnek – ahogyan Iványi Gábor lelkész mondta a Wesley János Lelkészképző Főiskolán tartott bemutatón – nincs igazi műfaja. Egyszerre személyes visszaemlékezés, politikai memoár és dokumentumgyűjtemény, amely iratokon kívül parlamenti beszédeket, tüntetésen és rendezvényeken elhangzott felszólalásokat is tartalmaz.

A roma polgárjogi mozgalom születése 1989-re, a miskolci gettóellenes bizottság megalakulására tehető. Horváth Aladár ekkor vált országosan ismertté. A könyv részletesen tárgyalja, hogy később, parlamenti képviselősége idején, milyen viták és küzdelmek folytak cigányügyben – akár az Országgyűlésben, akár a roma közéletben.

A legtöbb támadás a cigányoktól ért – állapítja meg Horváth Aladár a kötetben, cáfolva azt a vélekedést, hogy a „romák mindig összetartanak”. Az SZDSZ-szel 1993 körül romlott meg a viszonya, amikor nem szavazta meg a kisebbségi törvényt és antirasszista tüntetést szervezett Egerben. Az SZDSZ-ben erősödni kezdett az a vélemény, hogy Horváth Aladár túl radikális.

Pedig ő kifejezetten mérsékelt roma politikusnak tartja magát. A bemutatón hangsúlyozta, hogy soha nem buzdított semmiféle erőszakra, soha nem akart faji politikát vinni.

A most megjelent első kötetet több rész követi majd. Horváth Aladár úgy tervezi, hogy a másodikban a magyarországi roma jogvédelem – a kilencvenes évek közepétől 2007-2008-ig tartó – fénykorát dolgozza fel.

Szerző
2017.12.14 06:07

Bevásárlóközpontban látták Nikola Gruevszkit (videó)

Publikálás dátuma
2019.01.21 08:55
Nikola Gruevszki
Fotó: AFP/
Egy budapesti üzletközpontban sétálgatott szombaton a korrupcióért elítélt volt macedón miniszterelnök, aki menekültként lehet Magyarországon.
Teljes nyugalommal sétálgatott egy budapesti bevásárlóközpontban szombat este a hazájában elítélt, bukott macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki - írja a 444.hu. Gruevszki tavaly ősszel érkezett titokzatos körülmények között az országba, miután egy korrupciós ügy miatt börtönbe kellett volbna vonulnia Macedóniában. A volt elnöknek - aki hatalma teljében Orbán Viktorral is összebarátkozott - végül a magyar kormány nyújtott segítséget, hogy elmenekülhessen az általa elkövetett törvénytelenségek számonkérése elől. Magyar diplomaták segítségével átjutott több határon is, majd bonyolult ügyéhez képest példátlan gyorsasággal megkapta a menekültstátuszt.
Gruevszkit legutóbb december közepén látták nyilvánosan megjelenni Budapesten, egy rózsadombi étteremben, ahol egy macedón vámhivatalnokkal ebédelt. Korábban az Erzsébet téri karácsonyi vásárban is többször feltűnt, luxusboltok környékén, majd az Anker közben is lefényképezték, ahol szórakozóhelyek sokasága van.
2019.01.21 08:55

Bayer bocsánatot kért Hadházytól, csendben és magában

Publikálás dátuma
2019.01.21 07:40

Fotó: Népszava/ Vajda József
Addig nem hajlandó nyilvánosságra hozni bocsánatkérő levelét, amíg nem kér elnézést Orbántól Hadházy az O1G miatt. Ám nagyon sokba kerülhet ez Bayernek.
Bayer Zsolt megírta azt a bocsánatkérést, amire a bíróság kötelezte azért, mert megsértette Hadházy Ákos emberi méltóságát. Ám a bocsánatkérést - továbbra sem teljesítve az ítéletet, mely szerint 30 napig Bayer blogján kell annak elérhetőnek lennie - a lovagkeresztes publicista közjegyzői letétbe helyezi. Mint a fideszes véleményvezér az Echo TV-nek elárulta, ezt ő polgári engedetlenségnek gondolja, mint hogy
addig nem hozza nyilvánosságra a bocsánatkérést, ameddig Hadházy nem kér bocsánatot Orbán Viktortól, és nem határolódik el az O1G logótól.
Azt is hozzátette, ameddig az ellenzék az O1G alatt "menetel", ő nem kér bocsánatot.
Hadházy Ákos korábban blogbejegyzései miatt perelte Bayer Zsoltot, aki ezek egyikében azt írta: ha Simicska így bedobta a gecizést, akkor „át lehet vonulni a városon egy transzparenssel, amire az van írva: Hadházy geci, Szél Detti nyeli". Az októberi poszttal kapcsolatban a bíróság megállapította, hogy Bayer megsértette Hadházy emberi méltóságát, a képviselőtársával való ilyen módon történő párhuzamba állítás pedig különösen lealázó kontextus.
A publicistának 300 ezer forintot kell fizetnie, és nyilvánosan bocsánatot kérnie. Bayer aki úgy kommentálta az ítéletet, hogy bocsánatot nem kér, a pénzt ötforintosokban gyűjti össze. Hadházy viszont végrehajtást indít ellene, ha így tesz:
előbb 50 ezer, majd 100 ezer, a későbbiekben pedig 3-4 havonta félmillió forintot kellhet fizetnie, amíg nem kér bocsánatot.
Az ötösöket sem fogja átvenni a képviselő, mivel a jogszabály szerint csak ötven darab pénzérmét köteles bárkitől elfogadni, ha pedig Bayer Zsolt ezt nem veszi figyelembe, külön végrehajtást indít ellene, hogy normálisan törlessze a bánatpénzt.
2019.01.21 07:40
Frissítve: 2019.01.21 07:42