Merkel: a "szelektív szolidaritás" nem működik

Publikálás dátuma
2017.12.14 16:45
Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP
Fotó: /

Magyarország és a másik három visegrádi ország 9-9 millió euróval járulnak hozzá a líbiai tengeri és szárazföldi határok hatékonyabb ellenőrzését támogató uniós projekthez, amit Olaszország irányít az Európai Bizottság közreműködésével. A felajánlásról a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák miniszterelnök a csütörtök délután kezdődött EU-csúcs előtt tájékoztatta Paolo Gentiloni olasz kormányfőt és Jean-Claude Juncker bizottsági elnököt. Gentiloni megköszönte a hozzájárulást, de hozzátette: a migránsok kötelező EU-n belüli áthelyezése minimális elvárás az európai uniós tagállamoktól.
Az úgynevezett kvótarendszerről már az állam- és kormányfői találkozó előtt megkezdődött a nyilatkozatháború, amit Donald Tusk robbantott ki azzal, hogy megosztónak és hatástalannak nevezte a kötelező betelepítési rendszert.

A csúcsra érkezve több vezető is bírálta újságíróknak a kormányközi testület elnökének az álláspontját, aki honfitársától, Mateusz Morawiecki új lengyel kormányfőtől ritkán hallható dicséretet kapott. Angela Merkel német kancellár szokásához híven óvatosan fogalmazott: szép dolog a szolidaritás, de az nem lehet szelektív, és nem korlátozódhat csak a külső határok védelmére, mondta. Christian Kern ügyvezető osztrák kancellár azt fejtegette, hogy az nem megy, hogy valaki 35 millió euróval kivásárolja magát egy uniós döntés hatálya alól.

A csúcs résztvevői a vacsora alatt egymásnak is kifejtették nézeteiket a menedékkérők kötelező áthelyezéséről szóló jogszabályi javaslatról. Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke felszólalásában azt javasolta a vezetőknek, ne ragaszkodjanak mindenáron az egyhangú döntéshez.

Délutáni ülésükön a vezetők üdvözölték, hogy 25 tagország — köztük Magyarország — szorosabb védelmi együttműködésre szánta el magát.

2017.12.14 16:45
Frissítve: 2017.12.14 20:16

Ön mit tippelt? Mutatjuk a hatos lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2018.11.18 16:46
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 46. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 8 (nyolc) 21 (huszonegy) 26 (huszonhat) 30 (harminc) 39 (harminckilenc) 40 (negyven) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 331 350; a 4 találatos szelvényekre 7055; a 3 találatos szelvényekre 1710 forintot fizetnek.
2018.11.18 16:46

Elindult Márki-Zay mozgalma

Publikálás dátuma
2018.11.18 16:00

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A mozgalom fő célja, hogy a 2019-es önkormányzati választásokon minden településen egy hiteles polgármester-jelölt legyen.
Megtartotta első ülését a MINDENKI MAGYARORSZÁGA MOZGALOM elnöksége - számolt be az indulásról közösségi oldalán Márki-Zay Péter
"A mozgalom tagjai hisznek abban, hogy egy új politikai kultúrára van szükség, amelyhez minden tisztességes és változást akaró magyar ember csatlakozására számítanak."
- emeli ki.
"A mozgalom fő célja, hogy a 2019-es önkormányzati választásokon minden településen egy hiteles polgármester-jelölt és őt támogató képviselőjelöltek nyerjék el a helyi közösségek bizalmát. 2014-ben Siófok, 2015-ben Veszprém, 2018-ban Hódmezővásárhely, Balmazújváros és Rákospalota is megtanított bennünket arra, hogy az állampárt csak összefogással győzhető le."
Azok, akik széleskörű egyeztetés nélkül saját jelölteket indítanak, maguk is hozzájárulnak a korrupció és a megfélemlítés rendszerének fennmaradásához.
- hangsúlyozza Márki-Zay.
A Mozgalom alapító tagjai: Dr. Márki-Zay Péter, Dr. Hadházy Ákos, Dr. Júlia Ábrahám, Dr. Bod Péter Ákos, Elek István, Dr. Kaltenbach Jenő, Zoltán Kész, Dr. Dr. Lengyel Róbert, Lukácsi Katalin, Dr. Magyar György, Dr. Tamás Mellár, Üveges Gábor. A mozgalom a következő hónapokban folytatja a szervező munkát, nyilvános bemutatkozását a jövő év elejére tervezi.
2018.11.18 16:00
Frissítve: 2018.11.18 16:11