Merkel: a "szelektív szolidaritás" nem működik

Publikálás dátuma
2017.12.14 16:45
Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP
Fotó: /

Magyarország és a másik három visegrádi ország 9-9 millió euróval járulnak hozzá a líbiai tengeri és szárazföldi határok hatékonyabb ellenőrzését támogató uniós projekthez, amit Olaszország irányít az Európai Bizottság közreműködésével. A felajánlásról a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák miniszterelnök a csütörtök délután kezdődött EU-csúcs előtt tájékoztatta Paolo Gentiloni olasz kormányfőt és Jean-Claude Juncker bizottsági elnököt. Gentiloni megköszönte a hozzájárulást, de hozzátette: a migránsok kötelező EU-n belüli áthelyezése minimális elvárás az európai uniós tagállamoktól.
Az úgynevezett kvótarendszerről már az állam- és kormányfői találkozó előtt megkezdődött a nyilatkozatháború, amit Donald Tusk robbantott ki azzal, hogy megosztónak és hatástalannak nevezte a kötelező betelepítési rendszert.

A csúcsra érkezve több vezető is bírálta újságíróknak a kormányközi testület elnökének az álláspontját, aki honfitársától, Mateusz Morawiecki új lengyel kormányfőtől ritkán hallható dicséretet kapott. Angela Merkel német kancellár szokásához híven óvatosan fogalmazott: szép dolog a szolidaritás, de az nem lehet szelektív, és nem korlátozódhat csak a külső határok védelmére, mondta. Christian Kern ügyvezető osztrák kancellár azt fejtegette, hogy az nem megy, hogy valaki 35 millió euróval kivásárolja magát egy uniós döntés hatálya alól.

A csúcs résztvevői a vacsora alatt egymásnak is kifejtették nézeteiket a menedékkérők kötelező áthelyezéséről szóló jogszabályi javaslatról. Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke felszólalásában azt javasolta a vezetőknek, ne ragaszkodjanak mindenáron az egyhangú döntéshez.

Délutáni ülésükön a vezetők üdvözölték, hogy 25 tagország — köztük Magyarország — szorosabb védelmi együttműködésre szánta el magát.

2017.12.14 16:45
Frissítve: 2017.12.14 20:16

Lövöldözés Londonban: ketten kórházba kerültek

Publikálás dátuma
2018.08.21 22:20
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Két embert letartóztatott a rendőrség, és ketten kórházba kerültek egy kedd esti, észak-londoni lövöldözés után. A letartóztatottakat gyilkossági kísérlettel gyanúsítják.
A hatóságot londoni idő szerint délután 5-kor riasztották a Rayners Lane metrómegálló környékére - írja a Guardian. A hatóságok a helyszínre érve két férfit találtak lőtt sebekkel, akik egy kertben próbáltak elrejtőzni.
"Egy férfi tüzet nyitott másik férfiak egy csoportjára, majd bűntársával egy mopeden menekült el a helyszínről"
- mondta el a történtekről a Scotland Yard.
Mindez egy nappal egy másik lövöldözést követően történt, mely során hárman szenvedtek nem életveszélyes sérüléseket. A hétfői eset a néhány kilométerre fekvő Kingsbury metróállomás környékén történt, ráadásul nem sokkal azután, hogy egy nyugat-londoni helyszínről is lövöldözést jelentettek. A hatóságok egyelőre nem tudják, van-e kapcsolat az esetek között.
2018.08.21 22:20

Harci repülőket ajándékozott Putyin Szerbiának

Publikálás dátuma
2018.08.21 21:31
Szerbia 2017-ben 6 MiG-29-est kapott, a kép akkor készült. Balra Sergei Shoigu orosz védelmi miniszter, jobbra Aleksandar Vucic
Fotó: AFP/ ANDREJ ISAKOVIC
Hat MiG-29-est kapott az ország. Aleksandar Vucic szerb államfő a gépek keddi átadásán a sorkatonai szolgálat visszaállításáról beszélt.
Szerbia megvizsgálja annak lehetőségét, hogy 2020-tól vagy 2021-től három vagy hat hónapos sorkatonai szolgálatot vezessen be - jelentette be az MTI szerint Aleksandar Vucic szerb államfő kedden a Belgrádhoz közeli Batajnica légi bázison, miután átadta a szerb légierőnek az első két orosz MiG-29-es repülőgépeket.
Szerbia hat vadászgépet kapott ajándékba Moszkvától; csak a felújításért kellett nagyjából millió eurót - 57,4 milliárd forintot - fizetnie.
Vucic a sorkatonai szolgálattal kapcsolatban kiemelte: egyelőre nem mondhat semmi biztosat, minden a pénzügyi lehetőségektől függ majd. Annyit azonban előre vetített, hogy akik szolgálni fognak, előnyt élveznek majd a munkafelvételeknél a köztulajdonú vállalatokban.
2011-ben döntöttek a sorkötelezettség eltörléséről.
Vucic egy nagyszabású katonai parádét is bejelentett, melyet az orosz hadsereg delegáltjaival közösen tartanak majd, és melyet reményei szerint Vlagyimir Putyin orosz államfő is megnéz majd. Az orosz elnök mellett további magas rangú meghívottakat is várnak.
Szerbia hét Mi-35 és Mi-17 típusú helikoptert is vásárolt Fehéroroszországtól, amelyeknek egy éven belül kellene megérkeznie. Belgrád továbbá kilenc (Airbus Helicopters) H145M katonai helikoptert beszerzését is tervezi, hogy tovább fejlessze hadseregét.
A szerb hadseregnek jelenleg négy használatban lévő MiG-29-ese van, és a várakozások szerint az orosz gépek mellett hamarosan további nyolc, felújításra szoruló MiG-29-es érkezik Fehéroroszországból. Miután ezeket is korszerűsítik, Szerbiának 18 ilyen vadászgépe lesz. Az ország hadseregének felszerelését nagyrészt az egykori Jugoszláv Néphadsereg (JNA) fegyverzete teszi ki, amely a szovjet fegyvereken alapul.
2018.08.21 21:31
Frissítve: 2018.08.21 21:32