Egyre kevesebb a Trumppal kapcsolatos titok Mueller előtt

Publikálás dátuma
2017.12.18. 06:31
Fotó: AFP/Saul Loeb
Több tízezer e-mailhez jutott hozzá az a különleges megbízatású ügyész, aki a tavalyi amerikai elnökválasztásba történt orosz beavatkozást vizsgálja.

A Robert Mueller vezette hivatal annak a munkacsoportnak az elektronikus levelezését kérte ki és kapta meg, amely Donald Trump republikánus elnökjelölt novemberi megválasztása és januári eskütétele között a megválasztott elnök hivatalba lépésének előkészítésén dolgozott.

Ennek a munkacsoportnak Trump for America (TFA) az elnevezése. Minden elnökváltás idején létrejön ilyen munkacsoport, az úgynevezett „átmenet csapata”, amely számára az Általános Szolgáltatások Hivatala (GSA) nevű szövetségi intézmény biztosítja az infrastruktúrát, a hivatali helyiségektől a számítógépes hálózatig. A GSA szerverein tárolják az átmenet csapatának az elektronikus levelezését is.

Ezeket az emaileket igényelték még a nyáron – az FBI közbeiktatásával – Mueller különleges ügyész emberei, és szeptemberben meg is kapták a GSA-tól a több tízezer kimenő, illetve beérkező levelet. Erről a tényről a – hivatalosan még mindig létező, bár érdemi tevékenységet értelemszerűen már nem végző – TFA jogászai csak most decemberben szereztek tudomást, és annak nyomán több kongresszusi bizottságnak küldtek felháborodott levelet. Kory Langhofer, a TFA vezető jogtanácsosa szerint GSA-nak nem lett volna joga átadni a leveleket, mert azok nem elnöki hivatali tevékenységhez kötődnek, hanem magánjellegűek. Olyan, az átmenet idején vitatott témákat érintenek például, hogy kiket lenne majd célszerű különböző kormányzati hivatalokba helyezni.

Muellerék azonban azon az állásponton vannak, hogy jogszerűen jutottak hozzá az emailekhez. Lenny Loewentritt, a GSA vezető jogásza is azt mondja, hogy bűnüldöző szervek kérésére – márpedig a különleges ügyész hivatala ilyennek minősül – ki kell adni a szerveren őrzött adatokat.

A több tízezer email az átmenet csapatának nem a teljes levélforgalmát, hanem csak a 13 vezető tisztségviselő levelezését tartalmazza. Köztük vannak azok a levelek is, amelyeket Michael Flynn, a TFA egykori oszlopos tagja, később, Trump hivatalba lépése után egy ideig az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója váltott különböző emberekkel. Flynn már elismerte Mueller hivatala előtt, hogy félrevezette az FBI-t, amikor elhallgatta, hogy ő maga személyesen is alkudozott a washingtoni orosz nagykövettel a Moszkva elleni amerikai szankciók kérdéséről abban az időben, amikor még Barack Obama elnök volt hivatalban. Egyes belpolitikai elemzők úgy vélekednek, aligha lehet jó hír a Fehér Ház számára, hogy Flynn – aki ellen vádat is emeltek – egy ideje hajlandónak mutatkozik a Muellerékkel való együttműködésre.

Mueller hivatala egyelőre mélyen hallgat arról, hogy találtak-e már valamilyen bizonyítékot ezekben az emailekben a vizsgálódás tárgyát, vagyis az amerikai belső ügyekbe való illetéktelen orosz beavatkozást – így például esetlegesen amerikai közszereplők befolyásolását – illetően. Az eddig nyilvánosságra hozott megállapítások arról nem szólnak, hogy az oroszok befolyásolási kísérletei eljutottak-e Trump személyéig. Az elnök többször, így a minap is kategorikusan tagadta, hogy csapatának bármely tagját bármiféle orosz befolyásolás érintette volna.

Trump ezt a hétvégét a Camp David-i üdülőben töltötte, ahol legközelebbi munkatársaival egyfelől a Mueller különleges ügyész által folytatott vizsgálat újabb fejleményeiről esett szó, másfelől az 1986 óta nem látott mértékű adóreform ügyét próbálták végleg sínre tenni.

Az elnök nagy arányú adócsökkentést akar a vállalkozások, valamint a tehetős magánszemélyek terheinek enyhítése érdekében, és ezzel reméli tovább serkenteni a vállalkozói kedvet. Trump szerint az adóreform nyomán a jelenlegi 3 százalékos ütemű gazdasági növekedés 4-5, „sőt, talán 6” százalékra is gyorsulhat. Az amerikai médiában olvasható szakértői becslések azonban azt is kétlik, hogy a 4 százalékos ütem tartható lenne. Az adócsomag ellenzői szerint a középosztály számára nem lesz kedvező a reform.

Az adóreformról a következő napokban tervezik a szavazást. A képviselőházban biztos többsége van Trumpnak. Ami a szenátust illeti, ott bonyolultabb a helyzet, mert az elmúlt héten tartott alabamai szenátorválasztáson a demokrata jelölt győzött, és így 51-49-re apadt a republikánus többség. Pénteken azonban két, a tervezett adóreform jelenlegi formájával szemben eddig ellenkező republikánus szenátor – a floridai Marco Rubio és a Tennessee állambeli Bob Corker – is beadta a derekát, így washingtoni elemzők gyakorlatilag biztosra veszik, hogy végül sikerül olyan számsorokat kimunkálni, ami biztosítja az adótörvény kongresszusi elfogadását, és az elnök azt valamikor karácsony körül aláírhatja.

Ez a politikai siker úgy kell Donald Trumpnak, mint egy falat kenyér, hiszen eddig „időarányosan” kevés dolgot sikerült beváltania választási ígéretei közül. Politikai értelemben számára az egyik legzavaróbb kudarc, hogy – számos korábbi kedvező előjel dacára – nem sikerült teljesen felszámolnia az egészségügyi ellátásról szóló, Barack Obamától örökölt törvény előírásait.

Az amerikai gazdaság kétségtelen növekedése ellenére Donald Trump elfogadottsága – közel egy évvel hivatalba lépése után – mindössze 32 százalékos az AP-NORC e hónapban végzett közvélemény-kutatása szerint. Ez minden idők legrosszabb adata az első elnöki esztendő végén. Tízből csak három amerikai vallja azt, hogy az Egyesült Államok jó irányba halad, és 52 százalék szerint az ország ma rosszabb állapotban van, mint amikor Trump beköltözött a Fehér Házba. A megkérdezettek 23 százaléka gondolja azt, hogy Trump eddig teljesítette a választási ígéreteit, 30 százalék szerint megpróbálta, de nem ment neki, 45 százalék szerint pedig meg sem próbálta.

Felmondással zárult a szagos történet

Publikálás dátuma
2017.12.18. 06:16
Fotó: Shutterstock
Indoklás nélkül bontotta fel a bérleti szerződést a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság az épületben lévő étterem üzemeltetőjével, a Patent Bt.-vel. A dolgozók között akadnak, akik szerint nem véletlen az időzítés.

- Ha szólnak, hogy menni kell három vagy hat hónap múlva, rendben. Na de így… Müller Zoltán tehetetlenül tárta szét a karját. Cége, a Patent Bt. több mint húsz éve működtette a rendőrségi éttermet a Somogy megyei Rendőr-főkapitányság épületében Kaposváron. Megszűnt a szerződésük, a rendőrség október közepén mondott fel a cégnek egy hónapos határidővel, indoklás nélkül.

Valójában egy tűzeset miatt már hetekkel korábban leállt a konyha, ám azt egy pillanatig sem gondolta senki a több mint húsz embert foglalkoztató cégnél, hogy az olajsütő kigyulladása lesz az utolsó érdemi momentumuk az épületben.

- Kigyulladt a fritőz, s az elszívó-berendezés tovább vitte a tüzet – mesélte Müller Zoltán. – De nem kell komoly katasztrófára gondolni, a hivatalos jegyzőkönyv szerint emberi és anyagi kár nem esett – utóbbi azonban csak a rendőrség szempontjából igaz. Kifestettünk, az elektromos vezetéket is kijavíttattuk, új világítást szereltünk be – folytatta Müller Zoltán -, vagyis készültünk a folytatásra. - Bejelentkeztem a főkapitányhoz beszámolni, ám valójában nem jutottam semmire, mert szóban felmondott. Arra hivatkozott, hogy ételszag terjeng az épületben.

A Patent Bt. vezetője utóbb írásban is kézhez kapta a hivatalos papírt, amiben szó sem esett szagokról, hanem a szerződésre hivatkozva indoklás nélkül bontották fel a megállapodást. A napi átlag nyolcszáz adagot elkészítő cég – a rendőrség mellett, sokan a városból is jártak hozzájuk ebédelni, emellett kiszállítást is vállaltak – több mint húsz dolgozója került utcára ezzel.

A dolgozók között akadnak, akik szerint nem véletlen az időzítés. A Kaposvári Törvényszék ugyanis nemrég határozott arról, lehet népszavazást kezdeményezni Kaposmérőben a faluba tervezett inert hulladéklerakóról. A fideszes polgármester, Prukner Gábor által előnybe részesített beruházással kapcsolatban – ahogyan arról a Népszava is beszámolt már – igencsak megoszlanak a vélemények a településen, Müller Zoltán pedig éppenséggel az ellenzők egyik vezetője, többek között ő kezdeményezte a referendum megtartását, s ő támadta meg a bíróságon a helyi választási bizottság elutasító határozatát. Dolgozóinak egy része szerint emiatt kell most összepakolnia a rendőrségen.

- Nem tudom, mit gondoljak – felelte Müller Zoltán, amikor rákérdeztünk, lát-e összefüggést a két eset között. – A rendőrséggel mindeddig korrekt volt a viszonyom, mindig teljesítettük minden kérésüket. Amikor például elkezdődött a menekültválság, többek között mi főztünk a határon szolgálatot teljesítőknek, s mi is szállítottuk le a kosztjukat. Előfordult, hogy délután három órára derült ki, hogy este hatra kell nyolcszáz hideg csomag, de ezt is megcsináltuk. Ahogyan az árvizeknél is rendre mi láttuk el a somogyi rendőröket. Huszonöt év után ez az egy hónapos határidő olyan, mint egy torokelvágás…

Hivatkozás
A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bérbeadó és a Patent Bt. bérlő között 2015. január 1-jével, határozott időtartamra jött létre bérleti jogviszony a Magyar Állam tulajdonában és bérbeadó főkapitányság vagyonkezelésében lévő objektumban található konyha és ebédlő bérlete tárgyában – válaszolta a Népszava megkeresésére a Somogy megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya. - A bérleti szerződés 55. pont d) alpontja alapján a szerződés 30 napos felmondási határidővel indokolás nélkül megszűnik valamelyik félnek a másik félhez címzett egyoldalú jognyilatkozatával. A főkapitányság erre hivatkozva kezdeményezte a bérleti szerződés indokolás nélküli felmondását 2017. november 20-án.

Felmondással zárult a szagos történet

Publikálás dátuma
2017.12.18. 06:16
Fotó: Shutterstock
Indoklás nélkül bontotta fel a bérleti szerződést a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság az épületben lévő étterem üzemeltetőjével, a Patent Bt.-vel. A dolgozók között akadnak, akik szerint nem véletlen az időzítés.

- Ha szólnak, hogy menni kell három vagy hat hónap múlva, rendben. Na de így… Müller Zoltán tehetetlenül tárta szét a karját. Cége, a Patent Bt. több mint húsz éve működtette a rendőrségi éttermet a Somogy megyei Rendőr-főkapitányság épületében Kaposváron. Megszűnt a szerződésük, a rendőrség október közepén mondott fel a cégnek egy hónapos határidővel, indoklás nélkül.

Valójában egy tűzeset miatt már hetekkel korábban leállt a konyha, ám azt egy pillanatig sem gondolta senki a több mint húsz embert foglalkoztató cégnél, hogy az olajsütő kigyulladása lesz az utolsó érdemi momentumuk az épületben.

- Kigyulladt a fritőz, s az elszívó-berendezés tovább vitte a tüzet – mesélte Müller Zoltán. – De nem kell komoly katasztrófára gondolni, a hivatalos jegyzőkönyv szerint emberi és anyagi kár nem esett – utóbbi azonban csak a rendőrség szempontjából igaz. Kifestettünk, az elektromos vezetéket is kijavíttattuk, új világítást szereltünk be – folytatta Müller Zoltán -, vagyis készültünk a folytatásra. - Bejelentkeztem a főkapitányhoz beszámolni, ám valójában nem jutottam semmire, mert szóban felmondott. Arra hivatkozott, hogy ételszag terjeng az épületben.

A Patent Bt. vezetője utóbb írásban is kézhez kapta a hivatalos papírt, amiben szó sem esett szagokról, hanem a szerződésre hivatkozva indoklás nélkül bontották fel a megállapodást. A napi átlag nyolcszáz adagot elkészítő cég – a rendőrség mellett, sokan a városból is jártak hozzájuk ebédelni, emellett kiszállítást is vállaltak – több mint húsz dolgozója került utcára ezzel.

A dolgozók között akadnak, akik szerint nem véletlen az időzítés. A Kaposvári Törvényszék ugyanis nemrég határozott arról, lehet népszavazást kezdeményezni Kaposmérőben a faluba tervezett inert hulladéklerakóról. A fideszes polgármester, Prukner Gábor által előnybe részesített beruházással kapcsolatban – ahogyan arról a Népszava is beszámolt már – igencsak megoszlanak a vélemények a településen, Müller Zoltán pedig éppenséggel az ellenzők egyik vezetője, többek között ő kezdeményezte a referendum megtartását, s ő támadta meg a bíróságon a helyi választási bizottság elutasító határozatát. Dolgozóinak egy része szerint emiatt kell most összepakolnia a rendőrségen.

- Nem tudom, mit gondoljak – felelte Müller Zoltán, amikor rákérdeztünk, lát-e összefüggést a két eset között. – A rendőrséggel mindeddig korrekt volt a viszonyom, mindig teljesítettük minden kérésüket. Amikor például elkezdődött a menekültválság, többek között mi főztünk a határon szolgálatot teljesítőknek, s mi is szállítottuk le a kosztjukat. Előfordult, hogy délután három órára derült ki, hogy este hatra kell nyolcszáz hideg csomag, de ezt is megcsináltuk. Ahogyan az árvizeknél is rendre mi láttuk el a somogyi rendőröket. Huszonöt év után ez az egy hónapos határidő olyan, mint egy torokelvágás…

Hivatkozás
A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bérbeadó és a Patent Bt. bérlő között 2015. január 1-jével, határozott időtartamra jött létre bérleti jogviszony a Magyar Állam tulajdonában és bérbeadó főkapitányság vagyonkezelésében lévő objektumban található konyha és ebédlő bérlete tárgyában – válaszolta a Népszava megkeresésére a Somogy megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya. - A bérleti szerződés 55. pont d) alpontja alapján a szerződés 30 napos felmondási határidővel indokolás nélkül megszűnik valamelyik félnek a másik félhez címzett egyoldalú jognyilatkozatával. A főkapitányság erre hivatkozva kezdeményezte a bérleti szerződés indokolás nélküli felmondását 2017. november 20-án.