jótékonysági koncert;Barabás Lőrinc;Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány;

2017-12-21 06:45:00

Markáns harmóniafutamok

Barabás Lőrinc trombitás-zeneszerző ma este jótékonysági koncertet ad a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány javára, amelynek egykor maga is támogatottja volt.

„Ötéves koromban, szüleim révén kerültem az alapítványhoz, amely délutáni programokkal – gyógytornával, úszásoktatással, angoltanítással – és nyári táborokkal segítette a végtaghiánnyal született gyerekeket. Óriási segítség volt, hogy találkozhattam hasonló sorsú gyerekekkel, szuper közösség alakult ki, sokukkal a mai napig tartom a kapcsolatot. Nem kellett hátrányos helyzetűnek éreznem magam, nem kellett azt gondolnom, hogy én vagyok az, aki egy kézzel született, s nincs körülöttem hasonló” – mondja Barabás Lőrinc. Az alapítvány támogatottjai között volt Pásztory Dóri paralimpiai bajnok úszó, aki a napokban így fogalmazott: „a rengeteg élménynek és pozitív visszajelzésnek köszönhetően valami olyan önbizalommal vérteztek fel minket gyerekkorunkban, ami szinte mindenkinél boldog, sikeres felnőttkort eredményezett.” Ezzel Lőrinc is egyetért – hozzátéve, hogy az alapítványt sokáig megszűnés fenyegette, a közelmúltban viszont nemzedéktársai, egykori támogatottak – Csesznegi-Fényes Zsuzsanna, Lévay Petra és Hurtik Imre – vették át a civilszervezet irányítását, ami esélyt ad a folytatásra. Az új vezetők a gyerekek fizikai fejlesztése és szellemi épülése mellett magát a társaságot, a közösség újjáépítését is küldetésüknek tartják, s Lőrinc is ezért csatlakozott a munkához, megszervezve a mai jótékonysági estet.

Barabás Lőrinc fővárosi évzáró klubkoncertjeire (EllátóHáz, Instant) hosszabb külföldi koncertsorozat után kerül sor. Ősszel Moszkvában rendezték meg a Bigateque nevű orosz zenekarral közös albuma, a Jericho élő bemutatóját. Berlinben, a Badehasuban Somogyvári Gergő forgatókönyvíró-rendező Trans Danube című „film-meditációjához” játszott élő szettet, majd Bécsben, a Hundertwasserhausban lépett színpadra. Ezt követte egy háromhetes, igen sikeres amerikai turné, amelynek során a keleti és a nyugati parton (New Yorkban és San Franciscóban) is megfordult, szólóban és helyi zenészekkel együttműködésben koncertezett, s amelyről a napokban érkezett haza. Közben a Random Szerda csapatához is visszatért: az elmúlt két évben a Budapest Jazz Clubban koncerteztek, januártól az Akváriumban folytatják.

A 34 éves trombitás-zeneszerző zeneszerzői és előadóművészi pályáján az elmúlt időszakban két markáns irányzat rajzolódott ki. A Sastra (2013) és az Elevator Dance Music (2015) című lemezek jelzik, mennyire fontossá váltak számára a szóló-produkciók, a live actek, amelyekhez legtöbbször számítógépen ír zenét, zongora-billenytűzettel, sok-sok elektronikával, pedálokkal, midi-vezérlőkkel. A koncerteken is jórészt egyedül játszik: a trombita mellett billentyűkön és laptopon szólaltatja meg dalait, amelyekben a klasszikus zenei és jazz-utalásoktól a legújabb elektronikus tánczenékig számos műfaj, stílus ötvöződik. A mai este annyiban lesz kivétel, hogy – Lőrinc legutóbb publikált száma, a Mistaken hatására – fontosabb szerepet kap a zongorahang, illetve nem egyedül lesz színpadon: két remek dobos (Delov Jávor és Mihalik Ábel), valamint Biljarszki Maxim médiaművész csatlakozik hozzá, aki a vizuális hatásokért lesz felelős.

A másik fontos pillér a Barabás Lőrinc Quartet, amelyben Cséry Zoltán billentyűzik, Herr Attila basszusgitározik és Nagy Zsolt dobol – velük jelentette meg 2016-ban a Beardance című albumot. Itt közelebb járnak a jazzhez és a szólóprodukciók mellett a kvartett a társas zenélésnek, a kamaramuzsikának is jó terepe. Lőrinc egyfajta művészeti vezetői, ha úgy tetszik, „karmesteri” szerepet tölt be, miközben a többiek művészi szabadságát, kreatitivását, improvizációit is hagyja érvényesülni. A fejében és számítógépén folyamatos születő dallamokból, harmóniafutamokból groove-okból már készül az új lemez, amelynek márciusban, a Müpában lesz a bemutatója, a világszerte egyre ismertebb japán trombitás, post-bop, a neo-soul, a hip-hop és az elektronikus stílusok között kalandozó Takuya Kuroda vendégszereplésével.

Névjegy
Barabás Lőrinc a Kőbányai Zenei Stúdióban kezdett trombitálni, majd a Zeneakadémián Fekete-Kovács Kornél növendékeként diplomázott 2006-ban. Öt évvel később New York-ban, az SAE Institute-ban tanult elektronikus zeneszerzést. 2005-től a Barabás Lőrinc Elektric vezetője, az Irie Maffia és az Upton Fellaz trombitása, a Random Szerda csapatának tagja volt. 2015-ben alapította meg saját kvartettjét. 2013 óta szólóprodukciókkal, live actekkel is járja a világot.

Infó: Barabás Lőrinc Live Act – jótékonysági koncert

December 21. csütörtök, 19:00, Ellátóház (Budapest VII., Dob utca 19.)