Akik nem számítanak az "emberbarát" kormánynak

Publikálás dátuma
2017.12.21. 06:00
FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Súlyos szakemberhiány gátolhatja a nagy létszámú szociális intézmények kiváltására indított, már eddig is nagy vitákat kiváltó programot.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint mintegy 25 ezer fogyatékos és pszichiátriai, szenvedélybeteg ember él intézményi keretek között, közülük 21 ezren 50 fősnél nagyobb intézményben. Egy 22 milliárd forintos uniós program segítségével 2019-ig 2500 gondozottat költöztetnének 8-12 fős lakóotthonokba, 2023-ig pedig további 7500 ember kerülhet családiasabb környezetbe, mintegy 55 milliárdból. Arra a kérdésünkre, hogy tervezik-e bővíteni az ellátásban résztvevő gondozók, szakemberek körét, nem kaptunk választ a tárcától. Pedig ez lényeges momentum: a projektet figyelemmel kísérő szakértők ugyanis figyelmeztetnek, attól, hogy a fogyatékkal élő emberek egy részét a nagy intézményekből kisebb lakóotthonokba költöztetik, nem lesz több szakképzett ápoló, gondozó, holott a nagy létszámú intézményekben is gyakran a szakemberhiány jelenti a legnagyobb problémát.

Krémer Balázs szociológus, a Szociális Szakmai Szövetség elnöke úgy látja, a szakemberhiány miatt nem lehet majd mindenkit kiköltöztetni. – Folyamatos műszakban, differenciált szakmai stábot 8-12 emberre sem felállítani, sem alkalmazni nem lehet. Nincs annyi szakember és nincs annyi bérkeret, normatíva. Például egy dührohamban kitörő értelmi fogyatékos ember humánus, nem agresszív lefogásához, ön- és közveszély ártalmatlanításához legalább 4-5 felkészült ápoló kell, annyi, amennyi egy 8-12 fős kis intézményben nem lesz egyszerre jelen – mutatott rá Krémer.

A szakértő szerint azok a gondozottak, akik nem képesek önállóbb életre, biztos, hogy a nagyintézményekben maradnak, hiszen folyamatos felügyeletüket, ápolásukat csak szakemberek és technikai eszközök intenzív alkalmazásával lehet megoldani, erre viszont a kisebb lakóotthonokban aligha lesz lehetőség. Krémer úgy véli, a kiváltási folyamatnak leginkább azokról kell szólnia, akik most is képesek az önállóságra, vagy képessé tehetők erre. Képesek például a verbális kommunikációra, egyedül lehet hagyni őket, el tudják magukat foglalni, önállóan kielégíthetik biológiai szükségleteiket kielégíteni, döntéseket hoznak arról, mit vegyenek fel, vagy hogy mit szeretnének enni, esetleg tanulni, dolgozni.

Ám számos esetben még ők sem szabadulhatnak meg véglegesen a nagyintézményi ellátástól. Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) tüzetesen átvizsgálta a kiváltási programra érkezett és elfogadott pályázatokat. Azokból pedig kiderült: a legtöbb esetben úgy tervezték meg az intézetekben élő értelmi fogyatékos emberek jövőbeli életét, hogy a korábbi nagyintézményekből azok parkjába, vagy az intézménynek helyt adó településre, netán egy szintén állami fenntartásában, de más, hasonló adottságú településen működő intézet közelébe költöztetik őket.

"A lakókat reggelente kisbuszokkal beszállítják az intézetek területére, ahol a nappali ellátásuk kerül megszervezésre (éppen úgy, ahogyan eddig is). Így nem jön létre új szolgáltatási struktúra, sem új alapellátások, a fogyatékos személyek ellátása továbbra is szegregált formában, totális ellátási szemléletben történik" – írta az érdekvédelmi szervezet. Vagyis a gondozottaknak lényegében csak az alvóhelyük lesz máshol. Feltehetőleg ebben is nagy szerepet játszik a szakemberhiány; nincs annyi gondozó, amennyivel biztosítani lehetne a napközbeni ellátást a különálló lakóotthonokban.

Az Emmi ezzel kapcsolatban csak annyit közölt: a pályázati felhívás a szakmai észrevételek figyelembevételével került véglegesítésre és megjelentetésre, a projekt társadalmi egyeztetésén az ÉFOÉSZ is részt vett. Hozzátették: a kormány elkötelezett, hogy a fogyatékos emberek számára minél nagyobb mértékben biztosítsa az önálló életvitel és a közösségi élet lehetőségét.

Mint arról többször írtunk, a projektet már korábban is számos bírálat érte. Többek között azért, mert az új, most tervezett, családiasabb otthonokat kis településeken, jellemzően faluszélen építenék fel, ami egyáltalán nem segíti a fogyatékkal élők integrálását.

Harc az akadálymentesítésért
Az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordul a 3-as metró ügyében a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ). A szervezet szerint a magyar állam, Budapest és BKV Zrt. az M3-as metró részleges akadálymentesítésével megsértette a fogyatékossággal élőkkel szemben az egyenlő bánásmód követelményét.

Szerző

Röpködő mínuszok, havazás, szél

Publikálás dátuma
2017.12.20. 22:51
Shutterstock illusztráció
Csütörtökön északnyugat felől melegfront felhőzete borítja be hazánkat, egyre többfelé fordulhat elő havazás, melyet később a Dunántúlon nyugat felől havas eső, eső válthat fel.  Gyenge, mérsékelt lesz a nyugati, délnyugati szél. Hajnalban -8, -2, északon néhol -9, -12 fokot mérhetünk. Napközben 0, +4 fok valószínű - írja az Időkép. 

Pénteken már nyugat felől több helyen felszakadozhat a felhőzet és hosszabb-rövidebb időre kisüthet a nap. Az ország legészakkeletibb tájain fordulhat csak elő kisebb vegyes halmazállapotú csapadék. A szél többfelé megélénkül, néhol erős lökések is kísérhetik. Hajnalban -2, +4, délután 1-8 fok várható. 

Szombaton erős, a Dunántúlon viharos lesz az északias szél. Hózápor, kisebb havazás a hajnali, reggeli órákban főként északkeleten alakulhat ki, délután északnyugaton az eső eredhet el. A csúcshőmérséklet 2 és 7 fok között alakul.

Vasárnap enyhe, több helyen szeles idő várható több órás napsütéssel. Csapadék nem valószínű. Hajnalban csak néhol lehet gyenge fagy, délután pedig 10 fok körüli maximumokat mérhetünk. Karácsonykor is enyhe, csapadékmentes időre van kilátás.

Szerző

Újabb ellenzéki pártokat büntet az ÁSZ

Publikálás dátuma
2017.12.20. 21:44
MTI Fotó

A Jobbik gigabüntetése után az LMP, a DK, az Együtt és a Párbeszéd kapott furcsa büntetést az Állami Számvevőszéktől – értesült a Mérce.hu. Mind a négy párt esetében az irodabérlést kifogásolja a volt Fidesz-képviselő, Domonkos László által vezetett számvevőszék.

A kiszabott bírság összege 5 és 10 millió forint között mozog. A pártok megerősítették a portál információját, és egyöntetűen nevetségesnek tartják az ÁSZ lépését.

A Párbeszéd központi irodájának bérlését a számvevőszék korábban nem kifogásolta. Tordai Bence, a párt szóvivője a elmondta: szerinte ez egy politikai megrendelésre készült jelentéstervezet, amelynek lényege, hogy a Jobbik illegális finanszírozási ügyével összekössék a többi ellenzéki pártot.

Szigetvári Viktor is önkényesnek nevezte az ÁSZ döntését, amit az Együtt szerdán kapott kézhez. Náluk is hasonló a helyzet: egy olyan, 2014 óta bérelt iroda miatt jött a büntetés, amit már ellenőrzött az ÁSZ, és részben az Országgyűlés Hivatala intézi a bérlést. Sebián-Petroszki László, a DK pártigazgatója elmondta, hogy náluk az adott időszakban 25 vidéki és 2 központi irodát vizsgálhatott a számvevőszék, de a jelentéstervezet nem mondja meg még azt sem, melyik irodákról van szó. Az LMP-t is megbüntette a számvevőszék az irodabérlése miatt, de a párt – mivel még nem kapta kézhez a jelentés tervezetet – egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

A portál emlékeztet rá, hogy a pártoknak 15 napjuk van észrevételt tenni, de fellebbezési lehetőségük nincs.

Szerző