Béke költözött a német belpolitikába

Publikálás dátuma
2017.12.28 06:32
Fotó: AFP
Fotó: /
Az Európai Unió reformjához kötné a német nagykoalíció megalakítását Sigmar Gabriel külügyminiszter. Az erről szóló egyeztetések jövő vasárnap kezdődnek.

Átmenetileg béke költözött a német belpolitikába, hiszen a politikusok év végi szabadságukat töltik, ám már javában zajlanak az előkészületek a jövő vasárnap, január 7-én kezdődő koalíciós egyeztetésekre. Ez még nem a konkrét koalíciós tárgyalás. Az egyeztetések során kell eldőlnie annak, képesek-e a további négy évi közös kormányzásra az uniópártok és a szociáldemokraták, a kormányprogram részletes kidolgozása csak ezután kezdődik el. Hubertus Heil, az SPD frakcióvezető-helyettese olyan feltételt fogalmazott meg a megállapodásra, ami biztosan nem nyeri el a CDU/CSU tetszését. Ugyan az alkotmány is rögzíti, hogy az oktatást érintő kérdések a tartományokra tartoznak, ám úgy véli, ezen változtatni kell, mert csak így lehetséges a digitális képzés elterjedése. Ez a kérdés már a Jamaica-koalíciót érintő egyeztetéseken is szóba került, ám a pártok – elsősorban az uniópártok ellenállása miatt – már akkor sem tudtak közös nevezőre jutni. Mindenesetre az SPD-nek konkrét eredményeket kell felmutatnia az egyeztetések során, mert az SPD küldöttjei január 21-jén rendkívüli kongresszuson döntenek arról, hozzájárulnak-e a konkrét koalíciós tárgyalások megindításához.

Más jellegű feltételekkel állt elő Sigmar Gabriel hivatalban lévő külügyminiszter. A szociáldemokraták volt elnöke az Európai Unió megreformálásától és a német egészségügyi rendszer átalakításától tenné függővé az új német kormány megalakítását – közölte a Bild napilap szerdai számában. „Amennyiben a kancellári hivatal továbbra is lesöpör az asztalról minden, az EU reformjára vonatkozó elképzelést, akkor nem jön létre koalíció az SPD-vel” – fejtette ki.

Az előjelek nem feltétlenül biztatóak. Az SPD-nél továbbra is sokan kételkednek a nagykoalíció folytatása kapcsán. Malu Dreyer, Rajnavidék-Pfalz szociáldemokrata miniszterelnöke a napokban a Bild am Sonntagnak elmondta: a nagykoalíció helyett a kisebbségi kormányt támogatja, vagyis azt, hogy az SPD kívülről támogassa az uniópártok alkotta kormányt. Ezt a megoldást azonban hevesen ellenzi Angela Merkel, aki inkább vállalná az előrehozott választást, mint a kisebbségi kormányzást.

Egyelőre valóban nem biztos, hogy négy év múlva rendezik majd meg a német parlamenti választást. Minden attól függ, hogy alakulnak a koalíciós egyeztetések. Igaz, ha nem járnak sikerrel, még mindig nem biztos az, hogy előrehozott választást rendeznek majd. A CDU-nál vannak olyan politikusok, akik nem elleneznék a kisebbségi kormány megalakítását, mások pedig úgy vélik, hogy újabb esélyt kell adni a Jamaica-koalíciónak, bár ez utóbbira végképp nagyon csekély az esély. A liberális FDP kiszámíthatatlan partnernek bizonyult a koalíciós egyeztetések során, a párt elvesztette hitelét.

Rossz hír a kancellár számára
A politikai bizonytalanság nagyon megtépázza a kancellár népszerűségét, így az ő érdeke az lenne, hogy minél hamarabb dűlőre jussanak a szociáldemokratákkal. Egy felmérés szerint a németek majdnem a fele óhajtja azt, hogy még a következő, 2021-ben esedékes parlamenti választás előtt adja át a helyét valaki másnak. A YouGov által készített felmérés szerint, amelyet a dpa hírügynökség idézett, a megkérdezettek 47 százaléka szeretné Angela Merkel idő előtti távozását. Ennél kevesebben (44 százalék) nyilatkoztak úgy, hogy a kancellárnak ki kellene töltenie négy évre szóló megbízatását. Október elején még csak 36 százalék óhajtotta a kancellár idő előtti távozását.

2017.12.28 06:32

Corbyn egy új Brexit-szavazás mellé áll, ha így döntenek a Munkáspárt kongresszusán

Publikálás dátuma
2018.09.23 13:26
Jeremy Corbyn
Fotó: AFP/ PAUL ELLIS
A politikus arról is beszélt: ha kell, a lázadó tory képviselőkhöz csatlakozva le fogja szavazni May Brexit-terveit.
Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt (Labour) vezetője ígéretet tett arra, hogy támogatni fog egy második Brexit-szavazást, amennyiben a tagok így döntenek a párt éves kongresszusán vasárnap – írja a Politico. A politikus azonban leszögezte: ő még mindig az előrehozott parlamenti választásokat pártolná. Corbynt a Sunday Mirror kérdezte egy interjúban a megismételt referendummal kapcsolatban, miután egy friss felmérésből az derült ki, hogy a Munkáspárt tagjainak elsöprő többsége, 86 százaléka új népszavazást akar. A párt jelenlegi vezetése eddig nem támogatta az erre irányuló kezdeményezéseket, jóllehet a párt korábbi vezetője, Tony Blair volt miniszterelnök szintén kampányt folytat annak érdekében, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről a választók mondhassanak véleményt. Emily Thornberry, a munkáspárti árnyékkormány külügyminiszter-jelöltje korábban azt mondta, a párt nem hiszi, hogy elérhető működőképes megállapodás a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről azt unióval, és arra készül, hogy ha a kormány mégis a parlament elé terjeszt egy megállapodás-tervezetet, azt leszavazza. Corbyn most kiemelte: a lázadó tory képviselőkhöz csatlakozva le fogja szavazni Theresa May brit kormányfő Brexit-terveit, amennyiben azokat a Munkáspárt nem találja megfelelőnek. A jelenlegi helyzet alapján a brit EU-tagság 2019. március 29-én szűnik meg. Az alsóházi frakciólétszámok alapján a kormány vereségéhez elég lenne, ha mindössze tíz lázadó tory képviselő a megállapodás ellen szavaz, akár a parlamenti pártcsoport keményvonalas EU-szkeptikus szárnyának tagjai közül, akár az EU-párti táborból. A Konzervatív Párt a tavaly nyáron tartott előrehozott választásokon elveszítette addigi csekély alsóházi többségét is, és jelenleg külső eseti támogatással tud csak kormányozni. „Figyelembe véve, hogy Theresa May miniszterelnök kormánya valószínűleg nem tud elfogadtatni a parlamentben semmiféle Brexit-megállapodást, néhány hónapon belül parlamenti választásokat kellhet tartani Nagy-Britanniában” – mondta ezzel kapcsolatban Emily Thornberry.

Egyes felmérésekben már a Labour vezet

A párt éves kongresszusa szerdáig tart, ez – tízezernél is több résztvevőjével és több száz programjával – Európa egyik legnagyobb politikai rendezvénye. Az esemény szlogenje a párt által már a tavalyi választási kampányban is használt jelmondat maradt : „A sokakért, és nem a kevesekért”. Ez azt jelzi, hogy hangsúlyt helyeznek a klasszikus baloldali témákra, a népjóléti intézkedésekre, a leszakadó társadalmi rétegek megsegítésére. A közelmúltban egyébként két, egymástól független közvélemény-kutatás is arra az eredményre jutott, hogy a Munkáspárt nyerne, ha beállna egy megismételt Brexit-referendum mögé. Jeremy Corbynnak a tavalyi előrehozott választásokon ugyan nem sikerült győzelemre vezetnie a Munkáspártot, de az előrejelzésekkel ellentétben szoros versenyre kényszerítették a konzervatívokat. Az erősödés pedig azóta is folytatódik: az egyik legfrissebb felmérés szerint a Labour 41 százalékon áll a toryk 37 százalékával szemben, de más, óvatosabb becslések szerint is legalábbis fej-fej mellett haladnak. 
2018.09.23 13:26
Frissítve: 2018.09.23 13:27

Újfasiszták támadtak meg egy EP-képviselőt Olaszországban

Publikálás dátuma
2018.09.23 10:19
Eleonora Forenza
Fotó: AFP/ FREDERICK FLORIN
A kommunista politikus asszisztensét, Antonio Perillót is bántalmazták, ő kórházba került.
Szélsőjobboldali csoport tagjai támadták meg Eleonora Forenza EP-képviselőt és asszisztensét, Antonio Perillót Olaszországban, a politikus asszisztense kórházba került – írja a Politico. Az Ansa olasz hírügynökség beszámolója szerint a CasaPound nevű újfasiszta politikai szervezet öt vagy hat tagja péntek este, egy Bari városában tartott rasszizmus elleni tüntetésen támadt a demonstrálókra. A kommunista színekben megválasztott Forenza 2014 óta tagja az Európai Parlamentnek, az Európai Egyesült Baloldal frakciójában foglal helyet. 
2018.09.23 10:19