Intel-botrány beláthatatlan következményekkel

Publikálás dátuma
2018.01.06 06:40
Fotó: Shutterstock
Fotó: /
Már az év elején hatalmas botrány rázta meg a számítógépes világot. Célkeresztbe kerültek az Intel vezetői, akik csalhattak a részvényeladással.

Egyelőre beláthatatlan következményekkel jár az Intel botránya: kiderült, hogy a cég processzorában olyan súlyos sebezhetőség lapul, melynek kiaknázásával egy rosszindulatú szoftver kiolvashatja a memória legjobban őrzött részét is. Mivel az utóbbi tíz év minden processzorát érinti a Meltdown névre keresztelt hiba, ezért a világban a milliárdot is meghaladhatja azon PC-k és laptopok száma, amelyeket frissíteni kell. Csakhogy ez a javítás, mintegy 30 százalékkal lassíthatja le a gépünket.

Ám a baj nem jár egyedül. Számítógépes szakemberek olyan, Spectre nevű sebezhetőségre is bukkantak, amely lehetővé teszi, hogy a gépünkön, mobiltelefonunkon egyes programok manipulálják a memóriában rejlő információkat. Ez a biztonsági rés azonban az AMD és az ARM Qualcomm típusú processzorait is érinti, vagyis az Apple, a Huawei, és a Samsung mobiltelefonjai is veszélyben vannak.

Reagált a Huawei
„A Huawei tisztában van az Intel és a Google jelentéseivel, melyek szerint egyes mobil chipkészletek biztonsági hibái veszélyeztethetnek Android készülékeket. A Google kutatási eredményei szerint ezek a hibák még nem kerültek kijavításra.
A Huawei minden egyes készüléke biztonságosnak tekinthető, ugyanakkor a maximális biztonság garantálása érdekében több frissítést is elérhetővé teszünk, így például a Google legújabb CVE-2017-13218 patch-ét is. Ahogyan az a Huawei-nél már bevett gyakorlatnak számít, fogyasztóink közvetlenül készülékeikre kapnak majd értesítéseket a frissítésekről, felhasználóinkat pedig arra kérjük, folyamatosan frissítsék eszközeiket.
A Huawei továbbra is egyik legfontosabb feladatának tekinti termékei biztonságának garantálását, ennek érdekében szorosan együttműködik több, világvezető vállalattal, többek között a Google-lel, hogy aktívan hozzájáruljon ahhoz, hogy a lehető legnagyobb biztonságot tudja garantálni termékeinek és a felhasználók adatainak.”

Az Intel nem éppen megnyugtató közleményében azt állítja, a partnercégekkel már dolgoznak a megoldáson. A vállalat arra figyelmeztette a felhasználókat, a lehető leghamarabb frissítsék gépeiket. A Microsoft már január 3-án kiadta frissítését, azaz úgynevezett patchét, a leírásban azonban egyetlen szót sem ejtettek a biztonsági résről. A rés kényesen érinti a felhőszolgáltatásokat is. A Microsoft bejelentette, hogy ezen szervereit is ellátja a javítással, amely – ha nem is annyira, mint a Meltdown – valamelyest szintén lelassítja a gépet vagy a telefont. Az Apple nem adott ki közleményt, de a Mac-OS 10.13.2-es verziója állítólag már tartalmazza a fontos frissítést.

A Google azt közölte, hogy a cég már tavaly észrevette a hibát és időközben biztonságossá tette szervereit. Botrányos azonban, hogy a hibára csak a napokban derült fény, miközben az Intel már hónapokkal ezelőtt tudomást szerzett a világméretű számítógépes problémáról. Az pedig egészen új megvilágításba helyezi az ügyet, hogy az Intel novemberben 250 ezer részvényétől szabadult meg, összesen 24 milliárd dollár értékben.

Erős a gyanú, hogy a vállalat amiatt adta el értékpapírjait, mert – tudván a biztonsági résről – arra számított: mihelyst napvilágra kerül a botrány, zuhanni kezd a részvény ára. A cég azt állítja, szó sem volt ilyen szándékról. Ha azonban bebizonyosodna a csalás, akkor hatalmas büntetéssel sújthatnák. A részvények eladásából fizetik a cégvezetés tetemes jövedelmét. Az Intel főnöke, Brian Krzanich alapbére évi 1,25 millió dollár, ehhez 3,7 milliós bónuszt kapott, az értékpapírok eladásából pedig további 11,7 milliót. Az amerikai tőzsdefelügyelet egyelőre nem jelentette be, eljárást indít-e az Intel ellen. Részvényeinek ára eddig nem zuhant be, 47 dollárról 43,65-re esett, ám később valamennyit visszanyert értékéből.

2018.01.06 06:40
Frissítve: 2018.01.09 16:26

Izrael és Oroszország is visszakozott a lelőtt katonai gép ügyében

Publikálás dátuma
2018.09.18 21:58
Egy Il-20-as orosz katonai szállítógép. Ezt a géptípust találta el a szír légvédelem szintén orosz gyártmányú rakétája Latakia f
Fotó: AFP / Russian Defence Ministry / Sputnik/ Aleksandr Tarasenkov
Bár az orosz kormány először először Izraelt vádolta a Szíria felett kilőtt orosz katonai repülő miatt, később Vlagyimir Putyin finomított, Benjamin Netanjahu pedig részvétét fejezte ki az áldozatok miatt. A tét óriási volt, a helyzet egy izraeli-orosz konfliktus lehetőségét is magában hordozta.
Együttérzésének adott hangot Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kedden folytatott telefonbeszélgetésében amiatt, hogy a szíriai légvédelem lelőtt egy orosz harci gépet, és további izraeli-orosz biztonsági együttműködést szorgalmazott – idézi az MTI a Háárec izraeli újság cikkét. Az izraeli kormányfő nyilatkozata egy nagyon feszült diplomáciai helyzet lezárását is jelenti, orosz részről kedd reggel ugyanis még Izraelt vádolták a 15 fős személyzetet szállító Il-20-as elpusztításával.
Az orosz védelmi minisztérium keddi nyilatkozatában ugyan elismerte, hogy a szovjet gyártmányú légvédelmi rakétarendszerrel felszerelt szíriai légvédelem lőtt le keddre virradóra a Földközi-tenger felett egy Il-20 típusú orosz katonai repülőgépet, de a tárca Izraelt tette felelőssé a történtekért, arra hivatkozva, hogy izraeli harci gépek szándékosan provokálták ki a 15 emberéletet követelő incidenst.
A tárca szóvivője szerint az izraeli légierő F-16-os vadászgépei légicsapást mértek az északnyugat-szíriai Latakia város környékére, majd a leszállásra készülő orosz Il-20-as gépet használták fedezéknek, így a szíriai légvédelem SZ-200-as rakétái a jóval nagyobb orosz gépet találták el, és nem az izraeli vadászgépeket.
Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban később úgy nyilatkozott, hogy nem az izraeliek lőtték le az orosz gépet, az esemény véletlenek sorozatába illeszkedik
Az izraeli hadsereg eleinte nem regált az őt érő vádakra, mondván, külföldi sajtóértesüléseket nem kommentálnak. A helyzet talán Putyin reakciója miatt is változhatott: Benjámin Netanjahu mindenesetre kedd este - szokatlan módon a leszentebb zsidó ünnep, a Jóm Kipúr előestéjén - telefonbeszélgetést folytatott Putyinnal a lelőtt orosz harci gép ügyéről. Az izraeli kormányfő együttérzését fejezte ki az Il-20 típusú orosz gép tizenöt fős személyzetének halála miatt. A Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint az orosz katonák szíriai ellenzéki erőkkel szembeni felderítő feladatot láttak el a térségben, amikor az izraeli légitámadás miatt riadóztatott szíriai légvédelmi rakéta lelőtte a gépüket. Netanjahu hangsúlyozta, hogy Szíria a felelős az orosz katonai repülő lelövéséért, és megígérte, hogy Moszkvába küldi az izraeli légierő főparancsnokát, hogy megossza az orosz illetékesekkel az ügy részleteivel kapcsolatos izraeli információkat. 
Az izraeli miniszterelnök kiemelte a biztonsági egyeztetés folytatásának fontosságát Izrael és Oroszország között. Ugyanakkor azt is megerősítette: országa továbbra is mindent elkövet, hogy megakadályozza Irán katonai jelenlétét Szíriában, akárcsak azt, hogy fegyverszállítmányaik Libanonba juthassanak a Hezbollah síita milíciához. A The Times of Israel című angol nyelvű honlap szerint a hétfő éjszakai izraeli légicsapás helyszíne, Latakiát eddig általában elkerülték a fegyverszállításokat megelőző izraeli légitámadások, főként a földközi-tengeri szíriai kikötőváros térségében lévő erős orosz katonai jelenlét miatt.
2018.09.18 21:58
Frissítve: 2018.09.18 22:03

Messi triplával nyitott a BL-ben

Publikálás dátuma
2018.09.18 21:24

Fotó: AFP/ LLUIS GENE
A Barcelona fölényes és az Internazionale szűk sikerével kezdődött kedden a labdarúgó Bajnokok Ligája új idénye. Szerdán pályára léphet Szalai Ádám is.
Lionel Messi szerezte a BL 2018/2019-es kiírásának első találatát. 
Az FC Barcelona argentin kiválósága a PSV Eindhoven ellen 18.55-kor kezdődő (az új szezontól az eddigiekben megszokott 20.45-ös kezdési időpontokon kívül már ekkor is rendeznek meccseket – a szerk.) összecsapás 31. percében örvendeztette meg először a Camp Nou közönségét, miután nagyjából 20-25 méterről, ballal a bal felső sarokba tekerte a labdát. A katalán városban lejátszott találkozóval párhuzamosan, ugyancsak a B jelű négyes küzdelmeinek keretein belül Milánóban zajló Internazionale–Tottenham ütközet ekkor még 0-0-ra állt (amúgy 2-1 lett a vége), így az eddigiekben is több sportági csúcsot jegyző Messi újabb kategóriában lett első: ő talált először a kapuba a BL-ben 2018 őszén. Ráadásul ezt a rekordját egészen biztosan nem veheti el a szerdán a Valencia stadionjában már a Juventus mezében vendégeskedő nagy rivális, a tavasszal még madridi színekben végső győzelmet ünneplő Cristiano Ronaldo...
A spanyol bajnokság címvédője egyébként nem elégedett meg az egygólos sikerrel, a második játékrészben további három góllal terhelte a hollandok hálóját: Ousmane Dembele egyszer, Messi pedig még kétszer volt eredményes. A Barcelona roppant magabiztos, 4-0-s sikerrel indult az elitligában, a diadal értékét pedig csak növeli, hogy a negyedik gólt már emberhátrányban szerezte a gárda, miután a második sárga lapját a 79. minutumban begyűjtő Samuel Umtiti idő előtt mehetett zuhanyozni.
További hat találkozót lapzártánk után rendeztek, újabb nyolcra pedig szerdán kerül sor. A kínálat természetesen a folytatásban is elsőrangúnak ígérkezik.
Amint már fentebb is jeleztük, az első forduló második játéknapján olasz mezben is bemutatkozik Ronaldo, de a teljesség igénye nélkül (a részletes program keretes anyagunkban) pályára lép a címvédő Real Madrid és a végső győzelemre is esélyesnek tartott Bayern München is – igaz, a bajor egylet nem mindenki szerint számít egyértelmű favoritnak.
„A Bayern továbbjut majd a csoportjából és méltóképpen képviseli a német futballt – kezdte a csapat korábbi kapitánya, a játékosként BL-győztes Stefan Effenberg a t-online.de portálnak nyilatkozva. – Biztos vagyok benne, hogy a Bayern München célja most is a végső győzelem, de azt is látni kell, hogy vannak erősebb együttesek is a mezőnyben. Szerintem a Real Madrid, az FC Barcelona, az Atlético Madrid és a Manchester City tartozik a legnagyobb esélyesek közé, ám mögöttük is van néhány olyan csapat, amely odaérhet, ha minden összejön neki. Ide sorolnám a Bayern mellett például a Liverpoolt, a Juventust vagy a Paris Saint-Germaint is.”
A Lőw Zsolt másodedző által is felkészített PSG már kedden, e sorok nyomdába kerülése idején megkezdte szereplését Liverpoolban, a sorozat másik magyarja, Szalai Ádám pedig szerdán kerülhet sorra. A nemzeti tizenegy csatárát soraiban tudó Hoffenheimre az ukrán Sahtar Donyeck vár a nyitányon.

A szerdai program

E csoport Ajax Amszterdam–AEK Athén 18.55 (tv: Spíler1) Benfica–Bayern München 21.00 F csoport Sahtar Donyeck–Hoffenheim 18.55 (tv: Spíler2) Manchester City–Olympique Lyon 21.00 G csoport Plzen–CSZKA Moszkva 21.00 (tv: Spíler1) Real Madrid–AS Roma 21.00 (tv: M4 Sport) H csoport FC Valencia–Juventus 21.00 (tv: Spíler2) Young Boys–Manchester United 21.00

2018.09.18 21:24