Merkel távozására számítanak

Publikálás dátuma
2018.01.11. 19:33
Fotó: AFP/John Macdougall

Angela Merkel kemény tárgyalásokra számított az utolsó napon a szociáldemokratákkal, így még az esti órákban sem látszik biztosnak, sikerül-e létrehozni a nagykoalíciót. „Komoly akadályok tornyosulnak még, amelyeket meg kell oldanunk” - közölte a megbeszélések előtt a német kancellár. Lapértesülések szerint az adó- illetve pénzügyi, valamint a migrációt és a munkaügyet érintő témákban merültek fel a legvitatottabb kérdések.

Egy biztos, a hónapok óta tartó hercehurca senkinek sem jó. Az INSA ügynökség legutóbbi felmérése szerint a CDU/CSU támogatottsága országosan már csak 31,5 százalékos, a Civey pedig 31,1 százalékot mért számára, a párt megítélése tehát hamarosan akár 30 százalék alá csökkenhet. Óriási visszaesés ez, tekintve, hogy 2013-ban még 42 százaléknyian voksoltak az uniópártokra (és még tavaly is majdnem 33 százalékot értek el). Ám az SPD helyzete is valósággal drámainak nevezhető. Mindkét iroda 20 százalék alatt mérte a szociáldemokratákat, ami azt jelzi: Martin Schulz pártelnök a történelmien rossz szeptemberi parlamenti választási eredmény után sem tudta megállítani a népszerűség csökkenését. Ami pedig különösen riasztó, a Civey szerint például már kevesebb mint öt százalék választja el egymástól az SPD-t és a jobboldali radikális Alternatívát (AfD).

Nyilvánvaló tehát, hogy a CDU/CSU-nak és az SPD-nek is a lehető legrosszabbkor jönne egy idő előtti voksolás. Ha azonban sikerülne közös nevezőre jutniuk, s megállapodniuk a nagykoalícióról, akkor sem kerülhetik el a vérfrissítést. Angela Merkel népszerűsége már megkopott, Martin Schulzot pedig a többség rossz pártelnöknek tartja. Az Infratest Dimap kutatása szerint a megkérdezettek 56 százaléka vélekedett úgy, hogy Merkel – már amennyiben kancellár marad – mandátumának 2021-es lejárta előtt távozik a hatalomból. A válaszadók 23 százaléka azt rótta fel legnagyobb hibájának, hogy nem hoz határozott döntéseket. Ugyanakkor minden ötödik megkérdezett éppen nyugalmát, rugalmasságát jelölte meg legnagyobb erényének. A felmérés szerint a németek 37 százaléka Thomas de Maiziere belügyminisztert tartja a legesélyesebbnek arra, hogy Merkel utóda legyen. Őt a második helyen Peter Altmaier kancelláriaminiszter követi.

Szerző

Beintettek a török alkotmánybíróságnak

Nem tett eleget a török alkotmánybíróság kérésének az isztambuli bíróság. Az alaptörvény felett őrködő taláros testület jogsértésre hivatkozva rendelte el csütörtökön két bebörtönzött török újságíró, Sahin Alpay és Mehmet Altan szabadlábra helyezését - írta az Anadolu török állami hírügynökség információi alapján az MTI. Később azonban az isztambuli bíróság bejelentette, nem engedi el őket, mert az alkotmánybíróság nem indokolta meg kellően a határozatot.

Mindkettőjüket a 2016. július 15-ei puccskísérlet után indult átfogó tisztogatások idején helyezték előzetes letartóztatásba. A török elnök az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát tette felelőssé a történtekért. A puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapot keretében sok újságírót helyeztek előzetes letartóztatásba, és megannyi sajtóorgánumot bezártak terrorpropaganda vádjával. A Riporterek Határok Nélkül (RSF) sajtószabadságról készített rangsorában 180 ország között Törökország a 155. helyen áll.

A BirGün ellenzéki napilap csütörtöki beszámolójában közölte: Alpayt azzal vádolják, hogy írásaiban puccsra hívó üzeneteket fogalmazott meg és rossz hírben tüntette fel a kormányt, Altant pedig azzal, hogy terrorszervezet tagjaként megpróbálta megdönteni az ország vezetését.  Az alkotmánybíróság a fogvatartottak egyéni jogorvoslati kérelmének elbírálása után döntött szabadlábra helyezésük mellett. Az NTV török hírtelevízió úgy vélekedett, hogy a határozat több tucat hasonló perben precedens értékű lehet.

Szerző
Frissítve: 2018.01.12. 13:02

Különös Ritz-rablás - A rendőrség szerint nem volt váratlan

Publikálás dátuma
2018.01.11. 18:47

Megírtuk: több millió euró értékű ékszert vitt el szerda este öt fegyveres a párizsi Ritz luxusszállóból, miután a rablók fejszével betörték a hotel kirakatait. Amitől "különösnek" minősíthető a rablás, az nem csak a "fejszés" megoldás, hanem az is, hogy annak ellenére, hogy ilyen "nagyvadra" mentek, mint a luxusszálló ékszerüzlete, meglehetősen hebehurgyák voltak: az egyik rabló kezéből menekülés közben kiesett egy szatyor benne néhány ékszerrel. Mindazonáltal a zsákmány nem csekély, 5.4 millió dollár.

A rendőrséget nem érte meglepetésként az eset, miután - ahogy mondták - az előkelő párizsi Vendôme téren és a Ritz környékén, ahol több ékszerbolt is van, a rablások nem számítanak ritkaságnak. 

Az ékszerrablás szemtanúi voltak a szállodai alkalmazottak is: láttam, amikor az építőmunkásnak öltözött egyik rablót négy rendőr körbefogta, és betuszkolta egy rendőrkocsiba – nyilatkozta az Euronews tudósítása szerint az egyikük. Egy asszony, aki a Ritz bárjában múlatta az időt, elmondta, hogy a rablók ráparancsoltak a vendégekre, hogy ne forduljanak hátra. Láttam, hogy álarcot viselnek, és fegyverük van, így azonnal elmenekültem. Kifutottam a hátsó ajtón, és csak futottam, futottam - mondta a nő. A nyomozók rövid idő alatt kiderítették, hogyan zajlott le a rablás:  A szolgálati ajtón hatoltak be, fejszékkel összezúzták a kirakatot, és felkapták a nyilvánvalóan értékes ékszereket – mondta a felderítést vezető Jean-Michel Huguet.

Az egyik rabló menekülés közben a zsákmány egy részét is elvesztette. Robogójukkal ugyanis egy gyalogossal ütköztek, és ekkor kiesett a kezéből egy szatyor benne néhány ékszerrel, és a szó szerinti betöréshez használt baltával.

A rablás öt tettese közül hármat elfogott a rendőrség, kettőt még mindig köröznek.

Szerző