Tiborcz volt cégénél súlyos szabálytalanságokat tárt fel az OLAF

Publikálás dátuma
2018.01.12. 15:50
Népszava fotó
A Legfőbb Ügyészség megkapta az Európai Unó Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) ajánlását, és azt a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező főügyészséghez fogja továbbítani - ezt az MTI tudatta a Legfőbb Ügyészség szóvivőjének közlése alapján. 

A távirati iroda - sajnos - értelemszerűen említést sem tesz arról, hogy a inkriminált cég nem is olyan régen ( egészen pontosan a vizsgálatot érintő időszakban )  még Orbán Viktor vejéhez tartozott. Fazekas Géza szóvivő azt közölte az MTI-vel, hogy valamennyi olyan esetben, amikor az OLAF igazságügyi ajánlással fordul a Legfőbb Ügyészséghez, az ügyészség a protokoll szerint elrendeli a nyomozást, illetve amennyiben már folyamatban van a nyomozás, az OLAF ajánlását a nyomozás irataihoz csatolják és abban értékelik.

Nemrégiben közreadott tanulságos, és honi állapotainkat illetően szomorú tapasztalatokkal gazdagító mutyikalendáriumunkban a 2017 januárja alcímnél írtuk: 

Már jóval a pályázat kiírása előtt feltűnt a miniszterelnök veje egy szekszárdi közvilágítási projektben – derítette ki a Direkt36 egy idén nyilvánosságra került felvétel alapján. A felvételt készítő Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szerint az akkor még Tiborcz István által birtokolt Elios Innovatív Energetikai Zrt. 2014 májusában nyerte el a hétszázmillió forintos megbízást, de már 2012 nyarán azzal az ajánlattal kereste meg Szekszárdot, hogy elkészíti azt a két tanulmányt, amellyel a város indulhat majd a még ki sem írt közvilágítás-korszerűsítési uniós pályázaton. A rendőrség az ügyben bűncselekmény hiányába zárta le a nyomozást.

A jelen: 

Befejezte az Eliossal kapcsolatos kétéves nyomozását az Európai Unió csalás elleni hivatala. Az OLAF 35 közbeszerzést vizsgált, és úgy találta, súlyos szabálytalanságok történtek a szerződések odaítélésekor, és a magyar ügyészségnek megküldött bizalmas jelentésében azt javasolta, hogy indítson eljárást az ügyben – írta meg az Átlátszó  a The Wall Street Journal információi alapján. Az OLAF saját maga nem indíthat eljárást, csak a nemzeti hatóságok számára tehet erre javaslatot. A szervezet emellett azt is javasolja, hogy az Európai Bizottság kérje vissza a vizsgált projektekre költött közel 40 millió eurót. Az uniós hivatal 2011 és 2015 közötti olyan Elios-szerződéseket vizsgált, amelyek keretében a cég magyar települések közvilágítását modernizálta.

Az Elios korábban Orbán Viktor veje, Tiborcz István tulajdonában volt, a céget 2015-ben adta el. Az Eliossal kapcsolatos visszaélések gyanúja miatt a magyar rendőrség is nyomozni kezdett 2015-ben, ám egy évvel később - lásd mint fent - lezárták a nyomozást.

“Az OLAF vizsgálata nem csak súlyos szabálytalanságokat tárt fel, de összeférhetetlenség is történhetett” közölte az OLAF az amerikai lap kérdésére. Utóbbi arra vonatkozik a lap forrásai szerint, hogy Hamar Endre, az Elios egykori tulajdonosának cége, a Sistrade részt vett egyes pályázatok előkészítésében az önkormányzatok részéről, miközben még az Eliosban is tulajdonos volt. A lap megkeresésére az Európai Bizottság úgy válaszolt: ki fogja értékelni az OLAF jelentését majd megvitatja azt a magyar kormánnyal, azután dönt majd arról, milyen lépéseket tesz.

Szerző

308,77 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.01.12. 09:56

Az euróhoz képest pár fillérrel gyengült, a többi főbb devizával szemben viszont erősödött a forint a nemzetközi bankközi piacon péntek reggelre.

Az euró 308,77 forinton forgott reggel hét órakor, szemben a csütörtök esti 308,73 forinttal.

A dollár árfolyama 256,60 forintról 256,38 forintra, a svájci franké pedig 263,00 forintról 262,42 forintra gyengült.

A jent 2,3045 forinton jegyezték, szemben a csütörtök esti 2,3059 forinttal.

Az euró 1,1243 dolláron forgott, napi szinten 0,09 százalékkal erősödött. A közös európai fizetőeszköz napi legalacsonyabb jegyzése 1,1930, a legmagasabb 1,2067 dollár volt pénteken az eddigi kereskedésben.
A svájci frankhoz képest 0,19 százalékkal erősödött az euró, 1,1765 frankot ért.

Egy dollárért 0,9769 frankot kértek, 0,11 százalékkal drágult a dollár. A jenhez képest 0,02 százalékkal gyengült a dollár, kora reggel 111,25 jent ért egy dollár.

A nemzetközi kereskedésben az amerikai dollár árfolyamát gyengítette, hogy a vártnál kevésbé emelkedtek a termelői árak decemberben. Az eurót viszont jelentősen erősítette, hogy az Európai Központi Bank kormányzótanácsa legutóbbi, decemberi ülésének csütörtökön közzétett jegyzőkönyve azt sugallja, hogy az euróövezeti jegybank lezárhatja idén masszív eszközvásárlási programját, ha az élénk gazdasági növekedés folytatódik.

Szerző

Sorostalanítás

Orbán olyan feladatot adott a pedagógusoknak, amihez nem sok közük van: Honvédelmi Intézkedési Tervet kell készíteniük. Bakondias fordulattal azt is mondhatnám, hogy a pedagógusnak nem feladata a honvédelem, ahogy a "tekesnek" sem feladata a páncélautó őrzése. Szeretnék segíteni a pedagógusoknak, ezért az alábbiakat javaslom: 1. Bakondi György néhány napra cseréljen munkahelyet egy pedagógussal, és dolgozza ki a feladványt. Elvégre ő csak tudja, hogy a főnöke mit akar. 2. A CEU indítson sorostalanítási kurzust a pedagógusok átképzésére, hogy fel tudják készíteni a tanulókat a nemlétező nehézségek megoldására. Soros fizesse a számlát, elvégre őmiatta van az egész. 3. Orbán a néphez intézett levelében kérje fel a nyugdíjasokat a koncepció kidolgozására. Ők ugyanis már láttak ilyet az ötvenes években, amikor légoltalmi képzést kaptak, és felvértezték őket a "láncos kutya" Tito elleni harcra. Én pedig arra kérném a nyugdíjasokat, hogy készítsenek forgatókönyvet a fordulatra, ami ismét elhozza a demokráciát.

Szerző