Előfizetés

Újabb össztűz a civilekre

Lőrincz Tamás
Publikálás dátuma
2018.01.17. 16:55
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Újabb szintet lépet a kormány a Soros György és a civilek ellen harcában: abszurd, mégis rémisztő törvénycsomagot készítenek elő.
Fotó: Vajda József

Fotó: Vajda József

Meg kell alkotni azokat a jogszabályokat, amelyek alapján eleget lehet tenni a migrációval kapcsolatos nemzeti konzultáció eredményének – ezzel indokolta Pintér Sándor belügyminiszter, hogy a kabinet miért készített három pontból álló, Stop Soros! névre hallgató törvénytervezetet az „illegális bevándorlás megfékezése” érdekében. A lapunknak nyilatkozó civil szervezetek szerint viszont a kormány csak ismét a civileket akarja vegzálni, a felvázolt tervek pedig jogilag értelmezhetetlenek, a gyakorlatban pedig kivitelezhetetlenek.

A javaslatcsomag első pontja szerint „a törvénytelen migráció elősegítésében szerepet vállalóknak” egy bíróságok által kezelt, erre a célra létrehozott adatbázisban kellene regisztrálniuk magukat. Abban az esetben, ha az „illegális migrációt elősegítő szervezet” forrásainak többsége külföldről származik, akkor a külföldről érkezett pénzek után 25 százalékos illetéket kell fizetni, a pénzt pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szedné be.

A javaslatcsomag másik pontja szerint létrehoznák az idegenrendészeti távoltartás intézményét, amelynek segítségével kitilthatók lennének a külföldi állampolgárok. A magyar állampolgárokat csak a schengeni külső határok nyolc kilométeres övezetéből lehetne távol tartani – közölte Pintér Sándor. Hozzátette: a nyolc kilométeres zónán belül lakókra, diplomatákra, ENSZ-képviselőkre nem vonatkozhatna a távoltartás, ahogyan azokra az országgyűlési képviselőkre sem, akiknek az említett területen feladatuk lehet. Azt hangsúlyozta, hogy magyar állampolgárokat nem lehet kitiltani Magyarországról, azaz – feltehetően – csak a kormányzati célkeresztbe került szervezetek határ menti munkáját akarják így akadályozni.

A törvénycsomag harmadik pontja szerint a szabályok betartását az ügyészség ellenőrzi majd, és ha jogsértést tapasztal, akkor bírósághoz fordul, javaslatokat tesz a szankciókra. A büntetés mértéke a külföldről kapott támogatás 50 százalékát is elérheti.

– Ha valóban elfogadják ezeket a pontokat, akkor több civil szervezet működése is ellehetetlenülhet – mondta lapunknak Demeter Áron, az Amnesty International jogi igazgatója. Szerinte ugyanakkor a belügyminiszter által vázolt javaslatok nem csak ezért aggályosak, hanem azért is, mert betarthatatlanok. – Nem lehet értelmezni például a magyar állampolgárokra vonatkozó tiltott övezetről szóló részt. Ha rám vonatkozna ez az eltiltás, akkor Szerbia felé haladva csipogna egy jelzőrendszer nyolc kilométerre Röszkétől? – vetette fel. Demeter Áron szerint már „az illegális migrációt támogató szervezetek” adatbázisáról szóló rész is nonszensz, hiszen melyik szervezet lenne annyira őrült, hogy embercsempésznek állítsa be magát. A menekültekről gondoskodó szervezetek nem segítik az illegális migrációt – hangsúlyozta, azt is megjegyezve, hogy magát a migrációt sem segíti elő senki, „az ugyanis történik”.

A kormány egyébként önbevallást vár az érintett szervezetektől, azaz azt szeretnék, ha a szervezetek maguktól jelentkeznének a listára. Ha ez nem történik meg, de az ügyészség úgy látja, hogy illegális migrációt elősegítő szervezetről van szó, akkor bíróság elé kerül az ügy és büntetést is kaphat az egyesület. Pintér Sándor szerint ilyen esetben akár bizonyító erejű lehet egy olyan mobiltelefon is, amelyet a gyanúba fogott szervezet adott egy menekültnek Szerbiában, és a telefonon van egy térkép a lehetséges migrációs útvonalról.

A törvénytervezet pontos szövege egyébként ma válik nyilvánossá, ám elképzelhető, hogy ezt követően sem lesz kevesebb kérdés a javaslattal kapcsolatban. Tovább fokozza a zavart, hogy Pintér Sándor a szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy nem kifejezetten Soros György ellen javasolták ezeket a jogszabályokat. – Soros György nem végez illegális migrációt támogató tevékenységet – mondta, jelentősen szembemenve az elmúlt évek kormányzati propagandájával.

Törölni kell ezt a gyalázatot
A pártok közül elsőként az MSZP reagált Pintér Sándor bejelentésére, közleményükben mindössze egy számot írtak: 1300. Ezzel feltehetően arra utaltak, hogy Magyarország a korábbi kormányzati nyilatkozatok és a mindent beterítő propaganda ellenére már befogadott 1300 bevándorlót.
A Jobbik szerint "a Fidesz képtelen választ adni arra, miért hazudtak 3 éven keresztül az embereknek, miért költöttek el több tíz milliárd adófizetői forintot hazug propagandára”. Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője szerint Orbán Viktor újabb lépést tett a diktatúra kiépítése felé. – A DK az új kormány részeként el fogja törölni ezt a gyalázatot – fogalmazott.

Mellár támogatása szélesedik

Formálódik az ellenzéki összefogás Mellár Tamás közgazdászprofesszor mellett Pécsen: Juhász Péter, az Együtt elnöke a Népszavának leszögezte, támogatják a független jelöltet. Erről a párt szerdai elnökségi ülésén döntöttek.

Mint megírtuk, a szocialisták frakcióvezetője Tóth Bertalan kedden jelentette be, hogy beállnak Mellár mellé, míg ma a szocialistákkal koordináltan induló Demokratikus Koalíció is közölte, egyetértenek a döntéssel.

Az LMP sem zárkózik el, Hadházy Ákos a párt társelnöke lapunknak azt mondta, elképzelhető, hogy az LMP támogat olyan jelöltet a választáson, aki nem tartozik a párthoz. Hadházy azonban hozzátette, konkrétumokról csak akkor fognak beszélni, ha az egyesség megszületett.

Keresztes Lóránt az LMP pécsi jelöltje kérdésünkre árnyaltabban fogalmazott: Mellárt tiszteli, és nagyon sok dologban egyetért vele, de azzal nem tud azonosulni, hogy a közgazdászprofesszor az MSZP-Párbeszéd szövetségben látja a lehetőséget a kormányváltásra.

- Az MSZP-t a múlt részének tekintjük, de fontosnak tartom, hogy ilyen kérdésekben Mellárral személyesen beszéljek majd - fogalmazott a politikus, hozzátéve: az LMP december közepén mutatta be a Baranya megyei jelöltjeit, az eseményen részt vett Mellár Tamás is.

A Momentum egyelőre kivár. - Nem folytatunk egyezkedéseket, majd márciusban megnézzük, ki az esélyesebb - mondta a Népszavának Nemes Balázs. A Momentum helyi jelöltje tavaly nyílt vitára hívta a kormánypárti Csizi Pétert, emellett pedig "folyamatosan tárom fel kampánycsapatommal a városban elrejtett piszkos fideszes ügyeket."

Gyerekek helyett az elit használja a "tanuszodát"

Publikálás dátuma
2018.01.17. 16:31
Illusztráció: Shutterstock
A budavári diákok sportolására szolgáló tanmedencének kellene üzemelnie az I. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő Oxygen Wellnessben, de csak a politikai és gazdasági elit lubickol a luxussportcentrumban – tudta meg a hvg.hu. 

A lap kikérte az eredeti pályázati anyagot és tesztelte is az uszodát, ahol a sötétített üvegfalas, designmedence arra utal, hogy eleve nem gyerek számára készítették. 

Az sportcentrum menedzsere a medencét nem tanuszodának, hanem a fitness-wellness központ egyik szolgáltatásának nevezte, amikor a hvg.hu újságírója szülőként érdeklődött a gyermekének úszási lehetőségeiről. A sportközpont munkatársai nem tudtak felvilágosítást adni a tanuszoda használatának feltételeiről, sőt úgy tűnt, nem is értik, miről van szó.

A Budavári Önkormányzat honlapján elérhetőek Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester bejelentései is, amelyekben a kerület legnagyobb, egyben legmodernebb  gigaberuházásának előnyei között említi a tanuszodát is: megoldódik a kerületi kisiskolások úszásoktatása. Mindezekre a fideszes polgármester utólag már másként emlékszik, és szerinte a gyerekeknek és a tanároknak egyszerűbb másik uszodába járni a sétatávolságra lévő helyett. Az alig 270 méterre található iskolából ezért duplaórán kell másik uszodába buszoztatni a tanulókat, miután még panaszkodtak is rájuk az exkluzív sportközpont vendégei. A jelenleg is önkormányzati tulajdonú, csak hasznosításra átadott Oxygen Wellnesst ugyanis – már csak az árszabás miatt is – a politikai és gazdasági élet felső rétege látogatja.

További részleteket itt olvashat.