Tiborcz-ügy - Most Brüsszelen a "konzultáció" sora

Publikálás dátuma
2018.01.24. 21:40
AFP fotó
Az Európai Bizottság hamarosan megkezdi a konzultációkat a magyar kormánnyal az Elios Innovatív Zrt. közbeszerzései során feltárt szabálytalanságokról készült OLAF-jelentésről és ajánlásokról – értesült lapunk.

Mint arról többször beszámoltunk, a 2015-ig Orbán Viktor kormányfő vejének érdekeltségében lévő Elios pályázataival kapcsolatban az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) készített jelentést, s abban több súlyos szabálytalanságra hívta fel a figyelmet. Emiatt a Pest Megyei Főügyészség elrendelte a nyomozást az Elios ügyében hétfőn. Noha a kormány titkolja az OLAF-jelentést, a 24.hu korábban azt írta, három pályázati kiírásban, 35 projektben talált szabálytalanságot az OLAF. A csalás elleni hivatal az Európai Bizottságnak is eljuttatott dokumentumokban azt javasolja: 43,7 millió euró, azaz több mint 13 milliárd forintnyi uniós támogatást vonjanak meg Magyarországtól. Erről kezdődhetnek meg hamarosan a tárgyalások a bizottság és a magyar kormány között.

Brüsszeli forrásaink ugyanakkor rámutattak, az uniós ellenőrző testület nem nyomoz és nem folytat igazságügyi eljárást pénzügyi visszaélésekkel kapcsolatban. Ha pedig a magyar ügyészségi vizsgálat nem találna felelőst, nem Brüsszel lesz az, aki rámutat – hallottuk. Az egyeztetések témája az lesz, hogy indokolt-e a pénzügyi korrekció, vagyis a megítélt források teljes vagy részleges visszafizettetése. Mivel a vitatott projektek teljes költségét még nem fizette ki Brüsszel, a pénzbüntetés egyik formája a pénz visszatartása lehet.

Közben Vera Jourová, az Európai Bizottság igazságügyi együttműködésért felelős tagja azt a feladatot kapta a kollégáitól, hogy májusig dolgozza ki a független igazságszolgáltatás és a jogállamiság pontos és világos definícióját. Erre azért van szükség, hogy a következő hosszútávú pénzügyi ciklusban egyértelmű útmutatás legyen a döntéshozók kezében az uniós pénzforrások elosztása és a demokratikus értékek tiszteletben tartásának az összefüggéseiről.

Lapunk kérdésére Jourová közölte, hogy a viták elején tartanak. A Bizottság még nem döntött arról, hogy 2020 után függővé tegyék-e az EU alapok folyósítását a jogállam tiszteletben tartásától. Sokatmondó azonban, hogy a biztosnak akkor kell letennie az asztalra a javaslatát, amikor a testület is publikálja a büdzséről szóló előterjesztését. A politikus lapunk kérdésére közölte: ha lesz is ilyen feltételrendszer, az minden tagállamra és minden uniós támogatásra vonatkozni fog, nem csak a szegényebb régiók és országok felzárkóztatására szolgáló kohéziós alapokra. Jourová megismételte az álláspontját arról, hogy azok a tagállamok, amelyek csatlakoznak az uniós forrásokkal való visszaélések ügyében eljáró Európai Főügyészi Hivatalhoz, könnyített és egyszerűsített pénzfelhasználási szabályokra számíthatnak.

Több órás napsütésre számíthatunk

Publikálás dátuma
2018.01.24. 19:03
Illusztráció/AFP
Csütörtökön már több órára is kisüthet a nap, de északnyugaton és az ország északkeleti harmadán lehetnek erősebben felhős körzetek. Az Északi-középhegység térségében éjszaka hószállingózás, gyenge havazás, esetleg ónos szitálás is kialakulhat, csütörtökön viszont már nem valószínű csapadék. A déli, délkeleti szél néhol megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -5 fok között alakul, a legmagasabb nappali általában 6 és 11, az ország északkeleti harmadán 1 és 5 fok között várható.

Pénteken is hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap, csapadék pedig ezen a napon sem várható. Többfelé élénk, a Dunántúlon erős lesz a délies szél, így tovább enyhül az idő, 3-12 fokot mérhetünk napközben, a Dunántúlon lesz enyhébb az idő.

A hétvégén változóan, erősen felhős időre van kilátás, viszont csapadék továbbra sem várható. Hajnali pára- és ködfoltok továbbra is kialakulhatnak. Nem lesz jelentős a légmozgás. Folytatódik az évszakhoz képest enyhe idő, délnyugaton 10 fok körüli maximumokkal.

Szerző
Témák
időjárás

Lukács Archivum - Külföldi tudósok is tiltakoznak a felszámolás ellen

Több száz külföldi és hazai tudós tiltakozik a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökének írt nyílt levélben Lukács György filozófus archívumának felszámolása ellen.

Döbbenten értesültünk arról, hogy minden előzetes ígéret és bizonykodás ellenére az MTA Könyvtár és Információs Központ a kéziratok elszállításának előkészületein munkálkodik. Egy ilyen lépés tönkreteszi a Lukács Archívum egyedülálló karakterét – amelynek pedig az MTA szemében is értékesnek kell lennie –, és felmérhetetlen károkat okozna a kutatásnak - írták a lapunknak is eljuttatott levelükben, amelyben arra kérték az MTA és Könyvtára felelős vezetőit, hogy a kutatás érdekében álljanak el ettől a tervtől.

Mint arról múlt héten beszámoltunk, megkezdődött az a több hétig tartó átadás-átvételi procedúra, melynek végeztével a Lukács Archívumban őrzött kéziratokat az MTA Könyvtár és Információs Központ Kézirattárába szállítják. A Lukács Archivum Nemzetközi Alapítvány szintén levélben tiltakozott a döntés ellen, mert – mint ahogyan Szigeti Péter alapítványi alelnök írta – a kéziratok elszállítása az első lépés az Archívum fizikai felszámolása felé. - A kéziratok sürgős katalogizálására érdemben hivatkozni nem lehet, ez csak ürügyként értelmezhető, hiszen a jelenlegi katalógus alapján bárhol bármikor elkészíthető az online változat. A kéziratok szkennelését pedig sokkal célszerűbben lehetne, sőt kellene elvégezni azok irategységenként való elszállításával, hogy az archívumban folyó kutatás e munka közben is zavartalanul folyhasson – közölte.

Lapunk információi szerint a filozófus archívumának kezelői nem kaptak tájékoztatást arról, hogy meddig nem férnek majd hozzá az iratokhoz, valamint arról sem, hogy mi lesz a sorsa a szintén az archívum részét képező könyvtárnak.

Szerző