Török puccskísérlet - 129 volt rendőr ellen adtak ki elfogatóparancsot

Elfogatóparancsot adtak ki a török rendőrség újabb 129 egykori tagja ellen csütörtökön, azzal gyanúsítva őket, hogy kapcsolatban állnak a 2016. júliusi puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózattal - jelentette az Anadolu török állami hírügynökségre hivatkozva az MTI.

Az érintetteket, köztük tucatnyi volt rendőrfőnököt és felügyelőt az immár másfél éve tartó rendkívüli állapotra hivatkozva bocsátották el állásukból. Csütörtök reggelre mintegy hatvan gyanúsítottat már előállítottak a hatóságok. Az őrizetbe vételek a török főváros, Ankara mellett további 20 tartományra terjednek ki.

Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalmát vádolja a másfél évvel ezelőtti katonai hatalomátvételi kísérletért. A török vezetés szerint a terrorszervezetnek nyilvánított hálózat tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami szférába, így a rendőrségbe is.

A gyanúsítottak állítólag felhasználói voltak annak a ByLock nevű, titkosított üzenetküldő programnak, amelyen keresztül Ankara szerint a puccskísérletet is szervezték.

Törökországban az elmúlt 18 hónap alatt több mint 134 ezer embert vettek őrizetbe, legalább 50 ezret - köztük rendőröket - pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a gülenista hálózathoz és azon keresztül az összeesküvéshez. A rendszeres tisztogatások nem csak a katonai puccskísérlet közvetlen résztvevőit sújtják, hanem a Gülen-mozgalom feltételezett tagjait is.

Szerző

Hatalmas árvíz sújtja Párizst - Leállt a közlekedés (videók)

Publikálás dátuma
2018.01.25. 11:28
Fotó: AFP
Párizsban, az utóbbi száz év legcsapadékosabb januárjának következtében kilépett a medréből a Szajna - írja az Euronews. A belváros leállt: nem jár a metró, lezárták a rakpartokat, megtiltották a hajók közlekedését. 

A vízszint folyamatosan, óránként 1-2 centiméternyit emelkedik, a tetőzés pedig csak péntek-szombatra várható várható, akkor eléri majd a 6,2 méteres magasságot is. Az áradás miatt le kellett zárni a rakpartokat szinte végig, illetve több metróállomást is. Hajók már nem tudnak közlekedni a Szajnán, és a lakóhajók tulajdonosainak azt tanácsolták, szállítsák el bárkáikat. Már több turisztikai látványosság megközelíthetetlen, így a Notre-Dame-székesegyház és a Musée d’Orsay is. A Louvre vezetői közölték, elővigyázatosságból vasárnapig lezárják a múzeum egyik oldalszárnyát.

Szerző
Témák
árvíz Párizs
Frissítve: 2018.01.25. 14:23

Tragikus vonatbaleset Milánó közelében (fotók, videó)

Publikálás dátuma
2018.01.25. 10:40
FOTÓ: MTI/EPA/Flavio Lo Scalzo
Kisiklott egy személyszállító vonat csütörtök reggel az észak-olaszországi Milánó közelében, a balesetnek két halálos áldozat is van, több tucatnyian megsérültek, köztük 10-en súlyosan - közölték hivatalosan.

Az olasz hatóságok százra teszik a könnyebb sérültek számát.

A Trenitalia észak-olaszországi vasúti társaság szerelvénye Cremona városából Milánó központjába tartott, tele a reggel munkába siető utasokkal, amikor a Pioltello és Segrate közötti szakaszon a baleset bekövetkezett. Szemtanúk szerint a hat kocsiból álló szerelvény mozdonya és az első kocsi áthaladt egy váltón, és a szerelvény két utolsó kocsija is a sínen maradt. A közbülső kocsik azonban leugrottak a sínekről.

A helyszínen tűzoltók és mentők dolgoznak. Az egyik vasúti kocsiból még nem tudták kiszabadítani az utasokat. 

A monzai kórházban az összes tervezett műtétet elhalasztották, hogy a sérülteket fogadni tudják, és az esetleges életmentő műtéteket azonnal el tudják végezni.

A baleset közvetlen kiváltó okát egyelőre nem tudják. 

Szerző
Frissítve: 2018.01.25. 15:41