Lula: a brazil népet ítélték el

Publikálás dátuma
2018.01.26 06:33
Fotó: AFP/Miguel Schincariol

„Mindent elkövetnek azért, hogy ne legyen belőlem elnökjelölt, de az leszek!” – mondta hívei előtt Luiz Inácio Lula da Silva egykori brazil elnök, miután a bíróság helyi idő szerint szerdán megerősítette a kilenc és fél éves börtönbüntetését.

A munkáspárti politikust, Brazília valaha volt legnépszerűbb elnökét azzal ültették a vádlottak padjára, hogy politikai szívességeket tett egy építőipari vállalatnak, cserébe pedig 1,2 millió dollár értékben kapott „ajándékokat”. Az egykori vezető minden vádat tagad. A 2015-ben kirobbant botrány ellenére nem veszített népszerűségéből, sőt: jelenleg az októberi elnökválasztás legesélyesebb jelöltje. Brazilok millióinak ő továbbra is a „szegények elnöke”, aki milliókat emelt ki a mélyszegénységből. A pénzmosással is vádolt egykori államfő sokak számára még mindig a leghitelesebb személyiség Brazíliában, ahol számos vezető politikus ellen folyik vizsgálat különböző korrupciós ügyek miatt.

A szerdai döntés értelmében Lula – ahogy hazájában szólítják – aligha indulhat a kilenc hónap múlva esedékes elnökválasztáson, ám egyelőre úgy tűnik, hogy az egykori gyári munkás és pártja sem hajlandó ezt tudomásul venni. Az El País helyszíni beszámolója szerint a Munkáspárt (PT) több ezer híve előtt Sao Pauloban bejelentette, hogy egyetlen jelöltje van az otóberi megmérettetésre: Lula. A PT várhatóan a következő napokban az utcára szólítja az embereket. A feszültséget az egykori elnök sem enyhíti, aki igyekszik nemzeti harcként beállítani az ellene folytatott eljárást. „Tudnotok kell, hogy ugyan Lula ült a vádlottak padján, de a brazil népet ítélték el” – mondta.

Szerző

Maga alá temette a lavina, meghalt egy magyar hegymászó a Magas-Tátrában

Publikálás dátuma
2019.02.22 16:03
A kép illusztráció FOTÓ: Thinkstock
Információk szerint az áldozatért motoros szánokkal mentek a hegyimentők, a társai ki is tudták ásni a hó alól, ám már nem sikerült újraéleszteni.
Egy magyar turistacsoportot elsodort a lavina kétezer méteres magasságban, a Kis-Tarpataki völgyben, a hótömeg két embert temetett maga alá, egyikük életét pedig már nem lehetett megmenteni - írta egy szlovák hírportál értesülései nyomán a Blikk. Az MTI szerint a tragédiát okozó lavinaomlás a Lomnici csúcstól (2634 méter) néhány száz méterre lévő Kis Hideg Völgyben következett be a déli órákban, amikor a helyszínen nagyon rossz időjárási körülmények uralkodtak, havazott és erős széllökések voltak. Mire a hegyimentők motoros szánokkal kiérkeztek, a hegymászóknak már sikerült megtalálniuk és kiásniuk a lavina által betemetett társukat, aki ekkor már nem mutatott életjeleket. Ennek ellenére a hegymászót megpróbálták még a helyszínen újraéleszteni, majd őt és a többi bajba került társát átszállították a közeli Téry menedékházba, ahol tovább próbálkoztak az újraélesztéssel, de eredménytelenül. A szlovák hegyi mentőszolgálat egyik munkatársa az MTI-nek elmondta: a lavinaomlásba került magyar hegymászó csoport több mint tíz személyből állt, az általuk használt felszerelés alapján nem kezdő hegymászókról van szó. A lavinaomlásban meghalt hegymászó férfi - pontosította a korábban közölt sajtóinformációkat. Hozzátette: a baleset idején és helyszínén második szintű lavinaveszély volt érvényben, ez az ötös skálán közepesnek számít, tekintve, hogy náluk a négyesnél magasabb veszélyre még nem volt példa. A péntek délutáni órákban a hegyimentő-szolgálat mentőakciója még folyamatban volt, ugyanis a bajba került magyar hegymászókat a rossz időjárási viszonyok miatt még nem tudták elszállítani a Téry menedékházból.
Frissítve: 2019.02.22 17:31

Húzzon egy sorszámot: az osztrák kancellár is ledöbbent az új magyar plakátkampányon

Publikálás dátuma
2019.02.22 15:40
Sebastian Kurz (jobbra) is beszállt az Orbáékat bírálók táborába
Fotó: AFP/ ROLAND SCHLAGER
Sebastian Kurz elfogadhatatlannak nevezte azokat az állításokat, amelyeket a kormány a legújabb "hirdetéseiben" Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével kapcsolatban megfogalmazott.
Sebastian Kurz pénteken arról beszélt, ő is elfogadhatatlannak tartja a magyar kormány friss, "sorosozós-junckerezős" plakátjait, ráadásul a kampány a teljes Európai Néppártban (EPP) is értetlenséget szült - írja az osztrák hírügynökségre hivatkozva a hvg.hu. A kancellár által vezetett Osztrák Néppárt (ÖVP) ugyanúgy az EPP tagja, mint a Fidesz. Kurz ugyanakkor egyelőre nem foglalt állást abban a kérdésben, hogy ki kell-e zárni a magyar kormánypártot a Néppártból.

Maga Juncker a plakátok hírére megkérdőjelezte a Fidesz helyét a pártcsaládban, igaz másnap már valamelyest békülékenyebb hangot ütött meg. A kizárást viszont a német szövetségi parlament – szintén néppárti – alelnöke például határozottan visszautasította. Angela Merkel azonban szintén Juncker mellé, az Orbán-kormányt bírálók sorába állt be.
Frissítve: 2019.02.22 15:41