Holokauszt-emléknap - Juncker: ébernek kell lenni!

Publikálás dátuma
2018.01.26. 15:46
AFP fotók
A gyűlölettel, a diszkriminációval és az emberi méltóság elleni cselekedetekkel szembeni éberségre emlékeztetett Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken, a holokauszt január 27-i nemzetközi emléknapja alakalmából.

Az uniós bizottság vezetője az emléknap alkalmából kiadott közleményében hangsúlyozta, szembe kell szállni azokkal, akik hazugságokat terjesztenek történelemről, akik megkérdőjelezik a holokausztot, vagy tagadják annak alapvető jelentőségét. Amint arra Simone Veil, a közvetlenül választott Európai Parlament első elnöke, holokauszt-túlélő emlékeztetett, fel kell idézni az elveszettek nevét és személyes történetét annak megakadályozása érdekében, hogy másodszor is eltűnjenek - húzta alá.

"Mivel a holokauszt túlélőinek száma egyre fogyatkozik, erkölcsi kötelességünk biztosítani, hogy történeteik továbbra is Európa közös emlékezetének részét képezzék, a fiatal generációk számára is" - fogalmazott az elnök. Juncker hozzátette, az uniós bizottság - az Európai Parlament kérésének is eleget téve - megerősíti a holokauszt-megemlékezéssel foglalkozó nemzetközi szervezetekkel folytatott együttműködését. Az antiszemitizmus nemcsak a zsidók számára jelent fenyegetést, de a nyitott és liberális társadalmakat is alapjaiban veszélyezteti.

Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője nyilatkozatában arra emlékeztetett, hogy az Európai Uniót annak vágyával alapították, hogy a második világháború és a holokauszt borzalmai soha többé nem ismétlődhessenek meg. Mint elmondta, az unió és partnerei töretlenül küzdenek a terrorizmus, az antiszemitizmus, az idegengyűlölet és a gyűlöletbeszéd ellen. "A történelem legnagyobb tragédiáját követően magunkévá tettük a sokszínűséget és az Európai Unió alapjává tettük" - fogalmazott a főképviselő.

Szerző

Zeman vagy Drahos? - Második forduló a cseh elnökválasztáson

Publikálás dátuma
2018.01.26. 15:38
Jiri Drahos és Milos Zeman - Fotó: Michal Cizek / AFP
Megkezdődött pénteken délután a csehországi elnökválasztás második fordulója, amelyben eldől, hogy újraválasztják-e Milos Zeman hivatalban lévő államfőt, vagy pedig Jirí Drahos, a cseh tudományos akadémia volt vezetője lesz az új elnök- informál az MTI.

Helyi megfigyelők és a prágai sajtó egybehangzó véleménye szerint az elnökválasztás nagyon szoros, kiegyenlített küzdelmet hoz, s az eredményt lehetetlen megjósolni. A két jelölt közül az győz, aki megszerzi a leadott szavazatok egyszerű többségét.  A választási helyiségek pénteken délután kettőtől tízig, szombaton pedig reggel nyolctól délután két óráig lesznek nyitva. A voksolás eredményét a cseh statisztikai hivatal a szombati késő délutáni órákra ígérte.

A bejegyzett szavazók száma meghaladja a nyolc milliót. A két hete lezajlott első fordulóban a választási részvétel 62 százalékos volt, a sajtó szerint most is hasonló érdeklődésre lehet számítani. Öt éve, az első közvetlen elnökválasztás második fordulójában a részvétel mintegy 55 százalék körüli alakult, néhány százalékkal alacsonyabb volt az első fordulós részvételnél.  A választási kampány nem volt túl izgalmas, kiemelt kampánytéma nem volt, Milos Zeman csak a televíziós vitákon vett részt. A nyilvánosságra hozott adatok szerint Milos Zeman 27 millió koronát (313 millió forint) költött újraválasztására, míg Jirí Drahos kampánya 50 millió koronába (580 millió forint) került.

Csehországban 2013-ban vezették be a közvetlen államfőválasztást, korábban ez a jog a parlament két kamaráját illette, amelyek közös ülésen döntöttek a köztársasági elnök személyéről. Miután a kilencvenes évek második felétől a parlamenti elnökválasztásokat rendre botrányok kísérték, módosították a hatályos alkotmánytörvényt és bevezették a közvetlen elnökválasztást. Teljes elégedettség azonban ezzel a választási rendszerrel sincs. Most a legfőbb ellenérv az, hogy Csehország parlamenti demokrácia és a közvetlen elnökválasztás nem illik a politikai rendszerbe.

lásd még: Harc a prágai vár bevételéért

Szerző

Megfejtették a tökéletes sült krumpli titkát

Publikálás dátuma
2018.01.26. 15:30
Az Edge Hotel School módszer. Forrás: ITV.com
A sült krumplik új korszakát hozhatja el a Wessexi Egyetem hallgatóinak kutatása, számol be róla az ITV.com.

A kulcs a sütési felület maximalizálása. Egy házi sült krumplit képzeljen el az olvasó, amit általában két irányból, egymásra merőlegesen szokás kettévágni: keresztben, aztán még egyszer keresztben. A friss kutatás eredményei szerint viszont hosszában, 30 fokos szögben érdemes felszeletelni a krumplit. Az eredmény 65%-kal nagyobb felület.

Az Edge Hotel School módszer. Forrás: ITV.com

Az Edge Hotel School módszer. Forrás: ITV.com

Az úgy nevezett Edge Hotel School módszer szerint készült sült krumplikat érzékszervi próbának is alávetették. A mért tényezők – ropogósság, íz, látvány és általános jellemzők – mindegyikében jobban teljesített a hagyományos sült krumplihoz képest.

Szerző