Az ellenzék a sötétbe ugrik

Publikálás dátuma
2018.01.28 18:54
Népszava illusztráció.
Fotó: /
A jobboldal egy évszázada nem hisz a politikai válógazdálkodásban, a választók passzívak és tájékozatlanok, az ellenzék „kreatív nyomorban” szenved. Szakszervezeti akadémiát szerveztek a választásról.

Biztos, hogy az utolsó két hétben dől el az idei parlamenti választás kimenetele. Ezt a Szakszervezetek Együttműködés Fóruma (SZEF) és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) közéleti akadémiájának szombati találkozóján jelentette ki több előadó is, elsőként Balázs Péter volt külügyminiszter. A V18 néven korábbi kormánytagokból szerveződött csoport vezetője szerint még a választók, de az induló pártok sem találták meg a kormánypártoknak kedvező módon egyfordulóssá változtatott voksolás ellenszereit. A felmérések azt mutatják, a lakosság nem kis része passzivitással reagál, az ellenzék pártjai pedig néha átláthatatlan megoldásokkal próbálnak helyezkedni a legjobb pozíció eléréséért, mert számukra a mostani keretek egyet kínálnak: „ugrást a sötétbe”.

Az egykori diplomata nemzetközi példák alapján is fontosnak nevezte a politikai váltógazdálkodást, mondván, az még a hatalomból átmenetileg kieső pártnak is jó. Minél tovább áll egyetlen személy egy tömörülés élén, annál nehezebb megtalálni az utódját az elkerülhetetlen bukás után – érvelt Balázs Péter. Ez önmagában is jó ok lenne Orbán leváltására, de ennél fontosabb, hogy az ő vezetése alatt nem jó irányba mennek az ország ügyei. A választóknak például tudniuk kell, hogy az utóbbi évek kedvező nemzetközi feltételeivel egyáltalán nem tudott élni a mostani koalíció. Ha csak a fogyasztás alakulását nézzük egy szűk körben, a V4 országcsoporton belül, azonnal kiderül, hogy mennyire rossz a jelenlegi gazdaságpolitikánk. A magyar fogyasztás ugyanis 2002 óta mindössze 25 százalékkal nőtt, míg a cseheké 45, a szlovákoké 52, a lengyeleké pedig 68 százalékkal! Az utóbbi nyolc évben tragikus méretűvé vált a kivándorlás az országból, a torz elosztási rendszer miatt a szegények még szegényebbek, a gazdagok még gazdagabbak lettek, miközben a kormánypártok tagjai „pancsolnak a közpénzekben” - sorolta a V18 vezetője az érveket, hogy miért szorul rá Magyarország a politikai irányvonal változására. Ráadásul az Orbán-kormánynak megint nincs programja – tette hozzá Balázs Péter -, mert a „jó napot kívánok, boldog karácsonyt, oszt jónapot” szintű beszólásokból nem lesz jövőkép.

Kapcsolódva az iménti gondolatokhoz, a politikai váltógazdálkodást a demokrácia alapjának nevezte Hubai László választástörténész, de mindjárt hozzátette: a jobboldal nálunk száz éve azt hiszi, hogy csak ő hivatott a magyar érdekek képviseletére, a baloldal nem. Fontos történelmi üzenet ugyanakkor az is, hogy amikor a nemzetközi döntések hatására mégis baloldali irányítás alatt állt az ország, vezetői ugyanolyan eszközöket alkalmaztak a hatalom megtartására, mint a jobboldali kormányok.

Egy tévhitre hívta fel a figyelmet előadásában Tóta W. Árpád. A HVG munkatársa szerint a Fidesz-kormány sikertelen a sajtóviszonyok átalakításában, bár mindent elkövetett az utóbbi években, hogy leradírozza a térképről az ellenzéki médiumokat. Tömegeket akart elérni, de a nézők és olvasók száma zuhan, ezek az eszközök nem hatékonyak. Azért érezzük mégis, hogy a semleges vagy baloldali sajtót elnyomják, mert nagyon erősen lecsökkent a lakosság tájékozódási igénye, az írott sajtó példányszáma alacsony és nincsenek olyan ötletek, amelyek eladnák a lapokat vagy az ellenzék megjelenéseit a közösségi médiában. Az ellenzéket „kreatív nyomor” jellemzi a publicista szerint.

A hírfogyasztói tábor bővítése mellett a választási hajlandóságot is növelni kellene. Závecz Tibor közvélemény-kutató legutóbbi felméréseik adataiból azt emelte ki, hogy januárban a választókorú lakosság 34 százaléka még mindig nem tudta, melyik pártra voksoljon, és mindössze 45 százalék volt biztos benne, hogy elmegy szavazni. Minden 60 százalék alatti részvételi arány Orbánéknak kedvez – tette hozzá. A közvélemény-kutató ugyanakkor azt is hangsúlyozta a SZEF-ÉSZT Akadémia szombati előadásán, hogy ma átlagosan 6 ezer embert kell megszólítaniuk ahhoz, hogy ezertől válaszokat kapjanak, az emberek még névtelenül is félnek elmondani véleményüket. Másrészt tudják, hogy a Fideszre végül kevesebben szavaznak majd, mint ahányan most ezt mondják, de megsaccolni sem lehet, hogy mekkora lesz az eltérés.

2018.01.28 18:54

Fél év az élet: májustól folytatódnak a kilakoltatások

Publikálás dátuma
2018.11.15 21:38

Fotó: /
A kabinetnek esze ágában sincs változtatni a lakhatással kapcsolatos törvényeken, csak a hidegre való tekintettel felfüggeszti azokat.
2019. áprilisának utolsó napjáig megmenekülnek a kilakoltatástól a lakásgondokkal küzdő, válságban lévő emberek, családok. November 15-től életbe lépett ugyanis a kilakoltatási moratórium. A Város Mindenkié csoport külön felhívta a figyelmet arra: a moratóriumot a már folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell, de a védelem nem vonatkozik az önkényes lakásfoglalókra, így ők télen is veszélyben vannak. Ráadásul – írta a civil szervezet – tavaly több alkalommal is előfordult, hogy jogcím nélkülivé vált lakáshasználókat „önkényesnek” nyilvánítottak és ki akartak lakoltatni, azonban ez továbbra is jogellenes.
Noha a téli, tavaszi moratórium védelmet jelent, május elsején minden folytatódik tovább: a lakhatással kapcsolatos törvényeken ugyanis az Orbán-kabinet nem akar változtatni, és még az önkormányzatokat sem akarja segíteni szociális bérlakások építésében. Sőt, a kormánypárti képviselők el sem mentek arra a népjóléti bizottsági ülésre, ahol pedig mindössze arról kellett volna dönteniük, hogy a Szolidaritás DK-hoz csatlakozott vezetőjének javaslatára támogassák egy lakhatási kérdésekkel foglalkozó parlamenti bizottság megalakítását. Székely Sándor szerint ma bizonytalan körülmények között él legalább százezer ember, nekik hosszú távú megoldást kellene kínálni, különben előbb-utóbb az utcára kerülnek.
A családok évében idén szeptemberig több mint 2400 kilakoltatást hajtottak végre rendőri segédlettel. Azt nem tudni, hányan hagyták el otthonukat a felszólítás után, ellenállás nélkül. Év eleje óta új törvény elfogadását sürgeti a lakhatási gondok megoldására A Város Mindenkié csoport, elsősorban azért, hogy gyerekes családokat ne lehessen más lakhatási lehetőség felajánlása nélkül utcára tenni. A civil szervezet azt várja, hogy a kormány a megelőzésre összpontosítson, tegye megfizethetővé és fenntarthatóvá a legszegényebbeknek kínált szociális vagy piaci alapon bérelhető lakásokat, netán megvehető ingatlanokat. Az AVM javaslatát ismertető petíciót eddig ötezren írták alá, csak épp a parlamenti tárgyalásig nem sikerül eljutni vele.
2018.11.15 21:38

„Nekünk itt a helyünk”: a Scala királyi páholyából üzent a magyaroknak Orbán

Publikálás dátuma
2018.11.15 21:38
Orbán Viktor, Milánóban, a maga helyén
Fotó: Facebook/Orbán Viktor hivatalos Facebook-oldala/
A miniszterelnök a nap szerinte legfontosabb történéséről írt Facebook-oldalán.
Miközben a nemzetközi és a magyar sajtó attól visszhangzik, hogy a magyar kormány egy jogerősen elítélt, körözött macedón politikust istápol, és saját törvényeit is felrúgva, diplomáciai járművel szállítja Budapestre, Orbán úgy érezte, neki is meg kell nyilvánulnia.  Igaz, nem a Nikola Gruevszki felé tanúsított különleges bánásmód ügyében, mert az erre vonatkozó kérdést jogász létére is azzal pattintotta vissza, hogy „Ez egy jogi kérdés, hát forduljon a jogászokhoz.”    
Orbán ehelyett – több napos hallgatás után –  a milánói Scalából, Kurtág György operájának bemutatójáról üzent Facebook-oldalán. (A Samuel Beckett darabja alapján készült műről itt írtunk bővebben.)
„Először tartják magyar opera ősbemutatóját a Scalában. Nekünk itt a helyünk. Ma itt történik a legfontosabb dolog a magyarok számára // This is the first time that a Hungarian opera is being premiered at the Scala. This is where we need to be. This is the most important event for Hungarians today”
- írta a magyaroknak miniszterelnök, a mellékelt képen pedig feleségével, Lévai Anikóval áll a milánói operaház királyi páholyában (il palco reale). 
2018.11.15 21:38