Fosztogatási hullámmal kezdődött az év Venezuelában

Publikálás dátuma
2018.01.29 06:34
"Önkiszolgálás" erőszakkal - Hiánycikk a hús, a liszt és az olaj Fotó: AFP/Federico Parra
Fotó: /

Betört kirakatok, felforgatott berendezés és üres polcok – így fest mostanság számos üzlet Venezuelában, ahol a politikai-gazdasági krízis újabb mélypontra jutott. Az év első hónapját fosztogatási hullám fémjelezte a 31 milliós országban.

Bár eddig is előfordult, hogy dühös, éhes emberek megrohamoztak egy-egy üzletet – hiszen a liszt, az olaj, és számos más alapvető élelmiszer hiánycikk –, az elmúlt hetekben sorozatosan számoltak be ilyen esetekről a közösségi oldalakon, s egyes sajtóértesülések szerint már heten életüket vesztették. Egy 19 éves fiú akkor halt meg, amikor ezer másik emberrel egy lisztet és csirkehúst szállító teherautót fosztott ki. Az El Espectador szerint két lövés végzett vele, de nem tudni, hogy ki lőtt. Az biztos, hogy kivezényeltek a helyszínre egy katonai egységet.

A Reuters szerint a jelenlegi elégedetlenségi hullámot – a már évek óta tartó gazdasági válságon, valamint a mind súlyosabb infláción túl – az váltotta ki, hogy karácsonykor hiánycikk lett a sertéshús, ami az ünnepi menü egyik alapfogása. A Társadalmi Problémák Venezuelai Megfigyelőközpontjának friss jelentése szerint január 11-ig legalább 107 fosztogatás – és kísérlet – történt országszerte. „Vagy lopunk vagy éhen halunk” – nyilatkozta egy helyi nő, Maryoli Corniele a Diario de la Verdad napilapnak.

Egyes régiókban szinte háborús helyzet alakult ki. Garcia de Heviában az üzlettulajdonosok nem bíznak abban, hogy a hatóságok meg tudják oldani a helyzetet, ezért felfegyverkeztek: botokkal, késekkel, machetékkel és pisztolyokkal védik meg az árujukat.

A Nicolás Maduro vezette szocialista kormány a kialakult helyzettől vélhetően nem függetlenül hozta létre a közelmúltban a városi földművelésügyi minisztériumot, amely egy kampányban arra ösztönzi az embereket, hogy ültessenek paradicsomot, és neveljenek csirkét a háztetőkön. A javaslatok ezzel nem érnek véget: a tárca szerint érdemes megfontolni a nyúltenyésztést is. „Ideje, hogy az emberek megértsék: a nyúl nem háziállat, hanem 2,5 kilogramm hús” – idézte Freddy Bernal tárcavezetőt a The Guardian.

Szerző
2018.01.29 06:34

Transznemű kormányzójelölt Vermontban

Publikálás dátuma
2018.08.15 20:02

Fotó: facebook.com/christineforvermont/
Az állam erősen liberális, ott legalizálták először az Egyesült Államokban az azonos neműek házasságát. A jelenlegi kormányzó viszont republikánus.
A transznemű Christine Hallquist lesz az amerikai Demokrata Párt kormányzójelöltje a kicsiny északkeleti Vermont államban az idén novemberben esedékes „félidős” választáson, amelynek során újraválasztják az Egyesült Államok képviselőházát és a szenátus egyharmadát, valamint kormányzói, illetve egyéb önkormányzati tisztségek betöltéséről döntenek. Hallquist három másik indulót győzött le a kedden tartott vermonti demokrata előválasztáson. Az eddigi előválasztásokon már több tucat transznemű önjelölt indult – túlnyomórészt a demokraták színeiben -, de ez volt az első eset, hogy valamelyikük meg is nyerje saját pártja előválasztását, és jogot szerezzen a másik nagy párt jelöltjével való megmérkőzésre. Vermont erősen liberális szemléletű, ott legalizálták először az Egyesült Államokban az azonos neműek házasságát. A többség 1992 óta mindig a demokrata jelöltre szavazott az elnökválasztáson – a kormányzóválasztást azonban 2016-ban történetesen a republikánus jelölt nyerte meg. 
Témák
Vermont
2018.08.15 20:02

Veszélyben dolgoznak a magyar munkavállalók

Publikálás dátuma
2018.08.15 19:47
Az összes csok-támogatás feltétele, hogy tíz évig az adott ingatlanban kell élni FOTÓ: NÉPSZAVA
Fotó: /
Négyből három cégnél találtak a dolgozók egészségét veszélyeztető hibát, ás folyamatosan nő a munkahelyi balesetek száma is.
Továbbra is rengeteg magyar dolgozik veszélyes körülmények között - derült ki a a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának jelentéséből, amelyet a napi.hu szemlézett először. A 7098 vizsgált cégből 5305-nél találtak valamilyen szabálytalanságot, azaz négyből három cégnél találtak a dolgozók egészségét veszélyeztető hibát.
– Hat-hét éve folyamatosan növekszik a munkabalesetek száma – reagált a friss jelentésre lapunknak Mandrik István, az Országos Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldalának ügyvivője. A szakértő szerint ennek két oka van: egyrészt a munkaerő hiány miatt olyan személyeket alkalmaznak, akik szakképzetlenek, vagy nem rendelkeznek gyakorlattal, így pedig balesetbe sodorják magukat, vagy másokat. Másrészt pedig a munkáltatók nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy a munkavédelmi oktatásokat tartalommal tartassák meg.
Mandrik István szerint tíz évvel ezelőtt nem 7098 céget vizsgáltak, hanem ennek a többszörösét. A már megszűnt Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség ugyanis 1300-as állománnyal működött és minden megyében stabilan jelen voltak. Mandrik szerint érdemes figyelni az intézkedések minőségét is. A döntő többség ugyanis figyelmeztetéssel, vagy figyelemfelhívással zárul, így „gazdaságbarát” ellenőrzéseket tartottak.  Öt éve egyébként 17222 munkabaleset történt összesen, ez a szám viszont 2017-ben már 23378 nőtt. 2012-ben 62 halálos kimenetelű munkabaleset történt, míg 2017-ben már 79. Mandrik szerint nagyobb ellenőrzéssel és a munkaadók ösztönzésével lehetne megfékezni a folyamatos növekedést. – Ezeken kívül szükség lenne egy független biztosítóra, amely által a munkáltatók bónuszt kapnának, ha minden szabályt betartanak, míg maluszt (a casco biztosítás analógiájára), ha ezeket elmulasztják. Magyarország egyébként látszólag kimondottan jól áll a foglalkoztatási megbetegedések számában. Mandrik azonban úgy vélte, ez csak papíron igaz. Évek óta ugyanis alig, vagy egyáltalán nincs ilyen jelentés.
2018.08.15 19:47