Tóth Bertalan: Orbán, Rogán és Szijjártó szervezi a migrációt

Publikálás dátuma
2018.01.29. 17:31
Fotó: Tóth Gergő
Legalábbis arra lehet számítani, hogy a kormánypárt távol marad, így nem lesz határozatképes a T. Ház – és a nyugdíjakról sem esik egy szó se. Csak néhány napirend előtti felszólalásba lehet kapaszkodni. 

A kormány bevándorláspolitikája lesz a fő téma a parlament január 30-ára, keddre összehívott rendkívüli ülésén. Pontosabban lenne, mert a várakozások szerint a Fidesz-frakció nem megy el, így az ülést határozatképtelenség miatt hamar berekesztik: az ellenzék végül annyit profitálhat a "titkos" betelepítési botrányból, hogy napirend előtt felszólalhat. Várhatóan először Tóth Bertalan emelkedik szólásra - és arról beszél, hogy a migrációt Orbán Viktor miniszterelnök, Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök, illetve Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter szervezi. Az MSZP frakcióját követi a Jobbik és aztán valószínűleg az LMP képviselője. Azt, hogy a kormány kit delegál az ülésre, nem tudni. Kósa Lajost gyakran küldik efféle munkákra, most az a kérdés, hogy Gulyás Gergely frakcióvezető vállalja-e a tűzoltó szerepet.

Az előzményekről annyit, hogy Altusz Kristóf külügyi helyettes államtitkár januárban a Times of Malta lapban "elkottyantotta", hogy Magyarország tavaly 1291 menekültet befogadott, de ezt a "biztonságuk érdekében" elhallgatta a kormány. Botrány lett belőle. Ezután megtört a Fidesz migránsokkal kapcsolatos és kötelező betelepítés elleni harci lendülete, az ellenzéki politikusok pedig "beleálltak" az orbáni kettős beszéd szapulásába. Az MSZP úgy fogalmazott, hogy az egész menekültellenes kampány egy nagy hazugság.

A rendkívüli ülés összehívását, ahol Orbánékat rá akarnák venni a tiszta beszédre, a Jobbik kezdeményezte, de Vonáék egyedül nem tudtak volna elegendő aláírást összegyűjteni. Kellett hozzá az MSZP és az LMP is. Értesüléseink szerint végül a szocialisták úgy álltak a titkos menekültbefogadás feltárását célzó Jobbik-kezdeményezés mögé, hogy a letelepedési kötvények ügyeit és szociális kérdéseket bevetettek a napirendi pontok közé. Így a keddi ülés témái között találjuk a biztonságos időskor és a méltányos nyugdíjrendszer megteremtését célzó MSZP-s, illetve egy olyan törvénymódosítási javaslatot is, amellyel az LMP az önkormányzati tisztviselők béreit szeretné rendezni. Na és a szocialisták ragaszkodtak hozzá, hogy a migráns szó véletlenül se szerepeljen a jobbikos javaslatban. Így lett.

Stop, Oligarcha! - már a vagyonelkobzás is benne van
Az MSZP január 23-án hozta nyilvánosságra a Stop, Oligarcha! néven futó törvényjavaslat-csomagját. Mielőtt Harangozó Tamás és Tóth Bertalan benyújtotta  az Országgyűlésnek, elküldték az LMP és a Jobbik képviselőinek, akik végül nem tartották fontosnak, hogy támogassák. A csomagnak akár A Fidesz halálos ítélete címet is adhatták volna. Szerepel ugyanis benne, hogy "azokat is el kell számoltatni, akik törvényhozással, vagy jogsértő jogalkalmazással lehetővé tették a visszaéléseket, továbbá nagy figyelmet kell fordítani a jogsértő magatartások megelőzésére". 
A törvénycsomag vitájában civilek azt szorgalmazták, hogy kerüljön bele a javaslatba "az átláthatatlan módon meggazdagodott személyekkel szemben a vagyonadózás, illetve az egyenesági rokonok közötti öröklési illeték bevezetésének lehetősége ". De végül ez kimaradt.
A Tóth-Harangozó-féle csomag átvette Szabótól azt a fordulatot is, hogy "a letelepedési kötvényeket forgalmazó, jellemzően offshore cégek mögötti valódi tulajdonosokat is fel kell tárni, így az alapos vizsgálat lezárultáig, a kötvények 2018-tól esedékes forgalmazók számára történő visszafizetését fel kell függeszteni".Szerző
Frissítve: 2018.01.29. 18:23

Burjánzó elmebaj - "Migránsmentes" töpörtyűfesztivál

Publikálás dátuma
2018.01.29. 17:23
Shutterstock illusztráció
A szabadpécs.hu vette észre, hogy migránsmentes környezetet és fesztivált ígér Gödre vezetése egy új helyi program vendégeinek. A gödrei töpörtyű és forralt bor fesztivál részletes programjában is szerepel ez a kitétel, és a plakátokra is felkerült. 

A portál megkereste Gelencsér Gábort, Gödre független polgármesterét, aki készséggel és gyorsan válaszolt a megkeresésre:  

Elsőként tisztázzuk: a megjegyzés pusztán a töpörtyű készítésére kitalált rendezvény kapcsán vetődött fel, más rendezvenyünkkel kapcsán nem. Gondolom magyarázni nem kell, miért nevezhettük – viccesen – migránsmentesnek. És láss csodát, a célt elértük! Remélhetőleg többek figyelmét is sikerül ugyanígy felkelteni, hiszen egy rendezvény promotálásának épp ez a célja. Kérem, ne keressen ebben sem politikát, sem provokációt, arról ugyanis a rendezvény nem szól! Szeretne viszont közösséget építeni, gasztronómiai hagyományokat elevenen tartani, szemelyes kapcsolatok teremtését elősegíteni!

Aha. 

Szerző

A Honvéd Kórházhoz hívta a sajtót Karácsony Gergely, nem véletlenül

Publikálás dátuma
2018.01.29. 16:39
Népszava fotó/Molnár Ádám
Végigfutott a sajtón - na, nem a hajdan a közt szolgáló mára már a kormányt kiszolgálóknál vagy a csatlósoknál - az a történet, amelyről a Népszava is beszámolt: fél napi várakozás után került műtőbe egy beteg, aki aznap délután már vért hányt, ám a Honvéd Kórház sürgősségi osztályán ez nem adott okot a sietségre. Az 58 éves férfi, gyakorlatilag a tehetetlenségtől és félelemtől gyötört gyerekei szeme láttára meghalt. A műtőbe ugyan még betolták a fél napos várakozás után, de már hiába. 
k

Az MTI arról már hírt adott, hogy Karácsony Gergely a fővárosi Honvédkórház előtt tartott sajtótájékoztatóján felemlegette a történeteket:  a szenvedő, rákos férfi - a sajtóbeszámolók szerint  - órákig nem kapott ellátást. A Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje ugyanakkor leszögezte, nem a konkrét ügy és a konkrét esemény miatt emelik fel a szavukat, hanem arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a kormányt súlyos mulasztás terheli:  nem tette meg azokat a lépéseket a sürgősségi ellátás javításáért, amelyeket a szakmai szervezetek kértek. A kabinetnek a luxusberuházások és a saját hobbijai helyett az egészségügy rendbetétele lenne az első dolga - jelentette ki a politikus.

Komáromi Zoltán, Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti tanácsadói testületének tagja azt mondta, hogy ha a sürgősségi osztályokon időben képesek felmérni a beteg állapotát és elegendő szakember áll rendelkezésre, akkor nem történhet meg, hogy valaki hat-nyolc órát fekszik, anélkül, hogy ellátást kapna.

Szerző