Tóth Bertalan: Orbán, Rogán és Szijjártó szervezi a migrációt

Publikálás dátuma
2018.01.29 17:31
Fotó: Tóth Gergő
Legalábbis arra lehet számítani, hogy a kormánypárt távol marad, így nem lesz határozatképes a T. Ház – és a nyugdíjakról sem esik egy szó se. Csak néhány napirend előtti felszólalásba lehet kapaszkodni. 

A kormány bevándorláspolitikája lesz a fő téma a parlament január 30-ára, keddre összehívott rendkívüli ülésén. Pontosabban lenne, mert a várakozások szerint a Fidesz-frakció nem megy el, így az ülést határozatképtelenség miatt hamar berekesztik: az ellenzék végül annyit profitálhat a "titkos" betelepítési botrányból, hogy napirend előtt felszólalhat. Várhatóan először Tóth Bertalan emelkedik szólásra - és arról beszél, hogy a migrációt Orbán Viktor miniszterelnök, Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök, illetve Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter szervezi. Az MSZP frakcióját követi a Jobbik és aztán valószínűleg az LMP képviselője. Azt, hogy a kormány kit delegál az ülésre, nem tudni. Kósa Lajost gyakran küldik efféle munkákra, most az a kérdés, hogy Gulyás Gergely frakcióvezető vállalja-e a tűzoltó szerepet.

Az előzményekről annyit, hogy Altusz Kristóf külügyi helyettes államtitkár januárban a Times of Malta lapban "elkottyantotta", hogy Magyarország tavaly 1291 menekültet befogadott, de ezt a "biztonságuk érdekében" elhallgatta a kormány. Botrány lett belőle. Ezután megtört a Fidesz migránsokkal kapcsolatos és kötelező betelepítés elleni harci lendülete, az ellenzéki politikusok pedig "beleálltak" az orbáni kettős beszéd szapulásába. Az MSZP úgy fogalmazott, hogy az egész menekültellenes kampány egy nagy hazugság.

A rendkívüli ülés összehívását, ahol Orbánékat rá akarnák venni a tiszta beszédre, a Jobbik kezdeményezte, de Vonáék egyedül nem tudtak volna elegendő aláírást összegyűjteni. Kellett hozzá az MSZP és az LMP is. Értesüléseink szerint végül a szocialisták úgy álltak a titkos menekültbefogadás feltárását célzó Jobbik-kezdeményezés mögé, hogy a letelepedési kötvények ügyeit és szociális kérdéseket bevetettek a napirendi pontok közé. Így a keddi ülés témái között találjuk a biztonságos időskor és a méltányos nyugdíjrendszer megteremtését célzó MSZP-s, illetve egy olyan törvénymódosítási javaslatot is, amellyel az LMP az önkormányzati tisztviselők béreit szeretné rendezni. Na és a szocialisták ragaszkodtak hozzá, hogy a migráns szó véletlenül se szerepeljen a jobbikos javaslatban. Így lett.

Stop, Oligarcha! - már a vagyonelkobzás is benne van
Az MSZP január 23-án hozta nyilvánosságra a Stop, Oligarcha! néven futó törvényjavaslat-csomagját. Mielőtt Harangozó Tamás és Tóth Bertalan benyújtotta  az Országgyűlésnek, elküldték az LMP és a Jobbik képviselőinek, akik végül nem tartották fontosnak, hogy támogassák. A csomagnak akár A Fidesz halálos ítélete címet is adhatták volna. Szerepel ugyanis benne, hogy "azokat is el kell számoltatni, akik törvényhozással, vagy jogsértő jogalkalmazással lehetővé tették a visszaéléseket, továbbá nagy figyelmet kell fordítani a jogsértő magatartások megelőzésére". 
A törvénycsomag vitájában civilek azt szorgalmazták, hogy kerüljön bele a javaslatba "az átláthatatlan módon meggazdagodott személyekkel szemben a vagyonadózás, illetve az egyenesági rokonok közötti öröklési illeték bevezetésének lehetősége ". De végül ez kimaradt.
A Tóth-Harangozó-féle csomag átvette Szabótól azt a fordulatot is, hogy "a letelepedési kötvényeket forgalmazó, jellemzően offshore cégek mögötti valódi tulajdonosokat is fel kell tárni, így az alapos vizsgálat lezárultáig, a kötvények 2018-tól esedékes forgalmazók számára történő visszafizetését fel kell függeszteni".Szerző
Frissítve: 2018.01.29 18:23

Ebben sem mondtak igazat: szó sincs arról, hogy egyéni számlán kezeljék a volt magánnyugdíj-pénztári tagok pénzét

Publikálás dátuma
2019.04.18 22:04
Jól döntöttek, akik a magánnyugdíj-pénztári tagságuk megtartását választották FOTÓ: NÉPSZAVA
Nincs is értelme, de ezt mindig is tudni lehetett.
Az egyik fő ígéret az volt a magánnyugdíjak államosításánál, hogy a megtakarításokat egyéni számlákon kezelik majd az állami rendszerben. Ez azóta sem valósult meg, viszont az akkor államosított 3000 milliárd forintot rég elköltötték, ezért Mesterházy Attila MSZP-s képviselő írásbeli kérdéssel kereste meg Rétvári Bencét, az Emmi államtitkárát a témában - számolt be az RTL Klub híradója. Rétvári válasza szerint viszont a korábbi magánnyugdíjpénztári megtakarítások jóváírása  a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrehozott egyéni számlán nem értelmezhető. (A mondatnak valójában úgy kellene hangzania, hogy az állami rendszerben egyéni számla nem létezhet.) Ennek ellenére senkit nem ér kár - közölte Rétvári -, mert nyugdíjakat úgy számolják, mintha sosem lettek volna magánnyugdíjpénztárak. A kormány szerint a jelenlegi rendszerből azt lehet látni, hogy ki, milyen nyugdíjra számíthat majd, így nincs is szükség az egyéni, virtuális számlákra. Mesterházy szerint ez azt jelenti, hogy az államosítás idején nyíltan hazudtak annak céljáról és módjáról az embereknek. A híradónak nyilatkozó szakértő szerint a felosztó-kirovó magyar nyugdíjrendszerben egyéni számlának valóban nincs értelme, ilyet nem is lehet ígérni.  A mai Kormányinfón Gulyás Gergely is azt közölte, hogy ebben a ciklusban nem lesz egyéni nyugdíjszámla. A jelenlegi felosztó-kiróvó rendszeren a következő években nem változtatnak. 

Reméljük, Kövér László nem idézte Semjént, amikor együttérzését fejezte ki a Notre Dame miatt

Publikálás dátuma
2019.04.18 19:33

Fotó: Vajda József
Nagyon azért nem kapkodta el a francia házelnöknek szóló együttérző levél elküldését.
Az Országgyűlés elnöke levélben fejezte ki együttérzését a francia képviselőház és a szenátus elnökének a Notre Dame-székesegyházban pusztító tűz miatt - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája csütörtökön. Kövér László azt írta Richard Ferrand-nak és Gérard Larcher-nak: megdöbbenve és mély megrendüléssel értesült a kereszténység, a katolikus egyház és az egyetemes kultúra egyik fontos jelképének számító Notre Dame-székesegyházat ért tűzesetről, amely felbecsülhetetlen kárt okozott a rekonstrukció alatt álló épületben. Az Országgyűlés elnöke levelében kifejezte elismerését a francia tűzoltók hősies küzdelméért, amelynek köszönhetően sikerült megóvni "a kereszténység egyik bástyáját" a teljes pusztulástól, csakúgy, mint az épületben őrzött keresztény kegytárgyak és műalkotások hatalmas gyűjteményének jelentős részét. Kövér László a magyar Országgyűlés nevében együttérzéséről és támogatásáról biztosította a francia nemzetet, és sok erőt, kitartást kívánt a székesegyház újjáépítéséhez.   Semjén Zsolt kedden még arról értekezett, hogy az égő Notre Dame a hitét megtagadó Franciaország tragédiáját fejezi ki. "Én ebben egy tragikus szimbólumot látok. Az a Franciaország, amelyik megtagadta - mint az egyház legidősebb leánya, úgy hívták régen Franciaországot – saját történelmét, megtagadta önmagát, megtagadta saját kereszténységét és hitét, ez az égő templom valahogy kifejezi azt az apokaliptikus értékvesztést, aminek a nyugati világban tanúi lehetünk” - mondta a tűz kapcsán a HírTv-ben a nagy vadász. 
Frissítve: 2019.04.18 19:35