"Talán késik a helikopter?"- Elszabotálták a rendkívüli ülést

Publikálás dátuma
2018.01.30 16:04
Korábbi felvétel Fotó: Vajda József
Fotó: Tóth Gergő

Fotó: Tóth Gergő

- Félig üres a parlament, hiányzik a kormányfő, a miniszterek és kormánypárti képviselők is – talán késik a helikopter? - ezzel a kérdéssel indította Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a parlament, keddi rendkívüli ülését. Hárompárti összefogással, az MSZP, az LMP és a Jobbik képviselőcsoportjának részvételével ugyanis létrejött a rendkívüli ülés, de a kormánypártok szabotálták az eseményt – csak néhányan, Dömötör Csaba, Völner Pár, Rétvári Bence, Pogácsás Tibor államtitkárok, valamint Gulyás Gergely fideszes frakcióvezető tették tiszteletüket.

Az ülést a kormány betelepítési politikája miatt hívták össze, ami kiegészült a biztonságos nyugdíjrendszer, illetve a közszolgálati tisztviselők bérrendezésének ügyével.

Tóth Bertalan szerint az elmúlt három évben a kormánypárti politikusok belehazudtak a lakosság szemébe menekültügyben – a migráció főszervezői Magyarországon pedig Szijjártó Péter külügyminiszter, Orbán Viktor miniszterelnök és Rogán Antal propagandaminiszter, hiszen a szocialista frakcióvezető úgy vélte: ők hoztak be a magyarok megkérdezése nélkül 1300 menekültet, telepítettek le jó pénz fejében 20 ezer gazdasági bevándorlót, köztük orosz bűnözőket is. Tóth hozzátette azt is, hogy a keddi ülés elszabotálásával kimondható: az országnak nincs felelős kormánya. A frakcióvezető emlékeztetett arra is, hogy Magyarországon ma a nyugdíjasok felének 100 ezer forint alatti a nyugdíja, erről – szerinte – a Fidesz tehet, miközben megalázó 10 ezer forintos Erzsébet-utalvánnyal szúrják ki az idősek szemét.

Dömötör Csaba reagálásában arról beszélt, hogy Karácsony Gergely kormányfő-jelölt egyszerre venné el az Erzsébet-utalványt és bontaná le a határkerítést.

A Jobbik elnöke, Vona Gábor szerint Orbán Viktor Bécsig menekült az ülés elől. - A miniszterelnök az Altusz-interjú miatt futott a szomszédba, amely Orbán öszödi-beszéde – fogalmazott Vona.

Dömötör már azt is pozitívumnak nevezte, hogy Vona magyarul szólalt meg – majd arról beszélt, hogy Magyarország eddig egyetlen bevándorlót sem fogadott be, ez csak az ellenzék célja.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke szerint a Fidesznek el kell számolnia az adófizetőknek, miért nem jött el ma a parlamenti ülésre – és azzal is, hogy miért nem adták meg a béremelést az önkormányzati dolgozókat. Az ellenzéki politikus az üléstől távol maradó Kövér Lászlót kérdezte: mit szól ahhoz, hogy Németh Szilárd önhatalmúan kikiáltja magát az élő nemzetbiztonságnak, és megpróbálja kitiltani Szélt a nemzetbiztonsági bizottság üléséről. - Ha a Soros-ösztöndíjt kifogásolják, akkor nézzenek tükörbe, mert ilyent önök is kaptak – mondta.

Gulyás Gergely, Fidesz-frakcióvezető szerint két hónappal a választás előtt nem kormány – hanem ellenzékváltó hangulat van, az ellenzéki pártok pedig kettesre próbálják javítani bizonyítványukat. A Fidesz frakcióvezetője szerint az ellenzékiek eddig kapkodva és össze-vissza nyilatkoztak a kvótaügyben, és a határzár szükségességéről vagy lebontásáról is. A nyugdíjhelyzetről is beszélt a frakcióvezető: megjegyezte, 2010 óta 30 százalékkal nőttek a nyugdíjak – és groteszk, hogy az idősek helyzetét éppen az államot azelőtt elbontó szocialisták féltik a kormánytól.

A napirend előtti kérdések és válaszok után persze kiderült, hogy az országgyűlés nem határozatképes – Gulyás Gergely indítványára pedig a jelenlévők szavazatszámláló géppel és meg kellett erősíteniük jelenlétüket. Mind az 55 ellenzéki aláíró eljött, de a 144 fideszes képviselő hiányában így határozathozatalra képtelenek maradtak. A következő ülésszak február 19-20-án várható.

A XV. kerületi gyerekek a Fidesz miatt nem mehetnek nyári táborba

Publikálás dátuma
2019.04.25 21:03
Illusztráció
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A kerületi Fidesz-frakció helyi szövetségeseivel eddig ötször kaszálta el a költségvetés megalkotását. Ezzel ugrik az állami támogatás is, amiből a táborokat finanszírozták.
A „dögöljön meg a szomszéd tehene is” - magyaros virtusának újabb példáját szolgáltatta a XV kerületi Fidesz, ami többszöri szabotálással akadályozta meg, hogy a kerület 2,5 milliárdos állami forráshoz jusson. Ennek – egyéb következményei mellett – az lett az eredménye, hogy idén az állami a keretből finanszírozott nyári táborokat sem tudják megtartani – írja a 444.hu. A portálnak egy olvasó írt az ügyben, és kiderült, hogy állításai megalapozottak. A az önkormányzat Balatonvilágoson és Bernecebarátiban tart fent nyári tábort, ahol szülőknek néhány ezer forintba kerül a 7 nap. A rászoruló gyerekek, akiknek az iskolai étkezése 50 vagy 100%-ban támogatott, a táborban is ingyen étkeznek, csak a busz költségét kell kifizetniük. 
A lap hozzáteszi, a közgyűlés fideszes képviselői négy független szövetségesükkel karöltve sorozatban egy csomószor leszavazták a költségvetést, valószínűleg azért, hogy ezzel büntessék a kerületet, amiért az időközi polgámester-választáson egy ellenzékire szavazott. A 444.hu kérdésreaz önkormányzatnál megerősítették, hogy 
„igen, valóban veszélybe került a nyári táborok lebonyolítása (Bernecebarátiban, valamint Siófok/Balatonvilágoson) azzal, hogy a képviselő-testület – a teljes Fidesz-frakció nem szavazatával, valamint négy független képviselő tartózkodásával – eddig ötször utasította el a XV. kerület költségvetési rendeletének megalkotását.”
A táboroztatást ez konkrétan azért érinti, mert „elfogadott költségvetés hiányában a kerület éves szinten 2,5 milliárd forint állami támogatástól esik el, saját forrásaiból gazdálkodik – ez azt jelenti, hogy csak a kötelező önkormányzati feladatok ellátására jut pénz, az önként vállalt feladatokra nem.” Az olvasó azt is megírta, hogy az érintett szülők tudomása szerint a költségvetés körüli tusakodás miatt már a táborok tavaszi felújítása is elmaradt. A hírportál szerint ez is igaznak bizonyult, a dolognak ráadásul további jelentősége is van. Az önkormányzat szerint ugyanis éppen ez az egyik oka annak, hogy valószínűleg akkor sem tudnák már megtartani a táborokat, ha hirtelen kerülne pénz a megrendezésükre. A szükséges felújítás híján ugyanis szerintük nem lehetséges az ÁNTSZ-engedély megszerzése.
A két helyszínen tavaly összesen közel 1500 gyerek nyaralt: Bernecebarátiban 1041-en, míg Siófok/Balatonvilágoson 440-en.

Milliárdos befektetéssel alapították meg a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézetet

Publikálás dátuma
2019.04.25 20:35
Mádl Ferenc, néhai köztársasági elnök
Fotó: Népszava
Bár a név erre utal, a szervezetnek nem az lesz a feladata, hogy a volt köztársasági elnököt hasonlítsa össze saját magával. Az intézet kiépítése és működtetése is komoly összegeket emészt fel.
A jogalkotói munka segítése lesz a fő feladata a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézetnek, amely a kormány döntése alapján június 1-jén kezdi meg működését - közölte az intézmény létrehozását kezdeményező igazságügyi miniszter csütörtökön az MTI-vel.    Trócsányi László szerint egyes szabályozások elkészítésekor az igazságügyi tárcának és a kormánynak szüksége van arra a tudásra, hogy milyen jogi megoldásokat alkalmaznak más országok.    A Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet az Igazságügyi Minisztérium háttérintézményeként, központi hivatalaként működik - közölte a Trócsányi, magyarázatként hozzátéve: több országban, így Svájcban, Görögországban vagy Lengyelországban is működik hasonló intézmény a kormány alatt. Az intézet harminc munkatársa elsősorban a jogalkotói munkát segítő alkalmazott kutatásokat végez, de távlati feladataik közé tartozik majd a jogszabályok utólagos hatásvizsgálata is. A kutatók főként a visegrádi országok és más uniós tagállamok jogrendjét tanulmányozzák majd. A cél egy olyan nemzetközi hálózat létrehozása is, amely folyamatosan nyomon követi az egyes országok jogalkotását - ebben az intézet partnere lesz az Európai Közjogi Szervezet (European Public Law Organisation, az EPLO) -, így ezeket figyelembe lehet venni a magyar döntések során - fejtegette Trócsányi László. Az új intézet szorosan együttműködik majd a felsőoktatási intézményekkel, elsősorban azokkal, amelyeken összehasonlító jogi kutatások folynak. Az intézet elnöki feladatait Martonyi János professzor (korábbi külügyminiszter) vállalta el, az operatív vezetésre Raisz Anikó egyetemi docens kap megbízást - mondta Trócsányi László.     Az intézet azért Mádl Ferenc egykori köztársasági elnökről kapta a nevét, mert Mádl e jogterület hazai úttörője volt, az elsők egyikeként hívta fel a figyelmet az összehasonlító jog fontosságára. Bár Trócsányi és a távirati iroda nem tért ki rá, a  csütörtöki Magyar Közlönyből azért kiderül, hogy a kormány 2020-ig legalább 1,35 milliárd forintot biztosít az intézet felállítására, és utána is évente több mint számillióba kerül majd a működtetése.