Előfizetés

Orbán különös bécsi útja

Publikálás dátuma
2018.01.30. 20:29
Forrás: Facebook

- Merre utaznak?

- Bécsbe, ha elvisznek!

- És kié a negyedik jegy? A táska.

- Csak biztonságból van.

(Hogy a négyszemélyes kupéban senki ne ülhessen mellé - a szerk.)

Forrás: Facebook

Forrás: Facebook

Ez a párbeszéd játszódott le Orbán Viktor kormányfő, valamint a Bécsbe tartó vonaton szolgáló kalauz között hétfőn. A miniszterelnök ugyanis a választásokhoz közeledve – valamint nem sokkal az után, hogy barátjáról, Mészáros Lőrincről kiderült, rendszeresen luxus-magánrepülőgéppel utazik – úgy döntött: szakít a szokásokkal és a Sebastian Kurz osztrák kancellárral való tárgyalására, a közeli Bécsbe is vonattal megy. A Magyar Nemzet által közzétett, Twitterre felkerült videóból azonban kiderült, hogy a kormányfő teljesen feleslegesen dobott ki 30-40 ezer forintot vonatjegyekre, az osztrák fővárosban ugyanis már a megszokott szolgálati Volkswagen kisbuszát használta a motoros által felvezetett konvojban.

Lapunk megkérdezte Havasi Bertalant, a kormányfő sajtósát, hogy miért vonatoztak, ha Ausztriában az itthon is használt kisbusz várta a miniszterelnököt. Havasi válaszában azt írta: „mivel a vonat a vasútállomásra érkezik és nem a bécsi kancellári hivatalba, a magyar miniszterelnöknek Bécsben szüksége van egy közlekedési eszközre”. Ez természetesen nem magyarázat arra, hogy Orbán Viktor miért nem utazott eleve a kisbusszal Bécsbe, a járműnek ugyanis valahogyan oda kellett kerülniük a pályaudvarra. Kampányfogást lát a hétfőn feltöltött videóban az osztrák sajtó is, a Die Presse szerint például úgy utazott Orbán Viktor, „mint egy polgár”.

Nem csak a vonatút volt azonban különös Orbán bécsi útjában. A Zoom.hu információi szerint ugyanis a miniszterelnök titkos tárgyalást folytatott Heinrich Pecina osztrák üzletemberrel. Pecina korábban a Vienna Capitals Partners (VCP) élén a Népszabadság tulajdonosa volt, majd bezárta a napilapot, a médiacégét, a Mediaworks-öt pedig Mészáros Lőrincnek adta el, aki ebből építette fel az ország nagyját lefedő fideszes médiaportfólióját. A hétfő este a bécsi magyar nagykövetség épületében lezajlott találkozóról Havasi Bertalan csak annyit válaszolt, hogy Pecina kért találkozót Orbántól. A sajtós lapunknak nem válaszolt arra a kérdésre, hogy Orbánt nem feszélyezte-e az, hogy Pecinát közben másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az osztrák bíróság csalásért és hűtlen kezelésért. A Népszabadság bezárása után egy időre a magyar piacról eltűnt Pecina egyébként nemrég újra előkerült: egy hozzá köthető cég tavaly júliusban felvásárolta a Kelet-Magyarország legnagyobb médiakiadójának számító Russmediát, illetve az erdélyi médiapiacon is megjelent a vállalkozó.

Kedden Sebastian Kurz kancellár és Orbán Viktor is találkozott, ám - legalábbis az egyeztetést követő sajtónyilatkozatok szerint - nem történt elmozdulás az osztrák-magyar viszony vitás kérdéseiben. Orbán szerint például a paksi erőműbővítéssel, illetve az osztrák családi pótlékkal kapcsolatos nézeteltérés nem kétoldalú ügy, és nem Bécsben vagy Budapesten, hanem „Brüsszelben” fogják majd eldönteni. Ausztria nemrég közölte, hogy Paks miatt pert indít a luxembourgi székhelyű Európai Bíróságon. A magyar kormányfő azt mondta, mindent meg kíván tenni azért, hogy a nukleáris politika kérdése ne rontsa a kétoldalú viszonyt. Az osztrák kormány azt tervezi, hogy csökkenti a családi pótlékot az Ausztriában dolgozó külföldi uniós polgárok azon gyerekei után, akik nem Ausztriában tartózkodnak életvitelszerűen.

Kurz szerint ez a mostaninál igazságosabb helyzetet fog teremteni, Orbán viszont diszkriminációnak minősítette a tervet, amely magyar vélemény szerint ellentmond az uniós jognak. A migrációt illetően ugyanakkor megerősítették azt az eddig is közös álláspontjukat, miszerint szükség van az EU külső határvédelmének a megerősítésére. Az újságírók rákérdeztek Heinz-Christian Strache, az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjével való találkozóra is, erről Orbán Viktor azt mondta: államközi szintre emelkedett a kapcsolat, miután a Szabadságpárt a kormánykoalíció része lett. Ennek megfelelően vele a jövőben is találkozni fog - tette hozzá. Az illiberális demokráciára vonatkozó újságírói felvetésre Orbán Viktor azt mondta: a liberálisok, ha nincsenek kormányon, mindig azt gondolják, hogy megszűnt a demokrácia. Szerinte „a jelző nélküli demokrácia a legjobb demokrácia”.

Paks ellen tiltakozott a Greenpeace
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A paksi atomerőmű bővítés ellen demonstráltak a Greenpeace aktivistái az osztrák szövetségi kancellári hivatal bécsi épülete előtt. A tüntetést Orbán Viktor miniszterelnök látogatására időzítették.
Az aktivisták Orbán megérkezése előtt felállították egy halom radioaktív jelzéssel ellátott hordót, és egy nagy transzparenst, a hordókból emelt építmény tetején egy áthúzott Paks II. feliratú táblát tartó lány várta a miniszterelnököt.
„Paks II helyett Magyarországnak is a valóban tiszta és fenntartható megújuló energiarendszerekre kéne átállnia, a klímaválsággal is csak így tudjuk felvenni a harcot” – mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány felelőse.

Karácsony Gergely: az ország talpra áll április 8-án

Publikálás dátuma
2018.01.30. 19:25
Karácsony Gergely kampánykörútja Nyíregyházi állomásán. Forrás: Facebook/MSZP

- Ez a kormány a hazugság kormánya. Az igazság pedig nem lehet ellenzékben – ezt hangsúlyozta Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelölte a Változás 2018 körút tatabányai állomásán.

A politikus szerint a Fidesz egyszerű, egy ügyű párt. - Van még Magyarországon sok minden, amiről beszélni kellene, a bérekről, a nyugdíjról, vagy például az egészségügyről. A hatalomnak mindenről a menekültválság jut eszébe, viszont még erről is hazudnak – vélekedett Karácsony, hozzátéve: amikor kedden szembesíteni akarták őket a parlamentben ezzel, Orbán Viktor válaszok helyett inkább Bécsig menekült.

- Az elmúlt időszak kormányzás helyett a folyamatos hadakozásról szólt, aminek most jön a java – vélekedett Karácsony a Fidesz legújabb plakátjairól. - Ott sem az igazságról fognak beszélni, hanem minket fognak pocskondiázni – hangsúlyozta.

Karácsony hangsúlyozta, tudja milyen diktatúrában és hazugságban élni. - Azért vállaltam, hogy vezessem az MSZP-Párbeszéd szövetséget, mert tudom mennyi veszítenivalónk van – mondta Zugló polgármestere.

- Magyarországon nem bevándorlási, hanem kivándorlási probléma van. Menekül a tehetség és a szorgalom – folytatta Karácsony, hozzátéve: a jövőt nem a tudatlanságra, hanem a tudásra kell építeni. A miniszterelnök-jelölt szerint félni Magyarországon a választási eredménytől egyetlen embernek kell igazán, a mostani kormányfőnek, akinek még arra sem volt bátorsága kedden, hogy azt mondja: „hazudtunk reggel, délben meg este.”

- Nincs az a papagájkommandó, kormánypárti média, amely az igazságot megpróbálja elhomályosítani az emberekkel – szögezte le Karácsony, hangsúlyozva: ez az ország többet érdemel. - Itt az idő, hogy megmutassuk, a magyar emberek képesek a sarkukra állni a saját jogaikért, a gyerekeikért, az igazságért. Hangsúlyozta: az ország talpra áll április 8-án.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője szerint a Fidesz fél szembenézni az igazsággal. - A „maffiaállamfő” eljutott Felcsútról Oxfordig, ma pedig elveszi a szegény, tehetséges fiataloktól a felemelkedés lehetőségét – mondta Tóth, hozzátéve: aki azt szeretné, hogy erkölcsös kormánya legyen Magyarországnak menjen el szavazni. - Karácsony Gergellyel együtt sikerülni fog – fogalmazott.

Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke leszögezte: Orbán Viktorék menekültpolitikájáról kiderült, hogy átverés, de az a morális pánikkeltés, amelyet az elmúlt években toltak minden csatornájukon itt van, és itt is fog maradni.

- A jobboldali szavazók sokasága már nem tudja elválasztani a valóságot a hazugságtól. Éppen ezért a kétszínű jobboldali politikusoktól meg kell szabadítanunk Magyarországot – hangsúlyozta Kunhalmi, aki szerint az Orbán család úgy bánik az országgal mintha a saját vállalkozásuk lenne. - Nincs helye a további kísérletezésnek és ötletelésnek. Karácsony Gergely és a szövetséges erők képesek változást elérni. Leszögezte: Magyarország jó léte és a jövője a tét.

- Köszönöm Karácsony Gergelynek és a Párbeszédnek, hogy képesek voltak egy közös cél érdekében azt mondani: együtt vagyunk és nem vizsgáljuk azt, hogy ki honnan jött, ki mit gondol apró részletkérdésekről – jelentette ki Molnár Gyula. A szocialisták elnöke arra kérte a hallgatókat, hogy egy kérdést tegyenek fel maguknak: menjenek, vagy maradjanak? - Ha az a válasz, hogy menjenek, akkor jöjjenek el szavazni és voksoljanak Karácsonyra és a Változás Szövetségére – fogalmazott a pártelnök. Molnár szerint a következő napokban az igazságról fognak beszélni, az „urak”, akik ma vezetik az országot ugyanis hazudnak az embereknek.

- Nem lehet még egyszer választást nyerni program nélkül. Ha Orbán valóban bátor ember, akkor mondja el az embereknek mi a terv az önkormányzatokkal, a nyugdíjakkal, a bérekkel, meddig akarunk még kelet felé mozgolódni – sorolta Molnár, hozzátéve: két nagy ellenfelük van: az apátia és a félelem. - El kell hitetni minden egyes barátunkkal, hogy van Magyarországon négy évente egy hely, ahol mindenki egyedül van, egy tollal, egy fehér papír előtt pedig új irányt szabhat a saját és Magyarország sorsának is. Ez a hely a szavazófülke – fogalmazott az ellenzéki politikus. Molnár Gyula bejelentette, hogy szerdától előkampányba kezdenek, amely a Kétszázezer kézfogás a kormányváltásért címet kapta.

Buszbotrány - Reagált a szaktárca

Publikálás dátuma
2018.01.30. 18:31
Népszava fotó

"Több forrásunk is megerősítette: a múlt héten a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) presszionálta a BKV vezérigazgatóját, hogy minél hamarabb vegye majd át a Modulo csuklós buszokat" – írtuk kedden a jegybankelnök unokatestvérének érdekeltségébe tartozó cégnél készülő, a közlekedési társaság által kifogásolt járművekről. A tárca korábban nem válaszolt kérdéseinkre, cikkünk megjelenése után viszont már állították: nem gyakoroltak nyomást a BKV-ra. Azt viszont nem tagadták, hogy volt egyeztetés a tárca és a cég között a kifogásolt buszok átvételéről. A szaktárca leszögezte, hogy a csuklós buszoknak tavaly óta van típusengedélye – arról viszont már nem ejtett szót az NGM, hogy a BKV szerint a gyártó továbbra sem adja át a típus teljes műszaki dokumentációját.

Cikkünkben írtunk arról is: az NGM államtitkára, Lepsényi István korábban tagja volt a Modulo-buszokat gyártó IEAG felügyelő-bizottságának, miközben most kormányzati tisztségviselőként befolyása van a hazai buszgyártás állami támogatására. Korábbi cége nyerte el a Volánbusz nettó 15 milliárdos tenderét. Az államtitkár összeférhetetlenségére vonatkozó kérdéseinkre korábban nem reagált a tárca, utóbb viszont annyit közöltek: az államtitkár és a Volánbusz esetében semmilyen összeférhetetlenség nem áll fenn.