Horogkeresztes lövöldözés Olaszországban

Publikálás dátuma
2018.02.05 06:31
Innen tüzelt az elkövető, a 28 éves Luca Traini Fotó: AFP
Fotó: /
Rasszista indíttatású támadás történt bevándorlók ellen az olaszországi Maceratában. Az eset rányomhatja bélyegét az olasz választási kampányra.

A feltételezett elkövető, aki hat személyt sebesített meg, tavaly a bevándorlásellenes és euroszkeptikus Északi Liga (LN) képviselőjelöltjeként indult az önkormányzati választáson. Marco Minniti belügyminiszter azt közölte, egyértelműen idegengyűlölet vezérelte a lövöldözőt, aki a fasizmussal és a nácizmussal is rokonszenvezett. „Elfogadhatatlan, ami történt” – fogalmazott. Semmilyen bűncselekményt nem lehet ideológiával igazolni – mondta. Hozzátette: „az olasz állam különösen keményen fog fellépni azok ellen, akik erőszakot terjesztenek, állítsuk meg ennek veszélyét, a gyűlölet és erőszak nem oszthat meg bennünket.”

Médiaértesülések szerint a tettes kizárólag afrikai menekültekre tüzelt gépkocsijából. Paolo Gentiloni olasz kormányfő felszólította honfitársait, tegyenek meg mindent azért, hogy ne legyen úrrá a gyűlölet a társadalmon. 

A férfi a település több pontján is használta fegyverét. A rendőrség a Twitteren annyit közölt, hogy hat közép-afrikai bevándorló sebesült meg, öt férfi és egy nő, 21 és 33 év közöttiek: négyüket már kiengedték a kórházból, kettőjük állapota súlyosabb, mert a lövések végtagjaikat érték. Egyiküket meg kellett műteni.

Mielőtt az elkövetőt őrizetbe vették volna, a rendőrség arra kérte az embereket, ne hagyják el otthonaikat. A tettes, a 28 éves Luca Traini a 2017-es önkormányzati választáson indult az Északi Liga színeiben. Az autós üldözést követően a férfi végül kiszállt a kocsiból, és megadta magát: olasz nemzeti színű zászlót terített a vállára, és magasba lendítette a karját az olasz fasizmus idejéből ismert köszöntéssel.

Matteo Salvini, a párt elnöke, aki nemrégiben példaképének nevezte Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, elismerte ugyan, hogy az LN képviselőjelöltje volt a férfi, de sok önkritikát nem gyakorolt, szerinte nem a pártja gyűlöletkeltő megnyilatkozásai tehetnek erről. Úgy vélte, „nyilvánvaló”, hogy a menekültek „szervezett, mások által finanszírozott betelepítése”, valamint az „ellenőrizhetetlenné vált” menekültáradat vezetett idáig, s szerinte azokat terheli a felelősség, akik „elárasztanak bennünket a menekültekkel”. 

A lövöldözés után válságtanácskozást tartott Marco Minniti belügyminiszter Paolo Gentiloni kormányfővel. Nagy kérdés, hogy az eset milyen hatással lesz majd a március 4-én esedékes olasz parlamenti választásra. A voksolásig tartó egy hónapban még változhat az egyes pártok megítélése, s a mostani lövöldözés lehetőséget adhat a kormányzó Demokrata Pártnak (PD) arra, hogy rámutasson: a gyűlölet győzedelmeskedhet, ha az Északi Liga bekerülne az új kabinetbe. A legutóbbi közvélemény-kutatások továbbra is azt sugallják, hogy patthelyzet alakulhat ki a voksolást követően, bár az tény, hogy a trend a Silvio Berlusconi által fémjelzett jobboldali koalíció lassú, de folyamatos megerősödését mutatja. Ez a blokk megközelítheti a negyven százalékot is. Ha azonban a mostani lövöldözés miatt egy-két százalékkal csökkenne Matteo Salvini pártjának népszerűsége, az megerősítené azokat a feltételezéseket, amelyek szerint egyik párt sem lesz képes kormányt alakítani a következő parlamenti választás után. 

A legnépszerűbb párt ugyan továbbra is az Öt Csillag Mozgalom (M5S), ám a várhatóan 27 százalék körüli eredménye messze nem lesz elég az új kabinet életre hívásához. Akadnak azonban olyan vélekedések is, amelyek szerint a voksolást követően összefoghat a két populista párt, az M5S, valamint az Északi Liga. Ez valóságos horror- forgatókönyvvel érne fel az Európai Unió számára még akkor is, ha egyik politikai erő sem törekszik Olaszországnak az Európai Unió­ból, illetve az eurózónából való kiléptetésére.

A Demokrata Párt megrekedt a 23-24 százalék körüli szinten. Semmi sem utal arra, hogy a következő egy hónapban megváltozna a trend, és hirtelenjében megindulna felfelé a PD népszerűsége. Ez azért sem látszik valószínűnek, mert Matteo Renzi pártelnök még saját pártjában is nagy felzúdulást keltett azzal, hogy képviselőjelöltnek egy sor választókörzetben olyan személyeket tett meg, akik közismerten közel állnak hozzá.

Gyilkosság áll a háttérben
A lövöldözés kapcsolatban állhat azzal, hogy Maceratában pár nappal ezelőtt egy 18 éves olasz lány feldarabolt holttestére bukkantak rá két bőröndben – emlékeztetett az MTI. A gyilkosság elkövetőjeként egy nigériai származású bevándorlót vettek őrizetbe a hatóságok. Az áldozat és a gyilkossággal vádolt nigériai férfi is drogfüggő volt. A meggyilkolt lány még működő Facebook-profilján számos idegengyűlölő, migránsellenes komment jelent meg. A szombati lövöldözés szemtanúi a támadó autóját is azon a környéken is látták, ahol az olasz lány holttestét megtalálták. A Maceratában élő nigériai közösség szombat délutánra szolidaritási megmozdulást tervezett a meggyilkolt lány emlékére, ezt a lövöldözés miatt elhalasztották. Marco Minniti belügyminiszter erre az esetre utalt, amikor azt mondta, senki sem engedheti meg magának egy demokráciában, hogy maga szolgáltasson igazságot.

2018.02.05 06:31

Merkel: végre kell hajtani a minszki megállapodást

Publikálás dátuma
2018.08.18 20:08

Fotó: SPUTNIK/ SERGEY GUNEEV
Németország és Oroszország egyaránt felelősséggel tartozik azért, hogy megoldódjanak a nemzetközi viszonyokat terhelő nagy válságok - mondta a német kancellár szombaton Vlagyimir Putyinnal kezdett tárgyalása előtt.
A Meseberg-kastély udvarán az orosz államfővel közösen tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy Németország készen áll az együttműködésre Oroszországgal a válságok rendezéséért. Elsőként a kelet-ukrajnai helyzetet említette, aláhúzva, hogy végre kell hajtani a válság politikai rendezéséről szóló minszki megállapodást. Ugyancsak Ukrajnáról szólva elmondta, hogy az Északi Áramlat-2 gázvezetéktől függetlenül meg kell őrizni Ukrajna tranzitország szerepét az Európába irányuló orosz gázexportban. A szíriai polgárháborúval kapcsolatban kiemelte, hogy meg kell akadályozni a humanitárius katasztrófát Idlíb városában és a térségben, és az ENSZ vezetésével az egész országban be kell indítani a politikai rendezést.

Putyin: nincs alternatívája a minszki megállapodásnak

Csak annak végrehajtásával lehet lezárni az ukrajnai válságot - jelentette ki az orosz elnök a német szövetségi kormány Berlin melletti vendégházában.   Vlagyimir Putyin a Meseberg-kastély udvarán a német kormányfővel közösen tett sajtónyilatkozatában arról is beszélt, hogy lehetségesnek tartja az orosz földgázt Ukrajna megkerülésével Németországba szállító Északi Áramlat-2 földgázvezetékkel kapcsolatban annak a német elvárásnak a teljesítését, hogy megmaradjon Ukrajna tranzitország-szerepe az orosz gázexportban. Mint mondta, az ukrajnai tranzit "hagyománya" fennmaradhat, ha megfelel a gazdaságosság feltételének. A szíriai polgárháborúról szólva kiemelte: dolgozni kell a béke és a biztonság megteremtésén azon területeken, amelyekre visszatérhetnek a menekültek, köztük olyan szíriaiak is, akik Európába menekültek a hazájukból.  
Szerző
2018.08.18 20:08

Félmilliárd eurós kártérítést ígérnek a genovai áldozatok csaláldjának

Publikálás dátuma
2018.08.18 19:26

Fotó: AFP/ PIERO CRUCIATTI
Félmilliárd euró kártérítést helyezett kilátásba Genova városa az áldozatok családtagjai számára, valamint a híd újjáépítését ígérte a leomlott szerkezetet üzemeltető autósztráda-társaság vezérigazgatója. Mindeközben az áldozatok száma 43-ra emelkedett.
Az áldozatok családjait félmilliárd euróval, vagyis 160 milliárd forintnak megfelelő összeggel kívánják segíteni: a pénzt hétfőtől Genova önkormányzatának készek átutalni a legsürgősebb segítségnyújtásra. Ezenkívül segíteni kívánnak a hídomlástól érintett lakóházakból kiköltöztetett több mint 600 ember költségeinek fedezésében is. Bejelentették, hogy mielőbb alternatív útvonalat teremtenek a hídomlás okozta közlekedési nehézségek enyhítésére. Giovanni Castellucci, az Autostrade per l'Italia vezérigazgatója és a társaság elnöke, Fabio Cerchiai bejelentette: a vállalat készen áll arra, hogy teljesen lebontsa a leomlott hidat és helyére acélhidat emeljen. Hangsúlyozták, hogy ismereteik szerint a híd rendszeres ellenőrzés alatt állt, és "jó egészségnek" örvendett. Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes közösségi oldalára azt írta, az állam "nem fogad el alamizsnát" a sztrádatársaságtól. A híd roncsai alatt újabb holttestet találtak, és az egyik kórházban ápolt súlyos sérült, egy 37 éves román férfi meghalt, így a halálos áldozatok száma 43-ra emelkedett.
Szerző
2018.08.18 19:26
Frissítve: 2018.08.18 20:11