Még hogy rezsicsökkentés - A piac vitte le a PB árát

Publikálás dátuma
2018.02.05. 06:22
FOTÓ: Németh András Péter
Hidegen hagyta a palackos gáz piacát az öt éve beharangozott 10 százalékos rezsicsökkentés: a termék a piaci hatások nyomán volt harmadával is olcsóbb.

Sajátos ívet írt le az elmúlt négy év során a palackos PB-gáz ára: miközben a 2013-as 10 százalékos hatósági rezsicsökkentés körülbelül 2014 végéig érdemi hatást fejtett ki, ezt követően a termék a KSH kimutatása szerint még olcsóbb lett. Nem is akármennyire: a 2016 végi mélypont 3960 forintos töltetára közel harmadával múlta alul a rezsicsökkentés előtti, majdnem 6 ezer forintot. A Magyar PB Gázipari Egyesület honlapja tanúsága szerint ez kissé lendíthetett az addig szinte függőlegesen zuhanó keresleten is. Míg a forgalom az 1996-os 250 ezer tonnáról 2013-ra 64 ezerre esett, addig az igények tavalyig 74 ezer tonnára kúsztak vissza. A piac tavaly éppenséggel másfél százalékos bővülést mutatott.

Bár 2017-ben az árak már emelkedésbe fordultak, a mostani, 4400 forintos átlagos töltetdíj még mindig 25 százalékkal alacsonyabb a rezsicsökkentés előtti tarifáknál.

A piac általunk megkérdezett szereplői a PB-árcsökkenést egyöntetűen a versenypiac jótékony hatásával magyarázták. Pedig az elmúlt évek az ágazatban inkább tisztulást hoztak. A nagykereskedők száma is megcsappant: az amerikai hátterű Flaga három éve megvette a francia Total hazai PB-üzletágát. A piacvezető Prímaenergia pedig holland kézből a Csányi Sándor bankvezérrel gyakorta közösen üzletelő Nagy Györgyhöz került. Jelentős szereplő maradt a Mol és még érzékelhető az évek óta küszködő KEG jelenléte is. A nagykereskedők alapvetően a nemzetközi olajárak szerint áraznak. Ennek tudható be az elmúlt négy év árapálya és a tavaly óta tapasztalható enyhe drágulás is. A piac sokszereplős, így a nemzetközi tőzsde hatása némi késéssel rendre begyűrűzik a PB-telepekre.

Visszaeső tartályos és autós eladások
A palackos PB-értékesítéssel szinte fej-fej mellett haladnak a tartályos eladások. Utóbbi esetenként meg is haladja előbbit, bár a Magyar PB Gázipari Egyesület adatai szerint az elmúlt három év éppenséggel visszaesést hozott. Tartályokból egész házak, tömbök vagy akár falvak is elláthatóak. Autógázból tavaly 22 ezer tonna kelt el. Itt a 2002-es, 41 ezer tonnás csúcs óta folyamatos a lemorzsolódás.

Az öt évvel ezelőtti 10 százalékos rezsicsökkentés a több ezer kiskereskedőt is megtizedelte: beszéltünk olyan vállalkozóval, aki emiatt még abban az évben lehúzta a rolót. Ritkítja az eladók számát a platós-házalós PB-kereskedelem ez év közepi betiltása is.

Egy, a Népszavának nyilatkozó, jelenleg is aktív kiskereskedő saját tapasztalatai ellentmondanak az egyesület statisztikáinak: ő folyamatos keresletcsökkenést észlel. Szerinte a központi rezsicsökkentés hatása is néhány hónap alatt kifutott. A kormányzati lépés hirtelen igényemelkedést hozott: mindenki betárolhatott, feltölthette üres palackjait. Ám ezután értelemszerű visszaesés jött. Ráadásul a rezsipropaganda lelkes hívei idővel még alacsonyabb, de már piaci hátterű tarifákkal voltak kénytelenek szembesülni. A szakember ugyanakkor a versenyalapú árcsökkenés hatását se érzékeli a forgalmon: a PB-használók nem túl rugalmasak, így itt a keresletet kevéssé befolyásolja, ha egy töltetért 3, vagy épp 6 ezer forintot kérnek - vélte. Felfutást inkább csak az orosz gázstopok idején érzékelnek – tette hozzá.

Az Orbán-kormány 2013-ban a több ezer szereplős, szabadáras PB-piacra csak furfangos módon kényszeríthette rá a központi tarifa jármát. Eszerint az összes kiskereskedőnek a saját, 2012 decemberi díját kellett 10 százalékkal mérsékelnie. Ennek ellenőrzésére ugyanakkor se akkor, se azóta nem került sor, legalábbis nem vált ismertté. Bár e lépések mára a feledés homályába vesztek, eme „ársapka” elvben azóta is köti a kiskereskedőket. Kérdés, ha még további emelkednének az olajárak, és a töltetdíj ismét elérné az 5200 forint körüli plafont, mi történne az eladókkal. Forrásunk szerint semmi: fennmaradásuk érdekében a többség megszegné a szabályt, mert ennek nyomon követése úgyis lehetetlen – vélekedett.

Meglátjuk.

Rezsicsökkentés szépséghibákkal
A PB-gáz áralakulása erős tanulságul szolgál a központilag, egységesen "rezsicsökkentett" gáztarifára nézvést is. Bár a földgáz árát a kabinet 2013-14-ben nem tíz, hanem 25 százalékkal mérsékelte, a PB tisztán piaci alapú áresése ezt a mértéket is jelentősen meghaladta. Bár a két termék piaca, funkciója nyilván hasonló, az Orbán-kormány – a háttérben az árak „előkészítéséért” felelős szakhivatallal – az elmúlt évek során sehogy se talált szakmai indokot a vezetékes gáz hatósági árának további nyesésére. Pedig pont a vezetékes lakossági energiatarifák megállapításánál lenne a legnagyobb szükség a korrekt háttérszámításokra. E piacon ugyanis az utóbbi évek során még az a korábbi, pislákoló verseny is megszűnt. Ma a lakosság ismét csak a központi, szabott áron szerződhet a szolgáltatóval, olcsóbb kínálat nem mutatkozik. Az indokoltnál jóval magasabb lakossági gáztarifák és a piac hiánya ki is fejtik kártékony hatásukat. Mint azt Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető feltárta, a gázbehozatalért felelős állami MVM könyveiben külön sort hoztak létre a leeső gázbeszerzési és szinten maradó gázeladási áraik között képződő százmilliárdos luxusprofit nyilvántartására. A Fidesz mindezt érdemben se akkor, se azóta nem indokolta.
Tegnap az Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja jelentette be, hogy pert indítanak az MVM Magyar Villamos Művek és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ellen, miután külön-külön megtagadták annak a 2019-ig szóló szerződésnek a kiadását, amelyből pontosan kiderülne, Magyarország mennyiért vásárolja a földgázt Oroszországtól. Ungár úgy látja, a magyar fogyasztók a világpiaci árnál 20-30 százalékkal többet fizetnek a földgázért, mert "Orbán Viktor túl drágán veszi a gázt Vlagyimir Putyintól".Szerző

Több bért kérnek a közmunkásoknak - Ki hallja meg?

A közmunkás-minimálbér 40 százalékos emeléséért indít aláírásgyűjtést február 12-étől egy ötpárti választási szövetség  - értesült a HírTv. Az akciót Komjáthi Imre, a közmunkások szakszervezete is támogatja, aki emlékeztetett az éppen öt éve történt "éhségmenetre", amelynek egyik követelése éppen a közmunkások bérének felemelése volt. Lázár János kancelláriaminiszter hétfői kijelentése kapcsán pedig feljelentik a fideszes politikust. A miniszter egy lakossági fórumon azt mondta: a közmunka mellett nincs idejük lopni az embereknek. A nyolcórás munkaviszonnyal rendelkező közfoglalkoztatottak havi bére jelenleg a végzettségüktől függően bruttó 81 530 és 106 500 forint között van. 

Szerző

Váltás a Fed élén

Publikálás dátuma
2018.02.04. 13:04
FOTÓ: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Janet Yellen, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed vezetőjének mandátuma pénteken lejárt, de nem hagy magának időt pihenésre, hétfőn máris belép új munkahelyére.

Janet Yellen, követve elődei példáját, miután távozik a Fed éléről, nem marad a kormányzótanácsban sem, és teljesen kivonul a monetáris politika irányításából. Janet Yellen, aki az első nő, aki a Fed élén állt, hétfőtől a washingtoni Brookings Intézet vezető gazdasági munkatársa lesz, az intézményen belüli, a pénzügyi és monetáris politikát tanulmányozó Hutchins Központban. Itt dolgozik egyébként korábbi hivatali elődje, Ben Bernanke is.

Janet Yellen egy mandátumot töltött ki a Fed élén, és bár Donald Trump elismerően szólt a demokrata párti Barack Obama által kinevezett vezető eredményeiről, nem szavazott bizalmat neki újabb négy évre, helyette Jerome Powellt ajánlotta, aki hétfőn teszi le a hivatali esküt.

Yellen az utolsó, pénteki munkanapján készült televíziós interjúban először ismerte el, hogy csalódott, amiért Donald Trump elnök nem jelölte újabb négy évre. Így ő lett az első Fed vezető négy évtizeden belül, akinek nem adatott meg a második mandátum.

Csütörtökön, a Fed többszáz munkatársának részvételével állománygyűlést tartottak, a dolgozók az épület óriási átriumában kitartó tapsvihar mellett búcsúztatták Yellent, aki azt mondta, hogy "jó kezekben lesznek utódja alatt".

Utódja, Jerome Powell méltatásában kiemelte, hogy Yellen "a legszakképzettebb személy, aki valaha a Fed élén állt". A 64 éves Powell évek óta együtt dolgozik Yellennel, miután 2012 óta a Fed kormányzótanácsának a tagja. Power lesz egyébként az első Fed vezető, aki nem közgazdász.

Yellen és Powell a monetáris politika tekintetében egyaránt "galambnak" számít, a piacok az új Fed elnöktől a Yellen által lefektetett monetáris politikai irányvonal folytatását várják.

Janet Yellen irányítása alatt a Fed 2014 második felében felhagyott a gazdaságélénkítő állampapír-vásárlási programmal. Ezen kívül 2015 decemberében megkezdte az alapkamat igen lassú emelését, még hozzá úgy, hogy ez nem okozott feszültséget a pénzpiacokon és nem szabott gátat a gazdaság fokozatos erősödésének sem. A következő kamatdöntés egy évvel később, 2016 decemberében volt. Tavaly a Fed háromszor emelt kamatot.

Janet Yellen pénteken azt mondta, hogy a stabil gazdasági növekedés, a bérek gyorsabb emelkedése és a mind kevesebb munkanélküli lehetővé teszi, hogy a Fed folytassa a fokozatos kamatemelést. A Fed az idei évre három újabb kamatemeléssel számol.

Szerző
Témák
USA FED Janet Yellen