Megkönnyítheti az alkotmánybíróság az SPD dolgát

Publikálás dátuma
2018.02.07 06:32
Koalíción dolgoznak - Belátták, hogy még hosszadalmas egyeztető éjszaka vár rájuk Fotó: AFP/Kay Nietfeld/DPA
Fotó: /
Az utolsó utáni pillanatig tárgyaltak a német nagykoalícióról. A tárcák elosztásáról csak később lesz döntés.

Ha megszületik a német kormányprogram, a szociáldemokraták mintegy 450 ezres tagságának is szavaznia kell arról, hozzájárul-e a nagykoalíció folytatásához. Ám kételyek merültek fel annak kapcsán, egyáltalán alkotmányos-e egy ilyen voksolás. A Rheinische Post azt közölte, a német alaptörvény felett őrködő taláros testület is foglalkozik a kérdéssel. Öt beadvány érkezett az alkotmánybírósághoz, amelyekben a szavazás ellen érvelnek. Ezekből kettő napirendre tűzését indoklás nélkül elutasították.

Már négy évvel ezelőtt is felmerült: mennyire hozható összhangba az alkotmánnyal a tagság szavazása. Akkor a taláros testület gyorsított eljárásban úgy döntött, hogy a voksolást le lehet bonyolítani. Néhány alkotmánybíró azonban azért bírálta a pártbéli referendumot, mert azzal „akadályozhatják a szociáldemokrata képviselők szabad döntéshozatalát” – közölték.

Jörn Ipsen alkotmányjogász úgy vélte, a német igazságszolgáltatás legfontosabb szerve aligha gördít akadályt a szavazás lebonyolítása elé. Nem lehet előírni egy párt számára, milyen belső döntéshozatalt válasszon – mondta a Neue Osnabrücker Zeitungnak.

Hogy pontosan hányan szavazhatnak az SPD-ben, ennek a nap folyamán kell eldőlnie. A szociáldemokrata vezetés korábban úgy határozott: aki kedden este hat óráig felvételt nyer a pátba, az még szavazhat, aki már ezen időpont után kerül az SPD-be, az már nem dönthet arról, hogy a párt maradjon-e a nagykoalícióban.

A Zöldek azt közölték, a szociális kérdéseket illetően visszalépés tapasztalható a CDU/CSU és az SPD között ahhoz képest, mint amit a környezetvédők elértek a korábbi, úgynevezett Jamaica-koalícióról szóló tárgyalások során. A párt szerint a gyermekszegénység terén tapasztalhatóak a legnagyobb hiányosságok. A Zöldek utaltak arra, hogy a korábbi megbeszéléseken megállapodás született arról: a gyermeküket egyedül nevelők automatikusan megkapják a segélyt az államtól, a nagykoalíció esetében azonban szó sincs erről. Anton Hofreiter, a környezetvédők frakcióvezetője azzal vádolta az uniópártokat és a szociáldemokratákat, hogy kevés jó ötlettel álltak elő a tárgyalásokon.

Angela Merkel az amerikai tőzsdeindex jelentős csökkenése kapcsán is a nagykoalíció létrehozása mellett érvelt. Mint fogalmazott, a szociáldemokratákkal való további négy évig tartó együttműködéssel a jólétet, a biztonságot akarják biztosítani az ország polgárai számára. A tőzsdeindexek zuhanása kapcsán megjegyezte, „nehéz időket élünk”. A kancellár egyúttal úgy vélte, komoly kompromisszumok nélkül nem lehet megállapodás. Volker Bouffier, Hessen tartomány szociáldemokrata miniszterelnöke kedden délelőtt azt közölte, annak a lehetőségét sem zárja ki, hogy a tárgyalások végül kudarcba fulladnak. Andreas Scheuer, a Keresztényszociális Unió (CSU) főtitkára pedig arra számított, hogy a tárgyalások kedden késő éjjelig is eltarthatnak. „Hosszadalmas éjszaka előtt állunk” – fejtette ki.

A tárcák elosztásáról csak később születik döntés. Carsten Schneider, az SPD parlamenti frakciójának ügyvezetője szerint a jövő zenéje, hogy ki melyik tárcát kapja majd meg. Arról sem kívánt találgatásokba bocsátkozni, hogy Martin Schulz, az SPD elnöke miniszteri posztot kap-e.

Jobban érezték magukat az CDU-nál
A nagykoalíciós tárgyalásokat egyik nap a szociáldemokraták, másik nap az uniópártok központjában rendezték meg. A Die Zeit a Twitteren értékelte, melyik politikai erő gondoskodott jobban az újságírókról. A válasz a lap szerint egyértelmű: a kereszténydemokratáknál. Itt ugyanis ingyen kaptak innivalót és sósperecet, és az internetes kapcsolattal sem volt gond. Az SPD fellegvárában, a Willy Brandt házban viszont fizetniük kellett a bisztróban az ellátmányért, és még meleg sem volt.

2018.02.07 06:32

Földrengés rázta meg Olaszországot

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:56
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint 5,3-as erősségű földrengés rázta meg 12 kilométeres mélységben az Adriai-tenger olaszországi partszakaszát, a Puglia tartománybeli Foggiától 72 kilométerre északnyugatra - írja a hirado.hu.
A rengés epicentruma a szomszédos Molisében volt, Abruzzo, Puglia és Campania tartományban (Nápoly környékén) is érzékelni lehetett. Egyes településeken az emberek megijedtek, és félelmükben az utcára rohantak, de senkinek sem esett baja. A nápolyi tűzoltókhoz számos telefonhívás érkezett, amelyekben elsődlegesen információk felől érdeklődtek.
2018.08.16 21:56

Anarchisták robbanthattak az egyik olasz kormánypárt irodájánál

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:07
A kép illusztráció.
Fotó: Shutterstock/
A Liga Villorba-i irodájánál csütörtökre virradóra egy robbanószerkezet lépett működésbe.
A szélsőjobboldali olasz kormánykoalíció egyik tagjának, a Ligának a Treviso város melletti településen lévő, Villorba-i irodájánál csütörtökre virradóra egy robbanószerkezet lépett működésbe - írja az ansa.it. A detonáció - melynek tényét a rendőrség is megerősítette - nem okozott kárt semmiben és senkiben. A hatóságok a környéken egy második bombát is találtak, melyet hatástalanítottak.
A robbantást a jelek szerint egy "Haris Hatzimihelakis / Internazionale" nevű anarchista szervezet vállalta magára. Augusztus 12-én az ő aláírásukkal jelent meg egy, az állami erőszak elleni fellépésről, és a treviso-i liga elleni támadásról szóló dokumentum az interneten - írja az agenpress.it.
2018.08.16 21:07