Fidesz-ügynökök a PDSZ-nél?

Belső „bizalmi válságról”, a szakszervezet működésképtelenségéről, „beépült fideszes ügynökökről” ír annak a bejegyzésnek a szerzője, amelyik kedd éjjel került fel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) Facebook-oldalára. Az írás szerint a PDSZ Országos Választmányának többsége január 5-én lemondott abból a célból, hogy egy rendkívüli kongresszus keretében teljes tisztújításra kerüljön sor.

„A PDSZ Felügyelő Bizottsága is lemondott. (…) A szervezeten belüli feszültséget csak a rendkívüli teljes körű tisztújító kongresszuson lehet feloldani, ahol megmérettetésre kerülnek azok a PDSZ-tagok, akik vezető tisztséget kívánnak betölteni a PDSZ testületében” – olvasható a levélben, amit bár senki nem jegyzett névvel, a szöveg egyértelmű utalást tesz arra, hogy a szerző a Felügyelő Bizottság egyik lemondott tagja. Úgy véli, a lemondások miatt a PDSZ Országos Választmányának határozatképessége rövidesen megszűnik, emiatt a szakszervezet is működésképtelenné válhat. „A PDSZ elnöke azonban nem akarja összehívni a kongresszust, azt minden eszközzel akadályozni igyekszik” – tette hozzá.

– Ez egyszerűen hazugság – nyilatkozta lapunknak Mendrey László. A PDSZ elnöke hangsúlyozta, a kongresszus összehívásának megvannak a szabályai, azokat ha akarná se tudná megkerülni. – A Facebook-on megjelent állásfoglalás nem a szakszervezet hivatalos álláspontja, azt senki nem hagyta jóvá, és egyoldalú tájékoztatást közöl – mondta. Mendrey nem tagadta, valóban vannak belső feszültségek, ám a szakszervezet saját jogászai, illetve más, külsős jogászok is egyértelműen megerősítették, hogy a PDSZ Országos Választmánya továbbra is határozatképes. A héten pedig választmányi ülést tartanak a helyzet rendezése érdekében.

Arra a kérdésünkre, valóban lehetnek-e „beépült fideszes ügynökök” a szakszervezetben, Mendrey nem tudott válaszolni. – Az viszont aggasztó, hogy most nálunk, múlt héten pedig a Pedagógusok Szakszervezeténél (PSZ) történtek hasonló dolgok. Az ilyen események, a megosztottság keltése a Fidesz érdekét szolgálják.

Megírtuk: a PSZ-nél ugyancsak belső harcok alakultak ki abban a kérdésben, hogy a szakszervezet csatlakozzon-e a kormány által létrehozott Köznevelés-stratégiai Kerekasztalhoz. A botrányt ebben az esetben is egy ellenőrizetlen Facebook-bejegyzés robbantotta ki, amelyben a korábbi döntésekkel és megállapodásokkal szembemenve arról írtak, hogy a csatlakozásról már meg is kezdődtek az egyeztetések. A PSZ elnöke, Galló Istvánné úgy nyilatkozott, az ellentétek a szakszervezet szakadásához vezethetnek. A PSZ hétfői vezetőségi ülése után szűkszavúan csak annyit közölt: az utóbbi napok „félreértésekkel és kommunikációs zavarokkal terhelt időszakát” lezárták.

Titokban tanácskoznak Budapesten Európáról

Publikálás dátuma
2019.03.22 06:30

Fotó: Facebook
Itt lesz például a német Kereszténydemokrata Párt, a CDU Magyarországgal foglalkozó képviselője, akit arról faggatott egy magyar kormányember, vajon Soros György fizeti-e?
A nyilvánosság teljes kizárásával rendeznek nagyszabású három napos konferenciát péntektől vasárnapig Budapesten – értesült a Népszava. A német Körber Alapítvány éves kerekasztal-beszélgetését ugyanis idén a magyar fővárosban rendezik. A hamburgi székhelyű Körber részvénytársaság az egyik legnagyobb német gépipari vállalat, de rendelkezik érdekeltségekkel a dohány- és a gyógyszeriparban is. A céghez tartozó alapítvány minden évben szervez egy nagyszabású konferenciát – tavaly ezt Kínában tartották többek között Frank-Walter Steinmeier német köztársasági elnök részvételével, a téma a helyszínből adódóan az Európai Unió és Kína kapcsolatai voltak. Az idei budapesti rendezvény címe az: Volt-e valaha megosztottabb az Európai Unió? A résztvevők többek között olyan kérdésekre keresnek majd válaszokat: Lehet-e egyensúlyt teremteni az EU-ban a tagállami szuverenitás és a nemzetek fölötti érdekek között? Mik voltak az 1989 óta eltelt időszak történelmi tanulságai?
A kérdések önmagukban is érdekesek, de az egész még izgalmasabbá válik, ha látjuk, kik vesznek részt a beszélgetésekben. Erről már semmilyen információ nem érhető el az alapítvány honlapján sem – ott mindössze magáról az eseményről található egy rövid leírás. Egy lapunk birtokába jutott dokumentum szerint azonban ötven neves hazai és külföldi előadó lesz ott. Magyar részről többek között Szél Bernadett független képviselő, Hajnal Miklós a Momentum elnökségi tagja, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Balog Zoltán volt humánminiszter, Czukor József az Információs Hivatal elnöke, volt berlini nagykövet, Prőhle Gergely korábbi államtitkár, Györkös Péter Magyarország jelenlegi berlini nagykövete és Balázs Péter volt uniós biztos, külügyminiszter is ott lesz. A külföldi meghívottak között a legtöbben Németországból érkeznek, köztük szintén vannak aktív és volt képviselők, kormánytisztviselők. Itt lesz például a német Kereszténydemokrata Párt, a CDU Magyarországgal foglalkozó képviselője, Andreas Nick, aki a Néppárt politikai gyűlése előtt a Reutersnek azt nyilatkozta, ajtót mutatott egy magyar kormánytisztviselőnek, amikor a CEU-val kapcsolatban arról kérdezte, ő Soros Györgytől kapja-e a fizetését. Danuta Hübner néppárti EP-képviselő szintén jelen lesz, mint ahogy a német külügyminisztérium több vezetője is, például Ralf Beste, a Politikai Tervezési Osztály vezetője. Rajtuk kívül többek között olasz, román, brit és amerikai résztvevők is lesznek. A névsort elnézve érdekes, hogy a magyar kormány képviselői a jelek szerint zárt ajtók mögött hajlandóak leülni egy ilyen vitára olyan szereplőkkel is, akik kritikusak a politikájukkal szemben.
Megkeresésünkre a rendezvényt szervező alapítvány nem reagált.
Frissítve: 2019.03.22 06:30

Világos döntés született - villáminterjú Manfred Weberrel

Publikálás dátuma
2019.03.22 06:00

Fotó: AFP/ FREDERICK FLORIN
Az Európai Néppárt frakcióvezetőjét az uniós vezetők csúcstalálkozójának színhelyén kérdeztük arról az ellentmondásról, ami az EPP szerdai döntését övezi.
Orbán Viktor azt mondta, a Fideszt nem lehet sem felfüggeszteni, sem kizárni, a Fidesz önmagát függesztette fel. Ön viszont azt nyilatkozza, hogy a néppárt felfüggesztette a Fideszt. Mi az igazság?  A felfüggesztés azt jelenti, hogy minden jogodat elveszíted a párt testületeiben. Ez volt a politikai gyűlés világos döntése. 13 tagpártunk kérte, hogy tegyük világossá a külvilág számára: az EPP az értékek pártja. Nem tudom befolyásolni azt, hogy ezt ki hogyan kommunikálja. Mindenki úgy magyarázza, ahogy akarja. Az én üzenetem világos és egyértelmű. Azt várom Frans Timmermanstól (a szocialisták vezető jelöltjétől — a szerk.) hogy Romániával vagy Máltával szemben hasonlóan járjon el. Aggasztó fejlemények vannak Európában, ezért is van szükségünk egy kötelező erejű jogállamisági mechanizmusra. Orbán Viktor kinevezett egy háromtagú bizottságot, amely szerinte az EPP-s “bölcsek tanácsával” tárgyalna a párt jövőjéről. Ön szerint van a két csapatnak tárgyalnivalója egymással? Ezt a kijelentést nem szeretném kommentálni. A párt állásfoglalása világosan fogalmaz. 
Frissítve: 2019.03.22 06:22