Fidesz-ügynökök a PDSZ-nél?

Belső „bizalmi válságról”, a szakszervezet működésképtelenségéről, „beépült fideszes ügynökökről” ír annak a bejegyzésnek a szerzője, amelyik kedd éjjel került fel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) Facebook-oldalára. Az írás szerint a PDSZ Országos Választmányának többsége január 5-én lemondott abból a célból, hogy egy rendkívüli kongresszus keretében teljes tisztújításra kerüljön sor.

„A PDSZ Felügyelő Bizottsága is lemondott. (…) A szervezeten belüli feszültséget csak a rendkívüli teljes körű tisztújító kongresszuson lehet feloldani, ahol megmérettetésre kerülnek azok a PDSZ-tagok, akik vezető tisztséget kívánnak betölteni a PDSZ testületében” – olvasható a levélben, amit bár senki nem jegyzett névvel, a szöveg egyértelmű utalást tesz arra, hogy a szerző a Felügyelő Bizottság egyik lemondott tagja. Úgy véli, a lemondások miatt a PDSZ Országos Választmányának határozatképessége rövidesen megszűnik, emiatt a szakszervezet is működésképtelenné válhat. „A PDSZ elnöke azonban nem akarja összehívni a kongresszust, azt minden eszközzel akadályozni igyekszik” – tette hozzá.

– Ez egyszerűen hazugság – nyilatkozta lapunknak Mendrey László. A PDSZ elnöke hangsúlyozta, a kongresszus összehívásának megvannak a szabályai, azokat ha akarná se tudná megkerülni. – A Facebook-on megjelent állásfoglalás nem a szakszervezet hivatalos álláspontja, azt senki nem hagyta jóvá, és egyoldalú tájékoztatást közöl – mondta. Mendrey nem tagadta, valóban vannak belső feszültségek, ám a szakszervezet saját jogászai, illetve más, külsős jogászok is egyértelműen megerősítették, hogy a PDSZ Országos Választmánya továbbra is határozatképes. A héten pedig választmányi ülést tartanak a helyzet rendezése érdekében.

Arra a kérdésünkre, valóban lehetnek-e „beépült fideszes ügynökök” a szakszervezetben, Mendrey nem tudott válaszolni. – Az viszont aggasztó, hogy most nálunk, múlt héten pedig a Pedagógusok Szakszervezeténél (PSZ) történtek hasonló dolgok. Az ilyen események, a megosztottság keltése a Fidesz érdekét szolgálják.

Megírtuk: a PSZ-nél ugyancsak belső harcok alakultak ki abban a kérdésben, hogy a szakszervezet csatlakozzon-e a kormány által létrehozott Köznevelés-stratégiai Kerekasztalhoz. A botrányt ebben az esetben is egy ellenőrizetlen Facebook-bejegyzés robbantotta ki, amelyben a korábbi döntésekkel és megállapodásokkal szembemenve arról írtak, hogy a csatlakozásról már meg is kezdődtek az egyeztetések. A PSZ elnöke, Galló Istvánné úgy nyilatkozott, az ellentétek a szakszervezet szakadásához vezethetnek. A PSZ hétfői vezetőségi ülése után szűkszavúan csak annyit közölt: az utóbbi napok „félreértésekkel és kommunikációs zavarokkal terhelt időszakát” lezárták.

2018.02.07 15:54

Tovább éheztetik a menedékkérőket a magyar hatóságok

Publikálás dátuma
2018.08.21 19:03
Illusztráció
Fotó: / Németh András Péter
Már a nyolcadik menedékkérőtől tagadják meg a tranzitzónában az élelmet. Már hétszer felszólította a strasbourgi bíróság a magyar hatóságokat, hogy adják meg az ellátást, ám - mint a Magyar Helsinki Bizottság írja - mégis folytatják az embertelen gyakorlatot.
Az a menekült, aki Szerbia felől érkezik, jó eséllyel a tranzitzóna idegenrendészeti részlegén találja magát, a menekültügyi kérelmét ugyanis várhatóan elutasítják arra hivatkozva, hogy biztonságos országból érkezett. Annak ellenére, hogy menekültüggyel foglalkozó szervezetek szerint Szerbia nem minősül biztonságos országnak, a helyi idegenrendészeti rendszer ugyanis erősen hiányos. A menedékkérők hiába fellebbeznek az elutasító döntés ellen, annak nincs halasztó hatálya, így azonnal megindul az idegenrendészeti eljárás. Amíg pedig a jogerős döntésre várnak nem kapnak ellátást. Ha ételt akarnak, csak Szerbia felé mehetnek - és akkor zárul mögöttük a Magyarország felé vezető kapu.
A tranzitzónában már a nyolcadik menedékkérő embertől tagadják meg az élelmet a magyar hatóságok - olvasható a Magyar Helsinki Bizottság közösségi oldalán kedden megjelent közleményében. Az áldozat, egy fiatal afgán nő hosszú menekülése során elképzelhetetlen borzalmakat élt át, írják, hozzátéve:
"Mai határozata alapján a magyar hatóság mégis azt mondta ki, hogy nemhogy védelemre, de még két zsömlére sem érdemes."
A Helsinki Bizottság a korábbi esetekhez hasonlóan, most is a strasbourgi bírósághoz fordul. "A korábbi hét megkínzott, kiéheztetett ügyfelünknél már felszólította a bíróság a magyar államot, hogy adjon enni nekik. Most sem számítunk másra. Tudja ezt a hatóság is, de minden emberi érzést sutba vágva inkább aljas politikai megrendelést szolgál ki" - fogalmaznak.
Múlthéten az Iványi Gábor lelkész által vezetett humanitárius csoportot fordult a hatóságokhoz azzal, hogy élelmet szeretnének eljuttatni a tranzitzónában lévő embereknek. Kérésüket indoklás és jogszabályi hivatkozás nélkül utasította el a Bevándorlási Hivatal.
2018.08.21 19:03
Frissítve: 2018.08.21 19:27

Figyelmeztet a NAV: csak egy csaló ígér pénzt a nevükben

Publikálás dátuma
2018.08.21 17:48
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
Csalók küldenek a NAV nevében hamis értesítéseket azért, hogy személyes ügyféladatokat szerezzenek meg.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevében illetéktelenek küldenek olyan e-mailt, amelyben adó-visszatérítést helyeznek kilátásba, ezzel csalva a címzetteket egy ismeretlen, jelenleg nem működő oldalra - írja honlapján a NAV.
A NAV soha nem kér e-mailen bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot
- hangsúlyozzák. Értesítési gyakorlatuk merőben eltér a csalók módszerétől: a hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van.
A leírthoz hasonló gyanús e-mailt kapott a Pénzcentrum.hu szerkesztősége is. Esetükben a feladó a "no.replys2@post.nav.gov.hu" címet használta, ami valóban megtévesztően emlékeztet egy hivatalos e-mail címre.
2018.08.21 17:48