"Itt akartunk élni, de már csak félünk"

Publikálás dátuma
2018.02.14 06:02
TANYAVILÁG - A biztonsági övezeten belül jelentősen nő a gyerekleukémia kockázata - Fotók: Tóth Gergő
Fotó: /
Otthonukat féltő, elkeseredetten küzdő emberek, riadtan mellébeszélő államapparátus, jól értesült fideszes önkormányzatok. Ilyen egy kiemelt beruházás az Orbán-rendszerben.

Mikrotesla, mágneses tér, elektromágneses sugárzás, biztonsági övezet, leukémia-kockázat – ezekkel a szakkifejezésekkel kelnek-fekszenek lassan fél éve a Cegléd környéki tanyasiak. Azóta, hogy megtudták: itt, az ország legsűrűbben lakott tanyavilágában vezetnének keresztül egy 400 kV-os nagyfeszültségű vezetéket. A helyiek – a térségben több mint kétszáz családot érinthet a beruházás – először csak a látvány miatt aggódtak: mi lesz, ha óriási, 45-50 méter magas vasmonstrumokkal veszik őket körbe? Később aztán már ez érdekelte őket a legkevésbé. Az első aggasztó jel az volt, amikor a beruházáshoz készült környezeti hatástanulmányban azt olvasták: „A nagyfeszültségű távvezetékeknek jelentős elektromágneses sugárzásuk van, melyek hatóköre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint hozzávetőleg 500 méter. Az elektromágneses erőtér okozhat élettani zavarokat is, hiszen közismert, hogy a sejtek közötti információcsere is elektromos impulzusok útján történik. A WHO elfogadta azt az álláspontot, mely szerint az extrém alacsony frekvenciájú elektromos és mágneses tér idegrendszeri zavart, stresszes állapotot idéz elő, ami fájdalmi tüneteket és memóriazavart okozhat az állatoknál.”

– Egy másik tanulmány szerint a biztonsági övezeten belül jelentősen nő a gyerekleukémia kockázata. Nekünk két kisgyerekünk van – mondja Szabó Géza, a beruházás elleni tiltakozás egyik, a tudósítások sokasága miatt mára ismertté vált szószólója. Az erdész, lovasoktató férfi és pszichológus, lovasterapeuta felesége Szabó-Balogh Virág néhány évvel ezelőtt vett tanyát Csemőn. Régi álmukat váltották ezzel valóra: Pszicho-Pata néven építették fel rendelőjüket a tanyán, ahol lovas terápiával segítenek pácienseiken.

Csemő - Lovakra vágytak és nyugalomra

Csemő - Lovakra vágytak és nyugalomra

– Innen úgy hatvan méterre állna az egyik oszlop – mutatja lovai legelőjének sarkából Szabó Géza, és visszafojtott indulattal emlékeztet: – A WHO ötszáz méteres biztonsági távolságról ír. Nekünk meg a házunk is kétszáz méteren belül van.

A túlságosan kis távolság csak az egyik riasztó paraméter. A másik a nagyfeszültségű vezeték mágneses terének nagysága. A vonatkozó határérték itthon 100 mikrotesla. Egyes európai országokban azonban – mondja Szabó Géza – csak 1-5 vagy épp néhány tized mikrotesla a megengedett. Ennek azért nagy a jelentősége, mert egyes tanulmányok szerint az elektromágneses tér miatt nőhet meg gyermekeknél a leukémia kockázata, és a vezetékhez közelebb nagyobb a rizikó.

Szabóék legközelebbi szomszédai pár éve, a főváros nyüzsgő agglomerációjából költöztek ki nyugalmat keresve: az asszonynak és férjének egy kislánya van, most várják a kistestvért. Mindenüket pénzzé tették, hogy tanyát vegyenek, s felépítsék álmaik házát. A modern épület üvegfalú nappalijából mutat ki a várandós asszony, Szívósné Illés Orsolya a most még érintetlen pusztába:

– Nyolcvan méterre lenne a vezeték. Itt akartunk élni, de már csak félünk. És még csak menekülni sem tudunk. Az építkezéshez CSOK-ot kértünk és kaptunk, ami most ideköt minket évekig!

A térségben élők a beruházás ellen erőteljes tiltakozásba kezdtek még az ősszel, amihez plusz erőt ad nekik az: a tanya nem csupán az otthonuk, hanem munkahelyük, egzisztenciájuk, életformájuk. Ha elveszítik, akkor mindent elvesztenek. Már elfogadták, hogy a vezetékre szükség van, így nem csak tiltakoztak: konstruktív javaslatokat is tettek. Bejárták a vidéket és alternatív nyomvonalat húztak, olyat, ami a lehető legkevesebb tanyát érintené. Ehhez egy állami erdőn keresztül kellene átvezetni a vezetéket. Kifogásaikat és javaslataikat semmibe vették, megnyugtató és meggyőző válaszokat mind a mai napig nem kaptak.

Falakba persze nem csak a helyiek ütköztek. Lapunk múlt november vége óta igyekszik megismerni az érintett hivatalok, hatóságok, önkormányzatok véleményét – de mintha atomtitkokról lenne szó: az apparátus csak írásban kommunikál és jobbára kitérő válaszokat ad.

Nincs hová menni

Nincs hová menni

A beruházónak, az állami MAVIR Zrt.-nek többek között azt az egyszerű kérdést tettük fel: van-e a vezetéknek emberre, állatra káros hatása? Határozott válasz helyett azt írták: betartják az egészségügyi határértékekre vonatkozó előírásokat. Mivel a MAVIR nem adott egyértelmű választ, megkerestük az Országos Közegészségügyi Intézetet, amelybe beolvasztották korábban az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézetet. Itt is azt kérdeztük: van-e emberre káros hatása a vezetéknek? Többszöri érdeklődésünkre három hét alatt feleltek. Azt írták, hogy a nagyfeszültségű távvezetékek környezetében úgynevezett extrém alacsony frekvenciájú (ELF) elektromágneses tér alakul ki, amelynek rövid és hosszú távú hatásai lehetnek. A rövid távú hatások jóval 100 mikrotesla felett jelentkezhetnek. „A hosszú távú hatások esetében 2002-ben a WHO rákkutató ügynöksége az ELF a mágneses tereket "lehetséges emberi rákkeltőnek" sorolta be. Ezt a besorolást az epidemiológiai vizsgálatok meta-analízisére alapozták, amely csaknem kétszeres növekedést mutat a gyermekkori leukémiában, ha a lakóhelyi hálózati frekvenciájú mágneses tér átlagos expozíciója 0,3-tól 0,4 mikrotesla felett van.”.

A rémisztőnek tűnő WHO-besorolás után viszont a hivatal igyekezett megmagyarázni, hogy valójában nincs is ok aggodalomra. Egyfelől azért, mert – mint írták – „nincs elfogadott biofizikai mechanizmus, ami arra utalna, hogy az alacsony szintű terek hatással lennének a rák fejlődésére, ezért a WHO állásfoglalása szerint, a gyermekkori leukémiára vonatkozó bizonyítékok nem elég erősek ahhoz, hogy azt ok-okozati összefüggésnek tekinthessük.” Ráadásul - érvelt tovább az intézet -, a hazai vonatkozó határérték 100 mikrotesla, miközben egy 400 kV-os távvezeték alatt 5-10 mikrotesla a mágneses indukció, a távvezetéktől 70 méterre 0,4, 100 m-re pedig 0,2. Végül a sok-sok riasztó érték után azzal zárult a tájékoztatás: egy átlagos elektromos ellátással rendelkező lakásban a mágneses indukció nagysága 0,1-0,5 mikrotesla között változik.

Vagyis az intézet szerint nem kizárt, hogy bizonyos esetekben lehetnek kockázatok, de mégsem kell aggódni. Ha viszont tényleg nincs miért aggódni, akkor vajon a fideszes vezetésű Cegléd kedvéért miért módosították a nyomvonalat úgy, hogy az a lakóövezettől távolabb vezessen?

A ceglédi polgármester, Takáts László arra az írásban feltett kérdésünkre, hogy a városvezetés szerint van-e a vezetéknek egészségkárosító hatása, azt válaszolta: nem értenek ehhez. Ugyanakkor – írta – feladatuk, hogy „minél kisebb egészségügyi kockázata legyen a távvezetéknek a környék lakóira.” Ezek szerint a polgármester szerint igenis van egészségügyi kockázat. Ráadásul azt sem vitatta, hogy ők akarták Ceglédtől távolabb vinni a vezetéket. Hogy miért? „Aggályunkat fejeztük ki, az érintett lakott tanyák nagy száma miatt.”

Ha viszont Ceglédnek sikerült a vezetéket az aggályokra hivatkozva az ottani tanyáktól távolabb vinni, akkor a csemőiek által javasolt, kevésbé lakott, állami erdőkön is keresztül vezető nyomvonal miért nem jöhet szóba? Megkerestük az érintett erdő kezelőjét is. A NEFAG Zrt. írásban annyit közölt, hogy nem érintettek az ügyben, nem tudnak semmit sem – a területüket érintő esetleges nyomvonallal kapcsolatos kérdésünkre viszont már kitérő választ adtak. Ahhoz képest, hogy a NEFAG semmi nem tud, később kiderült: a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztálya eljár az ügyben. Igaz, feltűnő szűkszavúsággal ők is csak annyit közöltek: „zajlik a nyomvonal egyeztetési eljárása.” Ehhez képest a jól értesült fideszes ceglédi polgármester már három héttel korábban úgy tudta: „Információnk szerint az erdészeti szakhatóság nem javasolta az egységes erdők megbontását.”

Mindezek ismeretében nem meglepő, hogy a térségben élők cseppet sem lettek nyugodtabbak a hónapok óta vívott csatában. Január végén száznál is többen vettek részt az újabb, ezúttal Kecskeméten tartott lakossági fórumon, hátha végre megnyugtató válaszokat, valódi megoldást kapnak. Csalódniuk kellett. Már árulkodó volt az is, hogy a jelentős lakossági félelmek ellenére csupán egy kormányhivatali osztályvezetőre bízták a fórumot. Amikor pedig a beruházás tervezőirodájának képviselője tájba illeszkedő oszlopként említette az ötven méter magas vasmonstrumokat, a megjelentek zöme ingerülten legyintett. Nem lett nyugodtabb a hallgatóság attól sem: „A medika mai állása szerint nem veszélyes” a vezeték, másutt a „madarak is megszokták”. Akkor pedig már többeknél is elszakadt a cérna, amikor az oszlopokra épített madárfészkek és a vasszerkezet körül legelésző tehenek fotóival igyekeztek lecsendesíteni az embereket.

A hangzavarban, az utolsó sorok egyikében ott volt a csemői várandós asszony, Szívósné Illés Orsolya is. Nem szólt semmit, csak ült csöndesen, könnybe lábadt szemmel.

2018.02.14 06:02

Sztrájkba kezdett az Audi-dolgozók szakszervezete

Publikálás dátuma
2019.01.24 09:49
Audi Hungária Független Szakszervezet tüntetése a december 8-i rabszolgatörvény elleni tüntetésen
Fotó: / Markoszov Szergej
Egy hétig is tarthat a jobb bérezésért és a dolgozói jogokért meghirdetett munkabeszüntetés.
Reggel hat órakor az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) által meghirdetett egy hetes sztrájk elkezdődött a győri gyárban - jelentette be csütörtön Csalogány György, az AHFSZ elnökhelyettese Csalogány az MTI-nek elmondta, a motor- és a járműgyár szinte száz százalékosan leállt.  A dolgozók számára a nap folyamán többször tartanak gyűléseket a gyár több pontján, addig az úgynevezett team szobákba várakoznak.  
Az AHFSZ azért hirdette meg a csütörtök reggel 6 órától január 31-én reggel hat óráig tartó egy hetes sztrájkot a gyár egész területére, mert eredménytelennek nyilvánították a szeptember óta folyó bértárgyalásokat. A sztrájkbizottságot a szakszervezet január 14-én alapította meg, január 18-án a hét napos egyeztetési időszak alatt pedig kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a gyár egész területén, amelyen több mint négyezer munkavállaló vett részt.  
Az érdekképviselet követelés tartalmazza, hogy:
  • a bérmegállapodást egy évre rögzítsék,
  • az alapbéremelést kombinált béremelés alkalmazásával 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeljék meg,
  • az alapbérbe a mozgóbér négy százalékát építsék be,
  • pjon minden munkavállaló egy hónapban egy teljes szabad hétvégét, a gyermekek és az életkor után járó szabadságokkal pedig a munkavállaló rendelkezhessen,
  • választható béren kívüli juttatás keretösszegét a jelenlegi 620 ezer forintról 787 ezer forintra növeljék,
  • fejlesszék tovább a lojalitás bónuszt és vezessék be a jubileumi bónuszt.
Az Audi két év alatt húsz százalékos béremelést javasolt, január 17-én azonban a korábbi ajánlathoz képest "közel azonos mértékű", új tartalmi elemekkel kiegészített ajánlatot adott át az érdekképviseletnek. Ezt az ajánlatot a bértárgyaló delegáció nem fogadta el.  Az Audi Hungaria Zrt. kommunikációs osztálya már jelezte, a vállalat tudomásul vette a sztrájk tényét, és felkészülnek az esetleges következményekre. Az AHFSZ-nek mintegy kilencezer tagja van. A győri Audi mintegy 13 ezer embert foglalkoztat.  
2019.01.24 09:49
Frissítve: 2019.01.24 09:55

A Fidesszel szemben határozzák meg magukat a Jobbik szavazói

Publikálás dátuma
2019.01.24 09:20

Fotó: Facebook/ Jobbik Magyarországért Mozgalom/
Belső felmérések szerint átalakult a Jobbik szavazótábora, amely ma már a kormánypárt elleni attitűddel, beállítottsággal rendelkezik.
Óvnék attól, hogy a Jobbik egységes, uniformizált mintát követve készüljön az önkormányzati választásokra – nyilatkozta Bencsik János, a párt új budapesti elnöke a Népszavának. A politikus nem hisz abban, hogy létezne olyan általános stratégia, ami minden fővárosi kerületben és településen egyformán jól működne.
Bencsik szerint a viszonyokat ismerő helyi szervezeteknek kell eldönteniük, milyen konstrukcióban akarnak nekivágni az önkormányzati választásnak: indítanak-e jelöltet az adott körzetben, illetve elindulnak-e külön, vagy közös jelöltet támogatnak. Bencsik János elmondta, hogy a párt minap tartott budapesti tisztújítása előtt ezzel a javaslattal kampányolt, a jobbikos küldöttek pedig vevők voltak az üzenetre. Bencsik „meggyőző fölénnyel” nyert a másik jelölttel, Tokody Marcell fővárosi képviselővel szemben.
A jobbikos szervezetek ugyanakkor nem kapnának teljesen szabad kezet. Bencsik vélelmezi (erről még nincs elfogadott koncepció), hogy a helyi döntéseket majd az országos elnökségnek is jóvá kell hagynia. Valamilyen kontrollra szükség van – tette hozzá.
Annyi már most is bizonyos – folytatta a budapesti elnök –, hogy a Fidesszel, a KDNP-vel, az MSZP-vel és DK-val a Jobbik nem fog közös jelölteket állítani. - Azt viszont el tudom képzelni, hogy ismert és elismert, a Jobbik programját is helyben hitelesen megjeleníteni képes jelöltekkel szemben ne legyen több ellenzéki induló – érzékeltette Bencsik János, hogy Mirkóczki Ádám kommunikációs igazgatóhoz hasonlóan ő is elfogadhatónak tartja a koordinációt a baloldali pártokkal. Ami a főpolgármester-jelöltséget illeti: Horváth Csaba (MSZP) és Karácsony Gergely (Párbeszéd) részvételével Budapesten már zajlik az előválasztás. A jelenlegi forgatókönyv szerint a független Puzsér Róbert később vesz részt a procedúrában. A Jobbik egyelőre nem adott választ rá, hajlandó-e beállni a Puzsér mögé, ahogyan azt az LMP tette. Stummer János, a Jobbik eddigi budapesti elnöke, amikor a múlt hónapban erről kérdeztük, közölte: pártja az EP-választásra készül, és csak ezt követően, az eredmény ismeretében dönti el, hogy saját jelölttel vesz részt a főpolgármester-választáson, vagy más ellenzékit támogat, ha igen, akkor kit. Ugyanezt ismételte el Bencsik is. A Jobbik külön listával készül az EP-választásokra – szögezte le. Kérdésünkre, hogy a Fideszt vagy a baloldali ellenzéket gyengítené-e a Jobbik, ha saját főpolgármester-jelöltet állítana, Bencsik János elmondta: az úgynevezett néppártosodás hatására nemcsak a Jobbik politikája változott, támogatói tábora is átalakult. 
Belső felméréseik szerint a Jobbik szavazói, akiknek másodlagos preferenciája korábban a Fidesz volt, ma már elsősorban a kormánypárttal szemben határozzák meg magukat, ellenzéki attitűddel, beállítottsággal rendelkeznek.
Ebből elvileg az adódik, hogy amennyiben a Jobbik saját főpolgármester-jelölttel indulna Budapesten, nagy valószínűséggel nem a kormánypárti Tarlós Istvántól, hanem a baloldali ellenzéktől vinne el szavazatokat. Bencsik János szerint ez egy logikus következtetés, de erre vonatkozóan konkrét adatokat nem látott. A Jobbik budapesti tisztújításán az előző elnök Stummer János, aki időközben parlamenti képviselő és a párt alelnöke lett, „megnövekedett feladataira” hivatkozva nem vállalta a jelöltséget. A Jobbikból botrányos körülmények között távozó, a konkurens Mi Hazánkhoz igazoló Volner János azonban más okokat lát a háttérben. Volner facebookos bejegyzésében újra azt állította, „előre lehet tudni”, hogy Sneider Tamás helyett Stummer lesz a Jobbik elnöke. Bencsik szerint Volner megnyilvánulásait mindig a Fidesz aktuális érdeke szerint kell értelmezni, amely jelenleg a „zavarkeltés és bizalmatlanság elültetése az ellenzéki térfélen”. Bencsik János amúgy tavaly nem jutott be a parlamentbe: a Jobbik országos listáján csak 50. volt, a kispesti-pesterzsébeti választókerületben (ahol a szocialista Hiller István győzött) 12 százalékkal harmadikként végzett. Rövidesen mégis tagja lesz az Országgyűlésnek. Annak a Szávay Istvánnak a helyét veszi át, aki – miután egy nyilvánosságra került, titokban rögzített hangfelvétel tanúsága szerint antiszemita kijelentéseket tett – lemondott mandátumáról.

„Roy, a Vőlegény”

Vállalhatatlan – így minősítette Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke a hvg.hu kérdésére a Sneider Tamás mai pártelnök esküvőjén készült videót. A Hír TV által közzétett anyag szerint pár éve „náci karlendítéssel pózolt esküvői fotózásán a Jobbik elnökének felesége”. Sneider a 444.hu-nak azt mondta, hogy csak szórakoztak és poénkodtak: a felvétel nyilvánosságra hozatala miatt feljelentést tett a rendőrségen. Az esküvői asztalon látható névkártyán „Roy, a Vőlegény” felirat olvasható. Sneider a kilencvenes években egri szkinhedvezér volt, Roy a „mozgalmi” neve. Annak idején felfüggesztett börtönbüntetést is kapott.

Témák
Jobbik
2019.01.24 09:20
Frissítve: 2019.01.24 09:20