Előfizetés

Tiborcz markolta fel a pénzt

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2018.02.14. 06:01
Forrás: Facebook
A kínai naptár szerint a kecske, a magyar szerint Tiborcz István éve volt 2015: Orbán Viktor veje összesítésünk szerint csaknem egymilliárd forinthoz is juthatott ekkor két cégéből. Így ebben az évben juthatott hozzá az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által szervezett pályázati csalással meggyanúsított Eliosból (korábban: ES Holding) származó százmilliókhoz. 

Ez azért is lényeges, mivel az Orbán-vő védelmére berendezkedett kormány- és a pártsajtó hetek óta sulykolja, hogy az Eliosnak a Simicska Lajoshoz kötődő Közgép is a résztulajdonosa volt. Az Elios ügyben súlyosan kompromittálódott Lázár János kancelláriaminiszter a hétvégén már azzal fenyegetőzött, hogy Simicskáékkal fizetteti vissza az elcsalt uniós forrásokat.

A valóság azonban az, hogy az akkoriban még a fideszes háttérgazdaságot irányító Simicskáék csak hóna alá nyúltak a huszonéves Orbán-vő vállalkozásának, ám a Közgép-vezér nem vett ki pénzt az Eliosból, hagyta, hogy Tiborczhoz csorogjon a közvilágítási tenderekből származó manna, a 24.hu összesítése szerint 470 millió forint. A Tiborcz-cégháló másik aranytojást tojó tyúkja a némileg rejtélyes tevékenységű HCS Experts Kft. Tiborcz itt is jött, látott, majd százmilliókat kaszált.

Bővebben: a cégbe 2015-ben érkezett meg Tiborcz, majd ugyanebben az évben hirtelen tízszeresére ugrott a vállalkozás bevétele, amiből 2016-ban több mint 450 millió forintot vett fel magának osztalékként. Az elvileg számítástechnikával foglalkozó HCS Expertsnél egyelőre csak találgatni lehet, miként keletkeztek a százmilliók. A cég egyetlen ismert üzlete egy vékonyka, 15 millió forintos közbeszerzés, ahol a HCS ráadásul csak alvállalkozó volt. A közbeszerzést kiíró személye viszont nem mellékes: az a szekszárdi önkormányzat adta oda a Tiborczékkal kikerekített konzorciumnak a munkát, amelyik az OLAF jelentése szerint összejátszhatott az Eliosszal, hogy a Tiborcz-cég nyerhesse meg a szekszárdi közvilágítás több mint 700 milliós közmegrendelését. Horváth István akkori polgármester az OLAF-jelentés szerint a közvilágítási tenderek előtt már tárgyalt az Elios egyik vezetőjével.

A 2013-as trafikmutyi és más fura üzletek kapcsán feltűnt Horváthról megírtuk, hogy családi agrárérdekeltsége valósággal fürdik a brüsszeli pályázati pénzben, így az angoltanár felesége nevére íratott Bikácsi Agrár Kft.-nek két év alatt csaknem félmilliárd forint uniós támogatást ítéltek meg, a legtöbbet egész Tolna megyében. Piaci vélekedések szerint a Tiborczhoz és a korábban a NAV informatikai igazgatóságán dolgozó testvéréhez, Tiborcz Péterhez köthető HCS Experts-nek köze lehetett a Microsoft-licencek kormányzat felé történő értékesítéséhez, ám ezt a sejtést azóta sem sikerült bizonyítania senkinek. A kormányzati informatikai közbeszerzésekért is felelős Lázár János csak annyit mondott, hogy a miniszterelnökség soha nem kötött szerződést a HCS Expertsszel.

Elhúzhatja Polt a csalások felderítését
Egyetlen, az Orbán kormányhoz kötődő, súlyos korrupciós ügyben sem várható a választásokig érdemi fejlemény – ezt olvasta ki a 168 Óra Polt Péter legfőbb ügyész Hadházy Ákosnak az LMP korrupcióellenes ügyvivőjének küldött válaszából. A fideszes hátterű korrupciós ügyek elkenésével gyakran megvádolt, volt Fidesz-tag Polt ugyanis Hadházy kérésére listába szedte, hogy jelenleg milyen korrupciós ügyekben zajlik nyomozás, így tíz ügyet vett sorra. Azonban feltűnő módon a választások előtt lejáró nyomozási határidejű ügyeknél sietett megjegyezni, hogy az eljárás meghosszabbítható. A tíz ügy zöme uniós finanszírozású pályázati pénzek megcsapolásáról szól.

Rés a kommunikációs páncélon - "Kibeszélt" egy fideszes

Doros Judit
Publikálás dátuma
2018.02.14. 06:00
EGÉSZSÉGÜGYI ÜZLETEK - A miskolci megyei kórház Fotó: Tóth Gergő
Megroppant a kormánypárt kommunikációs szarkofágja: belülről bírálják a miskolci kórházigazgató leváltását

Erősen gondolkodunk, de nem emlékszünk az utóbbi néhány évben olyan esetre, hogy aktív fideszes országgyűlési képviselő nyíltan nekimegy egy kormányzati intézkedésnek, s "kibeszél" a Habony-irányítású pártmédiából. Márpedig Tiba István, Hajdú-Bihar megye balmazújvárosi körzetének kormánypárti képviselője - s egyben a Fidesz-KDNP 2018-as választásra is nevezett egyéni jelöltje - ezt tette, amikor lapunk kérdésére nyíltan bírálta testvére, a miskolci kórházigazgató, Tiba Sándor eltávolításának körülményeit. Arra is célzott, hogy a közösség érdekei helyett magánérdekeket helyeztek előtérbe a döntéshozók.

Tiba István fideszes képviselő egyetértett kórházigazgató bátyja döntésével

Tiba István fideszes képviselő egyetértett kórházigazgató bátyja döntésével

Tiba István - civil foglalkozása szerint fogorvos és egészségügyi menedzser - szerint egyértelmű, hogy testvérét, Tiba Sándort azért távolították el a miskolci szuper kórház éléről, mert kifogásolt egy korábban megkötött, s az intézmény számára előnytelen szerződést. Keddi számunkban megjelent interjúban a leváltott igazgató azt állította: szakemberek számításai szerint 2006 és 2017 között a miskolci kórház másfél milliárd forinttal többet fizetett ki az onkológiai kezeléseket végző Medcenter Kft.-nek, mint amennyit a teljesítése alapján kellett volna, ráadásul valószínűleg elmulasztották a gépek rendszeres karbantartását és szervizelését. Emiatt a sugárkezelésekhez szükséges egyik részecskegyorsító tavaly tavasz óta üzemképtelen, miközben a szerződése szerint a magáncég ugyanúgy leszámlázhatta a szolgáltatást, mint egy működő berendezés esetén. A kórház élére tavaly kinevezett Tiba Sándor egy gazdasági átvilágítás után - szavai szerint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ illetékeseivel szóban egyeztetve - leállította a kifizetést, s ezzel úgy tűnik, egy védett "kör" tyúkszemére lépett, ami végül a bukásához vezetett. Politikus testvére, Tiba István is hasonló okokat emlegetett a háttérben, amikor válaszolt lapunk kérdéseire.

- Helyeselte bátyja döntését?

- Igen. Olyan szerződéssel volt problémája, amellyel szakmailag nem értett egyet. Magam is azt vallom, hogy az egészségügyre fordított állami forrásokat nem lehet cél magánvállalkozásoknak átjátszani!

- Van, aki szerint ez nem csupán egy kórházigazgató elleni intézkedés volt, hanem önnek is üzentek. Miniszteri fejlesztési biztosként ugyanis személyét Lázár János kancelláriaminiszterhez kötik, aki állítólag épp visszavonulóban van az országos politikától, s ez az "emberei" pozícióit is gyengítheti.

- Ezt nem tudom, s nem is szeretnék vele foglalkozni, nyilván ki fog majd derülni, ha így lesz. A testvéremhez hasonlóan, amikor elvállalok valamit, azt becsülettel, és száz százalékos erőbedobással igyekszem teljesíteni, akkor is, ha közben netán megsértem valakinek az érdekeit. Nekem van egy feladatom, egy választókörzetem, az ottani emberekért dolgozom, tekintet nélkül arra, hogy hogy ki milyen színű, vagy melyik párthoz vonzódik. E munkám során pedig a nagyobb közösség igényeit kell szem előtt tartanom, nem úgynevezett szűkebb körökét.

Úgy tűnik, Tiba Sándor egy védett „kör” tyúkszemére lépett

Úgy tűnik, Tiba Sándor egy védett „kör” tyúkszemére lépett

Tiba Sándor eltávolítása után két nappal egy úgynevezett civil csoport alakult Miskolcon, amelynek tagjai azt követelik, hogy a megyei kórház korábbi igazgatóját, a KDNP-s Csiba Gábort helyezzék vissza az intézmény élére. "Lehet szeretni, vagy nem szeretni Csiba Gábort, de azt el kell ismerni: ért az egészségügyhöz, az intézmény, vezetéséhez, fejlesztéséhez, működtetéséhez.

Soha senki annyi pénzt fejlesztésre nem hozott a kórháznak, mint Csiba, neki köszönhetjük az ellátás kiszélesítését a részlegek, a műszerezettség, logisztika korszerűségét. Tudom, élt-halt a kórházért. Most itt a remek alkalom, hogy az őt leváltók elismerjék, tévedtek, nem szégyen az, sőt erény, és visszahelyezzék a kórház élére" - írta az ötletgazda.

Magyarul: Csiba Gábort máig ismeretlen okok miatt leváltották a kórház éléről, hiába tiltakoztak ez ellen a helyiek. Helyére ültettek egy másik szakembert, akinek "politikai megbízhatóságát" fideszes parlamenti testvére látszott biztosítani. Ám abban a pillanatban, amikor bizonyos körök gazdasági érdekeit megsértette, mert nem akart az indokoltnál többet fizetni, őt is kirúgták.

Becsusszant Farkas Flórián jelöltje

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2018.02.13. 20:39
Farkas Félix
Csupán egyetlen szavazaton múlott, de végül az a Farkas Félix nyerte a közgyűlési csatát, akit a fideszes Farkas Flórián és a Lungo Drom favorizált. Így aztán ő vezetheti a roma nemzetiségi listát a parlamenti választáson.

Már rég tartania kellett volna az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) közgyűlésének, amikor a Dohány utcai székház különböző pontjain még javában tanácskoztak a frakciók. A kormánypáti Lungo Drom egyáltalán nem volt biztos abban, hogy sikerül többségbe kerülnie. Az ellenzék igyekezett zárni a sorait, megosztani a Lungo Dromot. És fordítva. „Sok pénz lefolyik még a Dunán, mire elkezdjük” – utalt rá az egyik kelet-magyarországi ORÖ-tag, hogy a táborok alakulásába anyagi szempontok is belejátszanak.

Farkas Félix

Farkas Félix

A helyszínen terjedő hírek szerint a háttérből irányító Farkas Flórián ragaszkodott ahhoz, hogy megbízható embere, Farkas Félix vezesse a roma listát.

Farkas eddig is nemzetségi szószólóként ténykedett (vagy éppen: nem ténykedett) a parlamentben. Többen tudni vélték, az eredménytől is függ, hogy Farkas Flórián mennyire előkelő helyet kap a Fidesz országos listáján. Ha Farkas Félix veszít, akkor Farkas Flórián is hátrébb szorul.

A közgyűlés végül egyórás késéssel, de nagy nehezen elkezdődött. Amikor Ajtai Tibor képviselő pogácsát kezdett osztogatni. ( fő képünk)  Balogh János ORÖ-elnök megkérte, hogy üljön vissza a helyére. Ajtainak több se kellett: fennhangon jelezte nemtetszését, amiért a hivatal a biztonsági szolgálatot teljesen fölöslegesen kirendelte, bezzeg harapnivalóról nem gondoskodott (pedig „cukrosok” is vannak a társaságban, még az hiányzik, hogy valaki rosszul legyen).

Néhányak kérésére az elnök zárt ülést rendelt el, a terem ajtaját két biztonsági őr vigyázta. A folyosón feltűnt Kolompár Orbán, az ORÖ volt elnöke is, de még az eredményhirdetés előtt távozott. Időnként heves kiabálás hallatszott odabentről. Többek egybehangzó állítása szerint Farkas Flórián – érezve, hogy forró a helyzet – képviselőknek telefonálgatott az ülés közben. A Lungo Drom csapata egy időre megint különvonult.

Szavazással együtt a napirend tárgyalása kemény három és fél órán át tartott. Farkas Félix végül 24 szavazatot kapott, mindössze eggyel többet, mint az utána következő Balogh János, az ORÖ elnöke.

Elvileg lehetőség van rá, hogy a nemzetiségi lista első helyezettje kedvezményes mandátumot szerezzen a parlamentben. Csak az a baj, hogy aki egy adott nemzetiség listáján regisztráltatja magát, nem szavazhat pártlistára. Márpedig a Lungo Drom nem szeretne túl sok roma választót elvinni a Fidesztől. Valószínűbb ezért, hogy a Farkas Félixnek nem lesz annyi szavazója, amennyi az országgyűlési képviselőséghez kell, és marad nemzetiségi szószóló.