Tiborcz markolta fel a pénzt

Publikálás dátuma
2018.02.14 06:01
Forrás: Facebook
Fotó: /
A kínai naptár szerint a kecske, a magyar szerint Tiborcz István éve volt 2015: Orbán Viktor veje összesítésünk szerint csaknem egymilliárd forinthoz is juthatott ekkor két cégéből. Így ebben az évben juthatott hozzá az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által szervezett pályázati csalással meggyanúsított Eliosból (korábban: ES Holding) származó százmilliókhoz. 

Ez azért is lényeges, mivel az Orbán-vő védelmére berendezkedett kormány- és a pártsajtó hetek óta sulykolja, hogy az Eliosnak a Simicska Lajoshoz kötődő Közgép is a résztulajdonosa volt. Az Elios ügyben súlyosan kompromittálódott Lázár János kancelláriaminiszter a hétvégén már azzal fenyegetőzött, hogy Simicskáékkal fizetteti vissza az elcsalt uniós forrásokat.

A valóság azonban az, hogy az akkoriban még a fideszes háttérgazdaságot irányító Simicskáék csak hóna alá nyúltak a huszonéves Orbán-vő vállalkozásának, ám a Közgép-vezér nem vett ki pénzt az Eliosból, hagyta, hogy Tiborczhoz csorogjon a közvilágítási tenderekből származó manna, a 24.hu összesítése szerint 470 millió forint. A Tiborcz-cégháló másik aranytojást tojó tyúkja a némileg rejtélyes tevékenységű HCS Experts Kft. Tiborcz itt is jött, látott, majd százmilliókat kaszált.

Bővebben: a cégbe 2015-ben érkezett meg Tiborcz, majd ugyanebben az évben hirtelen tízszeresére ugrott a vállalkozás bevétele, amiből 2016-ban több mint 450 millió forintot vett fel magának osztalékként. Az elvileg számítástechnikával foglalkozó HCS Expertsnél egyelőre csak találgatni lehet, miként keletkeztek a százmilliók. A cég egyetlen ismert üzlete egy vékonyka, 15 millió forintos közbeszerzés, ahol a HCS ráadásul csak alvállalkozó volt. A közbeszerzést kiíró személye viszont nem mellékes: az a szekszárdi önkormányzat adta oda a Tiborczékkal kikerekített konzorciumnak a munkát, amelyik az OLAF jelentése szerint összejátszhatott az Eliosszal, hogy a Tiborcz-cég nyerhesse meg a szekszárdi közvilágítás több mint 700 milliós közmegrendelését. Horváth István akkori polgármester az OLAF-jelentés szerint a közvilágítási tenderek előtt már tárgyalt az Elios egyik vezetőjével.

A 2013-as trafikmutyi és más fura üzletek kapcsán feltűnt Horváthról megírtuk, hogy családi agrárérdekeltsége valósággal fürdik a brüsszeli pályázati pénzben, így az angoltanár felesége nevére íratott Bikácsi Agrár Kft.-nek két év alatt csaknem félmilliárd forint uniós támogatást ítéltek meg, a legtöbbet egész Tolna megyében. Piaci vélekedések szerint a Tiborczhoz és a korábban a NAV informatikai igazgatóságán dolgozó testvéréhez, Tiborcz Péterhez köthető HCS Experts-nek köze lehetett a Microsoft-licencek kormányzat felé történő értékesítéséhez, ám ezt a sejtést azóta sem sikerült bizonyítania senkinek. A kormányzati informatikai közbeszerzésekért is felelős Lázár János csak annyit mondott, hogy a miniszterelnökség soha nem kötött szerződést a HCS Expertsszel.

Elhúzhatja Polt a csalások felderítését
Egyetlen, az Orbán kormányhoz kötődő, súlyos korrupciós ügyben sem várható a választásokig érdemi fejlemény – ezt olvasta ki a 168 Óra Polt Péter legfőbb ügyész Hadházy Ákosnak az LMP korrupcióellenes ügyvivőjének küldött válaszából. A fideszes hátterű korrupciós ügyek elkenésével gyakran megvádolt, volt Fidesz-tag Polt ugyanis Hadházy kérésére listába szedte, hogy jelenleg milyen korrupciós ügyekben zajlik nyomozás, így tíz ügyet vett sorra. Azonban feltűnő módon a választások előtt lejáró nyomozási határidejű ügyeknél sietett megjegyezni, hogy az eljárás meghosszabbítható. A tíz ügy zöme uniós finanszírozású pályázati pénzek megcsapolásáról szól.

2018.02.14 06:01

Szándékosan teszik nyomasztóvá a tranzitzónákat a déli határon

Publikálás dátuma
2018.08.22 09:00
Teljesen letakarták az ablakokat
Fotó: MIGSZOL/ KÉKESI MÁRK
Válogatott módon teszik lehetőleg minél nyomasztóbbá a tranzitzónákban tartózkodók életét a magyar hatóságok. A röszkei tranzitzónában ugyanis nem csak a konténerek erdőre néző ablakait hegesztették le fém lapokkal, de még a drótkerítésre is ilyenek kerültek, teljesen eltakarva a kilátást. 
Vagyis ha egy menekült, aki a legális utat választja és a jogszabályoknak megfelelően beadja a kérelmét a magyar hatóságokhoz, ügye elbírálásáig még csak a szabadság illúzióját jelentő erdőt sem nézheti a tranzitzónából.
- Nehéz másra gondolni, mint hogy a magyar hatóságokat az vezérelte: nehogy már egy afgán kisfiú például egy mókusban gyönyörködhessen, ha véletlenül észreveszi valamelyik fán
- mondta a Népszavának Kékesi Márk, a Migszol menekülteket segítő csoport szegedi szervezetének tagja.
A tranzitzónán belül valóban börtönszerű körülmények vannak: dupla kerítés, szögesdróttal, rácsok mindenütt, ráadásul az utóbbi időben a közvetlen családtagokat leszámítva a hatóságok elkezdték szétválasztani egymástól a rokonokat. A 150 fős röszkei tranzitzónát ugyanis több kisebb részlegre osztották, ezek között pedig nincs szabadon átjárás. Sőt, valójában Szerbia felé sem, bár a kormány ezt kommunikálja. Oda ugyanis csak úgy lehet visszamenni „szabadon”, ha az illető vállalja, több hónapot a határ túloldalán tölt, mire újra beadja a menekültkérelmét. Ez azért okoz gondot, mert a Balkáni útvonalon sok család szakad szét, így a magyar tranzitzónákba érkezett menekültek nem járhatnak át a másik oldalra, hogy rokonaikról érdeklődjenek. Kékesi Márk szerint a nyomasztó hangulat mellett a higiénés körülmények viszonylag jónak nevezhetők a mosdók, vécék tiszták, a bánásmódra sem nagyon szoktak panaszkodni. Bár régebben érezhetőbben humánusabb volt a hatóságok hozzáállása, a helyzet fokozatosan romlik. Ráadásul a jogerős ítéletre várók valóban nem kapnak ételt a tranzitzónában, mert a hatóság álláspontja szerint nem kötelesek őket ellátni. Mára már egyébként nagyon kevés menekült próbálkozik a magyar határ felé, a legtöbben Bosznia-Hercegovinába tartanak, ahol abban bíznak, hogy az embercsempészek segítségével az Adrián átjutva Olaszországba mehetnek. 
2018.08.22 09:00
Frissítve: 2018.08.22 09:00

Egy átlagfizetés harmadát megeszi az iskolakezdés

Publikálás dátuma
2018.08.22 08:46
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A szülők legalább 60 ezer forinttal számolnak. A tankönyvek az első 9 évfolyamban ingyenesek, de a szakmai egyesület szerint ennek megvannak az árnyoldalai is.
Bár a tanszerek nem drágultak különösképpen, több szülő is úgy számol, hogy legalább 60 ezer forint szükséges az első osztály megkezdéséhez – hangzott el az ATV híradójában. Az utánpótlás is legalább 15-20 ezerre forintra jön ki gyerekenként. A tankönyvekért 9. osztályig egyáltalán nem kell fizetni, harmadiktól viszont ez könyvtári könyveket jelent.
„A visszajelzések alapján a szülők többsége úgy látja, hogy a kölcsön tankönyvrendszer hátráltatja a gyerekeket a tanulásban. Nagyon sokszor előfordul, hogy a kölcsöntankönyv, amit a gyerek kap, az már rossz állapotú”
– mondta Miklós György, a Szülői Hang Közösség képviselője.
Ezért vannak szülők, akik inkább úgy döntenek, mégis megveszik a könyveket, ez pedig plusz 15-20 ezer forintot jelent legalább egy évben. A mindenkire vonatkozó ingyenes tankönyveket tavaly vezette be a kormány. Az erre szánt költségvetés viszont a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete szerint pazarlás.
„Ez az 5-6 milliárd kidobott pénz akkor hasznosulna az oktatás számára, ha ezt az iskolák kapnák, mert ez azt jelenti, hogy átlagosan egy intézményre körülbelül 1 millió forint jutna. Ha ezt az iskolák valóban arra fordíthatnák, amik nekik szükséges”
– közölte Romankovics András, a TANOSZ alelnöke. A jelenlegi intézkedések az egyesület alelnöke szerint oda vezetnek, hogy csak egy nagyon szűk állami tankönyv választék áll majd rendelkezésre.
2018.08.22 08:46
Frissítve: 2018.08.22 08:46