Tiborcz markolta fel a pénzt

Publikálás dátuma
2018.02.14 06:01
Forrás: Facebook
Fotó: /
A kínai naptár szerint a kecske, a magyar szerint Tiborcz István éve volt 2015: Orbán Viktor veje összesítésünk szerint csaknem egymilliárd forinthoz is juthatott ekkor két cégéből. Így ebben az évben juthatott hozzá az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által szervezett pályázati csalással meggyanúsított Eliosból (korábban: ES Holding) származó százmilliókhoz. 

Ez azért is lényeges, mivel az Orbán-vő védelmére berendezkedett kormány- és a pártsajtó hetek óta sulykolja, hogy az Eliosnak a Simicska Lajoshoz kötődő Közgép is a résztulajdonosa volt. Az Elios ügyben súlyosan kompromittálódott Lázár János kancelláriaminiszter a hétvégén már azzal fenyegetőzött, hogy Simicskáékkal fizetteti vissza az elcsalt uniós forrásokat.

A valóság azonban az, hogy az akkoriban még a fideszes háttérgazdaságot irányító Simicskáék csak hóna alá nyúltak a huszonéves Orbán-vő vállalkozásának, ám a Közgép-vezér nem vett ki pénzt az Eliosból, hagyta, hogy Tiborczhoz csorogjon a közvilágítási tenderekből származó manna, a 24.hu összesítése szerint 470 millió forint. A Tiborcz-cégháló másik aranytojást tojó tyúkja a némileg rejtélyes tevékenységű HCS Experts Kft. Tiborcz itt is jött, látott, majd százmilliókat kaszált.

Bővebben: a cégbe 2015-ben érkezett meg Tiborcz, majd ugyanebben az évben hirtelen tízszeresére ugrott a vállalkozás bevétele, amiből 2016-ban több mint 450 millió forintot vett fel magának osztalékként. Az elvileg számítástechnikával foglalkozó HCS Expertsnél egyelőre csak találgatni lehet, miként keletkeztek a százmilliók. A cég egyetlen ismert üzlete egy vékonyka, 15 millió forintos közbeszerzés, ahol a HCS ráadásul csak alvállalkozó volt. A közbeszerzést kiíró személye viszont nem mellékes: az a szekszárdi önkormányzat adta oda a Tiborczékkal kikerekített konzorciumnak a munkát, amelyik az OLAF jelentése szerint összejátszhatott az Eliosszal, hogy a Tiborcz-cég nyerhesse meg a szekszárdi közvilágítás több mint 700 milliós közmegrendelését. Horváth István akkori polgármester az OLAF-jelentés szerint a közvilágítási tenderek előtt már tárgyalt az Elios egyik vezetőjével.

A 2013-as trafikmutyi és más fura üzletek kapcsán feltűnt Horváthról megírtuk, hogy családi agrárérdekeltsége valósággal fürdik a brüsszeli pályázati pénzben, így az angoltanár felesége nevére íratott Bikácsi Agrár Kft.-nek két év alatt csaknem félmilliárd forint uniós támogatást ítéltek meg, a legtöbbet egész Tolna megyében. Piaci vélekedések szerint a Tiborczhoz és a korábban a NAV informatikai igazgatóságán dolgozó testvéréhez, Tiborcz Péterhez köthető HCS Experts-nek köze lehetett a Microsoft-licencek kormányzat felé történő értékesítéséhez, ám ezt a sejtést azóta sem sikerült bizonyítania senkinek. A kormányzati informatikai közbeszerzésekért is felelős Lázár János csak annyit mondott, hogy a miniszterelnökség soha nem kötött szerződést a HCS Expertsszel.

Elhúzhatja Polt a csalások felderítését
Egyetlen, az Orbán kormányhoz kötődő, súlyos korrupciós ügyben sem várható a választásokig érdemi fejlemény – ezt olvasta ki a 168 Óra Polt Péter legfőbb ügyész Hadházy Ákosnak az LMP korrupcióellenes ügyvivőjének küldött válaszából. A fideszes hátterű korrupciós ügyek elkenésével gyakran megvádolt, volt Fidesz-tag Polt ugyanis Hadházy kérésére listába szedte, hogy jelenleg milyen korrupciós ügyekben zajlik nyomozás, így tíz ügyet vett sorra. Azonban feltűnő módon a választások előtt lejáró nyomozási határidejű ügyeknél sietett megjegyezni, hogy az eljárás meghosszabbítható. A tíz ügy zöme uniós finanszírozású pályázati pénzek megcsapolásáról szól.

2018.02.14 06:01

Érdemes bezárni az állatokat a tűzijáték idejére

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:33
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels/
Valóságos sokkhatást okoz a tűzijáték az állatoknál; az augusztus 20-ai tűzijáték miatt a kutyák és a macskák elszökhetnek, de félelmükben támadhatnak is - hívta fel a figyelmet az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. Az egyesület azt javasolta, hogy a tűzijáték idejére az állatokat vigyék zárt helyre, így a hanghatások csak tompítva jelentkeznek. Ez azt is jelenti, hogy az állatokat nem szabad az ünnepre elvinni, mert a fény- és hanghatások pánikot okozhatnak náluk. A biztonság kedvéért érdemes az állat gazdájának elérhetőségét tartalmazó bilétát elhelyezni a kutyán vagy macskán. Ha az állat elszökött, akkor érdemes a lakhelytől távolabb is, tíz kilométeres körzetben keresni - írták.
2018.08.19 11:33

Halat és kenyeret osztana a menekülteknek Iványi Gábor gyülekezete

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:29

Fotó: Népszava/ Vajda József
A magyar állam nem ad enni azoknak, akik a tranzitzónában várják a fellebbezésük elbírálását. Az el nem ismert kisegyház bibliai szimbolikával segítene.
Három felhívást tett közzé Facebook-oldalán a Magyar Evangéliumi Testvérközösség. Az Iványi Gábor által vezetett, hivatalosan el nem ismert egyház „a Magyarország déli határán fogvatartott és szándékosan éheztetett menekült embertársainknak” szeretne minimális ellátást – naponta öt szelet kenyeret, egy halkonzervet és egy almát szeretnénk biztosítani. Azokra céloznak, akik a tranzitzónában tartózkodnak, és mivel nem először nyújtották be kérelmüket, azaz fellebbeznek, a szigorú törvény értelmében nem kapnak élelmezést sem. A Magyar Helsinki Bizottság becslése szerint ők körülbelül ötvenen lehetnek. Az augusztus 20-ra tervezett akciónak erős bibliai szimbolikája van: Máté evangéliumában olvasható, hogy Jézus csodát tett az étellel: öt kenyérből és két halból ötezer férfit, illetve az asszonyokat és gyerekeket lakatta jól.  Az első felhívás az egyház híveinek és támogatóinak szól, hogy járuljanak hozzá az akció költségeihez. A másodikat a kormánynak címezték, és felszólítják, hogy „azonnal vessen véget annak a kínzásnak”, mely „hadifoglyokkal és köztörvényes bűnözőkkel szemben is elfogadhatatlan”. A harmadik egy nyílt levél a bevett egyházak vezetőihez, amelyben csatlakozásra kéri őket a testvérközösség, illetve emlékezteti őket, hogy a státuszuk miatt „Magyarország vezetésének minden döntése mögött Önöknek is ott kell állniuk felelősséggel”.
2018.08.19 11:29