Rákot okozhatnak a túlzottan feldolgozott ételek

Publikálás dátuma
2018.02.15. 16:41
Illusztráció: Shutterstock
Francia tudósok szerint létezhet kapcsolat a túlságosan feldolgozott ételek - sütemények, csirkefalatok, csomagolt kenyérfélék - fogyasztása és a rák kialakulásának kockázata között, de hangsúlyozták, hogy ennek kiderítésére további kutatásokra van szükség.

A 105 ezer résztvevő bevonásával végzett kutatás eredményei a tudósok szerint arra utalnak, hogy minél több ilyen ételt fogyaszt valaki, annál nagyobb a daganatos betegség kialakulásának rizikója - ismertette a tanulmányt a BBC News alapján az MTI.

A kutatással kapcsolatban ugyanakkor számos kérdőjel is felmerült. A táplálkozási szakértők állásfoglalása szerint a legjobb, ha egészséges étrendet követünk. A kutatók szerint a túlságosan feldolgozott táplálékok közé sorolhatók a csomagolt kenyérfélék, az édes és sós csomagolt rágcsálnivalók, köztük a chipsek, az üdítők és édesített italok, a csokiszeletek és édességek, húsgolyók, hal- és csirkefalatkák, instant tészták és levesek, fagyasztott és tartósított húsok, valamint a csaknem teljesen cukor, olaj és zsír összetevőből készült ételek.

A párizsi Sorbonne Egyetem kutatócsoportja olyan felmérésekre támaszkodott, amelyek azt vizsgálták, hogy mit ettek a megkérdezettek. A kutatásban szereplők - túlnyomórészt középkorú nők - egészségi állapotát átlagosan öt évig kísérték figyelemmel. A British Medical Journalban publikált tanulmány szerint azok körében, akiknek étkezésében 10 százalékkal nőtt a túlságosan feldolgozott ételek aránya, a rákos esetek száma 12 százalékkal nagyobb volt. A kutatásban szereplők átlagosan 18 százalékban fogyasztottak túlságosan feldolgozott ételeket. Míg évente átlagosan 79 rákos esetet szűrtek ki minden tízezer résztvevő közül, a feldolgozott ételek arányának tíz százalékos növelése után minden tízezer résztvevőre kilenccel több rákos megbetegedés jutott évente. "Az eredmények arra utalnak, hogy a túlságosan feldolgozott ételek gyorsan növekvő fogyasztása a következő évtizedekben a daganatos betegségek számának növekedéséhez vezethet" - írták a kutatók.

Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy eredményeiket újabb nagyléptékű kutatással kell alátámasztani, és további kutatásokkal kell vizsgálni és igazolni a felfedezett lehetséges kapcsolatot. Mint fogalmaztak: "nem teljesen kizárható", hogy a feldolgozott ételek növelhetik a rák kockázatát. Linda Bauld, a brit Rákkutató Intézet betegségmegelőzési szakértője szerint az már köztudott, hogy aki túl sokat eszik ezekből az ételekből, az túlsúlyossá vagy elhízottá válhat, ami növeli a rákkockázatot. De nehéz lenne megmondani, hogy ehhez mennyiben járul hozzá az étrend és mennyiben a túlsúly. A tanulmány általánosságban felhívja a figyelmet az egészséges étkezésre, azonban addig, amíg elegendő gyümölcsöt, zöldséget és rostos ételt fogyaszt az ember, nem kell aggódnia, ha néha egy kis feldolgozott élelmiszert is eszik.

Ian Johnson, a norwich-i Quadram Intézet tudósa szerint a tanulmánynak csak "nagyon gyönge kapcsolatot sikerült azonosítania", továbbá a feldolgozott ételek köre a kutatásban nagyon szélesen és lazán körvonalazott, és az ok-okozati kapcsolat megállapítása már csak ezért is kérdéses. A British Medical Journal a tanulmányt kísérő kommentárjában ugyancsak óvatosságra intett a következtetések levonásában.

Szerző

Nem csak a filmgyűjtők hóbortja

Publikálás dátuma
2018.02.15. 06:50
Fotó: Shutterstock
A Blu-ray lemezek adhatják a jövőt, mert a hagyományos DVD-ket már alig veszik, az egyetlen magyarországi gyártóhely is felhagyott a CD-k és DVD-k előállításával.

Válságban van a DVD-piac, állítja Kárpáti Gábor, a legrégebbi DVD-kiadó és forgalmazó, a Fantasy Film tulajdonos alapítója. Ugyanakkor Stern Gábor, a Gamma Home Entertainment, a Universal, a Fox és Sony stúdiók hazai forgalmazójának ügyvezető igazgatója nem gondolja, hogy haldokolna a piac Magyarországon. - 2008 környékén volt egy nagy visszaesés, de a gazdasági válságot követően újra kiegyensúlyozott a piac. Cégünk forgalma még emelkedett is 2017-ben az előzőhöz képest. Egyre több legális, digitális alternatíva kínálkozik filmfogyasztásra, de ezek igazából főleg a tévésorozatok DVD-n való értékesítését ásták alá. Akik arra vágynak, hogy egy adott játékfilmet bármikor leemelhessenek otthon a polcukról és megnézhessenek, azok továbbra is vásárolnak DVD-t és Blu-rayt, sőt egyre többen keresik a kifejezetten gyűjtőknek szánt, limitált kiadványokat, mint amilyenek a fémdobozok, a digibookok vagy az egyéb díszdobozok – közölte lapunkkal Stern. (A Fábri-díszdoboz kifejezetten impozáns darab, de a Dargay-díszdoboz meglepő módon nem feltétlenül gyermekcentrikus, az extra tartalmak vélhetően csak a felnőtteknek szólnak. Az alkotó 80. születésnapjához igazodva Szabó István-életműkiadás készül, amely annyiban hiánypótló lesz, hogy a Mephisto évek óta nem kapható, mert a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) a megszűnésekor visszavonta a terméket.)

Kárpáti viszont úgy véli, az eladások igenis csökkennek. Ennek pedig két oka van: az illegálishoz sorolandó az online letöltés, a legális vonalat pedig a HBO és egyéb cégek szolgáltató független lehetőségei adják, amelyekre éppúgy elő lehet fizetni, mint a zene-streamelő szolgáltatásokra. – A recessziót mutatja az is, hogy megszűnt az egyetlen magyar gyártóhely, a székesfehérvári VTCD üzeme ugyan megmaradt, de a gyár ezentúl leginkább autócégeknek fröccsönt – vázolta a helyzetet. Noha nyereségesnek közölték magukat, a piac egyre kisebb, így a vonatkozó termékek gyártásának beszüntetését látták a legkézenfekvőbbnek.

Stern szerint az átalakuló piachoz a megváltozott vásárlási szokások is hozzájárulnak. Az emberek manapság nemcsak supermarketekben, hanem internetes áruházakban is szívesen vásárolnak. A legnagyobb választékot a MediaMarktokban és a neten találhatják meg. Arra nézve viszont nincsen releváns adat, hogy hány példányban jelenik meg egy új korong, ennek a legfőbb oka az, hogy nagy a szórás: akad olyan rétegkiadvány, amiből mindössze 500 darab készül, de van olyan sikerfilm, amiből akár 25 ezer is. Kárpáti Gábor viszont nem ennyire bizakodó, szerinte a Stephen King regényéből készült Az című sikerhorror sem elég népszerű ahhoz, hogy ötezer példánynál több fogyjon el belőle. De a magyar filmek a piaci igényekhez viszonyítva kifejezetten szépen teljesítenek a mozi forgalmazást követően is. A Fantasy Film gondozásában megjelent Anyám és más futóbolondok a családból például 3200 példányban jelent meg, a legyártott termékek java elfogyott.

Habár, nagyon úgy néz ki, hogy a DVD-forgalmazás jövője a filmbolondok erőtlen vállán nyugszik, valamennyire árnyalhatja a képet a mozgóképek Blu-rayen való megjelentetése. Ezek több mint tíz éves múltra tekinthetnek vissza, mostanra itthon kétezernél több film jelent meg ebben a formátumban. - A Blu-ray lemez tulajdonképpen a DVD továbbfejlesztése, aminek legizgalmasabb tulajdonsága éppen az, hogy a filmek HD minőségben kerülnek a korongokra, a menürendszerük könnyebben kezelhető, valamint a szabvány egészen különleges extra tartalmaknak és a filmek 3D változatainak is lehetőséget biztosít, amit a filmstúdiók gyakran kihasználnak – mondta Stern. A Blu-ray piac apránként növekszik, sokan túlságosan költséges opcióként tekintenek rá. Pedig a háztartások többségében már van HD tévé, amelyhez már „csak” megfelelő lejátszó kell, amiből a márkás változat sem túl drága. Éppen az eddigi rossz prekoncepció lebontására a Gamma Home Entertainment több száz filmet kíván kiadni 2000 forint alatti árkategóriában Blu-rayen. Csakhogy ez a lépés nagyban alááshatja a hagyományos DVD státuszát, egyes webáruházakban a nagyjából 3000 forintért megjelenő újdonságok félév elmúltával már 60-80 százalékos kedvezménnyel kaphatóak.

Amerikában eltűnnek a polcokról a CD-k
Az Egyesült Államok egyik legnagyobb áruházlánca, a Best Buy örökre eltünteti július 1-jéig az összes boltjából a CD-ket. A szintén rengeteg áruházat üzemeltető Target pedig egyre szigorúbb feltételekkel hajlandó csak árulni a korongokat. A döntés nem meglepő, ugyanis 2001-ben Amerikában még 800 millió lemezt adtak el, tavaly ez a szám már csak 89 millió volt, vagyis csaknem 90 százalékos a csökkenés. Szakértők szerint ezek a döntések a CD-k eltűnéséhez vezethetnek, és hatással lesz az európai piacra is.
Témák
DVD cd Blu-ray

A Metallica kapta a "zenei Nobel-díjat"

Publikálás dátuma
2018.02.15. 06:49

A Metallica amerikai rockzenekar és az afgán országos zenei intézet kapja idén a zenei Nobel-díjnak is nevezett svéd Polar zenei díjat - számolt be róla az MTI a BBC hírportáljára hivatkozva. "Wagner és Csajkovszkij óta senki sem alkotott zenét, ami annyira fizikális és dühös, mégis megközelíthető lenne. Virtuóz játékuk, rendkívül gyors tempójuk olyan magaslatokba repítette a rockot, mint addig senki más" - olvasható az idei díjazottakat bejelentő közleményben. A Kaliforniában alakult együttes a világ egyik leghíresebb rockzenekara, több mint 125 millió albumot adott el fennállása óta. A klasszikus zenészeknek járó Polar-díjat az Afgán Nemzeti Zenei Intézetnek és alapítójának, Ahmad Szarmasztnak ítélték oda. Az intézet árvák, utcán dolgozó gyerekek és fiatal lányok zenei képzését támogatja, ami a tálibok idején tiltott volt.

Szerző