Tovább csúszik a paksi kivitelezés

Publikálás dátuma
2018.02.16. 22:29
OROSZ MINTA - Aszódi Attila államtitkár „szabványkülönbségeket” lát FOTÓ: MTI/KÖVI GERGŐ
Már az első felvonulási épületek engedélyeztetésénél elakadt Paks 2 beruházás: odébb került a régóta ígért első kapavágás.

Az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH) mindeddig nem érkezett új engedélykérelem a Paks 2-es telephely felvonulási épületeire – tudtuk meg a hatóságtól. Ez alapján bizton állítható: a kormányzati ígéretek dacára februárban se történik meg a legalább háromezer milliárd forintos beruházás első kapavágása. Az engedélyeztetés zajlik – közölte lapunkkal Aszódi Attila, a „Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért” - a bővítésért - felelős államtitkár a Napi.hu és a Noguchi Porter Novelli Hungarian Energy Investors Forum 2018 nevű konferenciájának szünetében.

Tavaly a kormány tagjai ez év januárjára, most év elején pedig februárra ígérték a konkrét helyi munkálatok beindítását. Az OAH évindító sajtótájékoztatóján ugyanakkor mintegy mellékesen kiderült: a hatóság a felvonulási épületekre vonatkozó első engedélykérelmeket is visszadobta. Fichtinger Gyula főigazgató úgy fogalmazott: a fővállalkozó – az orosz állami Roszatom – kérelme kapcsán „kisebb-nagyobb megoldandó kérdéseket” jeleztek, így a kérelmező azt „a magyar jogszabályoknak való megfelelés” érdekében átdolgozza. Aszódi Attila kérdésünkre tegnap nem vázolta a pontos menetrendet, de rögzítette: zajlik az új kérelmek kidolgozása. Az első kapavágás várható időpontját nem kívánta megbecsülni: úgy fogalmazott, a munkálatok hamarosan elindulnak, februárban vagy akár (új elemként) márciusban. Az engedély megtagadását szabványkülönbségekkel magyarázta: a kérelmeket ugyanis „a renferenciaerőműhöz szabták”. (Ilyen épült – ellentmondásos körülmények között - Szentpétervár mellett és Novovoronyezsnél is.) Aszódi Attila szerint az engedélyeztetés elhúzódása illeszkedik a beruházás természetes folyamatába, ami a magyar nukleáris hatóság függetlenségét bizonyítja. Bár a hivatal döntésére akár másfél hónap is rendelkezésre áll, az államtitkár hangot adott abbéli reményének, hogy – mivel a kérelem alapjait már ismerik – ez rövidebb idő alatt is megtörténhet.

Hivatalos előadásán Aszódi Attila – a csúszást nem említve - biztosított: az engedélyek beszerzése és előkészítése zavartalan, az épületek tervei pedig a telephely alatti földrétegek részletes vizsgálatán alapulnak. Bemutatta, hogy a paksi beruházást bíróságon támadó Ausztria áramellátásának nagyobb része az ottani sebes hegyi folyókon alapul.

A helye látszik Fotó: Molnár Ádám

A helye látszik Fotó: Molnár Ádám

Kádár Andrea Beatrix, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikáért felelős helyettes államtitkára felszólalásában az E.ON most reflektorfénybe került, az államinál olcsóbb lakossági gázárajánlatáról úgy fogalmazott: néhányan félrevezetik a fogyasztókat, mert a lehetőséggel csak az évi 2500 köbméternél több gázt használó háztartások élhetnek, az átlagos éves lakossági fogyasztás viszont csak mintegy 800 köbméter. A – többek által félreértett - E.ON-ajánlat számukra azt bizonyítja, hogy a német hátterű szolgáltató az átlagos lakossági sávban nem tud az államinál alacsonyabb gázárat ajánlani. Mint emlékezetes, az E.ON-kedvezményt Németh Szilárd Fidesz-alelnök a választási kampányba való beavatkozásnak minősítette és felhívta a szolgáltatót, hogy „kicsit fogja vissza az agarakat”.

A helyettes államtitkár kiállt a „rezsicsökkentés megvédése” mellett (bár az az általa is citált hivatkozás, miszerint a hazai gázár Európa-szerte a harmadik legolcsóbb lenne, továbbra is vaskos tévedés). Üdvözölte az EU és a világ széndioxidkibocsátás-csökkentési kezdeményezéseit – aminek egyik legfőbb letéteményesének esetünkben a paksi bővítést tartják -, ugyanakkor az energiarendszer fejlesztési irányainak meghatározását továbbra se adnák brüsszeli kézbe. Bővítenék a napelem-hasznosítást és az ország gázvezetékes kapcsolatait, illetve kiállt a bányászati koncessziók mellett.

A helyettes államtitkár – úgy más szakértőkhöz, mint a konferencia többi felszólalójához hasonlóan – nem igazolta vissza a Miniszterelnökséget vezető Lázár János szavait, miszerint a jövőben az energiaellátás felét nukleáris, felét pedig napelem-alapra helyeznék. Utóbbi állítást még maga Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke is futurisztikus elképzelésnek nevezte. Felsmann Balázs, a Magyar Energiakereskedők Szövetségének elnöke az egyre élénkebb lakosságin kívüli energiapiacra hívta fel a figyelmet. Fekete Csaba, a – jelenlegi paksi atomerőművet tulajdonló – MVM stratégiai és szabályozói kapcsolatok igazgatója a zuhanó napelemárakra hívta fel a figyelmet. Ifjabb Chikán Attilával, az Alteo elnökével, illetve Kaderják Péterrel, a Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontjának vezetőjével együtt az iparágat most jó befektetési célpontnak tartják. Utóbbi a mostani kormányzati „szélerőmű-stop” átgondolását szorgalmazta.

Szerző

Gyengült pénteken a forint

Publikálás dátuma
2018.02.16. 20:40
Shutterstock illusztráció
Gyengült a forint pénteken a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon - írja az MTI. 

Az euró jegyzése este fél hétre 311,64 forintra erősödött a kora reggeli 311,10 forintról. Az euró a nap során 310,95 és 311,71 forint között mozgott.       

A dollár jegyzése estére 250,51 forintra emelkedett a reggeli 248,33 forintról, a svájci frank pedig 270,14 forintról 270,56 forintra drágult. Az euró dollárárfolyama gyengült, jegyzése este 1,2440 dolláron állt a reggeli 1,2537 dollár után.

Szerző

Elios - Az MSZP szerint szervezett bűncselekmény-sorozatról van szó

Az MSZP szerint szervezett bűncselekmény-sorozatról lehet most már beszélni az Elios közvilágítási beruházásai ügyében, mert az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) most nyilvánosságra került kalocsai jelentésében ugyanazokat a szabálytalanságokat tárta fel, mint amilyeneket Szolnokon elkövettek.

Harangozó Tamás, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón elmondta, hogy önkormányzati képviselőjük révén jutott el hozzájuk az OLAF kalocsai jelentése - informált a távirati iroda. A szocialista politikus kiemelte: a két jelentésben "egy az egyben ugyanaz" minden, minden egyes cég, minden egyes szereplő, a független auditot végző, valamint a Miniszterelnökség szerepe. Az ajánlatokat ugyanazon a számítógépen írták és ugyanazon számítási hibával készültek, és a független külső szakértők mindkét esetben felhívták a figyelmet arra, hogy a projekt nem támogatható - részletezte.

Angeli Gabriella kalocsai önkormányzati képviselő, az MSZP-Párbeszéd országgyűlési képviselőjelöltje arról beszélt, hogy Kalocsán nem volt gond a közvilágítással, a 2000-es évek elején a Démász a városban és további kétszáz településen energiahatékony lámpatestekre cserélte a régieket. Hozzátette: az Elios beruházása Kalocsán 410 millió forintba került, pedig azt a pénzt lehetett volna a helyi kórházra vagy az 51-es út felújítására is költeni.

Györfi Mihály, az MSZP-Párbeszéd szolnoki országgyűlési képviselőjelöltje szerint ha a vádak igazak, akkor városát több mint egymilliárd forinttal károsította meg a szolnoki Fidesz és Orbán Viktor veje. Elmondta, a városban sokan panaszkodnak arra, hogy egyre "veszélyesebb" a közvilágítás. Hozzátette: visszakövetelik Tiborcz Istvántól az "ellopott" egymilliárd forintot. Ebből a pénzből arra költenének, hogy egészségesebb legyen a szolnokiak élete, illetve hogy a közvilágítást valóban megoldják. A képviselőjelölt Polt Péter legfőbb ügyésztől azt kérdezte, Orbán Viktor kérésére állította-e le a szolnoki ügyben a vizsgálatot.

Harangozó Tamás - ismertetve az MSZP közleményét - az OLAF-jelentés nyilvánosságra hozatalát szorgalmazta.

Arra a kérdésre, hogy Lázár János miniszter elfogultsággal vádolta az OLAF-jelentés magyar készítőit, Harangozó Tamás közölte, ugyanazokról az emberekről van szó, akik a 4-es metróról készítették a jelentést. Szégyellje magát Lázár János azért, mert ha valami nem tetszik a Fidesznek, akkor nemcsak becsmérli, hanem gyanúsítja is honfitársait azért, mert egy uniós ügynökségnél teszik a dolgukat - mondta.

Szerző