Kósa Lajos is érinthetetlen

Publikálás dátuma
2018.02.17. 06:05
Fotó: Molnár Ádám

Nem hajlandó nyomozni az ügyészség Kósa Lajos tárca nélküli miniszter felesége gyanúsan alacsony áron vett cége körül. A Polt Péter vezette Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) elutasította ugyanis Hadházy Ákos (LMP) az ügyben hivatali vesztegetés gyanújával tett feljelentését.

Mint arról beszámoltunk, Kósa Lajos felesége tavaly májusban feltűnően alacsony áron, mindössze 6 millió forintért vette meg a Tócó-Pece Kft.-t, úgy, hogy közben a cég eszközállománya korábban még 140 millió forintra rúgott. Kósa ezt azzal magyarázta lapunknak, hogy a cég az eladás előtt hirtelen eladósodott, ám erről azóta sem mutatott be semmiféle bizonyítékot a miniszter. Ami korrupciógyanússá tette az eljárást az az, hogy a céget Kósa régi fegyvertársa, az iskolaszövetkezeti szektor egyik fő lobbistája, Fiák István ügyvéd adta el Kósa feleségének, úgy, hogy mind az ügylet előtt, mind utána Kósa jó pár - Fiák és üzleti köre számára fontos törvényt kezdeményezett. Így a volt debreceni polgármester éppen a Tócó-Pece tulajdonosváltása után nem sokkal nyújtotta be a diákszövetkezetek mintájára induló nyugdíjas szövetkezetekről szóló törvényt.

Az ügyészség nyomozást elutasító levele szerint azonban mindez önmagában még nem bűncselekmény, így „nyomozás elrendelésére sincs törvényes alap”. Más szóval a Polt vezette ügyészség lényegében azt várná el a feljelentő Hadházytól, hogy az LMP-s képviselő saját szakállára nyomozzon az ügyben, szerezzen büntetőjogilag értékelhető bizonyítékot és a közpénzen fizetett ügyészség csak ez után lenne hajlandó érdemben foglalkozni az üggyel.

A Polt-féle szervezet eddigi működését nézve az is kérdés, hogy mit tekint az ügyészség ilyen bizonyítéknak? Korábban a trafikcsalásnál Hadházy Ákos hangfelvételt is készített arról, ahogy a szekszárdi fideszesek a híveiknek osztogatták a trafikokat, ám az ügyészség akkori – sokadik – nyomozást elutasító levele szerint önmagában a hangfelvételből és a trafikpályázat kimeneteléből sem következett, hogy a szekszárdi fideszes képviselők ténylegesen visszaéltek volna a befolyásukkal.

Az ügyészség levele ezúttal is leszögezi: döntésükkel szemben panasznak nincs helye.

Cikkünk megjelenése után Hadházy Ákos jelezte, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség  (KNYF) a hivatali vesztegetés elfogadása gyanújával beadott feljelentését ugyan elutasította, ám ő költségvetési csalás ügyében is feljelentést tett. Hadházy Ákos feljelentése szerint ugyanis felmerülhetett az is, hogy a Tócó-Pece Kft. valójában piaci áron kelt el, ám a szerződésbe mégsem a tényleges vételárat írták be, hanem csak a cég névértékét, a hatmillió forintot. Ha így történt, úgy a céget megvásárló a valós és a szerződésben feltüntetett vételár különbségéből adódó jövedelme után nem fizette be a személyi jövedelemadót. Az ügyészség a mostani határozatában ezt a lehetőséget nem tudta kizárni, így a képviselő költségvetési csalás ügyében tett feljelentését áttette a Debreceni Járási és  Nyomozó Ügyészséghez.

Frissítve: 2018.02.17. 12:35

Összeomolhat Budapest közlekedése

Publikálás dátuma
2018.02.17. 06:02
Fotó: Tóth Gergő

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK), mint megrendelő, a főváros iránymutatása szerint arra kérte a BKV-t, húzza ki az M3-as metró rekonstrukciójának második üteme, a déli szakasz metrópótlásához szükséges tételeket az idei költségvetéséből. A Népszava információi szerint az egyértelmű ukázt január végén kapta a főváros közlekedési cége, amikor a tulajdonos Fővárosi Közgyűlés már jóváhagyta a BKV 2018-as költségvetését. Ennek módosítását kezdeményezte a BKK a metrópótlási tételek elhagyásával, hogy a végleges költségvetés illeszkedjen a főváros februárban elfogadandó, költségkímélő idei büdzséjéhez.

Úgy tudjuk, a BKK a végleges költségvetés elkészítésénél felhíva a BKV figyelmét arra, hogy a kihúzandó tételek között azok a beruházási költségek nem szerepelhetnek, amelyekhez önerő szükséges. Három kihúzandó tételt viszont megneveztek, amelyek fedezetét eredetileg betervezték a BKV idei költségvetésébe. Így törölhetik a metrófelújítás ideje alatt szükséges pótlóbuszok, valamint a sűrített villamos és metrószolgáltatások költségeit.

Ebből legrosszabb esetben akár az is következhetne, hogy idén - az eredeti tervekkel ellentétben - szeptembertől mégsem kezdődik el a 3-as metró következő szakaszának felújítása, de erre vonatkozó kérdésünkre sem a BKK, sem a BKV nem válaszolt.

Ami biztos: a BKV február elején írta ki a 3-as metró déli és középső szakaszának kivitelezési tenderét. Március 6-ig várják a pályázatokat, áprilistól indulnak a tárgyalások az alkalmasnak ítélt jelentkezőkkel. Tarlós István főpolgármester január végén jelentette be, várhatóan júliusban írhatják alá a közbeszerzési pályázat nyertesével a kiviteli szerződést. Elvileg tehát a beruházás folytatásának nincs akadálya, de biztos, hogy a budapestiek közlekedése ősztől nem lesz egyszerű.

Szerző

Tiborczéknál nem ég a világ

Publikálás dátuma
2018.02.17. 06:00
NÉMA A HÁZ - Százmilliós villák, védett uradalmak nőttek ki a földből FOTÓ: TÓTH GERGŐ
A közbeszerzési csalás miatti közvilágítási botrány kirobbanása óta nem látták állandó lakóhelyén Tiborcz Istvánt. Tegnap nyilvánosságra került, hogy a kormányfő vejének egykori cége Kalocsa önkormányzatát is átverte.

Hűlt helye Tiborcz Istvánnak a Fejér megyei Csabdiban bejelentett lakhelyén. Korábban a falubeliek gyakran látták – ahogy egyikük fogalmazott – „Istvánka” autóját átsöpörni a falun, egy ideje azonban nyoma sincs, legalábbis ottjártunkkor egyetlen helyit sem találtunk, aki az Elios-ügy kirobbanása óta látta volna a környéken a kormányfő vejét.

A fiatal vállalkozó otthonához közelítve az tűnik fel: a legközelebbi buszmegállót „Tiborcz tanyának” nevezik. Igaz, a „tanya” megnevezés még azokra a régmúlt időkre utalhat, amikor Tiborczék megvették a korábbi téeszből leválasztott, Csabdi határában lévő területet. „Tanya” helyett ugyanis az út menti kis erdőfolt takarásában egy hatalmas, több száz négyzetméteres luxusvillát találtunk, amelyet gondosan nyírt gyep ölel körbe, miközben az épület falain megannyi biztonsági kamera figyel.

A ház körül nyoma sem volt életnek, csöngetésünkre sokáig nem felelt senki. Végül aztán a villához tartózó egyik gazdasági épületből előbb egy megtermett kaukázusi juhászkutya került elő, majd egy idősebb úr, aki érdeklődésünkre csak annyit mondott: „Valahol Budapesten” kell Tiborcz Istvánt keresnünk. Hasonlóan jártunk a közeli tükröspusztai Tiborcz lovardánál, a közelben dolgozók is csak a vállukat vonogatták: egy jó ideje nem látták az ifiurat.

„Nem áll ő már itt meg nálunk” – mondta a faluban egy férfi Tiborczról, mire a mellette álló barátja egyetértőn bólogatott. Mint mesélték, hajdanában még megszokott volt, hogy a községbe beköltöző újgazdagok – ide sorolták Tiborczékat is – leálltak beszélgetni a helyiekkel, így "Istvánka is bejárt" a faluba. Sőt, a helyi legendárium szerint egyszer régen, még 2010 előtt az is előfordult, hogy maga Orbán Viktor is beállt focizni a helyi meccsen, sőt, utána leült bográcsozni a helyiekkel.

Az utóbbi években azonban – mondták többen is – megváltozott az élet Csabdiban. Gyakorlatilag kettős társadalom épült ki: a főleg fővárosból érkező fontosságok – ügyvédek, cégvezetők – sorra felvásárolták a környékbeli földeket, uradalmaknak beillő kúriák, lovardák épültek. „A helyiek is csak hüledeznek, amikor belebotlanak egy-egy újabb több száz milliós villába” – ecsetelte egy falubeli. Az újonnan jöttek azonban már inkább csak áthaladnak a községen, bezárkózva élnek a Tiborczékéhoz hasonlóan luxuskivitelű, biztonsági cégek által védett uradalmaikban.

A községben csak nagyokat mosolyogtak, amikor az Elios-ügyről tettünk fel kérdéseket. Ennél többet azonban még név nélkül sem nagyon "reagáltak" a botrány hírére. Egyvalaki akadt csak, aki kifejtette véleményét, de még ő is csak áttételesen utalt a csalásokra: "Az uniós pályázati források jó részét ellopják, itt a faluban például az út felújítása során a buszfordulót spórolták ki, így a helyi járat csak nagy üggyel-bajjal tud be- és kiállni." Ezzel együtt hozzátette azt is: "De legalább van fejlődés..."

Csabdi és környéke fejlődése amúgy valóban figyelemre méltó. Nemrég például egymilliárdból épült új, kivilágított, Csabdin is keresztülvezető kerékpárút Etyek és Tarján között. Utánajártunk: a LED-lámpákat ezúttal nem az Elios szállította, hanem egy másik kormánykedvenc cég.

Tiborcz-ügyi sorvezető
A miniszterelnök vejéhez köthető szervezett csalássorozat komoly fejtörést okoz a Fidesz és kormány vezetőinek, ezért a hasonló helyzetekben megszokott módon központi válaszmondatokat gyártottak, hogy kisegítsék a nyilvános szereplésekre készülő képviselőket és pártvezetőket. A Magyar Nemzet információi szerint a kommunikációs csapat „gyöngyszemeit” Gulyás Gergely frakcióvezető küldte szét kötelező felhasználásra, hangsúlyozva, hogy különösen az egyéni körzetekben induló jelöltek számítsanak az Elios-üggyel kapcsolatos kérdésekre.
A szétküldött 3 kötelező mondat:
1. Az Elios-jelentés egy kampányjelentés, Brüsszel beavatkozása a magyar választási kampányba.
2. Ezt az ügyet egyszer már megvizsgálták, most csak megismétlik a vádaskodást.
3. Orbán Viktort próbálják támadni az üggyel, de az OLAF által vizsgált időszak nagy részében a Simicska Lajos vezette Közgép volt a tulajdonos.
A Magyar Nemzet ugyanakkor arra is emlékeztet, hogy a valóságban „Tiborcz Istvánnak a cég 2009-es alapítása óta folyamatosan volt valamilyen formában köze az Elioshoz az Unió által vizsgált időszakban”.