Megnémult a belügy

Publikálás dátuma
2018.02.19 06:05
Február 10. a budai Várban. FOTÓ: Markoszov Szergej
Fotó: /
A fideszes kormány energiáit teljesen leköti a civil jogvédők elleni küzdelem, a neonáci csoportokkal szembeni fellépésre már nem marad ereje.

Az úgynevezett „becsület napján” rendezett szélsőjobboldali demonstráción bőrfejű és neonáci szerveződések is megjelentek a budai Várban. A Betyársereg, a 64 vármegyések, a Magyar Önvédelmi Mozgalom vagy a Skins4Skins (S4S) mellett felbukkant például egy társaság, amelynek tagjai „Blood C18 Honour, Hungary” feliratú zászlóval érkeztek.

A C18 a Combat 18 rövidítése. A „combat” csatát jelent, a „18” az ábécé első és nyolcadik betűjét jelöli: „a” és „h”, azaz Adolf Hitler. A Combat 18-at a neonáci – nevét a Hitlerjugend jelmondatából származtató – Vér és Becsület (Blood & Honour) katonai szárnyaként emlegetik. A nemzetközi hálózat helyi csoportjait Angliától Oroszországig többfelé összefüggésbe hozták már gyilkosságokkal és merényletekkel. A Combat 18-at régebben még a magyar szélsőjobboldal is vállalhatatlannak tartotta, tagjait többször felkérték, hogy maradjanak távol rendezvényeiktől.

A mostani becsületnapos szervezők ellenben csak arra figyelmeztették a jelenlévőket, hogy nem szabad nyilatkozniuk az újságíróknak. A helyszínen így nem volt lehetőségünk megkérdezni a C18 Hungary képviselőit, mennyiben pártolják a rasszizmus erőszakos formáit. Az elnevezés, a külsőségek és a szervezet blogja alapján csak abban lehetünk biztosak, hogy neonáci csapatról van szó. Ahogyan korábban a Betyársereg vezetője, Tyirityán Zsolt sem titkolta, hogy nemzetiszocialista (náci) eszméket vall. Újabban „realista jobboldalinak” nevezi magát.

„Vörös mocsok”, „kommunista söpredék”, „a liberális média patkányai” – néhány kifejezés a méltóságteljesnek minősített megemlékezésen elhangzott szónoklatokból. A szervezők ugyanakkor ügyeltek rá, hogy a rendőrségnek ne adjanak okot a közbelépésre. Tételesen tiltott önkényuralmi jelképeket nem lehetett látni, és ezúttal – szemben előző évi beszédével – Tyirityán sem dicsőítette a Waffen SS-t.

A "becsület napjának" több mint húszéves története kacifántosan alakult. A Kossuth tér, a Hősök tere vagy a Normafa is szerepelt már a helyszínek között. Volt rá példa, hogy magánterületen, a sajtónyilvánosság mellőzésével tartották meg a rendezvényt. Előfordult, hogy a bíróság jóváhagyásával a rendőrség betiltotta a demonstrációt, máskor a bíróság visszavonta a rendőrségi tiltó határozatot. Idén is ez történt.

Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa lapunknak korábban azt mondta, hogy – előre vélelmezett cselekményekre hivatkozva – jogszerűen nem lehet betiltani az eseményt. A bíróság ugyanígy gondolta. A „becsület napja” visszatért oda, ahonnan elindult: a budai Várba. A szélsőjobboldal legszéle évek óta a Kapisztrán téren gyülekezik. A szervezők győzelemként ünnepelték, hogy a „legmagasabb szintekről érkezett parancs” ellenére ebben az évben is közterületen demonstrálhattak.

Pedig tavaly ilyenkor, Orbán Viktor kormányfő és Heisler András, a Mazsihisz elnöke találkozója után Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője közölte: a felek megállapodtak abban, hogy „a Belügyminisztérium megtalálja a törvényes megoldást az ilyen események megakadályozására”. Néhány héttel később lapunknak a tárca csak annyit árult el, hogy „megtette vonatkozó javaslatait”.

Eltelt egy év, ismét megkerestük a Belügyminisztériumot. Tájékoztatást kértünk arról, hogy a minisztérium milyen javaslatokat dolgozott ki, ezeket milyen körben tárgyalták. És mi lett a javaslatok sorsa?

Kérdéseinket másfél hete, február 9-én, pénteken – még a „becsület napja” előtt – küldtük el. Hétfőn telefonon hívtuk a tárca kommunikációs főosztályát: azt a felvilágosítást kaptuk, hogy a válasz elkészítése „folyamatban van”, türelmünket kérik. Csütörtökön ismét e-mailben érdeklődtünk, hogy számíthatunk-e válaszra, és ha igen, mikor. A Belügyminisztérium azóta is néma.

A kormány minden eszközt bevet a neki nem tetsző civilekkel szemben. Vegzálja a demokratikusan és átláthatóan működő jogvédő szervezeteket, időt és az adófizetők pénzét nem kímélve hecckampányt folytat ellenük, légből kapott vádakkal, megbélyegzéssel, jogfosztással, ránézésre is súlyosan alkotmánysértő törvényekkel próbálja ellehetetleníteni tevékenységüket, vagy akár a létezésüket.

A fajvédő, nyilas, neonáci szerveződések esetében a hatalom részéről nem érzékelhető hasonló aktivitás. Bár a Magyar Nemzeti Arcvonalat – sokáig a „becsület napját” is ez a hungarista társaság szervezte – felszámolta a rendőrség, a lépés nem válik a hatóságok dicsőségére: az intézkedést egy halálesettel járó elfuserált akció, a bőnyi rendőrgyilkosság előzte meg.

Az ügyészségnek mindenképpen akadna dolga. A TASZ munkatársa arra is felhívta a figyelmet, hogy a párizsi békeszerződések értelmében Magyarországon nem működhetnének neonáci, újnyilas szervezetek.

2018.02.19 06:05

Napsütéses, meleg időnk lesz pénteken, majd megérkezik az igazi ősz

Publikálás dátuma
2018.09.20 16:09

Fotó: Shutterstock/
A csillagászati ősz beköszöntével az időjárás is ősziesre fordul a hétvégétől.
Pénteken még csendes, többnyire napos, száraz és meleg időnk lesz, a változás szombaton kezdődik: ekkortól a jövő hét elejéig több időjárási front is átvonul fölöttünk, összességében mintegy 10 fokkal hűvösebbre és szelesre fordul az idő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. 
Pénteken többnyire derült vagy kissé felhős lesz az ég, mindenhol többórás napsütés várható. Az Alföldön és északkeleten lehet több gomolyfelhő, illetve késő délutántól északnyugat felől megnövekszik a fátyolfelhőzet, ami késő este a Kisalföldön meg is vastagodik. Csapadék nem valószínű, de a déli szél többfelé megélénkül, a Fertő térségében olykor meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 15 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 31 fok között valószínű.
Szombaton mindenhol beborul az ég és egyre több helyen valószínű eső, zápor, majd késő délután észak felől szakadozni kezd a felhőzet. Az északnyugatira, északira forduló szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 14 és 20, másutt többnyire 20 és 26 fok között alakul. A fővárosra és Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, az érintett területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/órát. 
Vasárnap változó felhőzetre számíthatunk többórás napsütéssel. Napközben már nem valószínű csapadék, ám a nyugati, délnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 22 fok között várható.
2018.09.20 16:09
Frissítve: 2018.09.20 16:09

Október 20-án választ társelnököt az LMP

Publikálás dátuma
2018.09.20 15:35

Fotó: Népszava/ Vajda József
Elnökségi tagot is választanak, miután Angyal Károly ismét pártigazgató lesz.
Október 20-án tartja részleges tisztújító kongresszusát az LMP, ahol megválasztja új női társelnökét – mondta el az ellenzéki párt országos elnökségének titkára csütörtökön az MTI-nek. A kongresszus kiírását Szél Bernadett lemondása teszi szükségessé. Kanász-Nagy Máté közölte: megkezdődött a jelölési folyamat a pártban, amely október 10-én zárul. Az LMP egy elnökségi tagot is választ, miután Angyal Károly ismét pártigazgató lesz, ez a pozíció pedig összeférhetetlen az elnökségi tagsággal. A kongresszus az alapszabályt is módosítja némileg, átfogó változtatás azonban várhatóan csak az év végén vagy a jövő év elején lesz, addig csupán a működési anomáliákat kívánják orvosolni – tette hozzá a titkár. A tanácskozáson megvitatják a párt stratégiáját, és döntést hoznak arról, milyen szövetségi politikát kövessenek a jövő évi önkormányzati választáson. Kanász-Nagy Máté nem zárta ki, hogy a kongresszuson szó lesz az etikai bizottság országgyűlési választással kapcsolatban hozott elmarasztaló döntéseiről is, erről azonban még nem hoztak végleges döntést. Szél Bernadett azt követően mondott le társelnöki, valamint frakcióvezetői pozíciójáról, hogy az etikai bizottság három évre eltiltotta minden párttisztségtől, lehetővé téve azonban számára azt, hogy már meglévő társelnöki posztjáról ne kelljen lemondania. A büntetést azután kapta, hogy a választási kampányban maga is tárgyalt visszalépésekről annak ellenére, hogy az LMP kongresszusa korábban az önálló indulásról döntött.
Szerző
2018.09.20 15:35
Frissítve: 2018.09.20 15:35