A kormányfő szerint titokban "Soros-féle embertípus kitenyésztéséről" döntöttek

Publikálás dátuma
2018.02.18 18:00
FOTÓ: Molnár Ádám
Csalódnia kellett annak, aki új lendületre vagy migránsozáson kívül másra is számított Orbán Viktor kormányfő vasárnapi évértékelőjén. A fáradt sorosozás már a Várkert bazárban összegyűlt mintegy 1500 Fidesz-szimpatizánst is alig hozta lázba, az egyórás beszéd vége felé pedig többen beszélgetni kezdtek a mellettük lévővel, a legbátrabbak pedig már a telefonjukat nyomogatták. Pedig nyolc évnyi kormányzás után, a kampány kezdetén a tábornak feltehetően nagy szüksége lenne új gondolatokra is, ám ezzel a kormányfő ezúttal adós maradt. A fő képre kattintva galéria nyílik! FOTÓK: Molnár Ádám.

Orbán Viktor az elmúlt két ciklust értékelve kiemelte, hogy tíz év alatt a vállalt egymillióból 736 ezer új munkahely jött létre, sikeresen és gyorsan átalakította Matolcsy György jegybankelnök a Magyar Nemzeti Bankot, valamint – saját bevallása szerint korábban, mint hitte volna – elérték, hogy a gazdaság jó teljesítményének következtében nyugdíjprémiumot fizethetnek a nyugdíjasoknak. „Soha rosszabb nyolc évet Magyarországnak!” – mondta. Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy „Magyarország ugyan kezd hasonlítani egy dolgos, rendezett, tisztességes országra, de még nem olyan, amilyennek akarjuk, közel sem értünk munkánk végére”.

Orbán Viktor szerint a magyar modellt a munka, a család, a magyar identitás erősítése, valamint a függetlenség támogatása jelenti. Úgy vélte, ez nem csak azért működik, mert a vezetők hisznek benne, hanem azért, mert „magyarok millió” hisznek benne. Állítása szerint arra a legbüszkébb az elmúlt nyolc évből, hogy nem csak elismertté tették a munka-család-haza fogalmakat, hanem ezeket sikeres politikává is változtatták.

Megismételte azt a korábban sokat hangoztatott célt is, miszerint a közműszolgáltatást, a médiát, valamint a bankrendszert magyar kézbe kell helyezni. Szerinte ez mára sikerült, így „a családok nem a multik profitjait fizetik”. Arra is felhívta a figyelmet ugyanakkor, hogy a függetlenség „nem olyan, mint a lekvár, nem áll el a polcon”, időről időre meg kell védeni, azt pedig szerinte nem szabad hagyni, hogy az ország az „internacionalisták kezébe” kerüljön.

Orbán Viktor szerint Magyarország befolyása nagyobb, mint amit az ország mérete indokolna, ez pedig szerinte egyértelműen annak köszönhető, hogy a Fidesz-KDNP kormány szünetelteti az „euró-blablát, a liberális szépelgést, valamint a korrekt semmitmondást”.  „A szájkosarat Brüsszelnek küldtük vissza, a pórázt pedig az IMF-nek” – mondta.

Az ellenzékről szólva úgy fogalmazott, hogy figyeli a többi párt állapotát, de „nem mindig hisz a szemének”. Az MSZP-re utalva például azt mondta, hogy a szocialisták „csődgondnokot” igazoltak „idegenlégiósként”, akinek az lesz a történelmi szerepe, hogy kivezesse a pártot a parlamentből. „A másik baloldali párt – utalt a DK-ra - visszavedlik egy virtigli kommunista párttá, amely börtönnel fenyegeti az embereket és csak annyit tud mondani, hogy az egyházak fogják be a szájukat” – fogalmazott. Azt is megjegyezte, hogy „van olyan párt is, amelynek az a legnagyobb meglátása a világról, hogy lehet más”, azt viszont nem lehet tudni, hogy valójában mit akarnak. A Jobbikról szólva – bár annak nevét nem említve – azt mondta, hogy „a szebb napokat látott nemzeti párt” azzal jött elő, hogy az iszlám jelenti az utolsó reményt. „Ilyenek az ellenzéki pártok, Magyarország ennél többet érdemel” – összegezte.  

Orbán Viktor beszédének ötlettelenségét jól mutatja, hogy a korábban már hangoztatott „homo brüsszelicus” után, a „homo sorosensus” fogalmát próbálta meg elhinteni. „Titokban már évekkel ezelőtt meghirdették a Soros-féle embertípus kitenyésztésének programját. Ahogy ők szerényen mondják, homo sorosensus, ami magyarul annyit tesz, hogy Soros-féle embertípus, s rájöttem, hogy onnan nézve bennszülöttek, akiknek van saját hazájuk, saját kultúrájuk, saját vallásuk, amihez ráadásul foggal-körömmel ragaszkodunk, nos, mi a Soros-félék szempontjából reménytelen és átformálhatatlan egyedek vagyunk” – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök elmondta a szokásos menekültellenes paneleket is, így például riogatott 60 millió afrikai bevándorlóval, a határkerítés lebontására készülő ellenzékkel, de megosztotta apokaliptikus vízióit is az eliszlamizálódott hanyatló nyugatról.

Az idei évértékelőn új gondolat tehát nem hangzott el, pedig a kormánypárti "keménymag" lelketlen tapsolása azt mutatja, kifulladóban van a menekültkérdés témája. 

"Hazugságbeszéd volt"
Hazugságbeszédként jellemezte a kormányfő évértékelőjét az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje vasárnap Budapesten. Karácsony Gergely sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "soha még ilyen nyolc évet Magyarországnak". A Párbeszéd társelnöke szerint a Fidesznek nem Magyarország, hanem a magyar emberek pénze az első.
Ha valóban Magyarország sorsa lenne fontos a kormánynak, akkor Orbán Viktor számba vette volna, hogy az elmúlt nyolc évben hova jutott az ország gazdasága, oktatása és egészségügye - közölte, rámutatva, hogy siralmas adatok jellemzik ezeket a területeket.
Karácsony Gergely ismét felszólította Orbán Viktort, hogy ne bújjon el a vita elől.
Molnár Gyula, az MSZP elnöke azt mondta: "ez egy közepes méretű szocialista nagyvállalat igazgatójának a termelési beszéde volt néhány hamis, álságos illúzióval megspékelve".
LMP: a beszéd egy másik Magyarországról szólt
Orbán Viktor évértékelője egy másik Magyarországról szólt - reagált a Lehet Más a Politika (LMP) miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett hozzátette: a beszéd egy olyan Magyarországról szólt, ahol a legfontosabb kérdés, vajon megmarad-e egy olyan kerítés, amit senki sem akar lebontani, és ahol a kormány "megmentette a devizahiteleseket". Mindezt úgy mondja a miniszterelnök, hogy ma is több tízezer család retteg a kilakoltatástól - fűzte hozzá.
Orván Viktor szerint aki ma többet dolgozik, az többet is keres, ezzel szemben a valóságban a magyar emberek egyre többet dolgoznak és egyre kevesebbet keresnek - mondta az ellenzéki politikus. Úgy fogalmazott: Magyarországon a valóság harcol a propagandával, Orbán Viktor a problémákat nem megoldani, hanem letagadni akarja.
Liberálisok: Magyarország az unió sereghajtójává vált
Orbán Viktor állításával szemben Magyarország a megerősödés helyett az unió sereghajtójává vált az elmúlt nyolc évben - reagált a Magyar Liberális Párt vasárnap.
Közleményükben kiemelték: a keleti nyitás kudarcba fulladt, "régiós versenytársaink a gazdasági növekedés tekintetében is messze jobban teljesítenek nálunk". "Egyetlen mutatóban vesszük fel a világgal a versenyt, a Fidesz gátlástalan politikájának köszönhetően brutális mértéket öltött a korrupció" - tették hozzá.

Jobbik: Orbán a saját nyolc évét értékelte, nem az országét
A párt közleményében úgy fogalmaz: a miniszterelnök szerint az elmúlt nyolc év sikeres volt. "A saját nyolc évére gondolhatott, hiszen strómanjai soha nem látott vagyonokkal lettek gazdagabbak. Magyarország pedig 20 ezer gazdag és 2300 szegény migránssal. Előbbieket pénzért, utóbbiakat titokban engedte be Orbán Viktor".
A Jobbik szerint mindez veszélyes, ahogy az is, "hogy a magyar kormányfő maffiózókat megszégyenítő módon fosztja ki az országot", amelynek eredményeként a párt szerint már minden harmadik magyar kénytelen súlyos nélkülözésben élni, lepusztított kórházak, agyonadóztatott vállalkozások, elszegényedő nyugdíjasok, cserbenhagyott devizások között. 

DK-Szolidaritás: Orbán már csak a veje által ellopott milliárdokról beszéljen

A párt közleményét az MTI visszadobta, szerepelt benne ugyanis Tiborcz István, a kormányfő vejének a neve. - Orbán Viktor miniszterelnökként most tartott utoljára évértékelő beszédet. Sajnáljuk, hogy ismételten kedvenc összeesküvés-elméleteivel fárasztotta magát, bőven elég lett volna, ha megmondja: mikor adja vissza a veje az ellopott milliárdokat, és hogy mikor kerül börtönbe a bűntársaival együtt - írta közleményében a DK. 

A Demokratikus Koalíció-Szolidaritás szövetség szerint ami késik, nem múlik: ezekre kell majd válaszolnia április 8. után is, immáron a bíróságon.

A rossz útra hivatkozva nem viszik el a szemetet egy baranyai faluból

Publikálás dátuma
2019.04.23 21:24
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Túl keskeny az út, a fák is rálógnak – ezzel magyarázta a hulladékszállító cég, hogy miért kerülik el Mattyot. A buszok ugyanitt simán közlekednek.
A Baranya megyei Matty-Keselyősfapusztai részén élők maradtak hulladékszállítás nélkül. Ők azt mondják, hogy már régóta próbálják a helyzetet rendezni, de eddig nem sikerült. Ráadásul az érintettek sem akartak nagyon megszólalni, egyiküket Pécsen sikerült elérnie az ATV Híradójának. „Több mint egy éve harcolunk, hogy a szemetet tőlünk is elszállítsa a Dél-Kom, de az útra való tekintettel, mivel ugye, hogy nem megfelelő, így közölték, hogy oda nem jönnek le” – panaszkodott Híradónknak a faluban élő Banó Irén.
Matty polgármestere sem kívánt az esettel kapcsolatban nyilatkozni. Intézkedés mindössze annyi történt, hogy az érintett lakók kaptak egy kukát - ez jutott a teljes falura.
„Kihelyeztek Matty községbe egy szemétlerakót, hogy mindenki vigye oda a saját szemetét. Hát, sajnos nem mindenkinek van autója, meg, ha van is, ezt mi nem tudjuk teljesíteni”
– folytatta a helyi nő.A szolgáltatás leállításával kapcsolatban az ATV Híradója kereste a hulladékszállító céget is. Írásban azt a választ kapták, hogy tavaly június óta nem számláznak a keselyősfapusztai lakóknak, mivel az önkormányzattal kötött szerződésben levő feltételeknek az út nem felel meg.  A szolgáltató szerint az út túl keskeny, és a fák is belógnak, így nem tudják a balesetmentes közlekedést biztosítani. A helyiek szerint eközben a buszok használják ezt az utat és gond nélkül közlekednek erre a településrészre is.

„Nem lehet Facebook-oldal nélkül politizálni” – Csak elvétve volt vita az EP-jelöltek pódiumbeszélgetésén

Publikálás dátuma
2019.04.23 20:06

Fotó: Népszava/ Draskovics Ádám
Fideszes aspiráns egyáltalán nem tűnt fel a hazai EP-jelöltek első, nyilvános pódium-beszélgetésén.
Ne Orbán Viktorról szóljon az esemény, amennyire lehet, ezt a nevet minél kevesebbszer használják – így vezette fel Pogátsa Zoltán az Új Egyenlőség főszerkesztője azt a pódium-beszélgetést, amelyen az európai parlamenti választáson induló pártok prominensei cseréltek eszmét. A kedd esti eseményen Cseh Katalin a Momentum, Dobrev Klára a DK, Vágó Gábor az LMP listavezetője, valamint Jávor Benedek az MSZP-Párbeszéd és Lukács László a Jobbik uniós jelöltje vett részt. – Nem lehet Facebook-oldal nélkül politizálni – jelentette ki Cseh Katalin. A Momentum aspiránsa legfontosabb kihívásának azt tartja, hogy visszaállítsa a politika becsületét. Nem szabad ugyanis hagyni – folytatta Cseh Katalin –, hogy a populisták primitív üzenetekkel hergeljék a kiábrándult embereket. Cseh szerint ha a választók nem tudják, hogy egy politikus mit csinál, akkor nem is hisznek neki. – Generációváltás kell, hiszen csak így tudjuk elérni, hogy Magyarország ne szakadjon le Európa testéről – szögezte le a Momentum listavezetője. Dobrev Klára is úgy vélte, az uszítás ellen a legjobb módszer, hogy eljussanak mindenhova. – A magyar embereknek meg kell értenie, hogy az EU nem külpolitika – fogalmazott. Dobrev egyébként az Európai Egyesült Államok létrehozása mellett, a multiadóról beszélt. – Ma Európában a legnagyobb és leggazdagabb cégek képesek kikerülni az adófizetést. Az államok ugyanis egyenként tárgyalnak velük. Ha 28 tagállam és 500 millió fogyasztó áll velük szemben, akkor hatékonyabban tudunk fellépni az adóelkerülés ellen – mondta. Az MSZP-Párbeszéd listájának negyedik helyezettje, Jávor Benedek volt a beszélgetés résztvevői közül az egyetlen, akinek van már EP-képviselői tapasztalata. Jávor sokszor érezte az elmúlt öt évben, hogy szélmalom harcot folytat Magyarország európai megítélésével kapcsolatban. – Most azonban már úgy érzem, rájöttek, hogy mi folyik hazánkban – fogalmazott a politikus, hozzátéve: már nem a rávilágítás lesz a legfontosabb feladata, hanem hatékony tetteket kicsikarni az európai intézményekből. – Az új EP-parlament ideális összetétele az lenne, ha csak szerzetesek ülnének Brüsszelben – fogalmazta meg vágyait a jobbikos Lukács László. A politikus szerint ugyanis nekik van csak idejük mindennel foglalkozni, a képviselőknek nem. Lukács mindenesetre hangsúlyozta, hogy a Jobbik a bérunió témáját és a biztonságos Európát akarja sikerre vinni, illetve elérni. Vágó Gábor nem adhat mást, mint a lényege. – Nem csupán hangoztatom, hogy a klímaváltozás ellen küzdeni kell, konkrét lépéseket is teszek majd az Európai Zöldekkel – ígérte az LMP listavezetője. Vágó meglátása szerint ugyanis a zöldek képesek lesznek majd királycsinálóként, meghatározó szerepben tetszelegni az új Európai Parlamentben. A politikus örülne annak, hogy ha a magyar emberek meglátnak egy poloskát, akkor a klímaváltózás jusson az eszükbe. Vágó egyébként fontosnak tartotta megjegyezni, hogy már akkor is rosszul van, ha Kecskeméttől kell távol lennie két hetet. Vita a jelöltek között egyébként csak elvétve bontakozott ki. Az egyik ilyen alkalom az volt, amikor Dobrev Klára az Európai Egyesült Államok ideájáról beszélt. Vágó Gábor szerint örvendetes, hogy a DK most már megadóztatná a multinacionális cégeket, de – Vágó szerint – a 2010 előtti kormányzásukra nem ez volt jellemző. Jávor Benedek pedig úgy látta, szükség van együttműködésre a tagállamok között, de „más” Európa is kell és orvosolni kell azokat a problémákat, amelyeket eddig a kontinensnek nem sikerült. Derültséget váltott ki a közönség soraiból az, amikor a jobbikos Lukács László arról beszélt, hogy az EU az összes hibájával együtt szimpatikus lenne neki egy társkereső alkalmazáson.
Frissítve: 2019.04.24 00:04