A drágább villamos a nyerő

Publikálás dátuma
2018.02.20 18:26
Forrás: BKK

Közbeszerzési pályázat nélkül szerezhet be villamosokat Budapest, mivel a 2013-as pályázat szinte automatizálta (lényegében egy szándéknyilatkozathoz kötötte) az új „elektromos viszonylatok vásárlását. Akkor a CAF nyerte a villamosvásárlási tendert, és 27 milliárd forintért prezentált 25 rövidebb és 12 szerelvényt, illetve a baszk céggel kötött szerződésbe bekerült egy klauzula, miszerint 5 éven belül összesen 87 villamost hívhat le a magyar főváros, ha akar.

És most akar,

2019-ben mintegy 26 darabot tenne sínre (17,6 milliárd forintért). Legalábbis erről szól a baszk cégnek nemrég küldött és visszaigazolt levél. Kormányzati forrásinak szerint egyébként előfordulhat, hogy – mivel az öt évbe bele kell férni – még az idén újabb kontingenst hívhat le a főváros.

Debreceni CAF villamos - Forrás: Youtube

Debreceni CAF villamos - Forrás: Youtube

Csakhogy úgy tűnik: ez egy pazarló megoldás. A 2013-as pályázaton a CAF annak ellenére lett befutó, hogy az öt pályázó közül a harmadik legmagasabb árat szabta. Amit a CAF mintegy 90,5 millió euróért vállalt, azt például a Škoda körülbelül 78,3 millió euróért vállalta volna. (A német Siemens 115,5 millió, illetve a svájci Stadler 117,7 millió eurós ajánlata szóba sem jöhetett, a lengyel PESA pedig – formai hiba miatt – még pályázatbontáskor elhasalt.) Egyszóval a CAF és a Škoda vállalása között (jelen áron számolva) majdnem 3,8 milliárd forint volt a különbség.

A Škoda meg is támadta az eljárást, és a Közbeszerzési Döntőbizottság pedig igazat adva neki, új eljárásra kötelezte a pályázatot bonyolító, a szervezet szerint jogsértően viselkedő BKK-t. Megjegyzendő, a BKK azzal érvelt, hogy a Döntőbizottság semmiben nem adott igazat a Škodának, csupán újabb vizsgálatokat kért – és a Vitézy Dávid vezette közlekedési holding másodjára is úgy találta nem nyerheti a Škoda a pályázatot. A hivatalos indoklás szerint két probléma volt a cseh céggel. Az egyik, hogy offshore-hátterű cég a Škoda – egyrészt ez az uniós normák szerint nem probléma, másrészt ez korábban a budapesti közlekedési társaságot nem zavarta, amikor a cseh vállalkozástól trolibuszokat rendelt.

Forrás: BKK

Forrás: BKK

A másik kifogás az volt, hogy a BKK nem látta biztosítottnak, hogy a Škoda kellő mennyiségű gyártókapacitással rendelkezik. Pedig ennek bizonyítására elég lett volna Miskolcra menni, ahova menetrendszerűen érkeztek a 2009-ben megrendelt szerelvények, szám szerint 31. (Egyébként Prágában sok tucat Škoda-villamos jár és Szófia is nemrég rendelt 13 szerelvényt.)

Egyszóval, ha a főváros automatikusan él lehívási jogával, akkor most – az előző pályázat arányaival kalkulálva – mintegy 2,5 milliárd forinttal költ többet, mintha tisztességesen megversenyeztetné a szállítókat.

Frissítve: 2018.02.20 23:02

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző