Drágul a gázolaj

Publikálás dátuma
2018.02.21 16:12

Fotó: /
Emeli bruttó 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt., a 95-ös benzin ára nem változik - értesült piaci forrásokból szerdán az MTI.

Az emeléssel a gázolaj átlagára 359 forintra nő, a benziné 351 forint marad. Az üzemanyagok ára legutóbb szerdán változott, amikor benzin és a gázolaj ára egyaránt 2-2 forinttal lett kevesebb. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak az egyes töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Szerző
2018.02.21 16:12

Rezsialapot javasol az MSZP

Publikálás dátuma
2018.09.21 19:24
Illusztráció. Fotó: Németh András Péter
Fotó: /
Az ellenzéki párt célja a fűtött otthonok megteremtése, a kihűlés által okozott halálesetek megelőzése és a közpénzek ésszerű felhasználása.
Ismét benyújtotta az „Összefogás a Fűtött Otthonokért Alapra” vonatkozó javaslatát az MSZP. Eszerint negyedévente 20-50 ezer – különösen méltányos esetben 100 ezer – forintos fűtési, visszakapcsolási, illetve előrefizetősmérő-felszerelési támogatást nyújtanának minden védendő fogyasztónak, illetve ahol a család egy főre eső havi jövedelme nem haladja meg a nettó minimálbért. Az alap évi több tízmilliárdra becsült forrását az állami többségű energiacégek nyereségének feléből teremtenék elő. Az ellenzéki párt célja a fűtött otthonok megteremtése, a kihűlés által okozott halálesetek megelőzése és a közpénzek ésszerű felhasználása. Az elmúlt tél során 180-an haltak meg kihűlésben Magyarországon; közülük 125-en lakásban, fedett helyen - figyelmeztetnek. Meggyőződésük szerint a polgárok kevesebbet nyertek a rezsicsökkentésen, mint annyit veszítettek az Orbán-kabinet egyéb intézkedésein. Elfogadhatatlannak tartják, hogy több százezer családnak még mindig megoldhatatlan probléma a fűtésicsekk-befizetés. A KSH korábbi adatai szerint alacsony jövedelme miatt az összes háztartás csaknem hatoda, 598 ezer család, 1,4 millió ember nem képes megfelelően kifűteni lakását. Az MSZP az elmúlt öt év során számos alkalommal nyújtott be hasonló tartalmú módosítást az országgyűlésnek, amit a Fidesz-KDNP-többség rendre lesöpört az asztalról. A mostani törvényjavaslat része az ellenzéki párt demokrácia helyreállítása érdekében benyújtott – minden bizonnyal hasonló sorsra váró – 19 törvényjavaslatának.
Szerző
2018.09.21 19:24

Káralap létrehozását kérik a gyógyszergyártóktól a fogyasztóvédők

Publikálás dátuma
2018.09.21 19:21

Fotó: AFP/ Science Photo Library/WLADIMIR BULGAR
A Calcium-Sandoz tabletták kivonása után a fogyasztóbarát magatartás és fellépés szükségességét hangsúlyozták.
A gyógyszergyártók által fenntartott káralap létrehozását tartja szükségesnek a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ), hogy ennek terhére a vásárlók visszaválthassák a forgalomból kivont gyógyszereket. Pénteki közleményében a szövetség arra is felszólítja a gyártókat, hogy amennyiben már van ilyen káralap, értesítsék erről a közvéleményt.
„A közelmúlt gyógyszerbotrányai aláásták a fogyasztóknak a gyógyszerekbe vetett bizalmát, amelynek helyreállításán dolgozni kell a felelős vállalati szereplőknek! A fogyasztóvédelmi törvény értelmében a fogyasztók alapvető joga, hogy csak és kizárólag biztonságos árukhoz juthassanak hozzá a piacon”
– fogalmaztak.
A FEOSZ a Calcium-Sandoz tabletták kivonása kapcsán a fogyasztóbarát magatartás és fellépés szükségességére, a fogyasztók önként történő kártalanítására hívja fel a gyógyszerszektor figyelmét. Követelik, hogy a héten határérték feletti szennyezés miatt a forgalomból kivont tabletták árát a gyógyszertárak feltétel nélkül adják vissza a vásárlóknak. Saját tapasztalataik szerint a kereskedők erre nem mindig hajlandók.
„A Szövetség több gyógyszertárat tesztelt. Volt, ahol azt mondták, hogy a korábban vásárolt Sandoz-tablettát blokk ellenében visszaváltják, az újat nem, egy másik helyen mindösszesen annyiról tájékoztattak, a forgalomból kivont tablettát ne szedjük tovább, ki lehet dobni, de pénzt még blokk ellenében sem adnak vissza. Egy harmadik gyógyszertár pedig csak annyit közölt, hogy nem kaptak külön utasítást a visszaváltásra, és még csak blokk ellenében sem lehet visszaváltani a terméket”
– olvasható a közleményben.
A FEOSZ a fogyasztóbarát magatartás és fellépés szükségességére, a fogyasztók önként történő kártalanítására hívta fel a gyógyszer-szektor figyelmét.
2018.09.21 19:21