Előfizetés

Túlzsúfolt börtönök – 640 millió ment el kártérítésre

Publikálás dátuma
2018.02.22. 17:00
Túlzsúfoltak a börtönök. Illusztráció: Tóth Gergő

650 ügyben fizetett kártérítést az állam, közel 640 millió forintban, mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára – számolt be a hvg.hu. Völner parlamenti írásbeli kérdésre válaszolt, melyet Harangozó Tamás MSZP-s képviselő tett fel.

2015-ben arról beszélt a kormány, hogy 2019-ig 6 ezres férőhelybővítést terveznek kilenc új börtön építésével, valamint a meglévők bővítésével. A cél az volt, hogy csökkentség a zsúfoltságot. Ugyanakkor 2016 őszén csupán négy új börtön építésére írtak ki közbeszerzési eljárást, és ezeknél is – az ózdi, a kemecsei, a csengeri és a hevesi börtönöknél – már a megismételt közbeszerzés az, amit megint csak eredménytelennek nyilvánítottak. Az indoklás, hogy a pályázók túl magas áron vállalták volna a munkát.

Sokba kerül az állampolgároknak az előállt helyzet: mint Völner fogalmazott, „2017. évben az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt összesen 650 ügyben történt kifizetés, a megítélt kártalanítás összege összesen 639.055.569 forint volt”.

AI: Mélyponton az emberi jogok

Publikálás dátuma
2018.02.22. 14:33
MTI Fotó: Kovács Attila

Két nap alatt két nemzetközi szervezet is lesújtó képet közölt hazánkról: szerdán a Transparency International jelentése rántotta le a leplet az egyre mélyülő magyarországi korrupcióról, csütörtökön pedig az Amnesty International (AI) közölte: a 2017-es év újabb mélypont volt Magyarországon az emberi jogok szempontjából.

A nemzetközi emberi jogi szervezet szerint a különböző kormányok és politikusok gyűlöletre és félelemre építő politikája ugyan a világ minden táján érezteti hatását, Közép-Ázsiában különösen, de az utóbbi években Európában is egyre gyakoribb az emberi jogokkal szembeni ellenséges közbeszéd. Noha idén ünnepli 70. évfordulóját az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, az abban foglaltakat a világ számos részén nem tekintik maguktól értetődőnek.

2017-ben az egész világon jellemző trend volt a vezetők és politikusok azon gyakorlata, hogy identitásuk alapján komplett csoportokat kiáltottak ki bűnbakoknak, a gyűlöletkeltés politikája pedig lassan általánosan elfogadottá válik. Ez gyakran vezet a jogvédők, a politikai ellenzék, a társadalmi mozgalmak, a korrupcióellenes aktivisták és a nők elnyomásához. Az Amnesty is érintett: a szervezet 60 éves fennállása során először 2017-ben fordult elő, hogy egyik szekciójának elnöke fogollyá váljon: Taner Kilicet, az AI török elnökét tavaly júliusban börtönözték be tíz másik jogvédővel együtt.

Magyarországon ugyan még nem került sor hasonlóra, ám a magyar kormány így sem lehet büszke az emberi jogokkal kapcsolatos teljesítményére. A civilekkel, jogvédőkkel szembeni ellenséges nyelvezet nálunk is egyre terjed, sőt Európában először nálunk öltött jogszabályi formát a külföldi támogatást kapó civil szervezeteket megbélyegző törvény elfogadásával. Folytatódtak a menekültek és a migránsok elleni jogsértések is: a hatóságok többek között tavaly március óta tartják fogva határozatlan időre a tranzitzónákban menedékkérelmet benyújtókat, köztük gyerekeket is. A lex CEU-ként elhíresült törvény elfogadásával pedig a magyar kormány csapást mért a tudományos élet szabadságára is.

- Magyarország számos ponton szembement uniós és nemzetközi kötelezettségeivel, az Európai Parlament is kimondta: Magyarországon sérülnek az európai értékek. Ám a felelősség nem a magyar embereket, hanem a magyar kormányt terheli - mondta Iván Júlia. Az AI Magyarország igazgatója szerint a "STOP Soros" törvénycsomaggal a kormány "teljes pályás letámadást" indított a civil szervezetek ellen, amivel a létezésüket fenyegeti; ha sikerül elhallgattatni a kritikus hangokat, annak az egész ország látja kárát.

Németh Szilárd aggódik: még a végén emberi jogokról hallanak a diákok
Facebook-bejegyzésben kelt ki Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke az Amnesty International ellen. Sérelmezte, hogy a jogvédő szervezet a budapesti Fazekas gimnáziumban tart előadást arról, hogy mit jelent a gyűlöletbűncselekmény. "Mit keres a Soros által kitartott, migránspárti Amnesty International egy állami középiskolában, a Fazekasban? Ki adott erre engedélyt, lehetőséget?" - háborgott a rezsibiztos.
Iván Júlia, az AI Magyarország igazgatója ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: semmi problémát nem lát abban, hogy a gimnazisták emberi jogokról halljanak előadást. Az iskolákba pedig az intézményvezetés meghívására mennek.

Hófúvás nehezíti a közlekedést

Publikálás dátuma
2018.02.22. 11:10

Már csak Vas megyében nehezíti hófúvás a közlekedést - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-vel.

A 35 érintett útszakaszon 92 munkagéppel végzik a szükséges hóeltakarítási munkálatokat. A közleményben kiemeltek néhány érintett főutat: a 86-os Nemesbőd és Pósfa, a 89-es Sé és Bucsu, a 87-es Csempeszkopács és Szombathely közötti szakaszán, valamint a 834-es főúton Tokorcsnál a 30-31-es kilométerszelvények között számíthatnak lassabb haladásra a közlekedők. 

"Magashegységi hóviszonyok" Kékestetőn

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön Facebook-oldalán azt írta: a Mátrában és a Bükkben szinte "magashegységi hóviszonyok uralkodnak". Előbbi térségben (különösen a nyugati, délnyugati megyékben) a következő 24 órában még vastagodhat a hótakaró, másutt ugyanakkor olvadni fog, és számottevő csapadék már nem hull. a hegyekben, különösen nyugaton, délnyugaton még vastagodhat a hótakaró, másutt már olvadni fog. A szolgálat csütörtöki adatai szerint Bükkszentkereszten és Miskolc Lillafüred-Jávorkúton 59 centiméteres, Sopron Brennbergbányán 42, Mátraszentimrén 40, Hárskúton 35 centiméteres hó van, de a többi magasabban fekvő településen is 10-20 centiméter körüli a hóréteg vastagsága. Az alacsonyabban fekvő települések közül csütörtökön a legnagyobb hóvastagságot - 24 centimétert - Mázán mérték, de Sopron Kuruc-dombon, Bakonyszentkirályon és Veszprémben is 23, Fertőszentmiklóson pedig 22 centiméteres a hóvastagság.

A hétvégén egyre több napsütés várható, ugyanakkor nagyon hideg levegő érkezik fagyos északkeleti széllel, amely a Nyugat-Dunántúlon hófúvást okozhat - tették hozzá.

Az utakról a havat a visszahordás veszélye nélkül csak a viharos széllökések befejeztével tudja eltakarítani a közútkezelő. A társaság szükség esetén a szerződéses alvállalkozóit is az utakra rendeli, hogy a hófúvásos szakaszokon folyamatosan be tudjanak avatkozni - közölték. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a fentiek miatt arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek és csak megfelelő téli gumikkal induljanak útnak. Az Útinform oldalán kora reggeltől késő estig háromóránként tesznek közzé országos összesítést az aktuális útviszonyokról.

Feloldották kamionstopot Letenyénél

Kora délután feloldották a korlátozást, így ismét használhatják a kamionok a letenyei magyar-horvát határátkelőt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a police.hu.

A horvát hatóságok a téli időjárás miatt csütörtök reggel tiltották meg Letenyénél a 7,5 tonnánál nagyobb összsúlyú teherjárművek belépését Horvátországba. A tilalmat kora délután visszavonták, így a kamionforgalom ismét zavartalanul haladhat át Letenyénél.