Előfizetés

Tiltott pártfinanszírozás lehet az olcsó plakát is

Publikálás dátuma
2018.02.24. 06:03
Fotó: Vajda József
Hiába kezelnék teljesen külön a kampányidőszakot, a plakáttörvény ilyenkor is érvényes. Márpedig annak alapján nem lehet olcsóbban értékesíteni a felületeket.

Tiltott pártfinanszírozásnak minősülhet, ha a pártok az eredeti 200 ezer forintos ár helyett mindössze 10 ezer forintért hirdetnek a lámpaoszlopokon – állítja Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója. Az óriási kedvezményt a kormányközeliként elkönyvelt Garancsi István érdekeltségébe tartozó ESMA Zrt. hirdette meg, a 24.hu cikke szerint ugyanis a vállalat 95 százalékos engedményt adott, így az ajánlatot elfogadó pártoknak plakátonként csak 10 ezer forintot kell fizetniük a kampány teljes időtartama alatt.

Az ajánlat természetesen igen sikeres volt, így egy nap alatt el is fogytak a rendelkezésre álló helyek. Az ESMA Zrt. tájékoztatása szerint négy párt vitte el az összes felületet. A Fidesz és a KDNP plakátjai már több helyen is megjelentek Budapesten, de azt nem tudni pontosan, hogy hány helyet foglaltak le. Az MSZP 3300 „elefántfülön” hirdet majd, az LMP kétezer helyen, a Demokratikus Koalíció, valamint az Együtt viszont nem állapodott meg a céggel.

A Jobbik tavaly ősszel összesen 663 millió forintos büntetést kapott, mert az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint tiltott pártfinanszírozás valósult meg azzal, hogy a listaárnál kevesebbért hirdettek Simicska Lajos plakátcégeinél. A mostani, látszólag hasonló eset viszont - noha jogilag erre nem volna lehetőség – mégis egészen más elbírálás alá eshet.

A jogi zűrzavart az okozza, hogy a tavaly nyáron elfogadott plakáttörvény – amelyet sima feles törvénybe bújtatva fogadtak el – tiltott pártfinanszírozásnak tekinti az olyan hirdetési szerződéseket, amelyek során a pártok az előző évi listaárnál kevesebbért kapnak plakáthelyet. Az Állami Számvevőszék ugyanakkor a kampány kezdete előtt egy nappal kiadott egy tájékoztatót, amelyben azt írta, hogy „a választási kampányidőszakot önálló, az általánostól eltérő piaci helyzetnek” tekintik.

A pártok értelmezése szerint ez azt jelenti, hogy az ÁSZ nem tekinti majd tiltott pártfinanszírozásnak azokat a kedvezményes ajánlatokat, amelyeket az összes párt megkap. Ha viszont valamelyik párt a többiekhez képest kedvezőbb áron hirdethet, akkor az már tiltott pártfinanszírozásnak minősül – magyarázta egyik forrásunk.

Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék sajtófőnöke lapunknak azt mondta, hogy a konkrét ügyben nem tud jogértelmezést adni, mert a szükséges dokumentumokat, elszámolásokat majd csak utólag kapják meg a pártoktól. Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy a kampány idején nem érvényes a plakáttörvény, ekkor ugyanis a választási eljárás előírásait kell alkalmazni.

Ligeti Miklós szerint viszont ilyen kitétel nincs a törvényekben, így - a 24.hu-n megjelent hír alapján – ugyanúgy tiltott pártfinanszírozás valósul meg, mint a Jobbik brutális büntetését előidéző esetben. Az ÁSZ-nak ennek megfelelően ezt is ki kellene vizsgálnia – tette hozzá. Hasonlóan látja a helyzetet Berkecz Balázs, az Együtt baranyai képviselőjelöltje is, aki szerint ha ez az ajánlat a cég számára ráfizetéses, akkor felvetődik a tiltott pártfinanszírozás gyanúja. A politikus jelezte, hogy az ügyben úgynevezett kockázatjelzést tesz az Állami Számvevőszéknél.

"A megjelent sajtóhírek alapján tiltott pártfinanszírozás gyanúja merül fel, és reméljük, hogy az ÁSZ ezt is olyan vehemenciával vizsgálja ki, mint ahogyan a Jobbikot vizsgálta" - mondta lapunknak Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója.