Szlovákiai táblavita fehéren feketén

Publikálás dátuma
2018.02.26 06:31
Érsek Árpád miniszter Somorja magyar nyelvű táblájával Forrás: Szlovák Közlekedési Minisztérium Honlapja
Fotó: /
A Magyar Közösség Pártja (MKP) kevesli, kormánykoalíciós partnerei pedig sokallják a Bugár Béla vezette Híd által a vizuális kétnyelvűség terén elért eredményeket Szlovákiában.

Kék alapon fehér helyett ezentúl fehér alapon fekete betűkkel tüntetik fel a magyarok és más nemzetiségek által lakott városok és falvak megnevezését a helységnévtáblákon. Az egyenjogúsítás jegyében az új táblák azonos színűek és a szlovák feliratúval egyforma méretűek lesznek.

„A magyaroknak is ugyanakkora lesz, mint a szlovákoknak” – kommentálta egy szlovákiai magyar hírlapíró a közlekedési tárcát is vezető Híd által elért eredményt, melynek negatív megítélésében jelenleg egymással verseng a parlamenten kívüli, ám a Fidesz által kizárólagos szlovákiai magyar partnernek tartott MKP, valamint a Híd két koalíciós partnere.

„Egyes politikusok hisztérikus reakciója arról tanúsodik, hogy nincsenek tisztában a kisebbségi jogokkal és fölöslegesen feszültséget keltenek“ – véleményezte lapunk kérésére Debnár Klára, a Híd szóvivője a Robert Fico miniszterelnök vezette Smer és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) alelnökének felháborodott reakcióját. A két politikusnál az ütötte ki a biztosítékot, hogy Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter a múlt héten a Pozsonyhoz közeli Somorján bemutatta a város új magyar nyelvű helységnévtábláját, saját kezébe véve még 2016-ban hozott miniszteri rendeletének gyakorlati megvalósítását.

Juraj Blanár (Smer) szerint a helységnévtáblák nagyobbra cserélése „megzavarja a jó kapcsolatokat” a magyarok és a szlovákok között. Anton Hrnko, az SNS második embere szerint pedig hasznosabb lenne, ha az új helységnévtáblák helyett felújítanának akár csak egy kilométernyi csallóközi útszakaszt.

„A kenyér ettől tényleg nem lett olcsóbb, de ahogy mondani szokták, nem csak kenyéren él az ember” – fogalmazott Ravasz Ábel, a Híd alelnöke, aki szerint Szlovákiában olyan változást sikerült elérniük, „amitől sokunknak lett egy kicsit jobb kedve, sokunk egy kicsivel büszkébb arra, hogy ebben az országban él.”

„Ha Magyarországon Tótkomlós és Slovensky Komlós megnevezése lehet azonos méretű, akkor Dunaszerdahely és Dunajská Streda is nyugodtan legyen” – nyilatkozta lapunknak a párt nemzetpolitikai kabinetjének vezetője.

A Híd kisebbségi jogokért felelős kormánybiztosa sem érti, miért háborogtak koalíciós partneriek. „A törvény eddig is biztosította a lehetőséget, hogy ugyanolyan méretben szerepeljenek a magyar táblák, mint a szlovákok, így az Érsek Árpád által bemutatott táblák sem mentek túl sem a törvényeken, sem a kormányprogram célkitűzésein" – mondta lapunknak Bukovszky László.

A városok és falvak kétnyelvű megjelölése egyébként akkor használatos Szlovákiában, ha a nemzeti kisebbség aránya az adott településen eléri a 20 százalékot. Ahhoz azonban egy tavalyi miniszteri rendeletre volt szükség, hogy a közutakhoz hasonlóan a vasútállomásokon is megjelenhessenek a magyar feliratok. A Híd az előző Fico-kormány idején többször is indítványozta a vasúti kétnyelvűség bevezetését is, de a parlamenti többség mindig elkaszálta azt. Végül az első, a szlovák feliratokkal azonos betűméretben és színben kivitelezett magyar nyelvű vasúti helységnévtáblákat tavaly áprilisban leplezték le Dunaszerdahely és Révkomárom vasútállomásain, szeptemberig pedig további 52 magyarok lakta település állomását kétnyelvűsítették.

A Magyar Közösség pártját nem hatották meg a Híd eredményei. Fiala Ilona, az MKP sajtótitkára „lehangolónak” tartja, hogy a Híd egyáltalán eredményként kommunikálhatja, „ha a törvényben deklarált jogok érvényesíthetőségének akár csak szimbolikus mértékű javítására tesznek kísérletet”.

„A kétnyelvű vasúti táblák ügyének jelenlegi megoldása egy korábban elhibázott törvénymódosítás felemás és jogilag gyenge lábakon álló megoldási kísérlete, míg az egyforma nagyságú helységnévtáblák már egy 1994-től megoldott probléma „szépítése” – írta lapunknak adott válaszában a szóvivő, aki szerint a szlovákiai magyarok kisebbségi nyelvhasználati jogai gyakorlati érvényesíthetőségének lényegi vonatkozásaiban, prioritást élvező területein „eddig semmilyen előrelépés nem történt”.

Az elmúlt években saját szakállukra kétnyelvűsítő (lásd keretes írásunkat) KDSZ mozgalom egyik tagja szerint még van hová fejlődni. Orosz Örs (aki a tavalyi választások során az MKP színeiben szerzett megyei képviselői mandátumot) az Új Szó pozsonyi napilapnak nyilatkozva ugyan „vitathatatlanul pozitív fejleménynek“ nevezte az új közúti táblák kihelyezését, „ellenben a kétnyelvű irányjelző táblák ügye továbbra sem rendeződött” – mutatott irányt a Hídnak a további kétnyelvű célok felé Orosz.

Kétnyelvűsítések gerilla módjára
Az elmúlt években a Kétnyelvű Dél-Szlovákiáért (KDSZ) mozgalom és a parlamenten kívüli MKP egymáson túllicitálva helyezett ki gerillaakciók keretében magyar táblákat több szlovákiai vasútállomás és közút közelében. A KDSZ aktivistái kezdetben álarcban, overallban szerelték fel a magyarított irányjelző táblákat és vasútállomás-neveket, az akcióikról készült videókat pedig megküldték a sajtónak és feltöltötték a közösségi hálókra is. Az előírásokkal ellentétben álló táblákat persze az illetékesek hamar eltávolították. Később, mikor már arccal is vállalták munkájukat, kiderült, közülük néhányan az MKP listáján indultak a parlamenti választásokon. Körültekintőbben járt el maga az MKP: Berényi József, a párt akkori elnöke (munkaruha helyett öltöny-nyakkendőben, álarc helyett pedig nagy csinnadrattával) az állomások közelében, magánterületen csavarozta fel a táblákat, amelyeket így nem szerelhetett le senki.

Szerző
2018.02.26 06:31

Párnapos csecsemőket is megkéseltek egy New York-i otthonban

Publikálás dátuma
2018.09.21 19:26
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A sérültek állapota válságos, de stabil. Egy 52 éves nőt gyanúsítanak a támadás elkövetésével.
Párnapos csecsemőket is megkéseltek egy New York-i csecsemőotthonban péntek hajnalban – írja az MTI. A tragédia New York város Queens negyedében történt, abban a kerületben, ahol többnyire ázsiaiak élnek. A csecsemőotthonban kilenc újszülött volt, a szülőkkel együtt. A rendőrséget hajnalban riasztották a gyermeksírásra ébredő szomszédok. A kiérkező rendőrök három megkéselt újszülöttet és két felnőtt sérültet találtak. A CNN azt írja, a felnőttek közül egy férfi az egyik csecsemő édesapja, míg egy nő az otthonban dolgozik. A feltételezett elkövető a padlón feküdt, eszméletlen állapotban, de újraélesztették. Személyazonosságát a rendőrség nem hozta nyilvánosságra, de a CNN szerint egy 52 éves nőről van szó, aki szintén az otthonban dolgozik.       Valamennyi sérültet kórházba szállították, állapotuk az orvosi jelentés szerint válságos, de stabil, várhatóan mindannyian túlélik a késelést. Juanita Holmes, a rendőrség munkatársa közölte: a bűncselekmény helyszínén két kést találtak. Elmondta azt is, hogy a csecsemőotthon létéről a rendőrségnek nem volt tudomása. A CBS televízió tudósítása szerint elképzelhető, hogy az otthonnak nem volt működési engedélye. Pénteken sajtótájékoztatót tartott a marylandi Aberdeen rendőrsége is. Jeffrey Gahler seriff bejelentette: elmebeteg volt az a nő, aki a csütörtökön egy raktár mellett három embert agyonlőtt, többeket megsebesített, majd öngyilkosságot követett el. A 26 éves Snochia Moseleyt mentális betegséggel kezelték – mondta a seriff.  
2018.09.21 19:26
Frissítve: 2018.09.21 19:26

A politikai erőszak ellen szólat fel az MSZP elnöke

Publikálás dátuma
2018.09.21 18:22

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Tóth Bertalan videóüzenetben közölte: pártja elutasít minden erőszakos vagy erőszakra felhívó cselekményt.
Az MSZP elnöksége elutasít minden erőszakos vagy erőszakra felhívó cselekményt – mondta a párt oldalán közzétett videóüzenetben Tóth Bertalan. A pártelnök szerint a szocialisták elítélik azt is, ha egy EP-képviselőt ábrázoló bábut lábbal felfelé felakasztanak, de azt is, ha hordót püfölnek (a DK tüntetésén ütlegelte k a tüntetők hordókat, amire a kormányfő képét ragasztották). Emellett elítélik azokat, akik más magánlakásába engedély nélkül behatolnak – utalt a Hadházy Ákos független képviselő házánál forgató tévéstábra
2018.09.21 18:22