A Momentummal szalámizná le az ellenzéket Varga Mihály

Publikálás dátuma
2018.03.01 16:10
Fotó: Molnár Ádám
Előbb a Momentum jelöltje lengetett be egy esetleges „alkotmány-helyreállító Fidesz-koalíciót”, most pedig Varga Mihály mond szépeket Benedek Mártonnak.

Korántsem dőlhet hátra a Budapest negyedik választókerületében (a II. és a III. kerület egy része tartozik ide) – Hódmezővásárhely után különösképpen nem. Ugyanis amennyiben az ellenzék összehangolja a visszalépéseket, a nemzetgazdasági miniszter bukhatja remélt mandátumát. Nem véletlen, hogy míg a korábbi gyakorlat az volt, hogy a kormánypárt politikusai nem vesznek tudomást az ellenzéki jelöltekről, Varga most eltért ettől a gyakorlattól – és érzékenyen reagál az oppozíció pártjainak mozgására. Vásárhely után érdemben változott egyes ellenzéki formációk hozzáállása: az LMP például nyíltan felvállalta, hogy kész koordinálni a választókerületekben a többi párttal, illetve a Momentumnak is erősen át kell gondolnia, hogy állva tartja-e mind a 106 egyéni jelöltjét a választás napjáig.

A nemzetgazdasági miniszter az Origónak adott interjújában pedig éppen ezt a két formációt emelte ki. Az LMP embere a legesélyesebb ellenzéki politikus a választókerületben – több belsős mérés azt mutatja, hogyha a Demokratikus Koalíció és a Momentum visszalép, akkor Ungár Péter megszoríthatja a nemzetgazdasági minisztert. Nem csoda, hogy Varga a „Lehet Más a Politika” emberére lőtt, és a gyűlölet karmesterének nevezte. Tartalmi ügyekbe a miniszter nem ment bele. A Momentum emberét pedig kvázi piedesztálra emelte a tárcavezető, amikor „talán legfelkészültebb ellenzéki jelöltnek” titulálta. És ebben választókerületben igenis súlya van Varga szavainak: míg országosan 0-1 százalékos a Momentum népszerűsége a teljes lakosság körében, itt szavazók 7 százaléka szereti (az egyik legkézenfekvőbb oka ennek, hogy ő Göncz Árpád unokája). Azaz amennyiben nem lép vissza, áttolhatja a választókerületet a Fideszhez.

Mindenesetre a főváros negyedik választókerületében a jelek szerint közelebb áll egymáshoz a Fidesz és a Momentum, mit máshol. Emlékeztetőül: nemrég a II. kerületben vitáztak a Közös Ország Mozgalom meghívására a kerület ellenzéki országgyűlési jelöltjei. Arra a kérdésre, hogy koalícióra lépnének-e egy Orbán Viktor nélküli Fidesszel, minden párt jelöltje határozott nemmel válaszolt – kivéve a momentumos Benedek Mártont.

Benedek a többi párttól eltérően ugyanis azt mondta, igen. Szerinte egy Orbán nélküli Fidesszel abban az esetben lehet koalícióra lépni, ha az a koalíció a liberális demokrácia, a demokrácia intézményrendszereinek, a független intézményrendszerek visszaállítására jön majd létre. Egy új alkotmány konszenzuális elfogadására, amit népszavazással szentesítenek a végén. Gulyás Márton kérdésére egyébként Benedek hozzátette, Orbánnal szerinte még egy ilyen is elképzelhetetlen.

 

Szerző

"Nem erre szerződtünk" - a Microsoft dolgozói petícióban kérik, ne kelljen fegyvert fejleszteniük

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:18
Illusztráció
Fotó: DPA/AFP/ Gambarini Mauricio
A Microsoftnak péntekig 94 munkatársa írta alá a petíciót, melyben arra kérik a céget: álljon el egy az amerikai hadsereggel kötött 480 millió dolláros szerződéstől, és mindenfajta hadiipari fejlesztéstől - írja a Reuters.
Tavaly novemberben nyert tendert a cég, ekkor azt vállalta el, hogy legalább 2500 működő "kiterjesztett valóság headsetet" szállít le a katonáknak. Ezeket csatatéren és kiképzésen egyaránt használnák, növelve így a katonák "halálosságát, mobilitását és szituációs éberségét".
"Nem fegyverek fejlesztésére szerződtünk, és követeljük a beleszólást abba, hogy hogyan használják fel a munkánkat"
- olvasható a dolgozók tiltakozásul megfogalmazott, a Twitteren közzétett levelében. Azt kérik a vállalattól, hogy dolgozzon ki egy nyilvános irányelvet arra nézve, hogy hol lehet alkalmazni a technológiáját.
A Microsoft közleményben úgy kommentálta a kezdeményezést: mindig örül, ha visszajelzést kap munkatársaitól. Emellett viszont elkötelezett a hadsereg segítésében. Az amerikai hadsereg egyáltalán nem reagált a hírre.

A pilóták hibájából ütközhetett hegynek a tavaly lezuhant iráni utasszállító

Publikálás dátuma
2019.02.23 18:26
Illusztráció
Fotó: AFP/ MARWAN NAAMANI
Hibázott továbbá a meteorológiai szolgálat, a légitársaság, de még a repülőgép gyártója is.
Az előzetes jelentés alapján főként a pilóták által elkövetett hibák vezettek az Iran Aseman légitársaság ATR 72-es repülőgépének tavaly téli katasztrófához - írja az airportal.hu. Az Iran Aseman gépének becsapódását a 60 utas és 6 fős személyzet közül senki sem élte túl.
Az első hibát a célállomáshoz közeledve, a süllyedés megkezdésekor követték el: túl mélyre ereszkedtek.
Már a repülőtér megközelítését sem lett volna szabad megkezdeniük, mivel az időjárási viszonyok rosszabbak voltak az engedélyezett üzemelési minimumoknál.
A repülőgép eközben felhőbe került, ahol jegesedés jelentkezett, ám a jégtelenítő berendezéseket mindössze néhány percig üzemeltették. Ehelyett igyekeztek kirepülni a felhőből, ezért még alacsonyabbra süllyedtek. A hegyek feletti légmozgás pedig már túl soknak bizonyult.
A dokumentum több kritikát is megfogalmaz a meteorológiai szolgálat működéséről és a légitársaság képzési gyakorlatáról is. A meteorológiai szolgálat nem adott ki figyelmeztetést a hegyek felett várható hullámjelenségről. A légitársaság kiképzési anyaga pedig nem tette lehetővé a kialakult időjárási helyzet felismerését. A repülőgépet gyártó ATR által kiadott kézikönyvben – amelytől a légitársaság által kidolgozott eljárás ráadásul el is tért – szintén nem volt egyértelmű, hogy a kialakult vészhelyzet hogyan hárítható el.
Frissítve: 2019.02.23 18:27