"Nem tudom, szeretném-e vagy sem a tokiói olimpiát"

Publikálás dátuma
2018.03.02. 06:52
Fotó: Szalmás Péter
Sárosi Laura tollaslabdázó olimpikon a múlt héten, a madridi királyi palotában vehette át a spanyol exkirályné nevét viselő díjat Zsófia királynétól. A fair play cselekedete, amelyért kitüntették, megérintette a Bourbon-dinasztiát is.

- Mit mond az ember a volt spanyol királynénak, ha szemtől szemben áll vele?

- A díjátadáskor csak megköszöntem az elismerést (tudok egy kicsit spanyolul), aztán kézfogás és két puszi következett. Ott csak ennyire volt lehetőség, de a díjátvételt követő állófogadáson megköszöntem neki, hogy engem választott a díjára. Megkérdeztem tőle, miért éppen én kaptam az elismerést, erre válaszul elmesélte, hogy mennyire megfogta a történetem. Megkért, meséljem el az ominózus cipős történetet, meséljek az életemről, a karrieremről, a terveimről.

- A bizonyos „cipős történet” az, amiért a Magyar Olimpiai Bizottság tavalyi fair play díjátadóján és most Madridban elismertek: a La Roche sur Yon-ban rendezett tollaslabda-eb második körében játszott a német Karin Schnaase ellen, amikor az ellenfél cipője elszakadt. A játékos nem hagyhatja el a pályát, s mivel Schnaasenak nem volt tartalékcipője, megnyerhette volna a meccset, de Ön gondolkodás nélkül odaadta neki a saját tartalék lábbelijét. Így történt?

- Pontosan, de ez számomra teljesen természetes cselekedet volt. Ez a 2016-os olimpia előtt történt, és nem győzöm hangsúlyozni: a világranglista-pontjaim alapján jutottam ki a riói olimpiai játékokra. Korábban éppen húsz évvel előttem járt magyar tollasozó ötkarikás játékokon.

Fotó: Tóth Gergő

Fotó: Tóth Gergő

- Az év végén 80. születésnapját ünneplő exkirályné egymaga dönt a Zsófia királyné-díj odaítéléséről?

- A királyi család dönt róla. Ezen a díjkiosztón tizenhárom kategória van, a trófeák mindegyikét egy uralkodóról vagy uralkodói házastársról nevezték el. Azok a személyek, akiknek a nevét díj viseli, maguk választják ki azt, hogy ki legyen az adott évi elismert.

- Adódott lehetősége a Bourbon-ház a gálán jelenlévő többi tagjával – János Károly volt uralkodóval, Fülöp spanyol királlyal és Letícia királynéval – szót váltani? A király 1992-ben, édesapja az 1972-es olimpián a spanyol vitorláscsapat tagjaként vett részt, nem áll tőlük távol a sport.

- Az Év sportolója-díjátadó egyike azoknak a nem állami eseményeknek, amelyen szinte minden évben részt vesz a jelenlegi uralkodó és a hitvese, akárcsak a király szülei, vagyis az előző király és királyné. Leginkább Fülöp királlyal tudtam beszélgetni, számomra ez a legnagyobb élmény! Közvetlen, barátságos volt velem. Kérdezte, hogyhogy tudok spanyolul, hogy állok a sporttal, mik a konkrét terveim a jövőt illetően. Őszintén érdekelte az is, mit tanulok. Habár mondták nekem a szervezők, hogy nagyon közvetlenek és érdeklődőek lesznek irántam, el sem hittem volna, hogy ennyire emberiek lesznek.

- Carolina Marín spanyol világbajnok a példaképe. Azt követően, hogy Marín két éve Rióban megnyerte az olimpiát, a spanyol állam kiemelt gondot fordít a sportágra?

- Igen, határozottan úgy látszik, hogy nagyon hangsúlyozottan foglalkoznak a tollaslabdával, szinte minden segítséget megadnak a megfelelő felkészüléshez, a versenyekhez. Marínnak ebben nagy szerepe van: megnyerte az olimpia tollaslabda-tornájának női egyesét, világbajnok és háromszoros Európa-bajnok. Nyilván ennek a kiemelt figyelemnek köszönhető az, hogy az én történetem megfogta a Bourbonokat. Amúgy 2015-ben ezen a gálán ő vehette át a legjobb spanyol női sportoló elismerést.

- Achilles-gyulladása van, nemrég részleges Achilles-szakadást szenvedett. Van esélye arra, hogy ott lehessen április 24-29. között a Tollaslabda Európa-bajnokságon, Huelvában?

- Szinte semmi. Részleges Achilles-szakadásom van, igaz, csak a rostok szakadtak, és találtam olyan dokit, aki nagyon intenzíven tudta kezelni, de csak jövő héten kezdhetek ténylegesen mozogni, akkor is csak ötven százalékosan. Ez nagyon megvisel, hát még az, hogy gyulladás van a másik Achillesemben és a sarkamban. Egy sportolónak soha nem jön jól az öthetes kihagyás. Viszont három hete a Pécsi Műszaki Egyetemen környezetmérnökként államvizsgáztam, egy csapatbajnokságot és a múlt heti osztrák nemzetközi megmérettetést pedig kihagytam. Pontszerzés szempontjából jól jöttek volna az ottani szereplések…

- Lemond a 2020-as tokiói olimpiáról annak fényében, hogy a magyar sportpolitika a csapatsportokat részesíti előnyben az egyéni sportágakkal szemben, a tollaslabdában pedig talán Krausz Gergely az, akit a Magyar Tollaslabda Szövetség a leginkább favorizál?

- Krausz Gergő, aki mellesleg közeli barátom, valóban esélyes a kijutásra. A világranglistás helyezése alapján mindenképpen, de az is mellette szól, hogy velem ellentétben életvitelszerűen Magyarországon él, s folyamatosan versenyez. Én egy dán csapattal írtam alá szerződést, az áprilisban, a szezonvégén jár le, de például az olimpia után három-négy hónapot kihagytam. Gondjaim vannak a szponzorkereséssel is, nem titkolom. Függetlenül attól, a magyar sportélet mibe fektet igazán sok pénzt, és mibe kevesebbet, nem tudom, szeretném-e vagy sem a tokiói olimpiát.

- Ez még eldöntendő kérdés?

- Az, ezer okom van a részvételre és a távol maradásra is. Viszont abban biztos vagyok, hogy akkor, ha szeretném, ki tudok jutni. A sérülés arra is lehetőséget biztosít, hogy eldönthessem, merre menjek tovább. Huszonöt éves vagyok, már csak néhány évig tudnám a tollast olyan színvonalon művelni, amit megkövetelek magamtól. Szeretnék továbbtanulni is, mert a következő ötven évemre is gondolnom kell.

Névjegy
Hétévesen kezdett tollaslabdázni az Érdi VSE-ben. A 2016-os olimpián húsz év után ő volt az első magyar tollaslabdázó, aki részt vehetett a játékokon. Néhány hete a Pécsi Tudományegyetemen környezetmérnökként államvizsgázott.

Zabolátlan lóhoz hasonlította a válogatottat a klasszis játékos

Publikálás dátuma
2018.03.02. 06:51
Fotók: Szalmás Péter
Barcelona kapcsán elsőre nem az idei vízilabda Európa-bajnokság, hanem a 2013-as világbajnoki győzelem jut eszébe a válogatott meghatározó játékosának, Vámos Mártonnak.

Ezúttal nem kellett 20 évet várni.

Az Euro Kupa címvédőjeként a tavalyi döntőbe jutást megelőző két évtizednyi böjt után szerda este ismét bejutott a sorozat fináléjába az FTC-PQS Waterpolo együttese (az olasz Banco Bpm SM Busto lesz az ellenfél a március 31-én kezdődő párharcban – a szerk.), amely meggyőző fölénnyel, 26-17-es összesítéssel búcsúztatta a Miskolcot a legjobb négy között. Mondhatni a papírformának megfelelően, a Ferencváros ugyanis az idény előtt olyan klasszis kiválóságokkal erősített, mint Varga Dénes, az olimpiai bajnok szerb páros, Slobodan Nikic és Nikola Jaksic vagy éppen a szolnoki színekben tavaly Bajnokok Ligáját nyerő világbajnok, Vámos Márton.

"A minimális elvárás, hogy megvédjük a címünket az Euro Kupában, a nagyobb kihívást viszont a bajnokság megnyerése fogja jelenteni számunkra. Nem véletlenül a hazai liga a világ legerősebb bajnoksága: a Szolnok, az Eger és az OSC is komoly riválisnak ígérkezik" – nyilatkozta a Népszavának Vámos, akinek csapata a középszakasz 2. fordulója előtt holtversenyben második a legutóbbi három kiírást megnyerő Szolnokkal, s csupán egyetlen pontnyira van a listavezető, nem mellesleg szombati rivális Egertől. Vámos az esélyekkel kapcsolatban elmondta: a döntőbe jutás a céljuk, a fináléban pedig kiélezett csatára számít, de a megerősített zöld-fehér keretet messzemenőkig alkalmasnak tartja a kívánt célok elérésére.

A Magyar Vízilabda-szövetség pontrendszere szerint egyébként az alapszakasz legértékesebb játékosa a balkezes vízilabdázó lett, a 2017-es, ezüstéremmel végződő hazai rendezésű vb legjobbjának és a társak által az év vízilabdázójának választott Vámos azonban érdeklődésünkre kijelentette: más egy tétmeccsen a Szolnoknak három gólt lőni és megint más olyan gárdák ellen háromszor betalálni, amelyek nem jutottak be a felsőházba, ezért a legfrissebb elismerést a helyén kell kezelni. A szakma szavazatai alapján odaítélt díjat nagyobb büszkeséggel fogadta.

"Hogy mi jut eszembe elsőként Barcelonáról? Természetesen a 2013-as világbajnoki cím, így kellemes emlékekkel térek vissza oda az idén" – felelte lapunk érdeklődésére a 25 esztendős pólós, amikor az idei, spanyolországi rendezésű Eb-re terelődött a szó. Persze, a július 14. és 28. között rendezendő tornáig még van néhány hónap, a Märcz Tamás szövetségi kapitány által felkészített nemzeti csapatra pedig még sok munka vár.

"Még egyáltalán nem állunk készen, nagyon megfiatalodott a csapat" – ismerte el Vámos. - Kicsit olyanok vagyunk, mint egy zabolázatlan ló: úgy érzem, néha siettetjük a mérkőzéseken a dolgokat, idejekorán ellőjük a labdákat, nem várjuk meg a támadóidők végét. Ezeken még dolgoznunk kell, de van még időnk az Európa-bajnokságig. Mindenesetre észnél kell lennünk, hiszen az ellenfelek borzasztó erősek lesznek – beszélt a közeljövő teendőiről Vámos Márton.

Folytatódó partnerség
A Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) tegnap további két évvel meghosszabbította kiemelt támogatói szerződését a 2014 óta partner E.ON Hungária Zrt.-vel. Az MVLSZ elnöke, a válogatottal korábban három olimpiát nyerő Kemény Dénes a folytatódó partnerségről beszámoló sajtótájékoztatón elmondta, hogy a támogatás értéke tovább nő "ennek megfelelően a hazai vízilabdázók is megpróbálnak még intenzívebben ellenszolgáltatni". A megállapodás szignózását követően a medencében folytatódott a program, ahol a sajtó munkatársai, a szurkolók, a válogatott vízilabdázók és az E.ON dolgozói célozhattak a női válogatott kapus, Gangl Edina kapujára ötöspárbaj keretein belül.

Szerző

Elios - Mélyen hallgatnak Orbán szerepéről

Publikálás dátuma
2018.03.02. 06:00
FOTÓ: MTI/KOLLÁNYI PÉTER
Nincs válasza a kormánynak arra a vádra, hogy a legmagasabb szintről egyengették a terepet Orbán vejének egykori cége, az Elios előtt.

Hallgatással próbálja elbagatellizálni a kabinet, hogy a miniszterelnöknek hivatalból, közvetlenül is tudomása lehetett arról az államilag szervezett csalásgyanús akcióról, amivel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) alá tartozó irányító hatóság milliárdokhoz segítette Orbán vejének cégét a közvilágítási pályázatokon. Csütörtök estig sem a miniszterelnökség, sem pedig az NFM nem reagált arra a kérdésünkre, hogy Orbán Viktor egyeztetett-e a fejlesztési tárcát vezető miniszterrel az unió szerint elcsalt közvilágítási tenderekről. A tegnapi Kormányinfón Lázár János azt állította, hogy „semmi köze nem volt ehhez a kormánynak, az irányító hatóság írta ki a pályázatokat" - hárított Lázár az atv.hu-nak. Csakhogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szerint szervezetten és felülről nyúltak bele az pályázatokba.

Mint az eddig előkerült Olaf-iratokból kitűnik, a hatóság az utolsó pillanatban módosított a pályázat ajánlattételi feltételein úgy, hogy a cég 100 ezer órányi élettartamot számolhatott el a lámpái után, pedig a beszerzésbe bevont műszaki ellenőr jelezte, hogy legfeljebb 60 ezer órát bírnak a Tiborcz-lámpák és ennek figyelembe vételével azt javasolta, hogy az érintett önkormányzatok kössenek 25 éves rögzített áras karbantartási szerződést a lámpák beszállítójával. Később azonban egyetlen ismert önkormányzat sem erőltette ezt az Elios számára nem túl kedvező feltételt. Helyette Kecskemét inkább külön, néhány éves karbantartási szerződést kötött, mit ad isten, éppen a Tiborcz üzlettársát, Hamar Endrét felvonultató konzorciummal.

Csütörtökön újabb jele érkezett annak, hogy az állami szereplők feltűnően nagyvonalúak voltak Tiborcz István érdekeltségének a pályázatával. A 2010-es hódmezővásárhelyi tender során az állami és az önkormányzati szereplőket egyáltalán nem zavarta, hogy Orbán Viktor kormányfő vejének cége alapvető számszaki hibát követett el ajánlatában. Egy később hozott Közbeszerzési Döntőbizottsági határozatból kiderül: a cég véletlenül két eltérő árajánlatot tüntetett fel, alapajánlata potom tízmillió forinttal nagyobb összeget, 577 millió forintot tartalmazott, mint ami az ajánlati dokumentáció részletes, megtérülési számításaiban szerepelt. Közbeszerzéseknél az ajánlatban eltérő árak feltüntetése igen súlyos, kizáró hibának minősül, ám a bizottsági határozatban nincs nyoma, hogy ez zavarta volna az irányító hatóságot, vagy az ajánlatkérő, akkor Lázár János vezette hódmezővásárhelyi önkormányzatot. Ez már csak azért is szemet szúró, mert közben a Tiborcz-cég két versenytársának az ajánlatát formai okok miatt érvénytelenítették.

Orbánt is kikérdeznék Elios-ügyben
A miniszterelnököt is meghallgatná jövő hét szerdán az Elios-ügyet vizsgáló alternatív ellenzéki bizottság -tudtuk meg Harangozó Tamás MSZP-s képviselőtől, a szerdai ülés elnökétől.
Orbán mellett az ülésre meghívják Seszták Miklós fejlesztési minisztert, Tiborcz Istvánt, Horváth István államtitkárt, volt szekszárdi polgármestert. Az egyeztetésre eljön Márki-Zay Péter frissen megválasztott független hódmezővásárhelyi polgármester is.