Kegyvesztettek és befutók

Publikálás dátuma
2018.03.02 06:04
Fotó: Tóth Gergő
Fotó: /
A Jobbik polgármestereket vinne a parlamentbe, a Fidesz hét végigdolgozott ciklus után elküldi Répássy Róbertet. Nyilvánosak az országos pártlisták.

Várhatóan több ismert fideszes politikus – így például Répássy Róbert, valamint L. Simon László - is elköszönhet a képviselőségtől, ők ugyanis nem befutó helyet kaptak a Fidesz-KDNP szerdán este közzétett listáján. Rajtuk kívül biztosan nem jut a parlamentbe Budai Gyula, volt elszámoltatási biztos, de izgulhat a 73. helyet megszerző Révész Máriusz kormánybiztos is. A pártszövetségen belül úgy számolnak, nagyjából a 72. és 74. hely körül lesz a bejutás határvonala.

A lista elején nincs meglepetés, az első helyen Orbán Viktor kormányfő, a másodikon Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, míg a harmadikon Kövér László házelnök szerepel. Az első tízben kapott helyet – sorrendben - Novák Katalin, Varga Mihály, Gulyás Gergely, Kubatov Gábor, Németh Szilárd, Balog Zoltán és Harrach Péter is. Utóbbi politikus ennek megfelelően a korábbi hírekkel ellentétben mégsem vonul vissza. A 10. és a 20. hely között van a fidelitasos Böröcz László (16.), valamint a botrányairól elhíresült Farkas Flórián (17.) is. Lázár János rákerült a listára 23-ként, amivel megelőzi Kósa Lajost (24.), Szijjártó Pétert (25.) és Rogán Antal propagandaminisztert (26.) is. Lázár János a csütörtöki kormányinfón egyébként azt mondta, mindenképpen egyéniben szeretne mandátumot szerezni, de arra a kérdésre nem válaszolt, hogy lemondana-e parlamenti helyéről, ha csak listáról sikerülne bejutnia.

A Fidesz-KDNP listáján továbbra is férfiuralom van, az első húsz helyen ugyanis mindössze két nő van. A lista későbbi részében sem javul az arány, így az első százban csak 11 nő található.

Több kormánypárti politikus csak egyéniben szerezhet mandátumot, listán ugyanis nem befutó helyen szerepelnek. Így járt például a belvárosban Hollik István, Békésben Simonka György, Zuglóban Jelen Tamás, valamint – a XIII. kerületben induló – Harrach Tamás is. Figyelemreméltó az erzsébetvárosi Bajkai István, az Orbán-család korábbi ügyvédjének előkelő 20. helye, ezzel ugyanis mások mellett több minisztert, valamint Józsefváros polgármesterét, Kocsis Mátét (31.) is megelőzi. Teljesen elengedték a kezét viszont a korrupciós botrányba keveredett Mengyi Rolandnak, ő sem egyéniben, sem listán nem indul kormánypárti színekben.

A Fidesz-KDNP-n után közzétette országos listáját a Jobbik is. A lista első tíz helyén négy olyan politikus kapott helyet, aki eddig nem volt parlamenti képviselő. Vona Gábor pártelnököt Volner János frakcióvezető követi, a harmadik pedig Dúró Dóra, a kegyvesztetté vált – az elnökségből és a parlamenti frakcióból is kiszorított – Novák Előd felesége.

A 2014-es választási listához képest négy új arc tűnik fel az első tízben: Steinmetz Ádám olimpiai bajnok rögtön a negyedik, Varga-Damm Andrea ügyvéd pedig az ötödik helyre került. Az ő veszprémi indulásáról korábban azt írtuk, hogy a helyi jobbikosok körében – mivel „Simicska emberének” tartják – feszültségeket keltett a jelölése.

Fülöp Erik, Tiszavasvári polgármestere kilencedik a listán, Janiczak Dávid ózdi polgármester a tizedik. A parlamenti politika számukra is ismeretlen terep. Mindketten tagjai a Jobbik elnökségének, ahogyan Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere is. Toroczkai azonban – akit arról is győzködni kellett, hogy vállalja el az alelnöki posztot – beláthatatlan távolságra van a mandátumra esélyes pozíciótól: a 64-ik helyen szerepel.

Az elnökség tagjai közül Toroczkain kívül Szabó Gábor pártigazgatóból sem lesz parlamenti képviselő. Szabó, a párt „szürke eminenciása” – sok egyéb tisztsége és feladata miatt – már az előző ciklusban sem vett részt az országgyűlési munkában.

A Jobbik a tapolcai időközi választáson, Rig Lajos révén szerezte egyetlen egyéni mandátumát. A párt nem méltányolta különösebben teljesítményét, Rig csak a 27-ik helyet kapta.

Február elején írtunk arról, hogy a 106 egyéni választókerületből 51-ben új indulóval vág neki a választásnak a Jobbik. A jelenleg 24 fős parlamenti frakcióból majdnem mindenki egyéni jelölt lesz, egyedül Kulcsár Gergely nem kap ismétlési lehetőséget. Kulcsár volt az, aki beleköpött a vészkorszak áldozatainak emléket állító Duna-parti cipők egyikébe.

Juhász Attila politológus, a Political Capital szakmai vezetője az elmúlt egy-két évben felgyorsított „néppártosodás” jegyében nem tartotta meglepőnek, hogy a választókerületek csaknem felében új embereket indít a Jobbik. Juhász szerint a Jobbik fő célja, hogy komoly, kompetens pártnak mutassa magát, ugyanakkor a választókerületek egy részében a jelöltek kifejezetten szélsőséges politikusok.

Bővül a nyilvántartás
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki ülésén nyilvántartásba vette a Fidesz-KDNP és a Demokratikus Koalíció (DK) országos listáját az áprilisi országgyűlési választásra. (Az MSZP listáját már múlt héten regisztrálták.) A Fidesz-KDNP mind a 106 egyéni választókerületben állított jelöltet, és valamennyit már nyilvántartásba is vették a választási bizottságok. A DK 19 megyében és a fővárosban 45 jelöltet állított, ebből 20-at már nyilvántartásba vettek.
Az MSZP-DK megállapodás értelmében a DK 46 körzetben állíthat jelöltet, egy jelölt esetében holnap reggel pótolják a hiányzó 10 ajánlást – közölte Gréczy Zsolt, a párt szóvivője. Az országos lista bejelentésének határideje március 6., hétfőn 16 óra. A DK és a Fidesz-KDNP azzal, hogy nyilvántartásba vették országos listáját, jogosulttá vált arra, hogy egy-egy tagot delegálhasson a Nemzeti Választási Bizottságba.

Szerző
2018.03.02 06:04

Minden sejtben ott lapul egy rákgyilkos kód

Publikálás dátuma
2018.11.15 12:45
Fotó: Thinkstock
Fotó: /
A chicagói Northwestern Egyetem Rákkutató Központjának kutatásai szerint a daganatokat maguk a sejtek képesek likvidálni.
Minden sejtben kódolva van egy önpusztító program, amelynek feladata megölni magát a sejtet, ha rákossá válik. Amikor a sejt belső testőrei jelzik, rákos mutálódás történt, bekapcsolják a gyilkoló kódot is, hogy likvidálják a sejtet. A kód a ribonukleinsavban és kis ribonukleinsavban - mikro-RNS - helyezkedik el, ezek bonyolult egyszálú fehérjelánc molekulák. A mikro-RNS azért is hatásos, mert a rák nem tud adaptálódni, vagy rezisztenssé válni ellene, és így leküzdhetetlen ellenfél lehet, ha a kezeléshez sikerül a kódot szintetikusan előállítani. „Most, hogy megismertük a gyilkos kódot, kemoterápia nélkül be tudjuk kapcsolni, és nem kell belenyúlnunk a genomba, az az a szervezet génkészletébe. A mikro-RNS-eket közvetlenül bejuttathatjuk a sejtekbe, hogy elfordítsák a pusztítás kapcsolóját” - mondta Marcus Peter, a felfedezésről szóló tanulmány vezető szerzője. A mikro-RNS molekulákat – amelyek 800 millió éve alakultak ki a rákos sejtek eltüntetése érdekében - kemoterápiával már eddig is működésre késztették, de mint ismert, a kezelésnek számos, súlyos mellékhatása van, másodlagos rákot is tud okozni, mert megtámadja és megváltoztatja a genomot. Egy 2017-ben közzétett tanulmányban Peter bemutatta, hogy a rákos sejtek elhalnak, ha bizonyos mikro-RNS mulekulákat juttat beléjük. Azt is felfedezte, a sejtek sohasem válnak rezisztensé az RNS molekulákkal szemben, mert azok azokat a géneket is eltüntetik, amelyekre a túlélésükhöz lenne szükségük. „Olyan, mint ha egy öngyilkos mérget venne be, szíven szúrná magát és leugrana a tizedikről” - jellemezte a helyeztet a tudós, aki nem új mesterséges mérget akart alkotni, hanem a természet által kifejlesztett mechanizmust hasznosítani. Tanulmányozták a mikro-RNS-ek molekuláris felépítését, és most már tudnak olyanokat is tervezni, amelyek sokkal hatékonyabbak, mint azok, amelyeket maga a természet állított elő. A következő lépés, hogy a megszerzett tudásukat egy újfajta terápiává fejlesszék, de ez még évekig tarthat. 

Támadásban az immunsejtek

Az idei Nobel-díjasok is molekuláris szinten közelítettek a rákos sejtek elpusztításához. A két díjazott arra koncentrált, hogy egyes fékek feloldásával az immunrendszer sejtjei képesek megtámadni a rákos sejteket. Egyikük, James Allison a CTLA-4 nevű fehérjemolekulát tanulmányozta és megfigyelte, hogy az fékezi az immunsejteket azért, hogy ne támadják meg a szervezet egészséges sejtjeit. Megalkotott egy antitestet, amely képes volt gátolni a CTLA-4 működését. Kollégáival látványos eredményeket értek el: egereknél gyógyítani tudták a rákot az antitest segítségével. 2010-ben egy klinikai kísérletben embereknél is jó eredményeket értek el előrehaladott melanomás - bőrrákos – betegeknél, több résztvevőnél is eltűntek a rák tünetei. Hondzso Taszuku, a Kiotói Egyetem kutatója 1992-ben fedezte fel a PD-1 nevű fehérjemolekulát, amely szintén az immunsejteken (T-sejteken) fejeződik ki. Rájött, hogy a PD-1 is fékként működik, mechanizmusa azonban eltérő. Klinikai kísérleteket követően 2012-ben egy tanulmány igazolta a japán tudós által kifejlesztett terápia hatékonyságát a rák különböző fajtáiban szenvedőknél, olyanoknál is, akiknek betegségét korábban gyógyíthatatlannak tartották.   

Szerző
2018.11.15 12:45
Frissítve: 2018.11.15 12:46

Egyszerű és halálos üzenetek: Nyomod-e a gázt a saját utcádban, ahol a gyereked játszik?

Publikálás dátuma
2018.11.15 08:37

Fotó: /
Sokat romlottak az idén a baleseti statisztikák, falunyi ember veszett oda az utakon, ezért újszerű közlekedésbiztonsági akciót indított az Autós Nagykoalíció nevű szervezet.
Az idén szeptemberig 3,2 százalékkal több halálos kimenetelű közlekedési baleset történt az ország útjain, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Még sokkolóbb adat az, hogy az év első kilenc hónapjában 463-an vesztették életüket, ami 2017 azonos időszakához képest bő 7 százalékos növekedés. Novemberig pedig már 513-ra nőtt a balesetben elhunytak száma. A megrázó számsorok miatt újra „akcióba lépett” a járműipar meghatározó tagjait tömörítő Autós Nagykoalíció, amely az alapítása eltelt bő kilenc év alatt megannyi baleset-megelőzési programot hirdetett már. A szeptemberben indított, egy éven át tartó új kampánysorozat azonban más mint a többi, mert rendhagyó eszközökkel igyekszik megszólítani az autósokat. Nyugat-Európában már nem egyszer használt, itthon viszont még ritkán alkalmazott módszert vetettek be: észérvek, tények, számok felsorakoztatása, a szabályok sulykolása, vagyis a meggyőzés helyett inkább az érzelmekre próbálnak hatni. Egyszerű és hatásos üzenetekkel éltek a kampányban: aligha akad autós, aki száguldozna saját utcájában, ahol a gyereke is játszik, és bármikor kiszaladhat az úttestre. Senki nem előzne kanyarban, ha tudja, hogy a szerelme jön vele szembe, és mindenki lassít, ha az látja, hogy a barátai akarnak átkelni a zebrán. Ha viszont ezt megtesszük a gyerekünkért, szerelmünkért, barátainkért, akkor egymásért miért nem? „Közlekedj úgy, mintha a körülötted sétálók, biciklizők, motorozók és autózók a saját szeretteid, családtagjaid, barátaid, ismerőseid lennének!” – szól a szervezet üzenete. – A tudomány már régóta tudja, hogy döntéseinket az esetek túlnyomó többségében nem tényszerűen, hanem érzelmi alapon hozzuk meg. Ezért alapoztuk erre kampánynyitó akciónkat – magyarázta Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke. A kampány következő, a napokban bemutatott része is az érzelmekre épít, hiszen a gyermekeiket féltő szülőket célozza meg azzal a felütéssel: „Mikor engedd el a kezét?” – Felnőttként feladatunk, felelősségünk, hogy jó példát mutassunk gyermekeinknek, és megtanítsuk nekik az életkoruknak megfelelően a közlekedés alapvető szabályait – fogalmazott Knezsik István. Ezért a kampány gondolkodásra ösztönzi a szülőket: megtettek-e mindent azért, hogy biztonságosan közlekedjen a barátaival bringázni induló kisiskolás, az első robogóját próbálgató kamaszfiú vagy épp a friss jogsis kamaszlány, aki először kapja meg a családi kocsi kulcsát? A kampányban egyebek mellett ilyen kérdésekkel igyekeznek felrázni a szülőket: „Meddig tart a felelősségünk szülőként, és ki a hibás, ha nem tanítjuk meg a következő generációnak a biztonságos közlekedés alapjait, a KRESZ alapvető gyalogos és kerékpáros szabályait? Ki a hibás, ha hiányos tudásuk miatt balesetet szenvednek gyermekeink?”
Szerző
2018.11.15 08:37
Frissítve: 2018.11.15 08:48