Orbán Ráhel a kiválasztott

Publikálás dátuma
2018.03.06. 06:02
SAJÁT LÁBON Orbán Ráhel és férje, Tiborcz István
 Bár több ezer, a turizmus területén tevékenykedő fiatal él Magyarországon, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója éppen a miniszterelnök lányának véleményére kíváncsi az ágazat megreformálásakor. Személyesen a vezérigazgató kérte fel Orbán Ráhelt arra, hogy adjon neki tanácsokat – tudta meg lapunk.

Guller Zoltán az M1 egyik szombati műsorában beszélt arról: saját területükön kiemelkedő szakemberek segítik egy új pozitív országmárka kialakítását, hogy még több turistát és befektetőt lehessen hazánkba csábítani. Csák János, a Design Terminál egyik tulajdonosa, Zoób Kati divattervező és Káel Csaba a Müpa vezérigazgatója mellett fiatal segítői között említette – a munkában „hazaszeretetből” résztvevő – Orbán Ráhelt is.

Ezzel kapcsolatban arról kérdeztük az MTÜ-t: a kormányfő lánya milyen kiemelkedő szakmai múlt alapján, kinek a felkérésére, milyen pozícióban és hatáskörrel vesz részt a munkában? A szakmai múlttal kapcsolatos érdeklődésünkre nem kaptunk választ, de azt közölték: „Az MTÜ vezérigazgatója Orbán Ráhel véleményét az országmárka kialakításával kapcsolatban kérte és kéri ki alkalomszerűen. Orbán Ráhel szabadidejében segíti ötleteivel és javaslataival az ügynökség munkáját, amiért semmilyen ellenszolgáltatást nem kap, szerződéses viszonya az ügynökséggel nincs, pozícióval nem rendelkezik.”

Orbán Ráhel turisztikai érdeklődése nem újdonság, sajtóhírek szerint a kormányfő lánya már a turizmusfejlesztési irányvonalak kijelölésében és a pályázati pénzek elosztásában kiemelkedő szerepet játszó, két éve létrehozott MTÜ felállításáról szóló megbeszélésen is részt vett. Azt pedig tavaly októberben személyesen Orbán Viktor jelentette be az MTÜ által kidolgozott Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiát ismertetve, hogy – a hazai és uniós forrásokat együttvéve – több mint 828 milliárd forintot öntenek 2030-ig a turizmusba.

"Ha egy állami vezető gyermeke tanult, világot látott és tehetséges, akkor semmi kivetnivaló nincs abban, hogy a területén segít az ország fejlődésében” – fogalmazott érdeklődésünkre Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa, aki a gasztronómia és a borturizmus terén ad tanácsokat az MTÜ-nek. Mint mondta: az elmúlt 25 évben egy sarki kocsmából egy jól működő, neves éttermet alakított ki, természetes, hogy tapasztalatait megosztja, ha arra kérik. Mindezekről Orbán Ráhellel nem beszélt, mert a megbeszéléseken, amelyeken részt vett, a miniszterelnök lánya nem volt ott. Több százan vállaltak szerepet a turizmussal kapcsolatos reformok kidolgozásában, nem találkozik minden résztvevővel – tette hozzá.

Orbán Ráhel egyébként a Budapesti Corvinus Egyetemre járt, de volt a lausanne-i École Hoteliere Lausanne hallgatója is. Ennek borsos tandíját felemlegető sajtóhírekre reagálva közösségi oldalán azt írta 2014-ben: 3 évet dolgozott a szállodaiparban és a vendéglátás területén. Férje, Tiborcz István érdekköreihez számos vendéglátó-ipari beruházás kapcsolódik.

Az MTÜ közlése szerint Guller Zoltánnak sok segítője van: a szakmai szervezetek képviselőin túl számos olyan szakember véleményét meghallgatja, akik meghatározóak Magyarország turizmusában. A gasztronómiát illetően Hamvas Zoltánnal, Bíró Lajossal, a közlekedésről Vitézy Dáviddal is konzultálnak. A fiatalok közül Vági Bencét, a Recirquel Újcirkusz Társulat alapítóját és Berecz Istvánt, a Fonó népzenei igazgatóját emelték ki.

Tiborcz-botrány: terjeszkedik az Elios
Úgy tűnik, hogy nemzetközi terjeszkedésbe kezdett a kormányvő vejének, Tibocz Istvánnak a volt cége. Ehhez pedig többek között azok a magyarországi munkák szolgálnak referenciaként, amelyeket az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szerint összeférhetetlenségek, szabálytalanságok mentén, bűnszervezetben nyertek el. A 24.hu szerint az egykori Tiborcz-vállalkozás Szlovákiában egy leányvállalatot alapított Elios Slovakia s.r.o. néven, a cég mögött pedig néhány szlovák magánszemély cége mellett egy magyar vállalkozás, az U Light Kft. áll. A szlovák vállalkozásban 2016-ig szerepelt Tiborcz közvetlen üzlettársa, Erdei Bálint is, akivel együtt alapították meg az Elios jogelődjének számító ES Holdingot. Érdekes az U Light Kft. felbukkanása is. Ez a cég 2012 és 2014 közötti közbeszerzéseken látszólag az Elios versenytársa volt, a 35 csalásgyanús magyar projekt közül hétnél is indult, ám egyszer sem nyert. A 24.hu szerint az U Light éppen akkor kezdett gyakrabban nyerni a tendereken, amikor az Elios települési közvilágítási megbízásai itthon kezdtek megfogyatkozni.Szerző

Még nem úsztuk meg az ónos esőt

Az ónos eső veszélye miatt az ország nagy részére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat hétfő este.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint Budapestre, Pest, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adták ki a figyelmeztetést.

Kedd hajnalig a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén (főként a nyugati részén) szórványosan várható kis mennyiségű csapadék. Az eső, ónos eső, fagyott eső mellett nyugaton és a hegyvidéki területeken kevés hó is hullhat. Kedd hajnaltól délnyugat felől újabb hullámban várható csapadék. Délelőtt északkelet felé terjedve az ország nagy részén várható csapadék. Kevéssel fagypont feletti hőmérséklet mellett eső várható, de főként az Alpokalján, északnyugaton, illetve hegyvidéki területeken havas eső, ónos eső, eleinte hó is hullhat. Kedden a nap második felére északkelet felé helyeződik át a kiterjedtebb csapadékzóna.

Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 2 fok között valószínű. A nappali maximumok jellemzően plusz 1-6 Celsius-fok között alakulnak, de a Dél-Alföldön 7-8 fokig is felmelegedhet a levegő.

Szerdán eleinte többnyire erősen felhős lesz az ég, többfelé várható eső, majd délnyugat felől vékonyodik, szakadozik a felhőzet, és már csak helyenként valószínű csapadék. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 3, a legmagasabb hőmérséklet plusz 4 és 10 fok között valószínű.

Szerző

Össztűz a letelepedési kötvényre

Publikálás dátuma
2018.03.05. 19:23
A magyar Nemzet írta úgy egy éve, hogy a Rogán Antalhoz köthető ügyvédi iroda minden egyes kínai letelepedési kötvényt vásárló e
Nemzetközi antikorrupciós szervezetek európai szintű fellépést követelnek a pénzért letelepedést és állampolgárságot kínáló tagállami programok átláthatóságának a megteremtése érdekében. 

Három nemzetközi szervezet — a Transparency International, a brit Global Wittness és a tényfeltáró újságírói projekteket koordináló OCCPR — képviselői hétfőn találkoztak az Európai Bizottság bel- és igazságügyi főigazgatóságának munkatársaival, hogy felhívják a figyelmüket az úgynevezett arany vízum programoknak az EU-n belüli mozgás szabadságát és a belső piaci normákat fenyegető hatásaira. 

A találkozót megelőzően a három NGO (non-governmental organization - kormánytól független szervezet )munkatársai Brüsszelben sajtótájékoztatón ismertették több mint féléve tartó kutatómunkájuk eredményét. A szervezetek nyolc európai uniós tagállamban — Ausztriában, Bulgáriában, Cipruson, Lettországban, Litvániában, Magyarországon, Máltán és Portugáliában — vizsgálódtak. Munkájuk során arra a következtetésre jutottak, hogy a befektetésért letelepedést és állampolgárságot kínáló programok mindenütt visszaélésekre adnak lehetőséget és szabad utat engednek a korrupciónak. A kedvezményeket kínáló országok titkolóznak a kedvezményezettek kilétéről és befektetéseik nagyságáról. Nem ellenőrzik megfelelően a vízumot igénylő személyeket, sem a pénzük eredetét. Társadalmi kontroll híján a programok lehetőséget adnak az illegálisan szerzett jövedelmek elrejtésére, és a felelősségrevonás elkerülésére. Mint elhangzott, a programokkal bűnözők és bűnös úton szerzett jövedelmek érkezhetnek az EU területére.

“Az aranyvízumok mindenütt kockázatokat rejtenek magukban, de valamennyi célja, hogy pénzt pumpáljon a gazdaságba. A magyarországi letelepedési államkötvény kirí a többi közül, mert nettó veszteséget termel a költségvetésnek. Viszont az üzleten 59-60 milliárd forintot kerestek a homályos hátterű közvetítő cégek, amelyek a kötvényekkel kereskedtek ” — mondta kérdésünkre Ligeti Miklós, a Transparency International magyarországi szervezetének jogi vezetője, aki részt vett a brüsszeli tájékoztatón. A jogász közölte azt is, hogy a letelepedési kötvénnyel kapcsolatban január végén tett feljelentésük átkerült a Központi Nyomozó Főügyészségre.

Az anti-korrupciós szervezetek azt szeretnék, ha az Európai Bizottság útmutatásokat dolgozna ki arról, hogy az arany vízum programok végrehajtásakor a tagállamoknak milyen átláthatósági szabályokat kell követniük. Mivel az állampolgársági ügyek a tagországok hatáskörébe tartoznak, ennél több nem várható az uniós végrehajtó testülettől. Az illetékes szóvivő hétfőn megerősítette: az év második felében jelentésben fogják értékelni az egyes tagállami programokat.