turizmus;Orbán Ráhel;

2018-03-06 06:02:00

Orbán Ráhel a kiválasztott

 Bár több ezer, a turizmus területén tevékenykedő fiatal él Magyarországon, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója éppen a miniszterelnök lányának véleményére kíváncsi az ágazat megreformálásakor. Személyesen a vezérigazgató kérte fel Orbán Ráhelt arra, hogy adjon neki tanácsokat – tudta meg lapunk.

Guller Zoltán az M1 egyik szombati műsorában beszélt arról: saját területükön kiemelkedő szakemberek segítik egy új pozitív országmárka kialakítását, hogy még több turistát és befektetőt lehessen hazánkba csábítani. Csák János, a Design Terminál egyik tulajdonosa, Zoób Kati divattervező és Káel Csaba a Müpa vezérigazgatója mellett fiatal segítői között említette – a munkában „hazaszeretetből” résztvevő – Orbán Ráhelt is.

Ezzel kapcsolatban arról kérdeztük az MTÜ-t: a kormányfő lánya milyen kiemelkedő szakmai múlt alapján, kinek a felkérésére, milyen pozícióban és hatáskörrel vesz részt a munkában? A szakmai múlttal kapcsolatos érdeklődésünkre nem kaptunk választ, de azt közölték: „Az MTÜ vezérigazgatója Orbán Ráhel véleményét az országmárka kialakításával kapcsolatban kérte és kéri ki alkalomszerűen. Orbán Ráhel szabadidejében segíti ötleteivel és javaslataival az ügynökség munkáját, amiért semmilyen ellenszolgáltatást nem kap, szerződéses viszonya az ügynökséggel nincs, pozícióval nem rendelkezik.”

Orbán Ráhel turisztikai érdeklődése nem újdonság, sajtóhírek szerint a kormányfő lánya már a turizmusfejlesztési irányvonalak kijelölésében és a pályázati pénzek elosztásában kiemelkedő szerepet játszó, két éve létrehozott MTÜ felállításáról szóló megbeszélésen is részt vett. Azt pedig tavaly októberben személyesen Orbán Viktor jelentette be az MTÜ által kidolgozott Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiát ismertetve, hogy – a hazai és uniós forrásokat együttvéve – több mint 828 milliárd forintot öntenek 2030-ig a turizmusba.

"Ha egy állami vezető gyermeke tanult, világot látott és tehetséges, akkor semmi kivetnivaló nincs abban, hogy a területén segít az ország fejlődésében” – fogalmazott érdeklődésünkre Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa, aki a gasztronómia és a borturizmus terén ad tanácsokat az MTÜ-nek. Mint mondta: az elmúlt 25 évben egy sarki kocsmából egy jól működő, neves éttermet alakított ki, természetes, hogy tapasztalatait megosztja, ha arra kérik. Mindezekről Orbán Ráhellel nem beszélt, mert a megbeszéléseken, amelyeken részt vett, a miniszterelnök lánya nem volt ott. Több százan vállaltak szerepet a turizmussal kapcsolatos reformok kidolgozásában, nem találkozik minden résztvevővel – tette hozzá.

Orbán Ráhel egyébként a Budapesti Corvinus Egyetemre járt, de volt a lausanne-i École Hoteliere Lausanne hallgatója is. Ennek borsos tandíját felemlegető sajtóhírekre reagálva közösségi oldalán azt írta 2014-ben: 3 évet dolgozott a szállodaiparban és a vendéglátás területén. Férje, Tiborcz István érdekköreihez számos vendéglátó-ipari beruházás kapcsolódik.

Az MTÜ közlése szerint Guller Zoltánnak sok segítője van: a szakmai szervezetek képviselőin túl számos olyan szakember véleményét meghallgatja, akik meghatározóak Magyarország turizmusában. A gasztronómiát illetően Hamvas Zoltánnal, Bíró Lajossal, a közlekedésről Vitézy Dáviddal is konzultálnak. A fiatalok közül Vági Bencét, a Recirquel Újcirkusz Társulat alapítóját és Berecz Istvánt, a Fonó népzenei igazgatóját emelték ki.

Tiborcz-botrány: terjeszkedik az Elios
Úgy tűnik, hogy nemzetközi terjeszkedésbe kezdett a kormányvő vejének, Tibocz Istvánnak a volt cége. Ehhez pedig többek között azok a magyarországi munkák szolgálnak referenciaként, amelyeket az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szerint összeférhetetlenségek, szabálytalanságok mentén, bűnszervezetben nyertek el. A 24.hu szerint az egykori Tiborcz-vállalkozás Szlovákiában egy leányvállalatot alapított Elios Slovakia s.r.o. néven, a cég mögött pedig néhány szlovák magánszemély cége mellett egy magyar vállalkozás, az U Light Kft. áll. A szlovák vállalkozásban 2016-ig szerepelt Tiborcz közvetlen üzlettársa, Erdei Bálint is, akivel együtt alapították meg az Elios jogelődjének számító ES Holdingot. Érdekes az U Light Kft. felbukkanása is. Ez a cég 2012 és 2014 közötti közbeszerzéseken látszólag az Elios versenytársa volt, a 35 csalásgyanús magyar projekt közül hétnél is indult, ám egyszer sem nyert. A 24.hu szerint az U Light éppen akkor kezdett gyakrabban nyerni a tendereken, amikor az Elios települési közvilágítási megbízásai itthon kezdtek megfogyatkozni.