Előfizetés

Orosz kém-ügy: nem marad megtorlatlanul

Publikálás dátuma
2018.03.06. 17:30
Rendőrségi lezárás egy, Skripal megmérgezésével összefüggésbe került helyszínen, Sailsbury. Fotó: Chris J Ratcliffe / AFP
Szergej Szkripal és lánya állapota kritikus, erőteljes fellépést ígér a brit külügyminiszter, ha bebizonyosodik, Oroszország áll a támadás mögött - írja a BBC.

Eszméletlenül találtak rá Szergej Szkripalra lányával együtt hétfőn, Sailsbury egy padján. Feltételezhetően megmérgezték őket, állapotuk kritikus. A hatóságok vizsgálják a mérgezést okozó ismeretlen anyagot, melytől három rendőr is rosszul lett - egyikük szintén kórházi ellátásra szorul. AZ ügyet jelenleg a Scotland Yard terror-elhárítási részlege vizsgálja.

Szkripal az orosz titkosszolgálat visszavonult ezredese. 2006-ban titkos 13 év börtönbüntetésre ítélték Európában működő ügynökök felfedéséért a brit MI6 nevű titkosszolgálatnak. 2010-ben, egy fogolycsere keretében került Nagy-Britanniába: az FBI 10 elfogott orosz kémet adott át Moszkvának, akik elengedtek cserébe négy főt, köztük Szkripalt.

Szergej Szkripal, a 2006-os bebörtönzésekor. Fotó: Yuri SENATOROV / Kommersant Photo / AFP

Szergej Szkripal, a 2006-os bebörtönzésekor. Fotó: Yuri SENATOROV / Kommersant Photo / AFP

Családtagjai szerint Szkripal számított rá, hogy utána fognak menni. Az elmúlt két évben halt meg felesége, bátyja és fia is, gyanús körülmények között. Lánya rendszeresen látogatta Szkripalt, különösen az utóbbi években, most is ezért érkezett Sailsburybe, de ő maga Moszkvában lakik.

Boris Johnson brit külügyminiszter az Alexander Litvinyenko elleni, 2006-os merénylettel vont párhuzamot. Litvinyenko szintén disszidens orosz kém volt, akit Londonban mérgeztek polóniummal, ráadásul a vizsgálati eredmények szerint feltehetően Putyin jóváhagyásával.

Johnson kijelentette, ha bebizonyosodik az orosz állam szerepe a támadásban, az komoly következményekkel jár majd a két ország viszonyára nézve. Kilátásba helyezett Putyin-közeli személyek elleni szankciókat, a brit politikusok távolmaradását a 2018-as, Oroszországban megrendezésre kerülő futball-világbajnokságról, de egy, a NATO-országokkal közös nemzetközi fellépés lehetősége is szóba került. A külügyminiszter "rosszindulatú, bomlasztó erőnek" nevezte Oroszországot.

Moszkva következetesen tagadja, hogy bármi köze lenne az ügyhöz. Maria Zakharova külügyi szóvivő vadnak nevezte az ilyen feltételezéseket, Dimitrij Peszkov, Putyin szóvivője szerint semmit sem tudnak arról, mi történhetett. A nyomozáshoz még segítséget is ajánlottak orosz hatóságok.

Deneuve prágai díszvendég lesz

Publikálás dátuma
2018.03.06. 15:51
AFP fotó
Catherine Deneuve francia színésznő lesz az idei prágai Febiofest nemzetközi filmfesztivál díszvendége - közölte Kamil Spácil, a fesztivál igazgatója keddi prágai sajtótájékoztatóján. Az idei jubileumi, immár 25. fesztivált március 15. és március 23. között rendezik.
AFP fotó

AFP fotó

Deneuve a fesztivál ünnepélyes megnyitóján a prágai Vigadóban (Obecní dum) átveszi a Kristián-díjat rendkívüli filmművészeti pályafutásának elismeréseképpen. A francia színészlegendán kívül a fesztivál alatt Kristián-díjat kap Arnaud Desplechin francia filmrendező, Daniela Kolárová cseh színésznő és Leos Carax francia filmrendező és színész.

A Febiofesten, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hozott létre, ezúttal mintegy 160 filmet mutatnak be, köztük magyar alkotásokat is. Mundruczó Kornél filmrendező személyesen is jelen lesz Jupiter holdja című filmdrámájának vetítésén - jegyezte meg az igazgató. A Febiofest vendégei között lesz továbbá Sally Potter brit és Goran Paskaljevic szerb filmrendező, Daphné Patakia belga, valamint Marina Cayon francia színésznő is.

Az idei vetítések a CineStar Andel és a Cerny Most moziközpontokban zajlanak, valamint Prága központjában, a Vencel téren is működtetnek egy ideiglenes mozit a rendezők. A filmeket négy tematikus szekcióban vetítik. A jubileumi fesztiválra egy Best of elnevezésű szekcióval is készülnek, amelyben az elmúlt időszak 10 legsikeresebb filmjét fogják újra bemutatni.

A fesztivál legjobb filmjének járó nagydíjjal (Grand Prix) jelenleg 5000 eurós (1,56 millió forint) pénzjutalom jár. A zsűrielnöki tisztséget ezúttal Marta Kubisová cseh könnyűzenei legenda és egykori polgárjogi aktivista vállalta.

A Febiofest mára az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé vált Csehországban és komoly nemzetközi rangot vívott ki magának. A kiválasztott filmeket március 26. és április 21. között Csehország regionális központjaiban is megtekinthetik az érdeklődők.

Utasításra törölték Alföldi Róbert estjét

Publikálás dátuma
2018.03.06. 09:52
Fotó: Molnár Ádám
A pártközpont utasította Zalaegerszeget, töröljék az Alföldi-estet - írja az Index. 

A színész-rendező az Egerszegi Páholy kulturális műsor-sorozatban szerepelt volna a zalaegerszegi Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben március 22-én. Ez egy olyan műsor, ahol az est első részében beszélgetnek a meghívottal, a másik felében pedig a vendég valamilyen produkciót mutat be. Ide érkezett volna Alföldi.

A portál úgy tudja, hogy azt már korábban kérték, ne legyen politikai tartalom műsorában, ami Alföldi szerint egy szórakoztató műsor esetében nem meglepő. Azonban az estet  négy nappal a meghirdetése után törölték. 

Az Index szerint Vigh László, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője utasította a a zalaegerszegi polgármestert, Balaicz Zoltánt és az intézményt, hogy töröljék a műsort. 

"E-mailt írtak, hogy elmarad az előadásom. Azt írták, aznap az 1848-as szabadságharc 170. évfordulóját fogják ünnepelni a városban" - reagált a portál megkeresésére Alföldi Róbert. 

Vajon miért csak most derült ki, hogy most fognak ünnepelni? - merül fel a jogos kérdés. A zalaegerszegi polgármesteri hivatal sajtóosztálya szerint nekik semmi közük sincs ezekhez az intézményi eseményekhez, azok tőlük függetlenül működnek. A művelődési központ igazgatója először még technikai okokra, később már a szabadságharc évfordulójára hivatkozott. 

"Nyilván Hódmezővásárhelyről van szó, nem pedig erről a megemlékezésről" - mondta röviden Alföldi az Indexnek.

A portál információi szerint valójában attól tartottak, a színész-rendező estje befolyásolná a választás eredményét a hódmezővásárhelyi eredmények tükrében. 

Ahogyan azt megírtuk nem először fordult elő, hogy fentről utasították a helyieket, hogy értékeljék át korábbi döntésüket.