Felrázná a választókat a Civil Közoktatási Platform

Publikálás dátuma
2018.03.08 06:06
Fotó: Szalmás Péter
Fotó: /

Kampányba kezd a Civil Közoktatási Platform (CKP), hogy az áprilisi országgyűlési választások egyik kiemelkedő ügyévé tegyék az oktatás kérdését. A „Választás van – Van választás!” szlogent viselő akciósorozat célja, hogy felhívja a figyelmet az oktatási rendszer gondjaira, és megmutassa az embereknek, hogy vannak ígéretes alternatívák a jelenlegi oktatáspolitikával szemben.

Célként jelölték meg azt is, hogy összefoglalják, és közérthető formában közvetítsék a 2010 óta megjelent, oktatással kapcsolatos hazai és nemzetközi felmérések eredményeit. Ezek közül az egyik legfrissebb a Magyar Tudományos Akadémia több mint 250 oldalas kiadványa, amely egyértelműen rámutat a magyar iskolarendszer elmúlt években bekövetkezett jelentős minőség- és teljesítménycsökkenésére.

Az internetre épülő kampány szerdán indult, a CKP munkatársai plakátokkal, videókkal, kvízjátékokkal készülnek. Nyilvános eseményeket is szerveznek, első körben március 19-25 között, az Állampolgári Részvétel Hetén. Előre jelezték, hogy lesznek olyan kérdések, amelyekre a szakértők sem tudnak válaszolni, a kormányt ugyanis hidegen hagyja a társadalmi-szakmai egyeztetés még az új Nemzeti alaptantervről (Nat) is.

A CKP legutóbb januárban kereste Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert a Nat-fejlesztés állapotával kapcsolatban, ám a több mint 60 szakmai szervezetet tömörítő platform nem kapott válaszokat. A kormány már jövőre bevezetné az új Natot, ennek ellenére még egy olyan koncepció sem készült el, amelyet társadalmi-szakmai vitára lehetne bocsátani. A CKP az ombudsmanhoz fordult, hogy figyelmeztesse a minisztert válaszadási kötelezettségére.

Van jobb lehetőség

Nem azt akarjuk megmondani az embereknek, hogy kire szavazzanak – nyilatkozta lapunknak Ercse Kriszta, a CKP szóvivője.

- Mégis politizálnak?

- A politika tágabb értelemben a közéletről szól. A szakmai szervezeteknek jelentős szerepük van a közéletben, feladatuk, hogy részt vállaljanak benne. Jelenlegi kampányunk célja, hogy hozzásegítsük a választókat a felelős döntéshez. Adatokra, tényekre, összefüggésekre világítunk rá. Tudatosítani kell az emberekben, hogy a parlamenti választás – csakúgy, mint az oktatás – a jövőnkről szól, amit meghatároz, hogy miként gondolkodnak az iskolarendszerről azok a politikusok, akik kijelölik az oktatáspolitika irányát.

- Pártokat is bevonnak a kampányba?

- Nem. Semmilyen párt mellett nem szeretnénk kampányolni. Nem akarjuk megmondani az embereknek, hogy kire szavazzanak. Azt szeretnénk, hogy lássák, ha elutasítják a jelenlegi oktatáspolitika irányát – és ezt jó okkal teszik -, van lehetőség mást, jobbat találni. A választáson induló pártoknak egy négy részes rendezvénysorozaton adtunk lehetőséget arra, hogy kifejtsék oktatáspolitikai elképzeléseiket. Hívtuk a kormánypártok képviselőit is, de nem jöttek el. Ugyanakkor az ellenzéki pártok a CKP-hez tartozó szervezetek – a Tanítanék Mozgalom és Oktatói Hálózat - közreműködésével létrehoztak egy közös oktatási minimumprogramot.

- Az utóbbi egy év akciói, megmozdulásai nem vonzottak nagy tömegeket. Miben hoz újat ez a kampány?

- Annyiban más, hogy most a civil vélemények tolmácsolásának, a számonkérésnek van itt az ideje. Kérdőre kell vonni a választópolgárok által megbízott kormányt, hogyan születhettek olyan borzalmas eredmények, mint például a 2015-ös PISA-teszteken. A kormány sajnos semmiféle párbeszédben sem partner, az emberek pedig elfáradnak, ha eredmények, válaszok nélkül harcolnak. Kampányunk során dilemmákat vetünk fel, és azt szeretnénk, hogy a választók mérlegeljenek a lehetséges irányok között, mert valóban van választásuk.Szerző
2018.03.08 06:06